Regisztráció Blogot indítok
Adatok
medvegy

0 bejegyzést írt és 201 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A szocialista Magyarország mindennapjait - eddig még nem látott, eredeti színes fotókkal bemutató - sorozatunk folytatódik az MTI fotósainak munkáiból. Ma 1968-tól 1970-ig utazunk vissza az időben. 1968. május 8. A Vörös Csillag traktorgyár két DUTRA típusú traktorral segíti Ferihegyen a…..
medvegy 2018.10.28 08:58:16
@toto92: Csakhogy a képen tényleg fordítva mennek az autók. Megnéztem a Google Térkép műholdas felvételét, a Madách-ház tájolása ok. Balra van az Anker köz+Király utca, jobbra meg a Károly-körút. Az autók meg fordítva mennek a mostanihoz képest.

A megoldás, a felvétel nem tükrözött, hanem a harmincas években készült.
medvegy 2018.10.29 16:23:46
@Munro: @¿Qué tapas hay?: @toto92: Mindannyiótoknak igaza van, tévedtem.
medvegy 2018.10.29 16:26:26
@JTom: gondolom tényleg csak ilyen volt ebben a méretben.

Mellesleg a sima gumi semmit sem ér ha leesik egy kis hó, vagy vizes lesz a beton.
Nem mai hír (konkrétan 2017-es), de a múltkori Caraman-cikk kapcsán egy kicsit aprólékosabban körülnéztem a román SIE (Serviciul de Informaţii Externe = Külső Hírszerző Szolgálat) honlapján és hát olyat láttam, amitől elkerekedett a szemem. A tavaly ugyanis egy olyat léptek, ami titkosszolgálattól…..
medvegy 2018.10.28 00:59:54
@heptakontanonaéder: Tudod zsindekksz ISIS Al Qaida mind CIA projekt egy fajsúlytalan troll az index-blogtérben. Cirka tökmindegy hogy mit okád ki, nem szabad vele foglalkozni.
2015-ben az ENSZ a tagállamokkal, tudósokkal és a világ vezető civil szervezeteivel közösen kidolgozott egy átfogó keretrendszert, amely a fenntartható fejlődést helyezi a középpontba. A kooperáció eredményeként az ENSZ 193 tagállama 2015 szeptemberében elfogadta a 17 célt, ezen belül pedig 169…..
A hazai augusztusi uborkaszezon egyik friss híre, hogy a kormány nem nyilvános telefonhálózattal kötné össze az összes fontosabb kormányzati és közigazgatási szervet. Első körben vezetékes (kanócos) hálózatról van szó, később állítólag megcsinálnák a cucc mobilos verzióját is. Ahogyan azt…..
medvegy 2018.06.08 22:05:28
@tamarisk: "0Béke időben ezekre az eseményekre nem sok esély van.
Ha történik is valami az csak a hálózat kis részét érinti egyszerre.
Így a most is meglévő kerülő utak használhatók lesznek.
Illetve a javítás gyorsan megoldható."

Hát vagy tíz éve néhány hajléktalan kivágott vagy kétszáz méter kábelt a Lágymányosi-híd alól. Rézre mentek volna, de az országos egyetemek közötti nagysebességű internetgyűrűt alkotó üvegszálas kábelt sikerült kivágni.
Nyerni semmit sem nyertek, a kár viszont jelentős volt, a net meg országosan döglődött vagy két napig.
medvegy 2018.06.08 23:17:00
@tamarisk: Az volt a legnagyobb baj, hogy a Matáv minden internetszolgáltatót így vagy úgy erre a gyűrűre kötött rá, mert ez volt a leggyorsabb vonal külföldre. Hogy most hogy van, milyen a struktúra nem tudom.
Sokan nem tudják, hogy a Paks 2-t építő orosz állami kriptocég, a Roszatom nemcsak arról híresült el, hogy az ő létesítményük okozta minden idők harmadik legdurvább atomkatasztrófáját. Utoljára tavaly volt náluk Európában mindenütt érzékelhető, de rejtélyes üzemzavar,…..
medvegy 2018.06.08 22:26:03
@mentolos lecsó: Ha jól emlékszem, Paksot eleve úgy tervezték, hogy meg lehessen duplázni a reaktorok számát, azaz nyolc 400 Mw-os reaktornak is legen hely és elegendő hűtővíz.
A képen látható tisztes úriember Joseph Briggen, akit a kaliforniai Sierra Morenában roppant elismerően emlegettek és mindenki előre köszönt neki. A helyi gazda 1890 és 1901 között minden megyei háziállat-kiállításon aranyérmet nyert az általa tenyésztett sertésekkel. A Briggen-féle disznóhús…..
medvegy 2018.06.08 22:09:22
@eMM2: Más források (európai, sőt magyar utazók!) szerint meg a fiatal borjú húsára emlékeztet leginkább....
A mostani átépítés célja, hogy az általunk elsődlegesen más célra tervezett akkumulátor csomagokat hatékonyan tesztelni tudjuk. Nem szerettünk volna egy izgalmas, dinamikát sugárzó kasztniba egy unalmas hajtásrendszert pakolni, így a motor és a motorvezérlő teljesítménye összemérhető kell legyen az…..
medvegy 2018.06.03 05:42:38
@csakférfi: A gond az, hogy a kamionokat leginkább nagy mennyiségű árú szállítására tervezték, hosszú távon. És bár aránylag kicsi a tömeg-teljesítmény aránya pl. egy furgonéhoz képest, de azért a kamionmotorok a legnagyobbak közé tartoznak. Mármost a nagy motorokhoz sok energiára van szükség, pláne hogy az autópályán egyenletes sebességgel haladó kamionnál nem működik a fékezéskori energia-visszatöltés sem, ellentétben a városi forgalomban a személyautókban.
Azaz, vagy árút szállítasz, de csak rövidtávon, vagy messzire mész, de árú helyett akkut cipel a kamion, és persze még ott van azt utántöltés problémája is. Ilyen jelentős mennyiségű energiát csak hosszadalmasan lehet az akkuba tölteni, vagy a gyors töltővel akkora áramokat kell irányítani, hogy az még Pakson is kirántja a lapátot az erőművi mérnökök kezéből. A fizikában ugyanis nincs ingyen ebéd. Egy adott mennyiségű energiát kis áramerősséggel időbe telik áttölteni. Ha feleznénk az időt, az áram minimum a duplája lesz, ha negyedelnénk, akkor a négyszerese, ha a hatásfokromlást nem számítjuk, ha még kevesebb időt szánnánk rá akkor exponenciálisan nőne az áramerősség.
Ha jól emlékszem, a finnek kísérleteznek mostanában egyfajta trolibusz-rendszerű kamion-kötött pályával. A gond az, hogy persze drága a kiépítése, és csak a speciálisan átalakított kamionok tudják használni. Szóval, szükségmegoldás ez is.
medvegy 2018.06.03 08:57:08
@dukeekud: "Egyszeruebbnek jobb hatasfokunak tunik."

Nem az. Egyrészt a váltóáramú motoroknak magasabb a hatásfoka, a néhányszor 10 kilovattos - egy-kétszer 100 kilowatt tartományban kb. 80-85%, másrészt sokkal strapabíróbbak, a karbantartási igényük is kevesebb.

A gond az áramátalakítóval van. Egyrészt az elektronikus transzverternek eléggé rossz a hatásfoka, elméletileg max. 75%, gyakorlatilag kb. 60% körüli. Az elektromechanikus áramváltónak(motor teker egy generátort) ennél jobb, de ebben a teljesítménytartományban az sem szokott 80% fölé menni.
Sem a Paksi Atomerőmű, sem Paks2 telephelye nem földrengésbiztos. Kiderítették: törésvonal húzódik alatta, és a területet jól ismerő geológusok szerint egyáltalán nem kizárt, hogy akár 5-ös erősségű földrengés következzen be. Ez atomkatasztrófát is okozhat...
medvegy 2018.05.29 23:26:53
@prakp: Tipikus ideológiai harcos vagy. Félsz az atomerőműtől, mert nem értesz a műszaki és gazdasági dolgokhoz. Azaz jellegzetes sötétzöld vagy. Ha beismerd, ha nem.

Jó, nem építjük fel Paks2-t. Mi lesz helyette? Ja és ne gyere a nap és szélerőművekkel. Azok nem tudnak helyettesíteni egy alaperőművet. Nemhogy Paks2, de még a Mátravidéki Erőművet sem, sem semelyiket.
medvegy 2018.05.29 23:56:42
@tremoló: Nekünk nincs környezetbarátabb lehetőségünk. A vízerőművek építésére csak korlátozott lehetőségeink vannak, és azok ellen is hadjáratokat szerveznek a sötétzöldek. A nap és szélerőművek ipari szintű kiegyenlítő energiatárolók nélkül használhatatlanok, és még ezzel együtt is gazdaságtalanok.
1889. A német SMS Eber hadihajó roncsai Apia kikötőjében a Nyugat-Szamoán végigseprő hurrikán pusztítása után. A szigetcsoportért vívott hatalmi harcok miatt - amiben a britek, a németek és az amerikaiak versengtek polgárháborút kirobbantva Szamoán - három német és három amerikai hadihajó semmisült…..
medvegy 2018.05.28 10:26:53
@medvegy: Mármint Jakov, nem Vaszilij.
A nácik gyorsan rájöttek, hogy kicsoda valójában az alig 34 éves orosz főhadnagy és fogolycserét ajánlottak az oroszoknak. Azt javasolták, hogy cseréljék ki Paulus tábornokot (a sztálingrádi csata német vezetőjét) Sztálin idősebbik fiára. Ám a vaskezű szovjet diktátor nemet mondott, azt válaszolta, hogy „nem fogok odaadni egy marsallt egy hadnagyért.” Jakov végül 1943 áprilisában halt meg, amikor egy német őr lelőtte parancsmegtagadásért (bár létezik olyan forrás is, mely öngyilkosságról szól).

Vaszilij tábornoki rangot ért el, a háború után leszerelt. Még orosz mértékkel is részeges, kötekedő emberré vált. 42 évesen, kazanyi száműzetésében gyakorlatilag halálra itta magát.
medvegy 2018.05.29 22:39:51
@¿Qué tapas hay?: Jó hülye kiképzőtök volt, de már mindegy. Atomtámadás esetén maga a tank a legjobb óvóhely. A páncélja véd a lökéshullámtól, a hő és a nukleáris sugárzástól, a szerterepülő törmeléktől, stb. Ráadásul a levegőt is szűrik, azaz a kihulló rádióaktivitástól is véd. szóval ilyenkor be a tankba, és zárni minden nyílást.

Ami pedig az asztal alá bújást illeti, azért a napunkat el tudja rontani ha a fejünkre esik a leszakadó csillár, vagy a műmennyezet fölé elrejtett légcserélő cső.
medvegy 2018.05.29 23:34:03
@¿Qué tapas hay?: Bocs, de én tényleg ilyen szintűnek ismertem meg a katonaság alatt a legtöbb katonatisztet. Értelmes nem nagyon volt közöttük, de ágyútölteléknek megtették. Meg hát ahhoz is kell az ostobaság, hogy rohamozzanak a szembe tűzben....
A törvények nem hiába léteznek. Nélkülük ugyanis eléggé kiszolgáltatottá válna a legtöbb ember rengeteg olyan esetben, amikor kihasználják, meglopják, vagy épp fizikailag bántalmazzák őket. De persze ahogy fejlődött az emberiség úgy fejlődtek a törvények is. Párat…..
Az emberiség története során rengeteg monumentális és lenyűgöző építmény készült, melyek egy része a mai napig is fennmaradt. Ilyenek az egyiptomi piramisok, a kínai nagy fal és például a Húsvét szigeten található óriási szobrok is. Kiemelkedik azonban a különleges építmények sorából a legrégebbi:…..
medvegy 2018.05.24 06:26:36
@Fotósképző: Azért hülyeséget nem kéne összehordani, mert úgy maradsz. A Húsvét-szigeteki szobrokat a sziget egyik kialudt vulkánjának hegyéből vágták ki, és egy szánkószerűségen húzták el a kívánt helyre. Szó sincs több ezer kilométeres kőutaztatásról. Mindössze néhány kilométerről beszélünk.

A népesség meg egy ökológiai katasztrófa miatt csökkent le, egyszerűen túlnépesedtek. Ezt nem ártana észbentartani, mert a Föld is csak korlátozott népességet bír el...
medvegy 2018.05.24 06:26:54
@Han Solo.: Lehet hogy korlátozott ezközökkel rendelkeztek, de azért már akkor is volt kötél, meg fagerenda, meg izomerő, és főleg türelem és ész. Sokmindent meg lehet oldani némi találékonysággal.

Még ha az utóbbi három erénnyel sokan nem rendelkeznek itt.
Mi a közös a 2003-as paksi balesetben és a 2011-es fukusimai katasztrófában? Az ember, aki (rosszul) tervez, az ember, aki hanyagul (nem) végzi el a munkáját, az ember, aki jóhiszemű(en idióta), és az ember, aki téved. Vagyis az ember, aki mindig, minden körülmények között hibázhat. És hibázik is.…..
medvegy 2018.05.19 19:09:27
@Lord_Valdez: Pedig egyszerű.
A Csernobilban használt reaktorok, kettős céllal konstruált típusok voltak. Nemcsak energiatermelésre, hanem fegyver minőségű plutónium előállítására is használatosak.
A Szovjetunióban viszont mindent terv alapján kellett termelni, a plutóniumot is. Ha nem teljesítették túl a tervet, a főnökség morgott, a helyi irányítók meg nem kaptak jutalmat.
Na de ha a tervet se teljesítették?
Sztálin idejében ez többnyire annyit jelentett, hogy szabotálták a tervet, a helyi vezetőkért jött a lefüggönyözött kocsi, ami többnyire agyonlövést, "jobbik esetben" gulágot jelentett. Még Gorbacsov alatt sem volt ajánlatos a központilag kiadott tervet nem teljesíteni, mert minimum meghurcolás járt érte.

Ami Paksot illeti, mind a mostani, mind pedig a tervezett reaktorok csak energiatermelésre jók, azaz nem sok, és nem fegyverminőségű plutónium keletkezik a kiégett fűtőelemekben.
medvegy 2018.05.20 12:32:10
@Lord_Valdez: Nem volt igazán szükségük rá, de a reaktor így is, úgy is megtermelte. Le kellett volna cserélni, de még jókora üzemidő volt bennük.

Diktatúrában meg, ami jó volt régen ma is megfelel, és holnap is jó lesz. Csak ne változtass a jól bevált sémán!

Az ötvenes évek elvárásai szerint tervezett félkatonai reaktor egészen jól működött volna, ha a kezelők sorra ki nem kapcsolják a biztonsági berendezéseket, és messze az engedélyezett működési tartományon túl nem hajtják. A bürokrata vezetők kockáztattak, és szépen rá is faragtak. Persze a szakmai vezetők eleve tiltakoztak a kísérletezés ellen, de ha sikerül a kísérlet, az irányítók vastagon jutalmazva lettek volna, és a szakmai vezetőket ebből szerették volna kihagyni. Hát nem jött be.
1916. Korai motorosszán prototípusa, USA..
medvegy 2018.04.09 23:24:37
@Treff Bubi: Annak is megvan a logikus oka. Egy normál autónak a birtoklásához Tokióban feltétel hogy legyen garázsod, de legalább saját parkolóhelyed, ahol tárolhatod. Meg hát az adó se kevés.
Egy törpeautó (kai-nak nevezik) esetében eltekintenek a saját garázs birtoklásától, és az adó is kevesebb.
A dizájn meg azért olyan amilyen, mert bele kell férnie egy adott téglatestbe, és a köbcentije és teljesítménye is korlátozott.
medvegy 2018.04.10 12:16:55
@gigabursch: Kiejtés szerint kai, angol írásmód szerint kei. De mindegy, nálunk a kiejtés szerinti a jó.
 "A március 26-i 13:00 órás adatok alapján a német napelemek kapacitása a jelenlegi felhős időben is több, mint háromszorosan meghaladta a Paksi Atomerőmű csúcsteljesítményét." - jelentette ki Facebook-bejegyzésében a Levegő Munkacsoport...
medvegy 2018.03.30 07:05:34
@teéjesenmindegy: Nézd, tényleg abbahagyhatnád. Baromi égő mit csinálsz. Mellényúltál, rossz az ötleted, már rég be kellett volna ismerned és továbblépni. De csak erőlteted.

A kémiai jellegű energiatárolási módszerek közül a legelterjedtebb az akkus most, és ez az egyik legjobb hatásfokú is. Messze meghaladja a vízbontással elérhetőt, de még ez is drága ipari méretekben.
Aztán ott van a szivattyús víztároló is. Hatásfoka nem túl jó, de ipari méretekben is alkalmazható. Bár ahhoz hogy az ország egy napi energia-szükségletét tárolni lehessen, úgy három Balatonnyi vizet kéne kb. 100 méter magasra emelni, amire semmilyen adottságunk nincsen meg.

Paks2 ellen meg az osztrákok nem éppen környezetvédelmi okokból indítottak pert. Az csak maszlag, jó kifogás, ahogy Bős-Nagymarosnál is az volt.
Egyszerűen félnek, hogy ha megépül, esetleg többé nem tudják eladni a méregdrága megújuló áramukat nekünk, sőt akár konkurálhat is velük az olcsó atomáram. Akkor meg lesznek nyakig a trutyiban.
"Ma egy új szerzőt köszönthetünk "hem" személyében. A történelmi témájú blogolást illetően  sem kezdő (tortenelmierdekessegek.blog.hu), és mondjuk úgy, hogy a húszas évein már túl van ;)" - Jtom 1942 egy hideg napjának reggelén légvédelmi szirénák és fegyverropogás hangjára ébredtek a kanadai…..
medvegy 2018.03.22 17:41:15
@ételizésítő: Az Hitler náci ideológiája volt. Gyakorlatilag egy elmebeteg mániája. És nem itélték meg rosszul, csak éppen a rendszer sok disznóságára akkor még nem derült fény.

A Kádár-rendszer is csillogott-villogott a kirakatban, százezrek vonultak fel ünnepnapokon, aztán milyen gyorsan omlott össze az egész.
medvegy 2018.03.22 17:53:05
@Mj: Olvasd el:

Szatmári Jenő István
1956: Lehet, hogy másképpen volt? című könyvét.
Sok olyasmit említ, ami részben cáfolja a mostani hivatalos történelmi leírást, és olyan is van, ami pontosan megerősíti a családom és ismerőseim visszaemlékezéseit. Persze a hivatalos kánonba nem fér bele a végkövetkeztetése, támadják is elegen.

Az biztos, hogy '56-ról hazudtak a Kádár-rendszerben, de az is biztos hogy mostaniban sem mondanak igazat róla.
medvegy 2018.03.22 18:04:35
@Bloodscalp: Nem én találtam ki, hanem sok olyasmiről beszéltek a szemtanú ismerőseim, ami cáfolja a hivatalos kánont. Márpedig én inkább hiszek nekik. Nincs okuk hazudni. Kár hogy egyre kevesebben élnek közülük.

Ami azt illeti, már a jaltai egyezménynek volt egy tízéves lejárati kitétele, ezt Hruscsovék is tiszteletben tartották, a politikai befolyási öveztek felosztásával együtt.
A BBC rendkívüli adást tett közzé tegnap délután a brit Alsóházból. Theresa May és a tory kormányt a közvélemény arra kényszerítette, hogy azonnal adjanak számot az orosz kém, Szergej Szkripál ellen elkövetett merénylet ügyében folytatott nyomozásról. Az ügy nemzetközi jelentőségű, hiszen…..
medvegy 2018.03.14 08:52:03
@különvélemény: A rádiumot is uránszurokércből állította elő Marie Skłodowska-Curie és férje, Pierre Curie. Több tíz tonna ércből állítottak elő néhány grammot. Egyébként az urán teljes bomlási sora megtalálható az uránszurokércben, egészen az ólommal bezárólag.
Ráadásul pont ezt a bomlási sor az, amit gyakran használnak a kőzetek kormeghatározásánál.
medvegy 2018.03.14 09:13:27
@medvegy: Idézem: Az uránszurokérc fő szennyezője a tórium-dioxid (ThO2), mellette az ólom-oxid (PbO), de kis mennyiségben tartalmazhat elemi rádiumot (Ra), tóriumot (Th), cériumot (Ce), lantánt (La) és erbiumot (Er).
Ennyit képtelen voltál megérteni?

Különben az angol nyelvű szócikk sokkal részletesebb és pontosabb. Persze ha nem akarsz olvasni és kihagysz mindent ami nem téged igazol...

Amúgy az oroszok mindig is szerettek bosszút állni Oroszanyácska árulóin, tekintet nélkül a következményekre. Meg habozás nélkül gyilkoltak is, ha úgy hozta a sor. Lásd példának a pápát. Abban is könyékig benne volt a kezük, még ha a pisztoly egy török terrorista sütötte el.
Csakhogy tökéletes gyilkosság nincs, maximum a regényekben. Valami mindig nyomot hagy, példának okául az eszköz, esetleg volt térfigyelő kamerafelvétel is, mert Angliában rengeteg ilyen van.
Régen volt már magyar tematikus poszt, itt az ideje bepótolni a hiányosságot. Kivételesen 30 fotót nézhettek meg országunk múltjából. Ígérem a jövőben sokkal több magyar képet nézhettek meg. SOKKAL többet. Csak meg ne unjátok :) "Szerecsen honvéd a körúton, arab betűs transzparensek május elsején,…..
Az utóbbi időben, mikor a nagy világvallások hívei között egyre nagyobb szakadék kezd formálódni, nagyon sok keresztény úgy gondolja, hogy a muzulmánok gúnyt űznek a keresztény hitből, és az iszlám terjedése miatt közülük sokan veszélyeztetve érzik magukat. Teszik mindezt ok nélkül, mivel az iszlám…..
medvegy 2018.03.09 16:42:29
@Frady Endre: Én is ismertem muzulmánokat, szintén az egyetemről. De őket ne vedd normális hívőknek. Többségük ugyanis nem igazán szeretnének a sárija előírásai szerint élni, mert nem tartják élhetőnek.
Amúgy viszonylag normálisak voltak, de amikor előkerült egy-egy "bongyor fejű" azaz olyan horgolt zsidó-sapkás, az egész bagázs beszart. Az ilyenek tényleg fanatikus barmok voltak, némelyiket ki is utasították, mert elkezdett hőbörögni. Valamennyi ilyennek csak úgy sütött a szeméből a gyűlölet, ha a magyarokra nézett. Csak a szerencsén múlt, hogy nem kezdtek bicskázni.
medvegy 2018.03.10 17:05:09
@Frady Endre: Pedig sok van. Teli vannak élő példával a hírszolgáltatók. Hol itt késelnek meg valakit hol kamionnal hajtanak a tömegbe, hol megerőszakolnak nőket, sőt srácokat is. Ha egyáltalán ki merik tenni. Mert a "polkorrektek" habzó szájjal támadnak mindent, ami ellentmond a szép kis elméleteiknek.
medvegy 2018.03.10 17:19:41
@Jakab.gipsz: Most mondjam hogy hülye és tájékozatlan vagy? Tulajdonképp te sem különbözöl az átlag dzsihadistától, csak éppen kereszténynek mondod magad. Persze csak olyanból vagy, amiből az inkvizítorokat meg a kínzómestereiket válogatták.

1. A hagyomány szerint Mohamednek Gábriel angyal diktálta le a Koránt személyesen. Szóval ha írástudatlannak titulálod, máris szentségtörést követsz el, így a sarija szerint agyonkovezéssel kell büntetni téged.
Mellesleg, Mohamed negyven éves koráig kereskedőkén élt, és ahhoz akkoriban is kellett tudni legalább számolni, de írni és olvasni is.
Nem vagyok betojva. Mellesleg, nem tudom hogy ezt mire írtad?
Ha itt is elkezdenek hőbörögni, ki lesznek hajítva. Minden félelem nélkül. Az egyetemen is megoldottuk, hogy a "bongyor fejűeknek" eszükbe se jusson az erőszak.
A Racionalista Párt méltányolja az egyházak közösségépítő szerepét, történelmi jelentőségét és humanitárius tevékenységeit, ugyanakkor nagyon komolyan veszi az állam szekuláris mivoltát, és szigorúan különválasztja az állam és az egyház működését gazdasági, társadalmi, erkölcsi és filozófiai…..
medvegy 2018.03.10 16:56:39
@karandash: @Tomanovics Gergely: @agarik:
Még mindig nem jöttetek rá hogy ez csak wmiki? Kicsapták a legelőre egy-két évre, de megint nem szedi a gyógyszereit, és új nicknéven visszapofátlankodott!
1916. Vonat a hídon, Petrozavodszk, Orosz Birodalom. Szergej Prokugyin-Gorszkij korabeli színes technikával készült, napjainkban digitálisan javított fényképe..
medvegy 2018.03.05 12:46:22
@for-avar: A klasszikus Egyiptomnak csak annyi köze volt a négerek világához, hogy egy világrészen voltak. Amúgy néger az ókori Egyiptomban csak rabszolgaként fordult elő, Egyiptom lakossága bár szinesbőrű, de sohasem volt néger..
Ami pedig a technikai fejlettséget és a társadalmi fejlettséget illeti, az nem mindig járt együtt. Pont Egyiptomban volt magas szintű az utóbbi, már akkor is, amikor technikailag még csak a kőkorszakban éltek. Akkor már városlakó, hatalmas építményeket felépítő, fejlett hitvilággal és bonyolult öntözőrendszerrel működő földművelő társadalmat építettek ki. Olyan fejlettek voltak, hogy például a zsidók akkor nem is tudtak integrálódni a társadalmukba. Mózes történetei, de az egyiptomiak szemszögéből. Totális kudarckén kel elkönyvelni.

"Az angolok híresen szemetek voltak amikor vissza kellett adni a gyarmaokat. a határokat és vezetőket önhatalmúlag károsan választották meg. Borzalmas károkat okozva."

Az ugye megvan, hogy a legtöbb gyarmat határait még a gyarmatosítások korában, a résztvevő országok ereje szerint húzták meg? Hogy egyedül Libéria volt "független" állam egész Afrikában?
Azon kívül még az is közbejött, hogy például egyes gyarmatoknak változott a tulajdonosa?? Hogy például Pont Dél-Afrikában a Német Délkelet-Afrikai Gyarmatokat vették el a németektől az 1. VH. után, a Kelet-Afrikai gyarmatokkal(Kenya) együtt. A búrok államait hódították el a századfordulón, szintén Dél-Afrikában.

Ami pedig a függetlenedőgyarmatok további vezetését illeti, a gyarmatosítók távozása hatalmi űrt okozott mind a politikai rendszerben, mint pedig a gazdaságiban. Így "sikerült" pótolni. Véres leszámolások, polgárháborúk, stb.
medvegy 2018.03.05 16:11:40
@pitcairn2: Formailag megalapulása óta független, a valóságban az ottani gyarmatosítók a visszatranszponált, volt amerikai rabszolgák és leszármazottjaik voltak, és mindmáig azok is maradtak..

Etiópiát meg elfoglalták az olaszok, ha nem emlékeznél. Agresszivitásáról meg annyit, hogy gyakran csak európai segítséggel tudott egyáltalán fennmaradni a főleg iszlamista agresszorokkal szemben, amíg az olaszok úgy nem döntöttek, hogy kell a terület egésze, nem csak a partvidék.
Aztán ugye volt némi kommunista diktatúra is, és azóta is egyik háborúból a másik polgárháborúba tántorognak, időnként éhínségekkel megtűzdelve.
medvegy 2018.03.05 16:18:00
@pitcairn2: Szóval a "magasan fejlett kultúrájú" volt gyarmati népek egyszerűen csak marakodni tudnak a gyarmati örökségen, újat, fejlettebbet nem tudnak felmutatni. Ebben semmi új nincs.

Bírom hogy azonnal vágtatsz ide felcsapott farokkal, ha valami rosszat lehet mondani az európaiakra, amerikaiakra. Ráadásul meg képtelen vagy megérteni, hogy az emberek úgy gondolkoznak ahogy, nem pedig a te észjárásod szerint. Félelmetes.
1885. Rabszolgák és tartóik egy kávéültetvényen. Rio de Janeiro, Brazília..
medvegy 2018.03.05 13:04:14
@fairlane: Csatlakozom. Minden tisztességes embert taszít az ilyesmi. Ez a "gázszerelő" meg jobb ha nem rontja itt a levegőt.
medvegy 2018.03.05 13:07:56
@HgGina: Meg persze Prónai különítményesei is "rábeszélték" a makacskodó svábokat az "igaz hazafiságra". Bár ők délebbre tevékenykedtek főleg.
Te is kerültél már nem kutyásként összetűzésbe egy-egy kutyás vagy épp kutyásként egy-egy nem kutyás embertársaddal? Gyakran látni, hogy egymást acsarkodva támadja a két fél, holott csak egy kis odafigyelés és megértés kellene ahhoz, hogy az acsarkodás a kutyáké maradhasson. Bármelyik táborba is…..
medvegy 2018.03.02 06:36:38
@arabiata: Mert a gazdáért annyit kapsz, mint egy rendes emberért. Meg, ha nincs kutya, nincs tovább probléma.

Mellesleg, sohasem értettem, hogy miért kell kutyát tartani akár panel, akár más lakásban? Még embereknek se igazán jó egymás hegyén-hátán összezsúfolódni, nemhogy mindenféle állatokkal, nem csak kutyával, összezsúfolni az így is szűk helyet.
Az Európai Unió a megtermelt áramának jelenleg már több mint 30 százalékát megújulókból szerzi, míg 2000-ben ez az arány csupán 12 százalék volt – derül ki egy friss elemzésből, amely a kontinens tavalyi energetikai arányszámait vette górcső alá. Ha a megújulók térhódítása ebben az ütemben zajlik,…..
medvegy 2018.02.24 11:25:35
@Womb Raider: Eléggé otthon vagyok a kémiában is meg pár más területen, úgyhogy ismerem a jelenséget.
medvegy 2018.02.24 11:26:52
@Boar.: Valahogy pedig meg kell oldani, mert hosszútávra építették mindkettőt.
medvegy 2018.02.24 11:30:48
@Womb Raider: Én a fafűtésről beszélem az elején, a háztartási kazánokban meg kályhákban gyakorlatilag semmilyen füstszűrés nincs. Ráadásul a dráguló tüzelőanyag miatt mindenféle szemetet elégetnek az emberek, esténként büdös is van az utcánkban.
Már könyvtárnyi tudományos munka született arról, hogy a nyolcórás munkanap valójában egyáltalán nem jól működő rendszer. Az, hogy mennyit és milyen hatékonysággal dolgozik az ember egy nap, nem függ össze azzal, hány órát van a munkahelyén...
medvegy 2018.02.21 10:44:09
@karandash: Szokásod szerint megint a saját kis kuckódból kikukucskálva beszélsz.
Képzeld el, egy gyárban alig van olyan, aki nem a sorozatgyártáshoz kell. Ha a robotok felváltják az embereket a szalagon, akkor nem kell senki, aki az addig ott dolgozókat kiszolgálja és irányítja.
Azaz ki lesznek rúgva a bérszámfejtők, a HR-csoport, az üzemorvos, az üzemi konyha teljes személyzete, stb.
Ami pedig a programozóidat illeti, azokból is elveszti a többség a munkáját. Nem kell pl. bérszámfejtő program, illetve csak jóval kevesebb embernek. Nem kell személyzeti program, mert minek?
Talán megmaradnak az őrök,portások egy része, de őket is fel tudja váltani az intelligens biztonsági rendszer.

Ami pedig azt az ötletedet illeti, hogy képezzék át a kirúgottakat programozónak, hát a többség egyszerűen nem alkalmas erre. Nem olyan a gondolkozási sémájuk, az alapvető tudásuk sincs meg, mert vagy már elfelejtették, mint szükségtelent, vagy éppen sohasem tanultak ilyesmit.
Ráadásul sokkal kevesebb programozó is elég lesz. A Windowst hányan is írják? Talán 80-100-an? Az egész világnak...
medvegy 2018.02.21 10:47:59
@barli: Ha az üzemeltetési költségek alatta maradnak a Kínából történő szállítási költségeknek, akkor habozás nélkül Németországban fogják az a gyárat felépíteni. Mi meg itt csak nézni fogjuk, sem közünk nem lesz hozzá, sem hasznunk belőle. Inkább kárunk, mert a multik szépen lebontják az itteni emberes gyáraikat....
medvegy 2018.02.21 12:37:32
@szepipiktor: Bocs de te sem látsz messzebb az orrodnál.

Ami a porszívót, mosógépet, és a többi háztartásban használt gépet illeti, azok feleslegessé tették a házicselédeket például.

Ha tömegesen kerülnek utcára a termelésben foglalkoztatottak, az olyan kereslet csökkenést idéz meg, ami nem csak a szolgáltatóipart roppantja meg, hanem az egész eddigi gazdasági rendszert.
Ha a volt alkalmazottaknak nincs jövedelmük, nem tudnak a szolgáltatásokért sem fizetni, és persze az állam sem tudja majd megadóztatni sem őket. Borul az egész.
És hát persze a jövedelem-nélküliek meg nem akarnak éhen dögleni, inkább fel fognak lázadni. Esetleg vadászni fognak a robotokat bevezető gyárosokra.