Regisztráció Blogot indítok
Adatok
kovacs.lehel

40 bejegyzést írt és 131 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Amikor tavaly májusban bejelentették a Spiel és Kennerspiel des Jahres díjak jelöltjeit, két dolog nekünk is szemet szúrt: az egyik, hogy Wolfgang Warsch egészen egyedi módon három játékával is ringbe szállt a díjakért, illetve hogy néhány jelölt kvázi ismeretlen volt a nem német nyelvű…..
  Talán a harmincpluszos korosztálynak még mond valamit a The Incredible Machine (röviden TIM) című kultstátuszú PC-s játéksorozat. Ha nem cseng ismerősen a név, akkor egy kis magyarázat: röviden arról van szó, hogy valamilyen pofonegyszerű feladatot kellett mindenféle fura…..
Ki ne hallott volna a természet egyik legfontosabb biokémiai folyamatáról, a fotoszintézisről? És azt gondoltátok volna valaha is, hogy ezt a témát fel lehet értelmes, nem erőltetett módon is dolgozni társasjátékos formában? Nos, a Photosynthesis ezt a célt tűzte ki maga elé. Néhányszor már…..
kovacs.lehel 2019.01.19 16:30:57
  Leszorítóerő. A hozzám hasonló motorsport-analfabétáknak ez a fogalom elsőre nem sokat mond, de aki kicsit is jártas ebben a világban (vagy szán néhány percet a guglizásra) tudja, hogy lényegében arról az erőhatásról van szó, ami akkor keletkezik, amikor az autót nagy sebességnél a felette áramló…..
Ormótlan nagy alakú, de lapos doboz, végtelenül unalmas témával (rómaiak kereskednek a Római Birodalomban - really?), és az egyik legcsúnyább dobozborító, amivel addig valaha találkoztam. Nagyjából így írhatóak le az első benyomásaim a Concordiáról. Ennek már több éve, zöldfülű társasjátékos voltam,…..
    A pakliépítés már-már elavult műfajnak számít a modern társasjátékok világában: a Dominion tíz évvel ezelőtt megteremtette az alapokat, és ugyan néhány évig se szeri se száma nem volt az ötlet sikerét meglovagolni igyekvő klónoknak, a többségük szép lassan…..
Igen-igen, picit megcsúsztunk ezzel a hírrel, amiért szeretnénk az elnézéseteket kérni! A díjkiosztonál már jobban résen leszünk ;) Elég kevés szakmai díj mondhatja el magáról, hogy képes az adott hobbit űzőkön kívül a szélesebb közönség figyelmét is felkeltenie. Nincs ez másképp a társasjátékok…..
Jacob Fryxelius (és népes családja) az általunk is kiválónak tartott A Mars terraformálása című mesterművel robbant be a társasjátékos köztudatba. Sejtettük és reméltük, hogy ezt követően új játékkal jelentkezik, és lám a 2017-es Spielre meg is érkezett a Túlélők szövetsége, ami a Reflexshop…..
A 7 Csoda tavaly lett “kereken” 7 éves, és az egyik legnépszerűbb már-már belépő szintű, de mégis kellően összetett társasjáték lévén a rajongók joggal várták, hogy az okoseszközökre szabott verzió mihamarabb elérhetővé váljon. A fejlesztés igencsak elhúzódott, már-már a StarCraft Ghost - WarCraft 4…..
Megtetszett A Tiltott Sziget című társasjáték nemrég írt kritikánk alapján? Netán meg is vetted, kipróbáltad, és túl könnyűnek találtad? Akkor van egy jó hírünk, ugyanis A Tiltott Sivatag bebizonyítja, hogy a homokdűnék fölött repülőszerencsétlenséget szenvedni sokkal…..
Robinson Crusoe neve egyet jelent a lakatlan szigeten való túléléssel. Daniel Defoe hőse hatalmas hatással van mai napig a popkultúrára, elég csak a tévékben futó különböző túlélési helyzeteket szimuláló valóságshow-ra és docureality műsorra gondolni. Ha jobban belegondolunk hajótörést szenvedni, és…..
kovacs.lehel 2017.12.21 16:23:57
@Bérgyilkos Bohóc: Az új kiadás szabálykönyve nagyon felhasználóbarát ahhoz képest, mennyire komplex játék. Ez az Arkhamnál jóval modernebb, áramvobalasabb játék.
Gyakran fordul elő, hogy kollégák vagy ismerősök tanácsot kérnek tőlem – lévén „társasos arc” vagyok –, hogy melyik Rizikó iterációt vegyék meg karácsonyra. Habár léteznek gémer szemmel is élvezhető darabok (lásd: Trónok harca Rizikó kritikánkat), én általában inkább egy másik területfoglalós játék,…..
Matt Leacock eddigi játéktervezői pályafutásának csúcsa kétségkívül a Pandemic-család, különösen a klasszikus játék és annak immáron kétrészes Legacy-sorozata. Van azonban egy másik vonal, az ún. „Forbidden-széria”, ami szintén a mester munkája, és nagyon sok hasonlóságot mutat a Pandemic-kel. Ahogy…..
Vannak filmek, amik jók, vannak, amik borzalmasak. És vannak olyanok, amik pont borzalmasságuk okán tudnak roppant szórakoztatóak lenni, így kiérdemlik a kultstátuszt az idők során. A különböző metropoliszok porig rombolását bemutató „Zs” kategóriás szörnyfilmek külön…..
Nem túlzás azt állítani, hogy napjaink egyik legfelkapottabb csoportos szórakozási formája a szabadulószobázás: elég csak arra gondolni, hogy Budapest belvárosában lassan nem lehet úgy végigsétálni egy utcán, hogy ne botoljon az ember egy ilyen jeles intézménybe. Ezt figyelembe véve nem meglepő,…..
Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy mesebeli birodalom, amit Rokugannak hívtak. Leginkább a feudális Japánra hasonlított, megfűszerezve némi távol-keleti mágiával és hiedelemvilággal. Annak rendje s módja szerint a birodalom Nagy Klánjai folyamatos viszályban álltak…..
Inka és Markus Brand kifejezetten elismert társasjáték-szerző párosnak számít: kétszer is elhozták már az egyik legrangosabbnak számító, összetettebb játékoknak járó Kennerspiel des Jahres díjat: 2012-ben a Village: Nemzedékek játéka, majd idén az Exit nevű (hamarosan…..
Boltok polcairól elemelni cuccokat nem éppen szép és erkölcsös dolog, ezt eddig is tudtuk. Azt viszont, hogy ez a fajta bűnbeesés mégis milyen mókás lehet, nem is sejtettük egészen addig, amíg ki nem próbáltuk a – magyar nyelven a Gémklub gondozásában megjelenő – Magic Maze…..
Adott egy varázslóiskola négy házzal. Néhány diák – tanáraik egyértelmű figyelmeztetése ellenére – megtalálnak és kinyitnak az iskola könyvtárában egy olyan varázskönyvet, ami könnyen véget vethet ismert világuknak: komiszabbnál komiszabb szörnyek szabadulnak ki belőle,…..
Úgy tűnik, ez a nyár a skótokról szól, már ami a magyar nyelvű társasjáték-megjelenéseket illeti: nemrégiben írtunk Reiner Knizia klasszikusáról, a zseniális Schotten Tottenről, most pedig a Compaya gondozásában frissen megjelenő – nem mellékesen a tavalyi Kennerspiel des…..
Nincs könnyű dolga manapság egy társasjáték-tervezőnek, ha valami kiemelkedőt szeretne alkotni. A hobbi aranykorát éli, a piac ennek megfelelően rettenetesen telített, a nagy számok törvénye alapján pedig a legtöbb játék jó esetben is csak a középszer szintjét üti meg. Így…..
Nem egyedülálló, de azért nem is mindennapos eset, amikor egy társasjáték 10-20 éves távlatban több különböző kiadást is megél. Reiner Knizia elmondhatja magáról, hogy több játéka ebbe a kategóriába esik, elég csak a Tigris & Euphrates-re, a Samurai-ra vagy a jelen cikk tárgyát képező Schotten…..
Nem egészen két hónapja számoltunk be róla, hogy mik a nemzetközileg is legelismertebbnek számító német Spiel des Jahres társasjátékos díj három kategóriájának (gyermek, gémer, családi) jelöltjei. Ahogy ígértük, most a győztesekről is tudósítunk, és bizony van, amin mi…..
Ahogy múltkori Vikingdoms-kritikámban kifejtettem, nem vagyok az absztrakt játékok feltétlen rajongója: alkalomadtán szívesen játszom velük, de magamtól szinte soha nem ezt a típust emelem le a polcról. Ettől függetlenül érdeklődve és a lehető legelőítéletmentesebben igyekeztem próbát tenni a…..
Dorsonczky József napjaink egyik legsikeresebb magyar társasjáték-szerzője, Six MaKING című absztrakt játéka nem csak Romániában (az úr székelyudvarhelyi) és Magyarországon, hanem a nemzetközi piacon is megállta a helyét, olyannyira, hogy a Kingdominót is jegyző Blue Orange kiadó le is csapott a…..