Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Mai Manó Ház

3865 bejegyzést írt és 493 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az MPA 2011-es megalapításakor azt a célt tűzte ki, hogy a mobiltelefonnal fényképező alkotókat évente díjazza, és a mobiltelefonos technikai változásokat felmutassa a díjnyertes képeken. Az idei év mérföldkő volt, hiszen ilyen sokan még nem neveztek a pályázatra; több mint 85 országból érkeztek…..
A mestereséges intelligencia (AI) robbanásszerű elterjedése már közel sem mondható új jelenségnek. Az AI életünk számos területén van jelen, akár mindennapi, felhasználói szinten is, hiszen sokszor munkánkat segíti (pl. fordítóprogramok, programozás, adatvizualizáció), de rengeteg esetben…..
Bart Urbanski Solar Recordings of Phone Calls with Family Members, Friends, and Scammers (A családtagokkal, barátokkal és csalókkal folytatott telefonbeszélgetések szolarizált rögzítései) című sorozatának képei a hosszú expozíciós időt használva dokumentálják a Nap „mozgását” az égbolton. A hosszú…..
Az elmúlt évek egyik nagy fotográfiai szenzációja volt az eleddig ismeretlen, 19. század közepi New York-i fotográfus, Shimmel Zohar hagyatékát a San Franciscó-i Contemporary Jewish Museumban bemutató kiállítás. Ki volt ez az elfelejtett fotográfus, és hogyan került elő a hagyaték? E kultúrkincsre…..
1976 és 1979 között Bettie Ringma és Marc H. Miller rendszeres vendége volt a CBGB klubnak a Boweryben, amely akkoriban New York egyik hírhedten lepukkant negyedének számított. Mégis volt egyfajta vonzereje a helyi művészek számára, akik az élet ziláltabb oldalán is szerettek volna időt tölteni.…..
Gönci 1907-ben született, autodidakta módon sajátította el a fotográfia mesterségét és a két világháború közötti időszakban kezdett el a fényképezéssel foglalkozni. Abban a korszakban, amikor a (vizuális) művészeteket is áthatotta a jobboldali politikai ideológia. A könyv első harmadában bevezető…..
A Városliget mellett, Klösz György, a magyar fotográfia egyik kiemelkedő alakjának egykori villájából és fotográfiai műhelyének székhelyéből kialakított épületben kap új, végleges otthont a magyar fotóművészet legjelentősebb, mintegy hétszázezer műtárgyból álló együttese, a Magyar Fotográfiai Múzeum…..
A Fiatalok Fotóművészeti Stúdiójába (FFS) 2023 nyarán felvett alkotók (Cinthya Dictator, Cseke Tamás, Kovács Edmond, Lantos Olivér, Lengyel Zsanett, Szakács Emese Bíborka, Szövérffi Adrienn, Varga Krisztián) különböző szakmai háttérrel és művészeti érdeklődéssel rendelkeznek. A fiatal fotóművészek…..
Bryan Adams világhírű slágereit szinte mindannyian fel tudjuk idézni, de talán kevesen tudják, hogy az elismert zenész hobbija a divat- és portréfényképezés.Portréfotográfusi munkájának elismeréseként a Royal Photographic Society tagjai közé választotta. Az 1960-as években kezdett el érdeklődni a…..
2011. augusztus elsején indítottuk útjára a Mai Manó Ház Blogot, Mai Manó 1892-ben megjelent A fényképészetről című írásával. Örülünk, köszönjük és büszkék vagyunk arra, hogy Facebook oldalunkon már több mint 85.500-an lájkoltátok a Mai Manó Házat, ezzel továbbra is mi vagyunk az egyik legnépszerűbb…..
A hagyományteremtő, 2020-ban elindított szavazás után a Punkt szerkesztői idén is arra voltak kíváncsiak, hogy a fotográfiához köthető szakemberek véleménye alapján melyek voltak 2023 legfontosabb hazai fotókiállításai. Mint ahogy az elmúlt három évben, most is igyekeztek minél…..
Az 1894-ben műteremháznak épült nyolcszintes neoreneszánsz műemléképület, a jövőre 130. születésnapját ünneplő Mai Manó Ház a magyar fotóművészeti élet központja. Kortárs és történeti, hazai és nemzetközi trendeket bemutató fotográfiai kiállításokat rendezünk, és a fotográfiai kultúra fejlesztésére,…..
Ruth Orkin nevét sajnos talán még nem, azonban képeit milliók ismerik. A Mai Manó Házban látható nagy sikerű kiállításon biztosan az emlékezetünkbe ég Ruth Orkin neve. Nemcsak összességében lenyűgöző mindaz, amit hátrahagyott, de a képek egyesével is leveszik a szemlélőjüket a lábáról – és nem…..
A kiegyezés után időszerűvé vált Buda és Pest szabad királyi fővárosok, a Pest-Pilis-Solt-Kiskun vármegyei Óbuda mezőváros és a Pest vármegyei Margit-sziget egyesítése, amit az országgyűlés 1872-ben meg is szavazott. Ennek eredményeként létrejött Budapest 1873. november 17-én a Duna bal partján…..
A világ első számú és huszonhatodik alkalommal megrendezett fotográfiai vására és szakmai eseménye, a Paris Photo idén harmincegy ország 191 kiállítójával, több mint 800 művészt bemutatva várja a látogatóit 2023. november 9 és 12. között a párizsi Grand Palais Ephémère épületében. Az elmúlt évekhez…..
Amikor az új generációs mesterséges intelligencia a múlt év végén berobbant a köztudatba, a társadalmunk a pániktól a féktelen lelkesedésen át sokféleképpen reagált. Az AI használatával kapcsolatos panaszos vélemények lényege többnyire a technológia felépítésének módja volt: mint ismert, több…..
Több mint három és fél évvel ezelőtt történt, hogy Terri Cappucci, a Massachusettsben élő dokumentarista fotográfus és fénykép-restaurátor mintegy 4000 üveglemez-negatívhoz jutott. Először nem volt biztos benne, hogy megtartja a sokszor sérült, rossz állapotban lévő negatívokat, de tett egy…..
A Leica Camera AG 2023. októberében a Fotográfia Ünnepe keretében tüntette ki a Leica Hall of Fame Award elismeréssel a neves Magnum-fotográfust, Elliott Erwittet. Páratlan képi humorával számos ikonikus felvétele tette élő legendává Erwittet, akinek képei érzelmi hatást gyakorolnak a nézőre,…..
A táncház. Olyan varázsa, levegője, és ami engem a leginkább érint: olyan látványa volt, hogy elképesztő élményt jelentett. 1967-ben Széken ezekben a táncházakban még nem volt villany, petróleumlámpa égett, és mindenki viseletben járt. Már a faluban is elkápráztatta az embert, hogy a kicsi…..
A fotokróm eljárást Hans Jakob Schmid (1856–1924), a svájci Orell Gessner Füssli nyomda alkalmazottja találta ki az 1880-as években. A módszer rendkívül időigényes volt, és alapos odafigyelést igényelt, de a képeslapok meglepően valósághűek lettek. A Füssli nyomda ezután megalapította a Photochrom…..
"Undorito. Hogy felhetett a no ettol a szexualis zaklato hordatol." "Félelmetes kép, bizony." Többek között ilyen és ehhez hasonló hozzászólásokkal találkoztunk a Mai Manó Ház Facebook oldalán, amikor korábban Ruth Orkin világhírű fotóját posztoltuk oldalunkra. Most, hogy Orkin életműve – köztük az…..
A világ legelső természetes környezetben, villanófényben, éjjel készített állatfotója egy nőstény fehérfarkú szarvast (virginiai szarvast) és borjait ábrázolja. A képet George Shiras III. készítette 1906 körül a Michiganben található Whitefish tó környékén. (Ma már Peter White Lake a tó neve, melyet…..
Mary Ellen Mark sorozata India egyik legnagyobb vöröslámpás negyedében, a Falkland Roadon készült. A környék, melyet többnyire az alacsonyabb társadalmi osztályok tagjai látogattak már a brit uralom első napjaitól, ma is a bántalmazások, a kizsákmányolás és a szexkereskedelem brutális epicentruma a…..
Az idén 80 éves Benkő Imre a Városligetben fényképezett 50 alkotásával mutatja be Budapest 150 évének egy apró szeletét a Mai Manó Házban. Az 1969-ben elkezdett fotósorozat szinte minden évben bővült egy-egy alkotással. A tárlat egyik kiemelt érdekessége, hogy az alkotótól eddig kiállításon még nem…..
Párizs, Zágráb, Prága, Isztambul és Odessza után ezúttal Budapest került Stanko Abadžić fókuszába. A képeiből megjelentett Budapest – Vázlatok egy városportéhoz című album képeiből a kiadó engedélyével mutathatunk be egy válogatást.  Stanko Abadžić fotóművész 1952-ben született Vukováron. Első…..