Regisztráció Blogot indítok
Adatok
nincsa

362 bejegyzést írt és 56 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Hogyan írjunk meg jól egy érveléses fogalmazást? - hangzott felém nemrég a kérdés Kedves Olvasóim! Ha jó fogalmazást akarunk írni  irodalom órára- bármilyen stílusút- mindenekelőtt fontos, hogy ne szövegeljünk, hanem szövegezzünk. A szövegezés és a szövegelés…..
Kedves Olvasóm!   Ez a nyelvtani korrepetálás főleg a fog segédige mondatban betöltött szerepével foglalkozik.    Vegyünk egy példát.   Olvasni fogok.    Itt a fog segédige az olvasni főnévi igenévvel együtt fejezi ki a jövő…..
 Kedves Olvasóim!   Nyelvtan korrepetálásban részesülsz, ha elolvasod ezt a bejegyzést. Igekötőkről, segédigékről, főigékről szólok. Mindezt teszem arról, hogy meg sikerüljön magyarázni a kapott házi feladatot.     A be sikerült mászni kifejezést…..
Kedves Olvasóim!  A segédigékről szól ez a nyelvtan korrepetálás.  A magyar szófajok rendszerezése lehetséges kétféle módon:  ELSŐ CSOPORTOSÍTÁS: I. Igék II. Névszók: (főnév, főnévi igenév, melléknév, melléknévi igenév, számnév, --és a mindezeket…..
Kedves Olvasóim!    A mai irodalmi korrepetálás még rövidebb lesz, mint az előző nyelvtan. Tudniillik olyan vers elemzéséhez jött egy kérés, amivel már foglalkoztam korábban. Igaz, most összehasonlításhoz ( Tóth Árpád: Meddő órán) kértetek egy kis irodalmi segítséget,…..
Kedves Olvasóim!  Következzék egy rövid korrepetálás, ezúttal nyelvtanból.  Téma: Stílusnem, stílusárnyalat  Feladat: iskola bemutatása valamilyen stílusban.  Teendők: 1. Eldönteni, hogy milyen beszédhelyzetben ( szituációban) kívánjuk bemutatni a sulit. ( társalgási,…..
 Kedves Olvasóim!   Egy nagyon rövid irodalmi korrepetálás következik- rímről.   Kérdezik, hogy milyen rím az aabccb ?     Vizsgáljuk csak meg ezeket a rímeket alaposabban!  Az első két sor rímel egymással, a harmadik az utolsó sorral, miközben…..
    Kedves Olvasóim!  Újabb kérdésekkel kerestetek fel, ezek válasza kapcsán újra verselemzéssel foglalkozik ez az irodalmi korrepetálás. Ebben a bejegyzésben néhány versre utalva adok választ – a teljesség igénye nélkül- az alábbi kérdésekre.   1.…..
 Versek témája, hangneme, hangvétele, költői eszközei és egyéb  összefüggések vizsgálata       Kedves Olvasóim!   Régen jelentkeztem már friss írással az irodalmi internetes korrepetáló blogomban, mert reméltem, hogy a sok-sok korábbi…..
5 hónap Newcastle-ben Vaslady 2012.03.09 20:10:00
Ha az ember külföldön jár és szeretne jó pontot szerezni a helybélieknél, nem árt ha tud egy-két dolgot az ország kultúrájáról és történelméről. Nekem ilyen szempontból épp kapóra jött, hogy röviddel a megérkezésem után kezdték el vetíteni a mozikban a Vaslady című…..
Január 26-án éjjel 1-kor kezdtem meg röpke 15 órás utamat Pécsről Newcastle-be. A legtöbb ember azt gondolná, hogy teljesen egyedül nekivágni egy külföldi, ismeretlen városnak, ahol az ég világon senkit nem ismersz, nagyon ijesztő dolog. Hát így is van! Az első nap az az…..
Kedves Olvasóim!   Ez a korrepetálás LOVIK KÁROLY A GYILKOS című novellájának elemzéséről szól.   Segítő gondolataim mellett szembesültök néhány kérdéssel is, amin érdemes elgondolkozni, választ fogalmazni ,  beleszőni a fogalmazásba.  …..
 Kedves Olvasóim!   Ez a blogbejegyzés egy író két rövid művének összevetéséhez kíván segítséget nyújtani.   Ebben a korrepetálásban  Nagy  Lajos : Képtelen természet című kötetéből A kutya és A farkas című műveinek…..
Kedves Olvasóim!   Bár sok összehasonlító elemzés van már a blogom jegyzetei között, ha újabb kérés érkezik pont jókor, pont időben (= ráérek), akkor szívesen válaszolok. Ha nagyon gyorsan, egy-két óra vagy félóra alatt kéne a segítség, akkor csak nagyon lényegre…..
 Kedves Olvasóim!   A mai  korrepetálás témája  Vörösmarty A Guttenberg-albumba és Vajda János Credo című versének összehasonlítása. Természetesen –ahogy szoktam- vázlatosan segítem az elemzést.   Először is legyen előttetek a két vers…..
 Kedves Olvasóim! Szeretettel köszöntök mindenkit, aki a 2011/12-es tanév elején is olvasgatja, alkalmazza a magyar nyelvtan és irodalom tantárgyak tanulását segítő blog oldalait. Jóleső érzés, ha elismeritek segítő szándékomat. Ugyanakkor a kérdéseknek is örülök,…..
Kedves Olvasóim! Mire ezt az idei utolsó korrepetálásra szánt szöveget publikálom, remélem mindenki az esti bulira készülődik, hiszen Szilveszter napja van .  Búvárkodva korábbi kérések között találtam egyet, amivel " adós " maradtam , ezért került most…..
nincsa 2011.06.04 19:53:56
@mosolyy:Nagyon remélem, hogy a bejegyzéssel-
A következtető és magyarázó utótagú mondatok elemzése, avagy a jegy elvesztése és a meccs. - tudtam segíteni.
nincsa 2011.06.04 19:54:33
 A következtető és magyarázó utótagú mondatok elemzése, avagy a jegy elvesztése és a meccs     Kedves Olvasóim!     Nyakunkon a NYÁR, szünet, szabadság!, de még segíteni szeretnék egy nem is olyan egyszerű mondatelemzésben.    Nem…..
Kedves Olvasóim! Idő hiányában nem készült mostanában korrepetáló elemzésem, de úgy gondolom, hogy a már meglévő sok-sok verselemzés segítheti a tanulást. Bizonyítja ezt az a tény, hogy naponta több száz látogató keres meg, érettségi előtt 1-2 nappal pedig több ezer…..
Szórakoztató percekNe azt várd, hogy helyetted megoldja valaki a feladatod. Jó és rossz tanuló egyaránt el tudja sajátítani  ugyanazt a tananyagot, ha   megfelelő számú gyakorlást végez ,és csak akkor kap  segítséget, ha arra nagy szüksége van.  Nyelvi…..
  Kedves Olvasóim!   Néhány fogalom magyarázatát kéri tőlem valaki. Közrebocsátom e korrepetáláson keresztül a kérést és a választ is.   Irodalomtörténeti korszak Három kérdés is felmerül a fogalom kapcsán. A) Mit jelent az irodalomtörténet? B)…..
Kedves Olvasóim!  Most, hogy közeledik az érettségi , én is igyekszem időt szakítani a http://interneteskorrepetalas.blog.hu oldalamon új bejegyzés készítésére is. Ebben  a korrepetálásban :  Vörösmarty Mihály: Keserű pohár és Petőfi Sándor: Ivás…..
 Kedves Olvasóim!   Kicsit „elhanyagoltalak” benneteket.  Hiába terveztem fogadkoztam szilveszter éjjelén, mégsem adódik arra elég időm, hogy hetente írjak ide valami okosságot.   Bocsássatok meg érte. Néha más módot keresek azért a…..
 Kedves Olvasóim! Ez a bejegyzés most a nyelvtan tanulmányaitokhoz nyújt segítséget.   először is meg kell állapítanod, hogy egyszerű v. összetett mondattal van-e dolgod. Ha több tagmondatra bomlik, akkor összetett. Alárendelt, ha a két tagmondat közül az…..