Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Sajtoiroda

461 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Szalisznyó Lili 56-os menekültként érkezett Ausztráliába. Az ott született lánya, Edit tinédzserként tudta meg, hogy édesanyja annak idején nem csak szülőföldjét, hanem kétéves lányát is hátrahagyta. A Médiatanács támogatásával készült Lili – Az én anyám, az én lányom című dokumentumfilm az ő…..
Valóban jól járt Csíkszereda azzal, hogy megyeszékhely lett? Bő fél évszázada a Ceausescu-diktatúra Romániájában, 1968. február 13-án a megyerendszer kialakításakor sikerrel vonultak az utcára érdekeik védelmében a magyar emberek Csíkszeredában: a diktátor visszavonta Székelyudvarhelyt kijelölő…..
Plakátmagány címmel vasárnap 14:50-kor mutatja be a Duna TV Ducki Witek személyes, családias ismeretterjesztő filmjét, amely a magyar plakátszakma nagyjait szólaltatja meg a Médiatanács támogatásával. A rendezővel arról beszélgettünk, hogy mitől magányosak a plakátok, hogy milyen a családi barátokat…..
A Nagy Imrét és 19 másik ötvenhatos forradalmárt halálra ítélő Vida Ferenc életét kíséri végig Szentgyörgyi Bálint első dokumentumfilmje. A vádlott vádló a Médiatanács Magyar Média Mecenatúra programjában készült el és október 23-án 18:40-kor látható a Duna Televízió műsorán...
Miklauzic Bence filmjének hőse, a külvárosi étkezdét üzemeltető, nagyszájú Nino pénzzavarba kerül, de nehezen talál hitelezőt. Az utolsó esélyt egy alapítványi támogatás jelenti számára, amelyben megváltozott munkaképességű személyeket kell foglalkoztatnia. A munka során hamar kiderül, hogy nemcsak…..
Magyarország idei Oscar-delegált filmjének rendezője, Tóth Barnabás abban bízik, hogy sikerül azokat is beinvitálnia az Akik maradtak nézői közé, akik egyelőre fenntartásokkal kezelik az alkotását. A Médiatanács Magyar Média Mecenatúra Programjában készült filmet valóban inkább a felemelő légkör,…..
Fahidi Éva húszévesen egyedül jött haza Auschwitz-Birkenauból. Bár mindig is a tánc szerelmese volt, arra nem számított, hogy hetven évvel később kapja az első felkérést színpadi szereplésre egy róla szóló kétszereplős táncszínházi előadásban. A valószínűtlen ötlet gazdája Szabó Réka, a Tünet…..
A napokban került fel a YouTube-ra Breier Ádám kétszereplős hangjátéka, A szabotázs, amely megtörtént eseményeken alapul. A történet a Szabad Nép egyik 1951-es, nyugatra kiküldött példányával foglalkozik: a napilap egy oldalát magyar ellenállók egy orosz nyelvű üzenetre cserélték ki, amely…..
Földessy Margit máig aktív színjátszó- és drámastúdiója a nyolcvanas években indult. Sokan évtizedeken át jártak hozzá. Ilyen kitartó résztvevő volt Simonyi Balázs is, aki a dokumentumfilm eszközeivel eredt a legendás közösség titkainak nyomába. A mecenatúratámogatással készült Margitfilmet július…..
Furcsa szerelmi háromszögnek lehetünk tanúi a Papírlélek című kisfilm nézése közben. Ági, a volt kedves ugyanis szellem alakjában kísért régi szerelme, Dani lakásán, közben pedig a férfi bimbózó kapcsolatát próbálja szabotálni. A Magyar Média Mecenatúra Program Huszárik Zoltán-pályázatán támogatott…..
Dokumentumfilm kategóriában kapott különdíjat az idei Savaria Filmszemlén Margittai Gábor és Major Anita az erdélyi szórványmagyarsággal és nemességgel foglalkozó Tiltott kastélyok kilencrészes online sorozatának legutóbb közzétett két epizódja, a Küküllővári Hallerek és a Marosvécsi Kemények. A…..
Az Oscar-díjas Rófusz Ferenc éppen negyven év várakozás után készült el Az utolsó vacsora című filmmel, 1978-ban ugyanis politikai okokból nem engedélyezték a megvalósítását. A világhírű Leonardo-képet megelevenítő tizenegyperces animációs film egyszerre hívja fel a figyelmet a milánói freskó…..
Két meghatározó hazai filmszemlén is záporoztak a díjak a Médiatanács Magyar Mecenatúra Programja által támogatott filmekre. A kettő közös halmaza Török Zoltán Fehér szarvasa, amely a gödöllői V. Nemzetközi Természetfilm Fesztiválon és a szombathelyi 6. Savaria Filmszemlén is a kategóriája…..
Miért található olyan sok sikeres pécsi zenekar napjaink könnyűzenei életében? – Lévai Balázs rendhagyó dokumentumfilmje arra vállalkozik, hogy feltárja a lehetséges válaszokat. Oknyomozó riporternek Szabó Simont kéri fel, aki A Kispál és a Borz, a 30y, a Punnany Massif, a Halott Pénz, Takáts Eszter…..
A Mindenki Oscar-díjas rendezője a mecenatúraprogram támogatásával egész estés tévéfilmet forgatott az ötvenes évekről. Az ősszel debütáló Foglyok alapja egy abszurd, de igaz történet. Deák Kristóffal a filmen kívül a kollektív önismeretről és álmai történelmi sorozatáról is beszélgettünk...
Most vasárnap mutatja be a Duna World Török Zoltán új, „szubjektív ismeretterjesztő családfilmjét”, A fehér szarvast, amely egy evenki néphez tartozó, Szibériában élő nomád családot mutat be, tizenkét évet felölelve, és kiderül: földjük nemcsak a Tunguz-meteorról híres, hanem a kizárólag…..
Bokor Attilával, a Jazz, avagy a szabadság szimbóluma című dokumentumfilm rendezőjével beszélgettünk. Bokor Attila a Color együttes dobos-énekesként már tizenévesen a hetvenes évek egyik fontos fúziós rockzenekarában zenélt, majd feleségével, Bánfalvy Ágnessel Amerikába költözött, és egy…..
A Duna Televízió nézői láthatják először vasárnap délután 13.55-től Lerner Balázs Inverse Everest című új tudományos-ismeretterjesztő filmjét. A mecenatúra-támogatással készült alkotás egy 2016-os magyar expedíció útját kíséri végig bolygónk akkori legmélyebb ismert barlangjába. A film írójával és…..
Szirmai Márton, Varga Ágota és Lerner Balázs filmje is debütál a képernyőn a következő hetekben a Médiatanács Magyar Média Mecenatúra Programjában készült filmjei közül. A Szerepzavar című kisfilm főhőse egy olyan színész, aki sosem játssza el kétszer ugyanazt a szerepet. A fegyházlelkész című…..
Koller Éva fiatal holokauszt-túlélő pár évvel a világháború után egy nap véletlenül összetalálkozik az egykori csendőrrel, aki annak idején deportálta és a marhavagonba zárta, vőlegényét pedig agyonverte. Feljelentést tesz a kiépülő Államvédelmi Hatóságnál, de csak önmagát sodorja bajba vele: az…..
Erről a dilemmáról szól majd a Törőcsik Franciska főszereplésével készült kisjátékfilm, a Koller Éva bátorsága jövő vasárnap, miután a holokauszt-túlélő fiatalasszony feljelentené az Államvédelmi Hatóságnál az egykori csendőrt, aki rázárta a vonat ajtaját. Folytatódik a Szupermalac és Űrpatkány is…..
Az utolsó négy epizóddal jelentkezik a Hajótöröttek című animációs gyermeksorozat a lakatlan szigeten ragadt nagypapa és unokája kalandjairól a Médiatanács Magyar Média Mecenatúra Programjának támogatásával készült alkotásaiból. Ismétlik többek között a Noiré című kisjátékfilmet és a Néma harang…..
Csodálatos elmék – A kódfejtők titokzatos világa címmel a Duna Worldön látható vasárnap először az az ismeretterjesztő film, ami az emberi elme működésének határait kutatja egy fiatal magyar fizikus és kódfejtő történetén keresztül. Az M2-n debütál majd jövő szombaton az Ugrás című kisjátékfilm,…..
Vízipók, a vízalatti kristálypalota légnadrágos lakója sokunk gyerekkori kedvence. Kriska György, a mesefigura ihletőjét, az igazi vízipókot (polgári nevén: búvárpókot) és gerinctelen társait mutatja be egy újszerű, a természetfilmes hagyományt felfrissítő filmben. A Magyar Média Mecenatúra program…..
Interjú Király Levente rendezővel Február végétől mozikban is látható lesz Király Levente portréfilmje Bud Spencerről, amely a Médiatanács támogatásával készült el. A Piedone nyomában több mint négy éven át forgott, négy országban, negyvennél is több közreműködővel. A film rendezőjével és egyben…..