Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Noshát Ernő

53 bejegyzést írt és 22 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
  Miután e blog szerzői budapesti ösztöndíjuk lejártával hazatértek Kiotóba, hogy ott családjuk kívánságának megfelelően annak rendje s módja szerint férjhez menjenek, a Holmi is kihajózott Szürkerévből. Ez ügyben Takáts József esszéje, A Holmi dicsérete az ÉS 2015.…..
A Vigilia honlapján a szeptemberi számból elérhető Az egyház Latin-Amerikában című összeállítás, amely – ezt Lukács László főszerkesztő bevezető jegyzete, A szegények egyháza is világossá teszi – egyáltalán nem független a Ferenc pápa megválasztását követő…..
„Sok olyan adatunk van, amelyek azt bizonyítják, hogy Petőfi magyarsága jórészt vállalt és bizonyos értelemben tudatosan felépített identitás volt, és nem magától értetődő adottság. Fennmaradtak olyan emlékezések, amelyek arra engednek következtetni, hogy Petőfi…..
Noshát Ernő 2013.05.11 14:33:31
@lászlóferenc: Bizony, a Copy-Paste bosszúja. A poszt szellemiségéhez ugyanakkor ez a gyakorlat illik.
Miközben a Szépírók Társasága Válság, szegénység, szolidaritás tartotta meg az idei fesztiválját (a programot lásd itt, egy, a megszokottnál jóval alaposabb tudósítást pedig itt), az áprilisi Jelenkor egy kitűnő Móricz-tanulmányt hoz Tverdota Györgytől „Áldott…..
A kelleténél talán kicsit hosszabb, de tanulságos Szolláth Dávid beszélgetése Karátson Endrével és Szilágyi Zsófiával a márciusi Jelenkorban; a legizgalmasabbak azok a szakaszai, amelyek a nyugati és a hazai magyar irodalom közti kulturális távolságra világítanak rá. Karátson…..
Zajlik a Tiszatáj-vita, már ha vitának nevezhető egyáltalán. Péter László irodalom- és helytörténész, a lap egykori alapító szerkesztője rövid cikket publikált a Délmagyarországban, ahol azt kifogásolta, hogy „vajdaságiak szállták meg a szerkesztőséget, akiknek nincs…..
„Reverendájukat telehízott papok” képével rémiszt az ÉS legutóbbi számában Kovács Zoltán. Nem tetszik ez a fordulat. 2010 tavaszán még némi kajánsággal olvastam tőle azt, hogy „zakójába hízott pártfőnöktől és hosszú nyakú egyházi embertől”, inkorrekt volt az is,…..
Dénes Iván Zoltán nagy ívű Bibó-esszét közölt a márciusi 2000-ben, a címe: A magyar politikai hisztéria okai. Arra tesz kísérletet, hogy körülírja Bibó 1948-as, Eltorzult magyar alkat, zsákutcás magyar történelem című nevezetes írásának a kontextusát – vitába…..
Domingo kolléga a minap egy buszsofőr versére bukkant rá – én pedig most egy postáséira, de nem is akárhol. Az áprilisi Jelenkor közöl három verset Domján Gábortól, akiről eddig soha nem hallottam. Aztán rákerestem, és hát itt egy cikk róla. Egy ötvenes éveiben járó…..
Nem túl terjedelmes, de erős összeállítás: minden darabját érdemes elolvasni. Márton László Örkény István nyakatekertsége címmel közöl esszét egy 1961-es Örkény-novelláról, az Ólmos esőről. Márton esszéisztikája mindig nagyon izgalmas, azt hiszem, ő az egyik legjobban…..
 VIGYÁZAT, AZ ALÁBBI POSZT, AMELY SZILASI LÁSZLÓ SZENTEK HÁRFÁJA CÍMŰ REGÉNYÉVEL FOGLALKOZIK, ERŐSEN SPOILERES! (IDŐSEBB OLVASÓINK KEDVÉÉRT: LELÖVI A KÖNYV POÉNJÁT.)   Szigeti Csaba az Életünk 2012/2-3. számában éles elméjű esszét közöl Szilasi…..
Annyira megtetszett Bicsérdi Ádámnak az előző posztban méltatott Nyerges-kritikája, hogy kicsit turkáltam a neten, hátha találok mást is. A Pollágh Péter könyvéről az Új Forrásba írt recenzió is nagyon tartalmasan és kellő szellemességgel van megírva, az első másfél…..
Noshát Ernő 2012.04.14 17:58:55
@daniel_e: "ma a szenvedést hajlamosak vagyunk átvitt értelmezésben használni, mint valami elvont fogalmat" -- igen, ezzel tökéletesen egyetértek.
Engem igazából az zavar a Passió körüli hájpban, hogy sok hívő úgy gondolja, végre pontos képet kaptunk róla, hogy mit is csináltak Jézussal. Pedig "pontos kép" ebben az értelemben -- képi érelemben, és hát mi más volna a mozi, mint képi értelmezés -- nem létezik. Könnyű belátni, hogy a képi megjelenítésnek is megvan a retorikája: Jézus megkorbácsolása más, ha egy középkori metszeten, egy barokk táblaképen vagy egy húszas évekbeli némafilmen látjuk. Aki úgy gondolja, hogy a Gibson-féle ábrázolás "pontos" képet ad, az rábólint a véres giccsre (szerintem). (És hát maga a passiótörténet a feltámadást nélkül nem válik olcsó darabolós mozivá?)
A humorista Aranyt alighanem kitakarja a képből a középiskolai törzsanyag – a Toldi, a balladák –, pedig hát ő az egyik legviccesebb magyar költő. Ráadásul az ő humora egyszerre virtuóz-nyelvjátékos és szatirikus-politikus. Mégsem ez az első, ami eszünkbe jutna róla.…..
Visszatérnék még egy poszt erejéig a februári Holmihoz: egy részlet olvasható benne Kálmán Kata megjelenés előtt álló naplójából. Kálmán Kata, a magyar fotótörténet neves alakja a harmincas évek közepétől kerül Móricz Zsigmond környezetébe, ő fotózza Csibét egy…..
 1. Térey János esszét közöl a márciusi Jelenkorban Nemes Nagyról. A címe: A nagyasszony. Az írásból perpatvar kerekedett, ugyanez a lapszám (sorrendben) Schein Gábor, Bán Zsófia, Molnár Krisztina Rita, Mesterházi Mónika és Szabó T. Anna hozzászólásait közli, és a…..
Folytassuk a Nagyvilág-kört, ezúttal a 2012/1-2-es számmal. Itt olvasható Metszetek címmel Albert Zsuzsa beszélgetése Nemes Nagy Ágnessel. Eget rengető újdonságokat nem tartalmaz, mégis vannak benne érdekes dolgok. Megtudjuk például – a Szerb Antal-élmény apropóján…..
Érdekesnek látszik a Nagyvilág idei első (összevont) száma, de én még a tavaly decemberinél tartok. Ebben a nem is olyan régi Miłosz-szám után ismét lengyel összeállítás olvasható, mégpedig tényirodalom. Agnieszka Wójcińska előszavából az derül ki, hogy komoly műhelyei…..
Noshát Ernő 2012.03.13 08:11:46
@Mogwaii: Így igaz. És nem nagyon értem, hogy miért van így. Ráadásul ott az olyan, magyarul is régóta hozzáférhető szerzők, mint, mondjuk, Mailer, ami szintén ösztönző példaként szolgálhatna.
Azt olvastam egy érdekes blogon, hogy Text blogjához "a fél magyar blogoszférának linkje van". Ez felkeltette az érdeklődésemet, mert nekem persze nem volt. Szóval belinkelek Text blogjából ezt-azt, hátha más sem ismeri. Szerintem köze van az irodalomhoz (ha én lendületes,…..
Remek ötlet, hogy  a Litera stratégiát váltott, és immár nem csupán rövid beszámolót közöl az Előhívás című beszélgetéssorozat egy-egy estjéről (résztvevők: Jánossy Lajos, Németh Gábor, Reményi József Tamás és Vári György, korábban állandó résztvevő volt…..
Schein Gábor verse, a Karácsony másnapján, 2011 nyitja a februári Jelenkort. Ismét egy hazavers, ráadásul a jobbik fajtából. Hét versszak, hétszer hét sor, nem fogom bemásolni az egészet. A vissza-visszatérő megszólítás, azt hiszem, telitalálat, mindjárt az első mondat ezzel…..
1.Aki tudja, hogy mit mondott a nyolcvanas évek végén az ELTE-n a titkárnő arra, amikor egy hallgató (nem én) "Németh. G. Béla tanár urat" kereste. ("Nincs benn Németh Géza professzor úr.") Aki látta "a legnagyobb magyar gitáros" (Radics Béla) szobrát…..
Ha valaki lemaradt volna róluk, a Kemény-Térey-Nádasdy-hazaversek mellé még kettő.Tóth Krisztináé címe (a január 20-ai És-ből) "Bánk, magában":A tér kihalt. Behajt a busz,jégkása permetez.Mínusz van. Egy hajléktalanáll ott, de nem jelez.Táncol, kezében…..