Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Spidy.hu

0 bejegyzést írt és 170 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A NÉBIH „borigazgatója” nemrég gyakorlatilag lesöpörte az asztalról a magyar piacon még inkább újdonságnak számító narancsborokat és pét-natokat. A szükségesnél talán arrogánsabb kinyilatkoztatásra kicsit megbolydult a honi boros közeg, a hullámok pedig egészen a tengerentúlig értek...
Spidy.hu 2020.08.28 13:17:45
@arthurthedent:
Mivel téged szívatnak, ezért szívjon más is?
Magyaros hozzáállás, sajnos. Összetartás helyett széthúzás.
A fiatal Viktória számára Lord M. mellett Wellington hercege jelentette a támaszt. Számára a herceg volt a Brit Birodalom és ezzel együtt a királyi hatalom elsőszámú támasza, akit már kicsi korától csodált, hiszen abban a korban született, amikor Wellington legyőzte a kor talán legnagyobb…..
Spidy.hu 2020.07.19 23:52:37
@DJP: Blücher nem magátol késett, hanem a franciák megverték. Viszont ő összeszedte a seregét, és megmentette Wellingtont a vereségtől.
Ebben a csatában nem egyesült a kontinens a zászlója alatt. Csak az angolokat irányította és porosz segítséget kapott. Az egy másik, nagyságrendekkel fontosabb csata volt, a lipcsei. A waterloi csata ehhez képest egészen pici és jelentéktelen, de az angol propaganda zseniális volt.
A nándorfehérvári diadal a magyar történelem egyik legdicsőbb nagy győzelme volt, melyhez talán csak a pozsonyi csata (907), az egri várvédés (1552), vagy a isaszegi ütközet (1849) hősies helytállása mérhető. Nándorfehérvárnál ugyanis éppen ma 564 éve, július 4 és 22 közt a Hunyadi János és…..
  A magyar médiát is többször körbejárta már a hír, hogy a svéd Népegészségügyi Hivatal új eljárásrendje szerint csak a rizikócsoportokba tartozókat tesztelik COVID-19-re, a többieket otthonmaradásra bírják, vagy éppen hazaküldik, gyógyulgassanak a négy fal között. A péntek esti posztom után jött…..
Spidy.hu 2020.03.15 22:52:46
@nemecsekerno_007:
Vannak módszerek, többféle is. Lehet szűrni, durva karantént használni vagy lezárni a határokat. Sajnos egyiket sem használjuk.
Az orvosainkat azonban védeni kellene, maszkokkal is. A 65 év felettieket már hazaküldték a maszkhiány miatt, ez pedig kb. 25-30% veszteség, és még el sem kezdődött a durvulás.
Megmondom őszintén, nem vártam, hogy pont Magyarországon fogják Európa egyik legliberálisabb járványtesztelését kipróbálni.
Spidy.hu 2020.03.16 08:32:28
@kárárámaispj:
>Pont ezt csinálják. A ballib sajtó meg jön azzal, hogy a nyékládházi járóbeteggondozóban nincs elég maszk...
Nem olvasok ballib sajtót, meghagyom neked. De a 99 éves, tüdőgyulladásban meghalt embert kezelők sem kaptak maszkot, pedig a lánya igazolt koronavírusos volt. Ezért kerültek karanténba.

"A gond az, hogy it 60 000 maszk van összesen, "
>Baromság. Napi 20 ezret gyártanak a rabok. És már egy hónapja nem adnak el senki másnak, csak kórházaknak.

Az MŰTÉTI MASZK, ami NEM VÉD a vírus ellen, ez a betegekre kell. Az orvosoknak FFP2/N95 vagy FFP3/N99 kellene! Egyébként az adatot a kormányszóvivő mondta, meg azt is, hogy 120000-et visszatartanak a németek. Csak nem hazudik már...

" ráadásul mi még tesztelni sem tesztelünk"
>Nem a faszt, okoska.
Ok, igazad van, tesztelünk, csak drasztikusan kevesebbet, mint a többiek. Egy labor csinálja csak, miközben legalább 30 csinálhatná akkreditáltan, és de 100 fölötti is képes lenne rá.
Spidy.hu 2020.03.16 13:50:25
@villám.ló.láng.nyelv:
Viseltem, szereztem is be magamnak, viszont a hozzászólásodból látszik, hogy te még csak nem is láttál ilyet közelről.
A szemüveget a legtöbb ne párásítja be, ugyanis csak az orrot és a szájat fedik (halfmask). Ezért ajánlott plusz védőszemüveg - csak hogy véletlenül se nyúlj a szemedhez.
Nem kell óránként cserélni. 3-8 óra, sok mindentől függ. Ha hiány van, 8 óra is sokkal jobb mint a semmi.
Az elmúlt egy-két hónapban sokat lehetett olvasni a hazai és a nemzetközi médiában egyaránt az Irán által végrehajtott tankerhajó-lefoglalásokról és legutóbb szaúd-arábiai olajkitermelő helyszínek elleni támadásokról. Fontos kérdés, hogy mi áll ezen cselekmények hátterében, miért követi el őket a…..
Spidy.hu 2019.10.07 21:38:08
@Equalizer.: Ez a cikk 2015-ig szól, ezek az akciók viszont 2018 után történtek.
Mostanság már örülnek cégek, ha „elég jó” embert találnak, aki majd szakmailag oda fejlődik, ahová az állásban kell. De mellé nyílt egy – szerintem - kellemetlen irány a kiválasztásban, ha már szakmailag nem tökéletes, és fejlesztendő az az ember, akkor legalább a személyisége illeszkedjen. Elsőre…..
A Klán. Amikor arról beszélünk, hogy "a klán", sőt, "a Klán", akkor az nem valami MMORPG-klán, hanem, bizony, a fehér felsőbbrendűségi tudatot nyíltan hirdető, nyíltan rasszista Ku-Klux Klán. Az a Klán, amelyik az egyik legrégebbi "hate group", amelyet minden bizonnyal 1866-ban tavasszal,…..
Spidy.hu 2019.08.25 16:02:54
@chrisred:
>Továbbra is azt a kettősséget érzem az érvelésben, amit korábban. Egyrészt az uralkodó előjogai az ország polgáraival szemben, ebben nyilvánvalóan előrébb jártak az említett országok mindig is, így 1848-ban is, az áprilisi törvények ellenére. A másik, hogy az adott állam jogilag nem volt önálló, hanem egy másik ország függő része volt. Ez nem volt igaz a Magyar Királyságra, legfeljebb II. József félresikerült kísérlete idejében, amikor a boldogtalan, elnyomott magyarokból boldog és jogokkal felruházott osztrák polgárokat akart csinálni.

Azt kell látni, hogy egy ország önállósága nem elvont elméleti dolgokon múlik, hanem hogy TÉNYLEGESEN meg tud-e tenni bizonyos dolgokat (saját külpolitika, belpolitika, hadsereg, pénz). A többi mese habbal. A függetlenséget garantáló nemzetközi jog nagyon új találmány, és még így is sokat mesélhetnének róla mondjuk a palesztinok.

A lázadás megítélése pedig az emberek véleményétől függ. Ez ténylegesen a legkevésbé sem jogi kérdés, bár lehet rugózni rajta, ha jól esik. Általában a vesztest ítélik meg lázadónak, de vannak kivételek, lásd 1848.
Spidy.hu 2019.08.26 09:01:26
@chrisred:
Márpedig az államiság és a tényleges hatalmi helyzet a történelem során ugyanaz volt. Egy semmi hatalommal sem rendelkező alakulatot soha nem lehetett államnak nevezni - ez ellentmond az állam definíciójának. Az elmúlt 70 évben próbálták csak meg elválasztani a kettőt, inkább kevesebb, mint több sikerrel.

A jog jól le tudja kezelni az emberek és a cégek dolgait, de magasabb szinteken hatástalan - háborúk, lázadások, szabadságharcok. Ezt népek tömege bizonyította, akik nincsenek már sehol.

Látszik, hogy nagyon máshogy gondolkozunk - én az elméleti megközelítés helyett a világ tényleges működését nézem.
Mindkettőnek van létjogosultsága, de látszik, hogy nem fogjuk tudni meggyőzni egymást, ezért zárjuk is le.
Spidy.hu 2019.08.27 09:04:06
@chrisred:
Ez már egészen finomított álláspont, lassan OK lesz. Azt kell még látni, hogy nem csak a szuperhatalmaknak volt hadseregük (+független külpolitika, belpolitika, pénz), hanem MINDEN független államnak. Amelyiknek nem volt, az nem volt független állam.

A háborúk engedélyezésére az ENSZ megalakulása előtt NEM VOLT semmilyen normarendszer, különösen nem jogi. A diplomácia, a szövetségek és a nyers erő számított. És ez most is erősen elméleti - lásd USA vs Irak (2003), Vietnám, SU vs Afganisztán, Oroszország vs Ukrajna. Erősebb kutya b.ik, még ha ez nem is tetszik (nekem sem).

A mi eredeti kérdésünkre - lázadás vs szabadságharc - pedig most sincsen norma. Írott belső jog van, a lázadókat érdekli a legkevésbé. Erre mondják, hogy az ország belügye, persze remek alkalom a beavatkozásra. Lásd Olaszország (1861), Szíria (ISIS), Irak (ISIS), Líbia, Egyiptom, Tunézia, Jemen, Nicaragua, Szomália, Iráni forradalom, Magyar területek (1682, 1703, 1848)... Egyénileg eldönthető, hogy mikor adunk igazat a lázadóknak, és mikor a régi hatalomnak. Nincs egységes szabály.
Amint azt törzsolvasóink már tapasztalhatták, mai posztunk szerzője egyszerűen imád listákat készíteni, amikkel aztán pofátlan módon provokálja olvasóit, vitára ösztönözve őket. A hadvezérekről, szárazföldi csatákról és fegyverekről szóló posztok után úgy gondolta, hogy milyen jó ötlet lenne…..
Spidy.hu 2019.07.14 23:14:13
@Legfelelősebben gondolkodó felelőtlen ember:
Csak egy pontosítás: a spártaiakat nem athéniak, hanem thébaiak győzték le. Nem azért, mert buzik voltak, hanem mert Epameinóndasz zseniális hadvezér volt.
Spidy.hu 2019.07.14 23:27:40
@rdos:
>Ez, civilek irtása, csak úgy bő száz éve lett divat.

Az ókorban ha ostrommal foglaltak el egy várost, a lakosság jó részét kiirtották, a többit eladták rabszolgának. Pld Nagy Sándor - Türosz ostroma.
A Rómaiak nem szívesen öltek civileket - rabszolgának adták el őket. Nem volt sokkal jobb. Úriember harc, hát persze.
Keresztesek, Jeruzsálem ostroma. Mindenkit megöltek, aki ott volt.
A harminc éves háborúnak olvass utána. Arányaiban jóval több civil pusztult el, mint a II. VH-ban.
Az oroszok már a spájzban vannak; Csak egy maradhat; Bunkó vagy, Bugsy; Fussatok, bolondok; Why so serious; This is Sparta – néhány filmes szöveg, ami mára szállóigévé vált. A felsorolt idézetek gyakran tűnnek fel a neten mémek és kommentek formájában, valamint baráti beszélgetések során is rendre…..
Spidy.hu 2019.05.18 22:21:21
Bár a közvélekedés, és egy időben a haditengerészeti stratégák is, hajlamos úgy gondolni, hogy a hadiflották szinte kizárólagos feladata az, hogy nagy tengeri csatákban döntsék el a háborúk kimenetelét, a hadihajók repertoárja valójában ennél sokkal összetettebb. A hajók feladata nem pusztán az,…..
Spidy.hu 2019.02.20 20:26:20
A 80-as éveknél korábban születettek, valószínűleg sosem gondolták, hogy az övtáska egyszer csak divat lesz, aminek egyik legegyszerűbb magyarázata, hogy sosem volt igazán divat, és mindig a piaci árusok, zöldségesek praktikus kiegészítőjeként tekintettünk rá. A divat természetesen kiszámíthatatlan,…..
Hannibál leviszi a szemetet. Vagy nem? Hát akkor ki? Emlékszem, hosszú éjszakákat vitatkoztam át, hogy akkor most hogy is van ez a dolog a történelem nagy személyiségeivel. Ők most egyszerűen koruk gyermekei, akiket megszült a nagy feladatra az idő, és ha akarták volna, akkor sem…..
Egerről minden magyar embernek – kötelező olvasmányélményei miatt is – ugyanaz jut eszébe: 1552-ben hősiesen ellenálltak Ahmed pasa szerdár és Khadim Ali budai beglerbég vezette csapatok ostromának. Kevésbé terjedt el a köztudatban, hogy az egri királyi mezei had Rákóczi Zsigmond Obrist vezetésével…..
Sok blog foglalkozik hadtörténelemmel, haditechnikával, ezek között van igazán profi, és bántóan amatőr. Van viszont egy szürke zóna, ahol a szerző úgy tálalja a cikket, mintha a téma igazi szakértője lenne, de legalábbis valamiféle bennfentes cinkosság érzetét kelti, valahogy úgy, hogy ő az igazi…..
Egy családi albumban talált német irredenta bélyegsorozat ihletet egy cikksorozatot a Pangeán, melynek keretein belül bejártuk a Németország által elvesztett területeket Hultschintól körbe Elzász-Lotaringiáig. Nagyon úgy tűnik, hogy ez az ötlet nem csak nekünk jutott eszünkbe, hanem Bjørn Berge dán…..
Spidy.hu 2018.09.15 13:03:24
@Hallgass a szívedre Sorost rúgd fenékbe:
A Habsburgoktól Mohácsnál akkor semmilyen érdemi támogatást nem remélhettünk. Miután övék lett a korona, az más szitu lett. Onnantól kezdett megjelenni a franciák törökbarát hatása.
Szapolyai szerepéről lehet vitatkozni, tényleg véleményes, de a polgárháború nagyban hozzájárult a török hódításhoz.
Thököly nem kérdés, ő meggyőződéses törökbarát volt, a bukása után is végig a muszlim törököt kiűző keresztény seregek ellen harcolt. Pedig az emberei már régen átálltak a Magyar Királyság oldalára.
Spidy.hu 2018.09.15 23:15:47
@Hallgass a szívedre Sorost rúgd fenékbe:
Hát, a francia uralkodók az országuk érdekeit képviselték. Ebből a szempontból nehéz pálcát törni fölöttük, még ha számunkra ez elég negatívan jött is ki. Azonban a keresztény Európa szempontjából nézve valami tényleg van benne.
Azonban aki török hűbéres Magyarországért küzdött, azt a szememben semmi sem menti fel.

Kossuthot most hagyjuk ki, nála még Rákóczi is jobban kötődik a témához.
Vidéken viszonylag könnyebb keresni, mert nincs olyan sűrű beépítettség. Budapesten műholdképen vadászni ugyan picit nehezebb, és sokszor csak olyanba akadsz bele, amit már mindenki ismer...
Spidy.hu 2018.09.15 21:35:22
@ZeRGe:
Van valami információd (linked )arról, hogy a google maps-nak bármi köze lenne a repülős képekhez? A 2d és 3d mód különbsége a Google szerint annyi, hogy az utóbbi használ vektor grafikát.
Persze kérdés, hogy hogyan generálják a 3d adatot, de semmi okot nem látok, hogy erre miért lennének jobbak a repülős képek, mint a műholdasok.
Spidy.hu 2018.09.15 22:13:18
@Karfiol: Köszönöm, a kérdésem írása közben már előre megírtad választ...
Az intézményesített hadviselés történelmében (hat vagy hét ezer év, könyörgök, ezen most ne vesszünk össze) számos írott és íratlan alapszabály keletkezett, elsősorban a megfigyelésekre alapozva. Ezeket a katona- és katonapolitikus-generációk egymásnak adták tovább, majd ezek jelentős részét…..
IDDQD Checkpoint 4x11: A 150. adás 2018.06.01 14:09:25
(Volt egy kis rádiócsend, igen, mert májusban nyaraltam kicsit - cserébe nyáron nem nagyon fogok -, és ezért kicsit hektikusan alakult a hónap. 6(!) új adás van betárazva, earlyben már hallgathatók. Az volt a terv, hogy nyaralás előtt/alatt kilövöm mindet, de aztán nem jutott már erre időm. Szóval…..
Kritizátor Ender játéka 2016.12.30 13:00:00
Orson Scott Card egy briliáns elme, aki egy egyszerű történetből is hatalmas alkotást tudott létrehozni. A XX. század egyik legjobb katonai sci-fijéről van szó, ami nem más, mint az Ender's Game - magyarul a Végjáték. A mai napig az egyik legjobb alkotás a műfajban, ami írójának a tehetségét…..
Spidy.hu 2017.02.20 14:39:26
@Letya:
A különbség az, hogy az Ender árnyéka letehetetlenül jó könyv, majdnem felér az eredetivel. Én este csak bele akartam olvasni, aztán reggelre kiolvastam...
A Holtak szószólója viszont rossz. Tiéd a döntés.
A kísérletek egy titkos, part közeli szigeten folytak. A tó viszont gondolt egyet, és addig apadt a bázis körül, míg a sziget először félszigetté vált, majd a szárazföld része lett. Így ma már bárki láthatja, hol is fejlesztette a Szovjetunió biológiai fegyvereit...
Múlt pénteken délután élesedett a hadvezéres szavazós vitaposzt és – az előzetes elvárásoknak megfelelően – elég szép statisztikákat tudhat a magáénak: a 36000+ kattintás és a 340+ komment azt mutatja, hogy a lemiles olvasótábor ismét hatékonyan mozgósította szellemi tartalékait. Köszönjük a…..
Az öt hónappal ezelőtti fegyveres-szavazós poszt sikerén felbuzdulva (közel hatvanezer kattintást és 335 kommentet kapott, ami a Lemilblog eddigi legolvasottabb cikkévé tette) úgy gondoltam, hogy ismét valami hasonlóval lepem meg a hadtörténelem iránt érdeklődő lemiles olvasóközönséget. A múltkori,…..
Spidy.hu 2017.02.07 00:29:20
@molnibalage:
"A szárazföldön ehhez képest 50:1 meg 100:1 arányban is születtek már sikerek."
Ezek a csaták sok embert érdekelnének. Írhatnátok róluk néhány cikket.
Oda Nobunaga legyőzött kb 1800-3000 emberrel egy 25000-40000 méretű, hasonló szinten álló sereget. Boudica lázadásánál két csonka légió levert egy bőven 100000 fölötti sereget. De ezek egyike sem éri el az 1:100 arányt.
Spidy.hu 2017.02.07 22:34:06
@wolfkopf:
Az Achtung - panzer!-t nem Rommel, hanem Guderian írta... És ezek után még leszólod azokat, akiknek más véleményük van, és esetleg értenek is a témához (nem, nem én).
A 'megmogyuk ám az igazat' rád jellemző. Semmi érvet nem mondasz, csak anyázol, mert úgyis neked van igazad, és kész. Gondolkodás helyett szajkózod a propagandistáktól hallott sztorikat.
És hidd el, ez a blog nem elvesz a történelem szerettéből, hanem inkább hozzáad. Sokat.
A költözés egyszerre izgalmas, de fárasztó feladat is. Ügyesen összepakolni mindent, rövid idő alatt, aztán az új helyen megtalálni és elrendezni az összes tárgyunkat… Sok kiszámíthatatlan esemény adódhat, biztosan Ön is tudna mesélni egy-két történetet! Jó ötlet már…..
Önnek is van egy története? Írjon nekünk a munkahelyiterror@gmail.com címre Tisztelt Blog / Kedves Despota!   Az év vége felé az emberek általában el szokták készíteni mérlegüket, ezt én is megtette, ha megosztásra érdemesnek találod, akkor, kérlek, tedd meg!   A harmincan évei közepén járó…..
Spidy.hu 2017.01.01 14:13:18
@élhetetlen:
Persze, van, akinek a barátnője az igazgató. De ebben a szakmában szerencsére ez a sokkal ritkább. Hasonlítsd össze kb, bármelyik másikkal...
Spidy.hu 2017.01.01 14:29:31
@Szumátriai Patkánymajom:
"Bizony ám.
Nem fogom, bagóért, a magyar gecifaszféreg-undormocsadék segge alá tolni az x-ik béemvét, audit, és az ocsmány képű, undorító, pénzéhes, magyar szukaribancot, stb.
Lófaszt!"

Ha már pénzt kapok valamiért, akkor ezért meg akarok dolgozni. Nem érdekel, más mennyit keres vele, ha én is jól járok.
Nekem ez a hozzáállás bevált, mindenhol megbecsülték.

Mindenkinek érdemes kipróbálnia, pityergés helyett tegyen le valamit az asztalra. Csak ezt a klimaxos hozzáállást el kell felejteni, a sírós h.lye p.csákat sehol sem szeretik.
Spidy.hu 2017.01.01 14:52:41
@élhetetlen:
Na így már egész jól egyetértünk...
Végre megérkezett a mozikba a Zsivány Egyes - Egy Star Wars történet, amiben helyén van a látvány, a sztori és a színészi játék is, ugyanakkor a klasszikus Csillagok háborúja-hangulat mégis mintha hiányozna belőle. Ettől függetlenül kötelező mozis nézés, hiszen abszolút van…..