Regisztráció Blogot indítok
Adatok
HázMester

42 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A Haas és Somogyi gyár termékeivel (vagy azok hiteles másolataival) lépten-nyomon találkozhatunk ma is a fővárosban. A két világháború között Budapest városarculatának meghatározójává váltak a speciális fém- és üvegportálok, üvegtetők, nyílászárók, melyek nagy részét Haas és Somogyi üzeme…..
2015. január 15-én ünnepelte a Vigadó megnyitásának 150. évfordulóját. Ez a bejegyzés nem igazán erről a korszakról szól, és tulajdonképpen nem is igazából a Vigadóról. Hogy mégis miért erre az eseményre hivatkozok bevezetés gyanánt, annak az oka a következő. Amikor az…..
Zuhogó eső rontotta meg a főváros új hídjának megnyitó ünnepét. Persze maga a rendezvény, az új híd és feldíszített környéke így is szép látnivalót nyújtott a jelenlévőknek. A pesti hídfő előtt a kordonnal körülzárt bejáratnál tölgyfalombos, hatalmas diadalkapu…..
A Szekszárdi utca (1900-ig Szegzárdi utca) Budapest egyik legészakibb utcája volt egészen 1950-ig, amikor is északi irányban ki nem bővítették a főváros területét. Újpest közigazgatásilag "nagy" Budapesthez csatolásával ma a Szekszárdi utca távolról sem nevezhető…..
Cél: a magyar nemzeti stílus megteremtése LECHNER 100Ez a bejegyzés Lechner Ödön halálának 100. évfordulóján jelent meg, a fővárosi bloggerek virtuális asztaltársasága tagjainak kezdeményezésére. Az évfordulóra több Lechnerrel és tanítványival kapcsolatos blogbejegyzés…..
  Így zajlott az első május elsejei felvonulás Budapesten. A dátum: 1890. május 1. Múltidézésünkben két korabeli lap beszámolóját idézzük meg. Éjen május elseje! Pesti Hírlap A csapatok katonás rendben érkeznek. Zárt csoportban jönnek a város minden részéből, a…..
Miénk a Ház! JEGEEET! 2013.06.21 11:34:02
Ebben a rekkenő hőségben igazi felüdülésként hatott a látvány, amikor felfedeztem a Lázár utca egyik megkopott hirdetését egy régi üzlet bejárati ajtaján. Ezt itt: Ma már a világ legtermészetesebb dolga, hogy romlandó ételeinket hűtőszekrénybe tesszük. Vagy ha…..
HázMester 2014.04.23 19:48:02
200 éve ezen a napon született Ybl Miklós. Munkássága nélkül Budapest építészete sokkal szegényebb lenne. Ugyanakkor az is igaz, hogy ezeknek az épületeknek a fenntartása is komoly feladat. Sokszor művészet a szó szoros értelmében. Bejegyzésünkben egy olyan ember…..
"A forradalom előidejének izgatott homo novusa a társadalmi kritikát Páris háromszáz kávéházában kezdte gyakorolni először." - írta egy francia történetíró a francia forradalom kapcsán. Az idézetből is kiderül, hogy a kávémérések nem csak az önfeledt szórakozás és…..
A kulturális másság mindig izgalmassá tesz egy várost. Budapest múltjára hatványozottan igaz ez a közhelyes megállapítás, de a fővárosunk jelenében is naponta tapasztalhatjuk ugyanezt. Ezekben a januári napokban például feltűnhet, hogy Budapestünk egyes közösségei a…..
Az 1930-as évek Budapestjén járunk. Konkrétabban 1937. december 19-én, a 76 évvel ezelőtti Aranyvasárnap napján. Mostani bejegyzésünkkel az akkori hangulatot szeretnénk megidézni. Advent negyedik vasárnapjára az elegáns belvárosi üzletek egymással rivalizálva terveztették és…..
Az elmúlt héten ünnepelték a budapesti bloggerek fővárosunk 140. születésnapját. Sok szép képet láthattunk és sok érdekes írást olvashattunk. Hosszasan lehetne sorolni, hogy mennyi minden más volt akkor tájt, és mennyire más volt a város is, de egy valami ugyanolyan volt:…..
Miénk a Ház! Árvizek a Dunán 2013.06.07 17:51:48
A Duna örök - hogy valami közhelyes gondolattal indítsam ezt a bejegyzést. A bejegyzést, amelynek az a szomorú apropója van, hogy a vízfolyam örökkévalóságával sajnos az is együtt jár, hogy az időnként megárad. Nem kímélve erdőt, mezőt falut és tanyát, szegényt és…..
Amíg az áramszolgáltatás megindításakor szinte evidens volt, hogy abban a magántőke  játssza  a főszerepet, addig a villanyáram használatának elterjedésével már felmerült annak az igénye, hogy az áramtermelés és -elosztás állami (vagy fővárosi) közület kezében…..
Miénk a Ház! 2013.03.27 13:12:25
Kedves Látogatónk! Miénk a Ház! munkacsoport néven havi rendszerességgel indítunk városismereti felfedező túrákat Budapest-szerte, amelyekkel az a célunk, hogy mindenki megismerhesse fővárosunkat és akár elhivatott városvédők is kikerüljenek köreinkből. Nem törekszünk…..
Pest városának még csak 2600 lakosa volt, de a mai Molnár utca és Havas utca sarkán, 1714-ben már kávéházat nyitott a délszláv Balázs mester. Az ötlet talán onnan jöhetett, hogy a pest-budai ember mindig szeretett szórakozni, nem vetette meg az élet örömeit. Társakra vágyott,…..
Kedves Barátaink,2013. március 10-ére, vasárnapra az alábbi programokat ajánljuk figyelmükbe.Délelőtt 10.00 órai kezdettel indítjukazÉpítészeti magaslat - emberi mélység Raoul Wallenberg svéd védett házai Újlipótvárosbanc. sétánkatamelyen Újlipótváros 1944-45-ös sötét…..
Budapest áramellátásának történetét taglaló sorozatunk előző fejezetében a BÁV Rt-ről esett részletesebben szó. A mostani fejezetet egy máig meglévő - illetve az eredeti épületet megőrző - áramfejlesztőnek, a Magyar Villamossági Rt-nek szenteljük. Ezt, hogy rögtön az…..
Kedves Barátaink, Szeretettel várunk mindenkit egy irodalom- és kultúrtörténeti kalandozásra, Újlipótvárosban! A "Hol van az éj, hol van az a kocsma..." Kultúrforradalmárok Újlipótvárosa c. sétánkat 2013. február 24-én indítjuk, 10.00 órai kezdettel. Hogy valójában hol…..
Az idei  Budapest100-ban az egyik főszereplő helyszín a Kelenföldi Hőerőmű lesz, ahol reményeink szerint mindenféle izgalmas dolgokat lehet majd leszervezni. :-) A konkrét megvalósításig azonban még elég sokat kell aludnunk, így hát arra gondoltunk, írunk egy kis bemelegítő…..
Ezt a bejegyzést egy aktuális ünnep szülte, mégpedig a karácsony. Hol van már az?! - mondhatnák, de aki egy ortodox templom szomszédságában lakik (vagy netalán tán maga is a keleti egyház tagja), érti az utalást. A görög keleti egyház ugyanis január 6-án ünnepli a karácsony…..
Miénk a Ház! Ady Endre Budapestje 2012.11.22 16:03:26
Ady Endre 1877. november 22-én született. Éppen 135 évvel ezelőtt. Budapestre az új évszázad első éveiben költözött, de állandó lakhelye nem volt. Mondhatnánk úgy is, hogy egész Budapest volt az otthona. Ebben az írásunkban azokat a helyeket szedtük össze, ahol a költő…..
Szeretettel várunk minden érdeklődőt a november 11-i sétánkon! ..
A Lehel tér, vagy Ferdinánd tér már az 1879-es utcajegyzékben szerepel, mai nevét 1884-ben kapta. Nem volt ez a terület azonban mindig 'tér'. Az 1790-es években a Váci út – Lehel utca – Taksony utca által határolt hatalmas háromszögben jelölték ki Pest város első központi…..
A címben szereplő idézet Otto Wagnertől származik, a bécsi szecesszió nagymesterétől, akinek kétségkívül sok érdeme van a magyar szecesszió fejlődésében is. Egyrészt az ő munkásságát követte többek között Vágó József, de hatással volt a Kármán-Ullmann szecessziós…..