Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Pere Viki

72 bejegyzést írt és 245 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ha rám találtál, annak nagy valószínűséggel az lehet az oka, hogy foglalkoztat a fogszabályzás gondolata, esetleg már van is fogszabályzód és szívesen olvasod sorstársaid történeteit. Az sem kizárt, hogy egy aggódó szülő vagy, aki gyermeke számára szeretné megtalálni a…..
Belsőség Ahol nem lopnak 2014.05.27 10:16:03
Üdvözlök mindenkit Indiából. Kicsit megkésve ugyan, de jelentkezem e rövid, második résszel. Kérem, mielőtt még elhamarkodottan kommentelni kezdene, olvassa el ezt a pár sort és/vagy nézze meg sorozatunk első részét. Ők a kétkezi munkások egy építkezésen. Falusi, egyszerű…..
Pere Viki 2014.05.27 15:15:11
@jürgen baromartz: Lányomtól tanulta a magyart a srác :-) Én is pályázom a fogaira amúgy... van neki vagy 50 :-)
Pere Viki 2014.05.27 15:17:08
@Nyiri: És nem tol semmit. Felkeléstől elalvásig kb. ugyanezt hozza. Néha már szinte idegesítő, hogy állandóan mosolyog, meg énekel. Azon szoktunk tanakodni, hogy a toronyban vajon minden rendben van-e nála :-)
India vezető autós magazinja összegyűjtötte a tíz leghaszontalanabb extrát és tartozékot. Lássuk mit tartanak feleslegesnek az indiai szakújságírók. Érmetartó Első helyen az érmetartó szerepel. Indiában a parkolóautomata fogalma ismeretlen, viszont koldus van elég az…..
Pere Viki 2013.12.23 19:13:06
@☉ ☾: Amennyiben a tamil sofőrökről (vagy úgy általában az indiai sofőrökről) alkotott fenti véleményt primitívnek, illetve csupán sztereotip ostobaságnak találod, akkor ajánlom figyelmedbe a The Hindu, illetve a The Times of India című napilapok egy-egy ide vonatkozó cikkét, melyeket alább linkeltem.

articles.timesofindia.indiatimes.com/2013-11-19/chennai/44241104_1_private-buses-bus-operators-omni-buses

www.thehindu.com/news/national/driving-the-wrong-way-on-road-safety/article4038820.ece

Kedvenc részeim:

Amikor már tökvénybe iktatnák az alkoholszondát... "Other rules to be introduced by transport authority include having a breathalyzer inside every bus so that passengers can test the driver if they suspect he is drunk".

"For 10 years now, Tamil Nadu has been leading the country in the number of road accidents. In 2012, private buses in TN caused 916 fatal accidents - the second highest in the country after Uttar Pradesh, and 2,196 non-fatal accidents - the highest in the country."

"Driving licences are even now handed out at RTOs with little or no testing." Én mondjuk számítógépes KRESZ tesztet írtam Keralában.

Szóval talán mégsem annyira légből kapott a feltételezés, miszerint durván vezetnek az indiai sofőrök. Továbbá nem csak minket, "nyugatiakat" zavar mindez, hanem nagyon úgy néz ki, hogy őket is.
Ezt is megértük... nem kell többet kézzel tölteni a vízumigénylő lapokat, hiszen 2012. június 28-tól a követség csak online kitöltött űrlapon fogadja el a vízumigénylést. Igaz, eddig is volt lehetőség online űrlaptöltésre, de ha az ember nem akarta a bugyija színét is…..
Pere Viki 2012.09.20 11:53:25
@horygabi: Elvileg nem kötelező feltölteni, a rendszer anélkül is elfogadja az igénylőlapot. Kaptam azonban már olyan információt is, hogy a fotó méretét tényleg be kell tartani.

Eddig akikkel kommunikáltam ezzel kapcsolatban, mindannyian bementek a követségre végül. Régen intézhetted másét is, most nem tudom. Ha kiderül, szóljatok és megírjuk!

Nem érdemes húzni az időt, hiszen a kitöltéstől számítva is 2 nap, mire mehetsz a követségre. Onnan pedig minimum 3 míg elkészül a vízum.
Pere Viki 2012.09.20 12:00:19
@dikoka: Ha rajtam múlna, én biztosan nem fogadnám el az online változatot :-) Mi mindig pecsétes, aláírt, bankos papírt vittünk.

Ha megtudod a pontos szabályokat, kérlek jelezd, hogy megírhassuk! Köszi.
Pere Viki 2013.12.10 11:26:23
@Csengere Vonge:
Szia!

Amennyiben van a feleségednek magyar tartózkodási engedélye, akkor intézhető, a vízumdíjon felül 2800 Ft befizetésével. Ezen kívül az ügyintézés ideje is hosszabb pár nappal, mert elvileg felveszik a kapcsolatot a feleséged amerikai címéhez legközelebbi, azaz az illetékes indiai követséggel.

Üdv,
Viki
Mai utunk Indiába vezet, és kiderül, lehet-e párhuzamosan három nyelvet tanulni az óvodában, hogyan néz ki a „Szabad Nép-félóra" helyi módra és hogy mit keres egy vadászpilóta egy óvodai évzárón. Tartsatok Vikivel! „A megannyi „nyugati" ovis és iskolás poszt után…..
Pere Viki 2012.09.01 13:58:14
@magyarlanykairoban: Mivel angolul (szinte) mindenki beszél, ezért nem túl nagy a nyomás rajtunk, hogy indiai nyelveket tanuljunk, habár nemrég eldöntöttük a férjemmel, hogy mi is nekimegyünk a hindinek.

A mi államunkban egyébként nem hindit beszélnek, hanem malayalamot, ami még csak nem is dialektus, hanem egy teljesen más nyelv, más gyökerekkel. Amíg a hindi a szanszkritból származik, addig a malyalam pedig egy dravida nyelv. Itt a kommentek között volt ugyan már szó arról, hogy mostanában kutatók azt állapították meg, hogy a tamil (ami szintén dravida) lehet a legrégebbi nyelv a világon, így a szanszkrit alapja is... ki tudja kinek van igaza? :-)

A malayalamra, mivel számomra szinte érthetetlenek a hangok, amiket kiadnak az emberek magukból, azt mondanám, hogy nehéz. A hindi nála sokkal szebb és jobban vonz. Írásképben viszont a malayalam jobban tetszik, mert a hindiben valahogy túl egyformák nekem a betűk (biztos a felső vonal miatt).
Pere Viki 2012.09.01 21:28:58
@magyarlanykairoban: Inkább az angolt használja, illetve az oviban az oktatás nyelve angol, de talán a gyerekek egymás között előbb szólalnak meg malayalamul. Utóbbival úgy van Jojó, hogy sokat ért, de beszélni kevésbé hajlandó, legalábbis előttünk. Mostanában kezdi szárnyait bontogatni a helyi nyelv használatában. Például a halpiacon a nénik nem erősek angolból és ilyenkor Jojó tárgyal velük :-)
Negynenhatodik vendégem Gil Penchina (43) San Franciscóból. Nincs referenciája, üres a profilja. Elmondhatjuk, hogy nem "igazi" CS tag. Ennek ellenére mégis én hívtam meg, hogy lakjon nálam. Én vagyok neki az első couchsurfing élménye. Ez a CS élmény speciális minden értelemben,…..
Pere Viki 2013.05.02 23:53:34
A mai poszt az egyik legfontosabb és legnépszerűbb indiai fesztiválról a Holiról szól. Én sajnos (illetve majd ti is látjátok, hogy talán mégsem annyira sajnos :-)) pont lemaradtam róla, de Laci megkapta a maga Holiját idén... Magyar Avatar... kicsit rózsaszín, kicsit…..
Az Indexen pár napja megjelent indiai híren felbuzdulva ragadtam tollat, illetve billentyűzetet ezúttal. A cikk egy buszbalesetről ad hírt, mely egészen véletlenül azon a településen történt, ahol Laci is dolgozik. 37-en haltak meg, mert a buszvezető elvesztve uralmát a jármű felett…..
Férfiak, aki életüket teszik kockára azért, hogy nézők jól érezzék magukat. Őrült vidámpark, kopott deszkákból tákolt katlan, dervisként forgó mulatságosok: az allahabadi srácok úgy köröznek a Halál Falán, mint senki más. Gizda motorok, gyengécske Marutik, őrjöngő…..
A március 15-i hirtelen télre való tekintettel, kis információs poszt következik azok számára, akik a nyárba menekülnének akár most, akár máskor :-) Meg aztán nemsokára nálunk is aktuális lesz, hogy milyen formában, az legyen meglepetés :-) A vízumszerzésen és a…..
India egészségügyéről szóló sorozatunk második része következik, mely a falusi kórházakról szól. Az első bevezető részt az állami kórházakról itt találjátok. Vizit a vizhinjami kórházban. A kis kórházban tett látogatás apropója Laci ismeretlen…..
Az alábbiakban egy videót láthattok, mely még első indiai utazásunkkor készült. Adott, hogy én nagyon szeretem a római kömény ízét és az utazás végén Mumbaiban (Bombay) egy kis trafikban vettünk egy római kömény ízesítésű üdítőitalt. A reakciókat - Laciét és az…..
A mai nap sokak számára bizonyára szomorú, de egyben megannyi boldog percet fog feleleveníteni. Éppen ma egy éve, hogy a MALÉV 66 év után befejezte működését. Még magam is elérzékenyülök, ha arra a történetre gondolok, amikor az utolsó géppel felszállt a kapitány, Leposa…..
Azért ez két történet.. 1. fejezet Megkaptam első, víz alatti szerelési munkára szóló megbízásomat, ráadásul ellenértéket is ígértek. Vége a tingli-tangli úszkálásnak mindenféle halakkal, igazi kemény commercial diver leszek! Kész vagyok a feladatra, a legfontosabb…..
Pere Viki 2013.01.31 14:06:23
IndiaPass Folytatjuk... 2013.01.30 08:00:00
Drága olvasók! Nos, összeszedtem magam, hogy végre tudjak valami kis magyarázattal szolgálni az utóbbi két hónapos csöndre. Akik olvassák a Facebook oldalunkat, azok már értesülhettek a szomorú tényről, miszerint Jojó es én hazajöttünk, Laci meg maradt. Ezt a döntést több…..
Hogyan és miért hal ki a világ 4. legnagyobb városa 1 perc alatt? Meddig tart mindez? És vajon kell-e félnünk tőle? Elhunyt Bal Thackeray. Forrás: www.indiatvnews.com Szombaton önfeledten cseteltem egy Mumbaiban élő kedves ismerőssel születendő gyermeke kapcsán...…..
Az ember azt gondolná, hogy "csak ezt ne, csak kórházba ne kerüljek Indiában". Nos, el kell, oszlassam a félelmeket. Nem olyan nagyon félelmetes dolog ez (nyilván vannak kivételek, melyek erősítik a szabályt). Mysorei kórház. Feliratok kannada nyelven. Másfél év…..
Pere Viki 2012.11.14 22:39:17
@Sajo - www.chanceindia.org: Hali!

Az tény, hogy jobban jársz, ha van egy kis "előképzettséged". Itt meg mindenre antihisztamint írnak fel :-) Azt én bizony be nem veszem. Inkább az ayurvédikus kórházba járok, ha tehetem.

A következő részben majd mesélek én is egy vicces antibiotikumos sztorit... annyira mondjuk nem is vicces, de röhögök rajta inkább :-)
Pere Viki 2012.11.14 22:41:45
@Ppapa: :-) Bizony... remélem jó kis műsor lesz. Puszi nektek is!
Pere Viki 2012.11.14 22:48:39
@Sledger: Igen, Bangalore is azért eléggé fejlett egy város, biztos vannak jó kórházaik.

A szétvágott levél gyógyszerrel nekem az a bajom, hogy nincs teljes felirat, ezért ha mégis megmaradna pár szem, egy idő után elfelejti az ember, hogy mi is volt az... van valami paracetamol készítményünk itthon, de a hatáserősség a patikában maradt :-) Így meg nem lehet adagolni.
Folytassuk a vásárlást egy indiai piacon. Bárhol jár az ember a helyi piacot érdemes felkeresni. Első pillantásra ez veszélyesnek tűnhet, de vetkőzzük le az előítéleteinket. Megéri.  Az egészséges gerinc titka Az indiai piac Színek, illatok, néhol…..
Hogyan segíthetünk gyermekünknek az iskolában való jobb eredmény elérésében? Vagy a bizniszt kéne kicsit megtámogatni? Lássuk az indiaiak (reméljük :-)) bevált módszerét. Kis családi pooja A változatosság kedvéért ismét szünet van az oviban... újra…..
A hét bloggere Miért pont alma? 2012.10.02 11:02:19
Ezen a héten egy olyan izgő-mozgó, soha szemét le nem hunyó felhőkarcoló-rengetegbe kalauzolunk el titeket, ami ősszel állítólag még varázslatosabb, mint egyébként. Ha nem hiszitek, járjatok utána, vagy kérdezzétek az 548 óra New Yorkban blog tollbamondóit! Miért New York volt…..
Elindultak. Laci és angol barátja Nathan éppen most hajtottak el a ház elől, hogy megcélozzák a közeli dzsungelt, ahol a következő két napot fogják tölteni. Ha engem kérdeztek szimplán elmebetegek! :-) A két Bear Grylls Már egy pár hónapja mindenféle…..
Az idén immár nyolcadik alkalommal rendezték meg a hazai bloggerek legnagyobb megmérettetését, a Goldenblogot. A HVG szervezésében és a Telenor támogatásával rendezett eseményen – az olvasóknak köszönhetően – mi is ott lehettünk. Az utóbbi néhány hét a kampány…..
Hogyan vigad az indiai nép? A 10 napos Onam fesztivál kapcsán, amikor már minden kötelességüket teljesítették a családok... imádkozás, pookalam készítés, ajándékozás, lakoma, stb, akkor felkerekednek és átadják magukat a szórakozásnak, minden szinten, minden…..
Pere Viki 2012.09.03 23:28:26
@freelander1: Jól látod a helyzetet. Az ittenihez képest nyugaton minden túl van szabályozva. Valahol a kettő között lehet az optimális állapot :-)
Pere Viki 2012.09.20 11:29:24
@katrinafromhu:

Fura, de az ember idővel sok mindent megszokik. Ami először feltűnő volt, már kevésbé tűnik fel. Legjobb példa erre talán a dudálás az utakon. Eleinte az agyamra ment... volt, hogy sírógörcsöt kaptam a városban tőle. Ma már nem zavar annyira az alap dudálás, ha meg nagyon túlzásokba esnek, maximum anyázunk :-)

Az egyik motivációnk valóban az volna, hogy megmutassunk egy másik Indiát, hogy az emberek ne csak előítéleteik szerint gondoljanak rá. Örülök, ha ez sikerül.