Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Moesko

210 bejegyzést írt és 53 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Nemrég, szinte teljesen egyszerre indult el két zenei honlap, a Sounds of a Tired City és a Haang. Kár lenne akár csak egy napot is tovább élned nélkülük. Amióta (hét éve) csinálom a MoeskoMusicot, lépten-nyomon szembesülök az örök dilemmával, vagyis hogy lehet-e, érdemes-e a…..
Két lemezről, a Boozoo Bajou és az Unland munkáiról olvashatsz az alábbiakban. Ha nem húzol esőkabátot, jó eséllyel bőrig ázol. Vártam ezekkel a zenékkel, mert kell hozzájuk a szar idő. Tűző napfényben nem sok értelmét láttam, hogy párás melankóliában úszó, didergős…..
Minimalista modern classical és hipnotikus drone ambient találkozik Anne Chris Bakker első szólólemezén. Kiváló debütálás a Dronarivm kiadó gondozásában. Régóta szerettem volna foglalkozni az orosz Dronarivm kiadóval, hiszen annak ellenére, hogy még csak két éve vannak jelen az…..
Keményebb, dinamikusabb hangvételben szólal meg Benoît Pioulard és Rafael Anton Irisarri második közös lemeze. Ez erőssége és gyengéje is egyben. Persze van abban némi túlzás, hogy az Orcas zenéjét keménynek nevezzük, hiszen ha műfajilag kéne meghatározni, leginkább a dream…..
Ritkaságszámba megy az olyan drone ambient, amely nem fullad bele saját felhőibe, hanem élet és történet van benne. A torontói Shannon Penner alapvetően minimalista stílusban dolgozik, drone jellegű munkái mégis abba a világba kalauzolnak, ahol a Hammock, Helios, Robin Guthrie,…..
A mostani összeállításban Ficture, Eensdenkend, Tangram, Charles B. Barkin és Garden State kiváló lemezeit ismerheted meg. Csupa hazai finomság!  Az alábbi összeállítás egy szűk kivonat azokból a promóciós anyagokból, amelyek az elmúlt fél évben futottak be a bloghoz. Koktél…..
A blog negyedik vendégpodcastját a svéd drone ambient művész rakta össze. Az ambient műfajban jártasabbaknak már ismerősen csenghet Tobias Hellkvist neve. Két önállóan kiadott útkereső album után le is paktált a nagyszerű Home Normal kiadóval, ahol két remekművet is…..
Erős évet tudhat maga mögött Ben Woods: a januári remekműve után most újabb gyönyörű albummal jelentkezik. Ahogy azt az év elején megjelent This Digital Horizon kritikájában írtam, más Ben Woods-kaliberű előadók instant sold out korongokkal gazdagítják az olyan kiadók…..
Az alábbiakban áttekintem, mik voltak számomra az év legfontosabb ambient jellegű történései. Szokás szerint van toplista is! Jóllehet, idén minden korábbinál kevesebb ambient zenét hallgattam, mégis 2013 volt számomra az eddigi legfontosabb év ambient szemszögből. Tavasszal,…..
Moesko 2014.02.08 11:15:33
Megjelent a Deaf Center duó csendesebbik tagjának a bemutatkozó szólólemeze. Az utóbbi évek egyik legjobb kiadványát a Sonic Pieces kiadó gondozta. (This post is also available in English.) A Deaf Center egy hangos, kemény témákkal dolgozó drone duó, ahol Erik Skodvin félelmetes…..
The quieter half of the Deaf Center duo has just released his debut piano solo. The album (one of the best in years) was curated by Sonic Pieces. If you have ever heard Deaf Center, you know very well that one can be scared when sailing in Erik Skodvin's little boat through rigurous storms on…..
Az ambient műfaj két nagyágyúja tavaly publikálta első közös lemezét az egyre nagyobb kultusszal bíró Glacial Movementsnél. Ha két ilyen nagy kaliberű előadó áll össze zenét készíteni, az ember nagyon rákészül. Nemcsak a várakozásról van szó. Egy ilyen mértékű…..
Hűvös, viharos albummal kísér minket a télbe Irisarri legújabb szólólemeze. Megérte három évet várni rá. Rafael Anton Irisarri fontos név az ambientben. Saját neve alatt, valamint The Sight Below alteregóval már mintegy féltucat nagyszerű kis- és nagylemezt publikált, tavaly…..
Moesko 2013.12.13 16:06:44
@JanDítě: Oké, akkor még egyeztetünk, remélem, sikerül összehozni!
Addig is - jól láttam, jössz holnap Horhos koncertre?
Moesko 2013.12.26 16:42:52
@Szkít: Aha, részemről komolyan tervben van! A januári/februári beosztásomtól függ, de ez kiderül a napokban. A kocsiban elvileg még négyen el lehet férni rajtam kívül.
Moesko 2014.01.29 14:48:09
@Szkít: 31-én délután megyünk kocsival Pozsonyba, van még egy hely, jönnél?
Selymes és sejtelmes ködbe invitál minket napjaink egyik legizgalmasabb ambient dívája, Christina Vantzou. Az amerikai származású, de jó ideje Belgiumban élő művésznőt a vájtfülűbbek már 2004 óta ismerhetik, ő volt ugyanis a kultikus Dead Texan duó egyik fele. Volt - a múlt…..
Az első kis koncertemre zavarba ejtően sokan jöttetek el, így a nagy sikerre való tekintettel máris itt az ismétlés, ezúttal a Kaptárban! A Révay közben található Kaptár voltaképpen az egyik első magyar közösségi iroda, mely szeptember végén indította útjára a…..
Eltelt a szokásos négy év, és megérkezett az ötödik Shpongle-lemez. Pont olyan, amilyet az ember egy ötödik Shpongle-lemeztől vár. Az olyan múlttal rendelkező előadók esetén, mint a Simon Posford és Raja Ram alkotta Shpongle duó, szinte lehetetlen önmagában vizsgálni egy-egy…..
A kultikus trió 14 év hallgatás után mutatja be a második lemezét. A szebb napokat is megélt Dakini Records körül ez idő alatt elhalkult az élet, de ettől még remélhetőleg megtalálja a közönségét ez a remekmű. A Padmasana a 90-es évek végén alakított kultuszt –…..
Gyönyörű albummal ünnepli 50. kiadványát az angol Hibernate kiadó. A kis műhely 2009-ben kezdte a pályafutását, és az elmúlt négy év alatt az ambient műfaj egyik legjelentősebb bázispontjává nőtte ki magát. Gondosan válogatott diszkográfiájukban nagyítóval sem találni…..
A sokéves zenekritika-írás után ezúttal saját zenéimet mutatom meg nektek, melyekből remélhetőleg egyszer album is lesz. Körülbelül két és fél éve ragadott magával a modern classical tendencia, azelőtt inkább elektronikus alapú zenéket hallgattam. A vízválasztó lemez A…..
Néhány gondolat a Börzsöny szívéből szóló erdeizenéről, folk-csizmában járó barkács-ambientről, zúgóról, tenyértérképről. Ismerjétek és szeressétek meg a Bajdázót. Úgy alakult, hogy 2013 nyaráig egyáltalán nem ismertem a Bajdázót. Hallottam a létezésükről, de…..
Három kiváló, gitárközpontú albumot ajánlok a sárguló falevelek és a pulóver-meleg délutánok mellé. Én viszonylag későn jöttem rá, hogy a gitár az egyik legváltozatosabban megszólaltatható hangszer. Kamaszkoromban gyakorlatilag egyáltalán nem hallgattam gitárzenét -…..
A tavalyi modern classical estek sorozata most ősszel sem áll meg: rögtön három kiváló előadót is megvendégelünk november elején. Az előző évadban az Akvárium igazán kitett magáért. Elhozta nekünk Ólafur Arnaldsot, Nils Frahmot, Carlos Cipát és Greg Hainest, akik pedig olyan…..
A blog második vendégmixét a winchesteri illetőségű Tom Honey készítette el nekünk. Igazi őszi finomság! Mindenképp szerettem volna, ha még szeptemberben kaphatunk egy Good Weather for an Airstrike-mixet, hogy aztán velünk lehessen egész ősszel. A Dél-Angliában élő srác…..