Regisztráció Blogot indítok
Adatok
pamutpamlag

0 bejegyzést írt és 156 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
36 szuper fotó jön ma az utolsó nyári ismétlőválogatásban. A jövő héttől újra friss Napi érdekesekkel jövök! 1893. Ónbánya Cornwallban, Angliában..
pamutpamlag 2023.09.04 14:26:41
@¿Qué tapas hay?:
A kőzetek jó része 2-3 tonna/m3 közötti sűrűségű, vegyük átlagosan 2,5 tonna/m3 értéknek.

Ha hihetünk annak, amit a képen látunk, akkor a kő valamivel alacsonyabb mint a képen szereplő bármely ember, akiket mondjuk 1,7 m magasnak feltételezek. Legyen a kő magassága kb 1 méter. A hossza valamivel hosszabb mint egy ember, legyen 2 méter. Végül a szélességét is 1 m-re feltételezem (gondolom nem egy kőlapról beszélünk élére állítva). Azaz 1 x 2 x 1 = 2 m3 a kő térfogata.

Ezt a fenti 2,5 t/m3 sűrűséggel beszorozva 5 tonna jön ki, többszöröse az általad tippel 1,5 tonnának.
(1,5 tonna egy kb 85 cm élhosszúságú kőkocka tömege, ennél jóval nagyobb követ látok a képen)

Az természetesen lehetséges, hogy az én szemem csal, és nem a valóságot látom a képen. Mert esetleg a kő nem a képen szereplő emberek távolságában van, hanem sokkal közelebb van a fotóshoz, ennélfogva sokkal kisebb, nem mérhető a képen szereplő emberekhez.
1915 körül. Fotósok Moszkvában, a Kreml falánál..
pamutpamlag 2022.06.08 15:17:07
@minekez:

Nehéz ügy, mivel a tóparton nem csak egy-két jellegzetes szikla található, hanem rengeteg hasonló kőtömb van.

Én azt gondolom, hogy az általad linkelt google maps képen nem az a szikla szerepel, ami előtt Hitler állt. Egyrészt a sziklatömb semmilyen jellegzetessége nem azonosítható (ebből a szögből pedig pláne nem), másrészt a távolban látható hegyek alapján szerintem Hitler némileg odébb, a tópart egy másik részén állt (a fotós szemszögéből nézve valamivel balrább, azaz északabbra, kb ezen a környéken:
https://www.google.hu/maps/@47.5196457,12.9810581,3a,33.9y,124.55h,105.93t/data=!3m8!1e1!3m6!1sAF1QipMwS1FB8W-PzDhuGYszEahkj6OCR2hOELN64nQO!2e10!3e11!6shttps:%2F%2Flh5.googleusercontent.com%2Fp%2FAF1QipMwS1FB8W-PzDhuGYszEahkj6OCR2hOELN64nQO%3Dw203-h100-k-no-pi0-ya55.088413-ro-0-fo100!7i8704!8i4352?hl=hu

Amúgy szerintem sokkal inkább ez a kő lehet az:
https://www.google.hu/maps/place/Obersee/@47.517755,12.9838205,3a,75y,90t/data=!3m8!1e2!3m6!1sAF1QipPPbIVNPi7UvV8GSVNxa_t0u-NBwNYIEDYZrucr!2e10!3e12!6shttps:%2F%2Flh5.googleusercontent.com%2Fp%2FAF1QipPPbIVNPi7UvV8GSVNxa_t0u-NBwNYIEDYZrucr%3Dw203-h135-k-no!7i5088!8i3392!4m5!3m4!1s0x4776e8b6595f8419:0x719848b11750ea8e!8m2!3d47.517755!4d12.9838205?hl=hu

Sok jellegzetessége beazonosítható, párat bejelöltem itt:
kepkuldes.com/image/U91xPe
pamutpamlag 2022.06.08 15:35:14
@pamutpamlag:

minekez, megkövetlek!
Az a kő, ami előtt Hitler állt és amin a gyerekek ülnek, az valóban az lehet, amire az általad linkelt körpanorámához használt fotógépet felállították.

Tehát tényleg ott állhatott Hitler ahol mondtad, nem balrább (északabbra), ahogy én vélelmeztem.
1952. Riporterek és fotósok figyelnek egy atomrobbantást a nevadai kísérleti telep közelében ..
pamutpamlag 2022.02.02 16:25:40
@Medgar: 17 képből 11 fotónak köze van katonákhoz, háborúhoz, harchoz, erőszakhoz, stb., így talán nem teljesen megalapozatlan csorsza hozzászólása :)
1991. Egy idős katona mutatja a győzelem jelét egy égő ház előtt a délszláv háborúban, valahol Horvátországban..
pamutpamlag 2021.11.16 14:23:31
@káBell:
Egy ilyen - szinte támpont nélküli - azonosítás valóban bravúrnak tűnik, hisz a helyszínt nem ismerőnek gyakorlatilag lehetetlen. Aki viszont ismeri a helyszínt, például naponta ott közlekedik, annak teljesen egyértelmű lehet az egyezés, könnyed ujjgyakorlat az azonosítás.
A hegyekkel amúgy is így van: míg a hegyjáróknak egy-egy szikla, gerincél, stb. is árulkodó és egyértelműen felismerhető, a hegyekben nem járó embernek ezek egymástól megkülönbözethetetlenek, mind ugyanolyan(nak néznek ki).

Itt is a látóhatárt képező gerincen van olyan fallépcső, ami jól felismerhető mindkét képen:
kepkuldes.com/image/uEO1KN
kepkuldes.com/image/uEOQmq

Még talán a helyszínt sem kell tökéletesen ismerni az azonosításhoz, ha megvan a két település (Breiðdalsvik és Stöðvarfjörður), mivel a kettő között alig 20 km van egyetlen úttal. Így ha valaki elég kitartó és végigkattintgatja az utat google maps-en, és van szeme az ilyesmikre, akkor kis szerencsével megtalálhatja.
Bevallom csak mostanában, a sokadik évad környékén kukkantottam bele az Észbontók című magyar kvíz-show néhány epizódjába (mert egy ismerősöm beszélt róla hitetlenkedve) és azonnal leesett az állam. Miután felszedtem a szőnyegről nem tudtam megállapítani, hogy mit érzek: egyszerre voltam ledöbbent,…..
pamutpamlag 2021.06.14 03:56:03
@Örömhernyó:
Érdekes kép rajzolódik ki bennem rólad a fenti néhány kommented alapján.
Minden bizonnyal tanult és tanulni képes ember vagy. Valamilyen "kézzel fogható" eredményt produkáló munkád lehet (mérnök, IT szakember vagy ehhez hasonló). Bizonyára világot is láttál, hisz ázsiában élsz. Az érveid közül több is megáll, első ránézésre legalábbis.

Mégis amikor olvaslak - ne haragudj az őszinteségért - a korlátolt szó jut eszembe.

Kétségtelen, a műveltség bizonyos szempontból haszontalan. Nem fizet senki érte, nem adnak kenyeret a boltban azért, mert ismered példának okáért Márait, a Varázsfuvolát, a világháborúk során történteket, Corbusier épületeit, vagy éppenséggel az újkori olimpiák legfontosabb sporttörténeti eseményeit (a sor tetszőlegesen folytatható mindenféle lexikális tudásnak mondott információval).

Ugyanakkor tagadhatatlan, hogy van mindezeknek jellemformáló ereje, van hatása a gondolkodásodra.
Segít felismerni az összefüggéseket, a jót, az értékeset, a szépet, illetve ennek az ellenkezőjét, vagy éppenséggel a hazugságot. Segít dönteni és kritikusan gondolkozni. Segít kikapcsolódni, érzelmeket átélni, felkészülni az életed során téged érő hatásokra. Segít karbantartani az agyad, a szellemed, újat és mindig újat tanulni, azzal, hogy művelődés, megismerés igénye fenntartja az érdeklődésed, kíváncsiságod. Segít kreatívnak lenni és annak maradni.
Továbbá a műveltség megszerzéséhez szükséges az a képesség, hogy alkalmas legyél ismeretek megszerzésére és azok megjegyzésére, strukturált raktározására.
Magyarul képes legyél tanulni. Ha képes vagy valamit megtanulni/megjegyezni, akkor nagy valószínűséggel képes leszel mást is megtanulni/megjegyezni. Ez azért hasznos és szükséges, valljuk be.

Az ember alapvető, őt az állati sorból kiemelő tulajdonsága a tanulás, a felfedezés képessége és vágya, a régmúlt megismerésének és átadásának képessége, annak képessége, hogy az érzelmek széles skáláját élje meg. Mindennek nem akadálya, hanem elősegítője a műveltség.

A műveltség nem bűn, nem haszontalan. Sőt, véleményem szerint a művelt ember (ide értve a műveltsége okán a széles látókörű, világlátott, alapos lexikális tudással rendelkező, olvasott, művészetet értő vagy művelő embereket) értékes, jobb eséllyel képes önmaga életét átlátó, sorsát irányító személyként teljes életet élni, a családja szerető tagja lenni, és a társadalom számára is hasznos lenni.

Egyébként a legkevésbé sem ellentétes az, hogy reál gondolkodású ember humán érdeklődéssel, műveltséggel rendelkezzen, vagy fordítva. Nem zárja ki és nem is helyettesíti egyik a másikat.
(Ahogy a műveltség nem egyenlő az intelligenciával. Műveletlen ember is lehet intelligens, ahogy művelt ember sem feltétlenül az.)

Például én a magam részéről mérnök vagyok, műszaki területen tanultam középiskolától kezdve a Műegyetemig, műszaki területen dolgozom a mai napig, ahogy egyébként édesapám is. Mégis ráértem mindig is bérlettel operába vagy színházba járni, mert rá akartam érni, igényem volt ráérni. Nagyon szeretek olvasni, meggyőződésem, hogy szegényebb lennék Radnóti, Steinbeck, Szabó Magda, Merle, Ady, Esterházy, Murakami, Jókai, Hrabal, Rejtő nélkül. Libabőrös leszek Händel, Vivaldi vagy Mozart számtalanszor hallgatott, de sosem unt zseniális zenéitől (ahogy egyébként 300 év óta sokan mások is, bár elképzelhető, hogy mindannyian tévúton járunk), főképp, ha Hallenberg énekel vagy Baráti hegedül.
Egyszerűen örömömet lelem benne!
Tudok értékelni egy Basó haikut, egy Modigliani festményt, egy Calatrava hidat, egy Fadrusz szobrot, egy Pintér Béla előadást. Érdekel, hogyan történt Amerika felfedezése, a tatárjárás, hogyan zajlott a hosszú kések éjszakája, hány góllal nyert az aranycsapat, mi történhetett Ötzivel, hogy készült fel Amundsen.
Emellett megtervezek egy fogaskerék hajtóművet, összerakok egy hazai építési beruházáshoz szükséges szerződést és saját kezűleg lecserélem az autóm féktárcsáit.

Tényleg értéktelen és haszontalan volna a műveltség, lexikális tudás?
Hiszem, hogy ez nem így van, és tévedésben vagy.
A barlangászat egy viszonylag új keletű, igen felkapott extrém sport és szerencsére hazánkban számtalan különböző nehézségű, hosszúságú barlangtúra található. A könnyed, rövid, kiépített sétaútvonalakon megismerhetjük a föld alatt húzódó világot, míg a kúszó-mászó barlangtúrákon pedig leküzdhetjük a…..
pamutpamlag 2021.04.18 03:52:24
A poszt tele van hibákkal, tévedésekkel, helytelen megfogalmazásokkal, barlangneveket érintő nyelvtani hibákkal, amiket érdemes volna javítani.

Például Magyarországon jelen pillanatban, azaz 2021-ben nem 3700, hanem 4000-nél is több barlang ismert.

A legmélyebb hazai barlang jelenleg a Bányász-barlang a maga 274 m-es mélységével. Az István-lápai-barlang 2014 éveben, tehát már 7 évvel ezelőtt vesztette el elsőségét, amelyben a vízszintes járatokig vezető aknarendszeren évtizedek óta fix létrákon lehet lejutni, tehát egyáltalán nem szükséges visszafelé "kötélen felmászva közlekedni".

Továbbá nincs olyan, hogy "Vecsembükki-zsomboly-barlang" (sic!). Olyan van, hogy Vecsembükki-zsomboly, ugyanis a zsomboly szó barlangot jelent. Egyfajta speciális, függőleges aknabarlangot takar. A barlangi aknáknak pedig nem hossza van, hanem mélysége, a járatoknak hossza, a kürtőknek magassága.

A "viszonylag újkeletű" megfogalmazást sem igazán tudom hová tenni, hisz csak a hazai barlangkutatás legalább 150 éves múltra tekint vissza (sőt, többen azt is vitatják, hogy egyszerű sportnak mondható-e egyáltalán).

Az sem igaz, hogy a barlangokban 9-10 °C volna. Ez hazánkban nagyjából helytálló, de az adatot tartalmazó bekezdés nem a hazai barlangokról szól. A barlangok hőmérséklete általában az adott földrajzi helyre jellemző felszíni éves átlaghőmérséklet, így egy szokásos alpesi barlangban inkább 1-2 °C van, míg egy trópusi barlangban akár 20-30 °C is lehet.

Nem sorolom tovább, inkább javaslom, hogy nézessétek át egy lektorral és javítsátok ki.
1990 decemberének végén mutatták be Magyarországon a Ewingok életéről szóló sorozatot. A forgatás valójában 1978-tól 1991-ig zajlott, úgyhogy mire ráéreztünk a sorozat ízére, Amerikában már véget is ért. Péntek este az Ablak című műsor után gyors volt a fürdés, mert kezdődött a Dallas (pontosabban…..
pamutpamlag 2020.12.30 00:51:20
@ThemePHL:
Felröhögtem! Kösz :-)
10 nemzeti park, országos túraútvonal hálózat, szinte bejárhatatlan mennyiségű tanösvény, zöldszállások és vendéglátóhelyek, ökoturisztikai látogató központok, vadasparkok, ökocentrumok és megannyi elképesztő természeti csoda. Igen, mindez Magyarországon! Forrás:…..
Asztalosként dolgozva sokszor belefutunk abba a kérdésbe, hogy egy-egy bútor, vagy akárcsak polc, vagy épp párkány miből is készüljön. A tipikus megrendelő sokszor úgy gondolja, hogy a „természetes” anyagokból, tömör fából készült polc biztos jobb, mint a „műanyag” vagyis a bútorlapból (hivatalosan…..
pamutpamlag 2020.07.19 02:47:36
@Mr. Megnézzük:
Léteznek szabványos vízálló (víz-, időjárás- és főzésálló ragasztású) rétegelt lemezek.
Pl hajóépítők rendszeresen alkalmazzák (nyilván kap ilyenolyan felületvédelmet is, különösen a hajó héjazataként alkalmazva).
hajoepitok.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=153:lemezaz&catid=9&Itemid=101
pamutpamlag 2020.07.19 02:54:04
@gigabursch:
Lehet bútorlapból is valódi könyveket tartó polcot készíteni, csak kellően sűrűre kell venni a támaszközöket :)
Alkalmazottként talán az utazási idő megspórolása, munkaadóként pedig a kisebb irodával járó kiadáscsökkenés jut eszünkbe először, ha a távmunka előnyeit mérlegeljük.Ezek azonban csak a jéghegy csúcsát jelentik, mert rengeteg további előnye és járulékos pozitív hatása lehet, ha a home office egyre…..
pamutpamlag 2020.06.05 14:42:42
@Josagos:
Autó költsége 30 Ft/km?
Ugye te sem közgazdász vagy? ;)
A mai válogatásba két képpel is "belenyúltam". A kezdőképet a járvány "tiszteletére" illesztettem be, valamint a napokban jutottam hozzá egy remek bankrablós fotóhoz, amit máris meg akartam osztani veletek, így ez is belekerült a maiba. Nézzétek! 1919. Auszrália. A sydney-i Surrey Hills kórház…..
pamutpamlag 2020.04.27 10:49:17
@gigabursch:
Szerintem kézírással is oe, nem csak nyomtatásban. Ha rákeresel az aláírására, akkor megnézheted. Bár a kézírás gyakran olvasható nehezen, számomra úgy tűnik, hogy a kérdéses helyen két betű van és nincs ékezet.
pamutpamlag 2020.04.27 17:20:52
@gigabursch:
Csak elképzelésem van, mit érthetsz vemhes/nem vemhes, orvosos/jogászos alatt. Gondolom azt, hogy a dolog véleményes.
Az első témabeli hozzászólásod alapján Te úgy gondolod, hogy Goebbels neve helyesírása más kézírással és más nyomtatásban, pontosabban hogy ő maga ö betűvel írta.

Szerintem a helyesírás nem függ az írás módszerétől, de persze ettől ő maga írhatta akárhogy.

Itt a német wikipédián Goebbels aláírása:
de.wikipedia.org/wiki/Joseph_Goebbels
de.wikipedia.org/wiki/Joseph_Goebbels#/media/Datei:Joseph_Goebbels_Signature.svg
Vagy itt van ez:
www.sjsmilitaria.com/photos-autographs/signature-of-dr-josef-goebbels/
Vagy ez:
www.trialrun.com/nazi_leader_profiles/josef_goebbels.html

Hol van az ékezet, a két pont?
Mi az a tollvonás az o betű és az első b betű között, ha nem egy e betű? Ugyanúgy néz ki, mint az l előtti betű.

De itt van a felesége, Magda aláírása, ez is elég egyértelmű:
www.autographauctions.eu/catalogue_images/230416/xlarge/297.jpg

Persze ettől még maga a miniszter írhatta ö-vel úgy általában, mint bizonyos időszakokban. Szóval én meggyőzhető vagyok, csak kell hozzá hitelt érdemlő forrás.
Tudsz ilyet mutatni?
Nemi identitás és nemi szerepek. Már úgy születünk, hogy tudjuk, kisfiú vagy kislány szerepben kell léteznünk vagy a megszokás és tanulás alapján sajátítjuk el? Szerintem mindkettő egy kicsit. Sok dolog kódolva van a DNS-ben, más dolgokat pedig út közben szedünk fel. Már egész csecsemő korban…..
pamutpamlag 2020.01.05 08:50:14
@midnight coder:
Ezt írod: "Ergo, ha a fiú babázik, ott valószínűleg gond van"
Mire gondolsz, milyen gond van ott?
Lazítsunk egy kicsit a kajakóma és az alkoholmérgezés közti rövid időszakban és nézzük meg, mi van akkor, ha ellopják a kukát a ház elől. Béla törvénytisztelő állampolgár: szelektíven gyűjti a szemetet és a tájékoztató szerinti időpontban helyezi ki az edényeket a közterületre. Jött is a tolvaj, az…..
pamutpamlag 2019.12.31 00:04:40
@Muad\\\'Dib:
Értem a hasonlatot. Autóbérlés = kukabérlés --> felelős vagy a cuccért, amit bérelsz.

De azért jelentős különbségnek érzem, hogy:
1. Nem vagy kötelezve jogszály által autóbérlésre (ahogy kukabérlésre, átvételre igen).

2. Pláne nem bármilyen feltételekkel. Pl. hogy nincs, nem választható az autóhoz biztosítás. Normál esetben, azaz a szolgáltatók közötti válogatás lehetőségével és a szolgáltatás tartalmának megválaszthatóságával az ügyfelek többsége nyilván olyan autót bérel, amihez van CASCO. Ha mégsem így tesz, persze viselje a következményeket.
De a kuka esetében nincs ilyen opció! Csak egyféle van, azt vagy köteles "választani", azaz igénybe venni.

3. Nem vagy köteles azt a közterületen tárolni, hogy a bérbeadó kedve szerint hozzáférhessen. Hanem mondjuk a jól zárható, riasztóval, kutyával és őrszolgálattal védett garázsban tervezel vele parkolni, ezért mersz adott esetben CASCO nélküli autót is kibérelni.

Szerintem a példád kb ezekkel a kiegészítésekkel állná meg a helyét - de így már rögtön nem is olyan egyértelmű a dolog.
Annyian annyi féle érvet sorakoztatnak fel amellett, miért nem szeretnének gyereket.  Mint sokan másokat, engem is borzasztóan bosszantanak az elviselhetetlen gyerekek. Nyilván lehet ezeket a szülőkre kenni, de végső soron a gyerek az, aki bosszant. A legújabb trend, hogy mindent engedjünk meg a…..
pamutpamlag 2019.09.16 16:55:16
Csak egy észrevétel.
A kommentek többségében az az ember van beállítva önzőnek, aki (még?) nem akar gyereket vállalni.

Ezzel szemben -véleményem szerint - a gyerekvállalás is egyfajta önzés.

Ugyanis - a poszt címénél maradjak - miért KELL gyerek?
Az ember nem a legjobb belátása ELLENÉRE vállal gyereket, hanem azért, mert belső igénye van rá. Azaz meg van győződve róla, hogy ez a vállalás neki jó, szükséges az ő boldogságához/igényeihez (nem a szomszéd, a politikusok, a vallásosak, a munkaadók stb boldogságához/igényeihez, hanem az Ő személyes boldogságához/igényeihez). Egy ugyanolyan belső kényszer, mint amikor a több pénz, a nyugalom, a karrier, az utazások, a szabadidő és még számtalan ok együttese miatt nem akar valaki gyereket. Mindkét esetben a középpontban a saját élete van (adott esetben ide értve a párját, szűkebb családját is). Ez önzés, még ha sokszor jórészt biológiai kényszer is okozza ezt az önzést. Olyannyira önző dolog, hogy a többség által nyilvánvalónak látott nehézségek és áldozatok (testi-lelki, időbeli, anyagi stb. áldozatok) ellenére is megéri vállalni a dolgot.

Alátámasztják ezt a kommentek, egyéb érvek is:
"a gyermek az örömöm forrása"
"ezáltal lesz majd, aki rámnyitja az ajtót"
"öregkoromban támogat"
"olyan jó lesz unokázni"
"a nevetése mindenért kárpótol"
"büszke vagyok a gyerekemre, mert olyan okos/szép/ügyes/annyi mindent elért"
"senki és semmi nem tud a gyerekem nyomába érni, ő az életem(!) csúcspontja"
"ők termelik majd a nyugdíjamat"
stb stb.

Tehát a gyerekvállalás szerintem ugyancsak önzés. Hasonlóan mint nem vállalni gyereket, csak a két tábor hívei más út választásában látják a saját önzőségük kielégítését.
Az egymásnak támaszkodó kövekből-téglákból épített boltív nem új találmány, már Mezopotámiában használták. Nagyobb távolságok áthidalására képes teherviselő szerkezet, mely egyben igen látványos és tartós építészeti megoldás. Mai válogatásunk kisebb-nagyobb volumenű építkezések íveinek kialakítását…..
pamutpamlag 2019.09.15 01:33:26
Itt van néhány témába vágó, katalán szakik munkáját bemutató videó (nem csak a végeredményt láthatjuk képeken, hanem a munkafolyamatot magát):
www.youtube.com/watch?v=PB8TWMKHHMQ
www.youtube.com/watch?v=AOklnTFe-Dk
www.youtube.com/watch?v=ODeQ6wWEr-M
www.youtube.com/watch?v=EdXyA85oVj0
www.youtube.com/watch?v=du95tdODLk0

Nem kell végignézni, elég csak bele-bele pörgetni, a lényeg így is átjön:
a mindenféle sablon vagy ideiglenes tartó csupán a gyenge kezdők fegyvere ;-)
Arrafelé nincs semmiféle bohóckodás felesleges alátámasztásokkal meg egyebekkel, vegytiszta évtizedes rutin látható.
A jó öreg mikrohullámú sütő még mindig kihagyhatatlan mindennapi életünkből. Tapasztalatom szerint majdnem minden konyhatervezésnél igénylik az ügyfelek. Egy időben ugyan elterjedt, hogy használata káros az egészségre, de ezt még nem sikerült bizonyítani. A készülék, köszöni szépen jól van és a…..
A sarokcsiszoló, - amit a rendes magyar iparosember persze amúgy is csak flexnek hív – egy komoly, nehéz és zajos szerszám. Kötelező az erős villanymotor, a nagy és gyorsan forgó vágókorong, és persze az ehhez értelemszerűen párosuló vastag és hosszú hálózati kábel. Ugye?..
Csodálatos barlangok, amelyeket muszáj látnod, ha a környékükön jársz. Tiszta kék víz, gyönyörű cseppkövek, óriási föld alatti termek és barlangi tavak. Ezeket tartogatják a válogatásunkban szereplő európai barlangok. (Forrás: Flickr)..
A csiszolókefék és korongok olyan ipari szerszámok, amelyekkel alaposan megtisztíthatunk bármilyen fémet anélkül, hogy kárt tennénk benne. Ezek a fúrógépbe vagy sarokcsiszolóba fogható, nagy fordulaton pörgő eszközök alkalmasak hegesztési varratok, rozsda lecsiszolására, de képesek fém-fa…..
pamutpamlag 2018.10.12 09:03:44
@pamutpamlag:
Volt egy mondatom, ami sajnos hibás, nem azt jelenti, mint amit mondani akartam:
"Pont hogy nagyobb előtolás adna azonos (vagy az eredetihez jobban közelítő) forgácsolási sebességet."

Ez helyesen úgy hangzik, hogy:
Pont hogy nagyobb előtolás adna azonos (vagy az eredetihez jobban közelítő) MEGMUNKÁLÁSI GYORSASÁGOT.

Magyarul kisebb forgácsolási sebesség esetén nagyobb előtolással tudok ugyanannyi anyagmennyiséget leválasztani, ugyanolyan gyorsan haladni (bizonyos határok között, természetesen).
pamutpamlag 2018.10.15 20:07:39
@Untermensch4:
Szerintem nem ment át a mondanivalóm lényege, bizonyára azért, mert nem voltam elég tömör :-)

Most igyekszem az lenni:
Azt állítottam, hogy azok a csiszolók nem működnek jól egy fúrógép fordulatán.
Mire Te kérdeztél, hogy "és/vagy kisebb előtolás...?"

Erre az a válaszom, hogy nem, kisebb előtolással sem lesz jó egy fúrógép fordulatán (hiába van rá sok idő).

Hogy a klasszikus vicc szerinti példával éljek:
Egy gyereket egy nő kilenc hónap alatt hord ki. És akkor (az analógia szerint) felmerül a kérdés, hogy FÉL NŐ mennyi idő alatt?
Erre az én válaszom az, hogy fél nő nem igazán képes a feladat elvégzésére, a Te válaszod pedig az (szigorúan az analógia szerint!), hogy talán fél nő is kihordhat egy gyereket, csak neki 18 hónap kell hozzá, és mindez nem probléma, ha ő ráér... ;-)

Szóval vannak dolgok, amik nem így működnek :-)
pamutpamlag 2018.10.15 20:12:34
@Womb Raider:
Egyetértek.
A videóért pedig köszönet, nagyon látványos!
Furdancs Blog Bár 100 bar lenne! 2018.06.25 05:00:00
Az Univerzum kaotikus és veszélyes hely. Létünk minden másodpercében telibe kaphatja bolygónkat egy távoli kvazár utolsó fellobbanásának fénysebességgel érkező, pusztító energianyalábja. Visszatérhet napunk gonosz nővére is, Nemezis - miként a cáfolt, de népszerű elmélet szerint 23 millió évente…..
Nem szeretném tovább feszíteni a „minden angol termék szar és az angolok hülyék- bezzeg a magyar milyen tuti” és kontra feszkót, de a mostani témánk is biztos fel fogja kavarni az ilyen irányú érzelmeket. Pedig szerintem minden szakkritikusnak be kellene látni, hogy a föld más…..
pamutpamlag 2018.06.17 23:36:26
@Pajer:
"Hangszigetelőként mit használnak a gipszkarton válaszfalakban fürdőszobánál, hálónál? Nálunk semmi nem volt. Itt a hugarocelt nem használják, ISO panelt és kőzetgyapotot használnak."

Ismereteim szerint a hungarocell hőszigetelésre jó, de - lévén zárt cellás szerkezetű - nem alkalmas hangszigetelésre, ahhoz inkább lukacsos, nagy porozitású anyagok az ideálisak.
Gretta A világ 10 legszebb hegye 2018.01.12 12:12:09
Minden hegy a maga nemében szemet gyönyörködtető - ezek az égigérő csodák viszont a Föld legszebb pontjain állnak, olyan panorámában, melyekről még álmodozni is fantasztikus! Következzenek a világ legszebb hegyei - a teljesség igénye nélkül. © Lonely Planet Fudzsi, Japán A japánok szent helye…..
pamutpamlag 2018.01.14 13:52:36
@csehszlovak:
"Az nem világos a Három nővér esetén miért nem a magyar elnevezést használod, miért a németet, adná magát az olasz ha már ott vannak"
.
Véleményem szerint magyar elnevezés nem igazán ismert, nem használatos. Még a magyarok (jellemzően magyar hegymászók, hegymászó írók) sem így hivatkoznak rá. Sokkal elterjedtebb a Drei Zinnen vagy Tre Cime elnevezés.

Ami nem meglepő, hisz a terület, a Dolomitok a német/olasz nyelvterület határa, sosem volt magyar(lakta). Ellentétben például a Magas-Tátrával, amely esetében természetesen indokolt és egyben elterjedt a magyar elnevezések, földrajzi nevek használata.
pamutpamlag 2018.01.14 13:52:41
@csehszlovak:
"Az nem világos a Három nővér esetén miért nem a magyar elnevezést használod, miért a németet, adná magát az olasz ha már ott vannak"
.
Véleményem szerint magyar elnevezés nem igazán ismert, nem használatos. Még a magyarok (jellemzően magyar hegymászók, hegymászó írók) sem így hivatkoznak rá. Sokkal elterjedtebb a Drei Zinnen vagy Tre Cime elnevezés.

Ami nem meglepő, hisz a terület, a Dolomitok a német/olasz nyelvterület határa, sosem volt magyar(lakta). Ellentétben például a Magas-Tátrával, amely esetében természetesen indokolt és egyben elterjedt a magyar elnevezések, földrajzi nevek használata.