Regisztráció Blogot indítok
Adatok
tenuki

41 bejegyzést írt és 14 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A Google egy olyan eredményt publikált tegnap, amire a legtöbb szakértő még egy évtizedet jósolt. AlphaGo nevű programjuk 5:0-ra leiskolázott egy nagyon erős gómestert.  Ezek mind tegnapi hírek: BBC  , CNN  , ABC news, Nature , Wired, Gizmodo , Google Ez talán jelzi, hogy ez éppen egy olyan…..
Úgy kezdődött, hogy elegünk lett a Kis Szimplából, nem elég, hogy elhányták a gótáblákat, még nekik állt feljebb. Végigjártuk a Kertész utcát, minden hely üres volt, de sehol sem akartak befogadni minket. Végül a Király utcában, egy belga sörözőt találtunk, ott kedvesek…..
A pekingi 2. Szellemi Vilagjatekokon a 6 europai resztvevobol ketten voltunk Magyarorszagrol: Pocsai Rita es en. Rita most nem volt jo formaban, de nekem volt egy ertekelheto partim. Az elso forduloban Park Jungwhan ellen szornyen jatszottam, szinte sirni volt kedvem, mikor feladtam. Ritkan kap…..
Négy forduló után a magyar csapat negyedik, döntőbe jutó helyen áll a 3. Pandanet Csapat Európa bajnokságon. A negyedik fordulóban a kulcsparti a negyedik táblán volt: Markó Péter győzelmével hoztuk a döntetlent Németország ellen. Ez volt Péter egyik legjobb idei partija,…..
Rita majdnem meglepetést okozott a 3. Qionglong Shan Bingshen Kupán. Ellenfele a japán Shimosaka Miori 2 profi danos mester volt. Rita másodszorvolt a hivatalos európai képviselő ezen a versenyen, az első évben is Rita volt a meghívott.) A parti sokáig kiegyenlített volt, mikor…..
Jelentkezési határidő: Augusztus 20. Jelentkezni az elnokseg@goszovetseg.hu címen lehet. ..
A Magyar Gószövetség a Magyar Olimpiai Bizottsággal, valamint a SOTE Testnevelési és Sporttudományi Karával együttműködve OKJ-s edzőképzést indít. A képzést sikerrel elvégzők államilag elismert góedzői oklevelet kapnak.     MOB-SOTE TSK tájékoztatóSportoktató…..
István szólt februárban, hogy van  egy EU pályázat, amit több közép-európai országgal közösen be tudnánk adni. Volt a cégénél egy pályázatíró, hát bementem az irodába egy este. Nem hittem volna, hogy ennyi hülye kérdésre lehet értelmes választ adni, de megküzdöttünk…..
Ez a játszma nem a legerősebb mesterek alkotása, "csak" két picit átlag feletti 9 danos játéka, amire soha senki sem fog emlékezni, amit soha senki nem fog 10 év múlva kirakni. Személy szerint nagyon szeretem az ilyen partikat. Ahogy néztem elképzeltem, ahogy éppen…..
Tegnap lezajlott a Pocsai- Markó jubango 3. mérkőzése. Rita magához tért a rossz kezdés után, és a második és harmadik partiban magabiztos győzelmet aratott. A kérdés az, hogy Péter fel tud-e állni egy ennyire egyoldalú parti után. A következő mérkőzés február vége felé…..
tenuki 2012.01.12 14:56:11
@zhal: most már talán jó. nem értem, valami baj volt a gokifu.com-mal.

a következő játszma szerintem a szimplában lesz megint (minden hétfőn szokott lenni ott góklub is, lassan meg is akartam hirdetni itt, a blogon is, lehet jönni, aki akar.)
A napokban elkezdődött egy vita a magyar minősítési rendszerről. A minősítési rendszer olyan, mint az SzMSz: mindenkinek van róla véleménye, és a világvégéig el lehet róla vitatkozni a mindenki számára elfogadható megoldás reménye nélkül. Ugyanazzal az erőfeszítéssel,…..
Pocsai Rita újra bizonyította, hogy nem lehet kizökkenteni a nyugalmából, és rossz állásokban sem kezd el kapkodni. A döntő parti a negyedik fordulóban volt. Ez volt talán a legtanulságosabb partim az idén: Ritának semmit sem kellett tennie a győzelemért, egyszerűen csak hagyta,…..
Tizenkét éve, mikor kimentem Japánba inseinek nem volt még internet. Azaz persze, hogy volt, csak még nagy I-vel írták. Közhely azt mondani, hogy azok más idők voltak, de akkor tényleg nem volt más esély erősnek lenni a góban, mint a Távol-Keleten tanulni. Egyszerűen nem volt…..
Az európai gó erejéről szóló cikksorozat második részében bemutatom azt a partit, ami a saját képességeimen keresztül talán jól demonstrálja az európai gó szinvonalát. 3 kőből játszottam a világ egyik éljátékosával, és elég meggyőzően nyertem. Hogy a 3 kő sok, vagy…..
tenuki 2011.12.09 12:33:23
@Bővíz László - JUEX:
a legkorábbi lejegyzett partik isz. 1000 körüliek, abból lehet következtetni. olvasásban elég jók voltak, de stratégiában annyira nem. a mai megnyitás pedig sokkal magasabb színvonalú. de ez jó ötlet, erről is kéne írni egy cikket valamikor, forrás van hozzá elég.
Lezajlott az első mérkőzés a Pocsai Rita - Markó Péter jubangoból. A jubango egy 10 játszmás mérkőzés. Japánban a múlt század közepéig, a modern versenyek kezdetéig hagyományosan ezek voltak a legrangosabb mérkőzések. Ez a második jubango Magyarországon, az első Fódi…..
tenuki 2011.12.09 12:28:05
@KKP:
igen.
Rita nyert.
még nem tudjuk.
Sokat gondolkoztam mostanában azon, hogy milyen erős lehet az európai gó. Egy több részes sorozatban próbálom körüljárni ezt a kérdést az elkövetkező hónapokban. Az első részben a gó és a sakk élmezőnyét összehasonlítva, a két játék különbségein keresztül próbálom…..
tenuki 2011.11.29 12:50:49
@Bővíz László - JUEX: @zhal: Na jó, a sprint-maraton tényleg egy nagyságrendi túlzás, igazatok van. A sakk szerintem nagyjából a 9x9-es gótáblának felel meg, ha a komi 6 pont volna 6,5 helyett :-)
tenuki 2011.11.29 12:51:44
A hétvégén a magyar nyílt bajnokság első fordulójában Pocsai Rita a koreai Kang Kyougnangot verte meg.A játszmában Rita nagyon merészen játszott, rögtön az elején elhúzott területben, de egy csoportot gyengén hagyott. Ezután a játszma arról szólt, hogy Kang hogyan tudja…..
A feladványok megoldása.1, Az első ötlet mindig a tenukiFekete lép és megél.        Az emberek általában egy pár percet olvasnak, aztán megunják, mégiscsak milyen egyszerű ez a feladvány. Az első próba az esetek 90%-ában ez az ábra. Fehér…..
tenuki 2011.11.08 11:56:07
@zhal: de, igazad van. köszönöm.
Azokat a feladványokat szeretem, amikben az olvasáson túl is van valami tanulság. Akkor érzem úgy, hogy megérte a fáradozás, az olvasás, ha volt a feladványban egy olyan ötlet, kis megvilágosodás, ami túlmutat magán a feladványon. Ilyen volt például az a feladvány, ami a gó és…..
Tavasszal volt a blogon az első halhatatlan női játszma. Most jöjjön a visszavágó! A taoista legendákban gyakori szereplők a halhatatlanok. Ez a második játszma is egy fantázia arról, hogy hogyan játszhatnak a halhatatlan nők. (Az előző halhatatlan játszmánál még áll az…..
Fujisawa Shuko halálakor  a japán közszolgálati televízió, az NHK külön emlékműsort szentelt neki. Shuko mester későn érő típus volt, az ötvenes éveiben ért el a csúcsra, és valószínűleg soha senki sem fogja megdönteni azt a rekordot, hogy 67 évesen…..
Magyarország megpályázza a 2013-as Ifjúsági EB rendezési jogát.  Ez lenne az első igazán nagy verseny Magyarországon az 1986-os felnőtt Európa-bajnokság óta. A jelenlegi állás szerint a versenyt Szentendrén fogjuk megrendezni, a polgármesteri hivatal már támogatásáról…..
Nagyszebenben a hétvégén lett vége a 2011-es női Európa-bajnokságnak. Pocsai Ritának ez a harmadik női Európa-bajnoki címe. A negyedik forduló volt a döntő, amikor a két veretlen, Rita és a román Laura Avram (2 dan) kerültek össze. Érezni lehetett a tétet, Laura…..
Mostanában nem történt semmi érdekes, a betárazott témákat pedig nem volt időm jól megírni, szóval most elsütöm az egyik legfantáziátlanabb joker-témát: statisztikák következnek. A gojatek.blog.hu öt hónapja indult. Természetesen van mellé Google analitics is, egy kicsit…..
Egy versenyen egyszer megkérdezte valaki angolul Balogh Páltól szerinte a gó, művészet, tudomány vagy sport:- Pál, what do you think about go? Is it an art a science or a sport?Pál válasza:- Hát... többet art mint használ.Go is Art (A gó művészet) címmel rendezett nemzetközi…..