Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Kültag

0 bejegyzést írt és 177 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A nyár közepén, az újabb sorozatig egy rövid, nem technikai jellegű poszt következik, ezúttal a korszerű hadviselés költségeiről, mégpedig az USA adataival. Persze nem áll távol ez a terület sem a blogtól, mivel szinte minden, bemutatott eszköznél vagy rendszernél szóba kerül, hogy mennyi pénz jut…..
Az A-10 ismertetőjének utolsó része a különféle, meg nem valósult változatokkal kezd. Ezt néhány gondolat követi zárszóként, majd a terjedelmes forráslista, pár extra fotóval megspékelve. A sorozat előző része ITT, az első pedig ITT olvasható.   Az A-10 további, javasolt változatai A Republic még…..
Ez a rész az A-10 felépítését, műszaki megoldásait, belső rendszereit mutatja be, mindenhol átszőve a túlélőképesség növelésére tett lépésekkel. Végül aztán a Hog repülési teljesítményéről is szó lesz. A sorozat előző része ITT, az első pedig ITT olvasható.     Egyszerű, de egyedi kialakítás Az…..
Az A-10 berepülése zajlik, és közben ki kell javítani a gépágyú miatti hajtóműproblémákat. Az első gépekkel elvégzik a GAU-8 hatékonyságának igazolását, és kialakítják a harceljárásokat is, mialatt megkezdődik a nagyobb ütemű szériagyártás. Az átlagosnál kicsit hosszabb részben 37 kép kapott helyet.…..
Ebben a részben az A-10 gépágyújának eredetéről lesz szó részletesen, valamint, hogy hogyan dőlt el az erre, és a magára a repülőgépre vonatkozó verseny. Ennek örvén kerül sor a Northrop (Y)A-9 rövid bemutatására is. A sorozat előző része ITT, az első pedig ITT olvasható.   Út a GAU-8/A…..
Az Amerikai Egyesült Államok Légierejének egyik igencsak specializált, mégis, sokféleképpen használható típusa a Fairchild-Republic A-10. Ez a csatarepülőgép a hidegháború ikonikus résztvevője, a keleti tömb harckocsijainak egyik legfőbb ellensége, de aztán a 2000-es évek konfliktusainak is az egyik…..
Kültag 2020.04.06 17:56:26
@Maga Lenin: Na ja, csak kazettát már elvileg nem lehetne használni. Bár az egyezményt mindenki aláírta, csak az nem, akinek vannak kazettás fegyverei.
Kültag 2020.04.06 22:59:35
@Gungnir: Túl drága, és túl keveset lehet belőle vinni. Olyasmi méret kéne, mint egy 40 mm-es gránát, csak irányítva. De egyébként hátrasiklás nélküli indítás tényleg lehetne, a Panzerfaust 3 műanyag pelyheihez hasonló elven.
A sorozat második része az A-X program különféle előterveit mutatja be, együtt az új gépre vonatkozó elvárások formálódásával, kikristályosodásával. Az előző, egyben első rész ITT olvasható. (forrás)   Formálódik az A-X Az előzőek során megfogalmazott elvárásokat úgy tekintették, hogy…..
Sok szó esik mostanság a judeo-keresztény kultúráról és azokról az értékekről, melyeket a zsidó illetve a keresztény hitek adtak a világnak. Az alábbiakban tíz olyan eszmét gyűjtöttem össze, melyek a Bibliából eredeztethetők és amelyek egyetemes elismerést váltottak ki nem csak a nyugati féltekén,…..
A Tu-22M-et, mint nehéz, de gyors platformot számos alváltozat kialakítására felhasználták, az eddig bemutatott, a fő feladatot ellátó verziókon kívül. Az ezek közül talán legfontosabb felderítőt részletesebben érinti ez a rész. Ezt követi a második szakasz, amelyben a típus nyugati fogadtatásáról…..
Kültag 2019.11.17 23:47:37
Kültag 2019.11.18 00:19:12
@molnibalage: Tessék, itt van 20 mm-es közelségi gyújtós repesz:
www.youtube.com/watch?v=V2004nrHxa0
30 mm-esben már programozható viselkedésű lőszer van, aminek megmondhatod, hogy közelről, időzítve, a falban vagy áthatolás után robbanjon. A Bofors 40/57 mm-es gyújtójának (3P) már hat üzemmódja van ('90-es évek).

Közelséginél meg nem a hossz számít, hanem az _is_: növeli a találati esélyt, a sokszorosára. Ha mondjuk 2 m a hatásos sugara, akkor nem egy 20 centis kört kell eltalálni, hanem egy 420 centiset, ahogy te is írtad. Ha pedig nem pont szemből jön, akkor még nagyobb (egy irányba elnyújtottabb) a célfelület. Ezért kérdeztem, hogy közvetlen találattal számoltál a modelledben, vagy közelségi találattal.
Kültag 2019.11.18 10:08:28
@gigabursch: Tankokra is tesznek már rakéta elhárító rendszereket. Van, amelyik sörét szerűséget lő ki, van, amelyik egész lövedéket (mini rakétát). Ezek akár pár 10 m-ről indított rakétákat is leszednek, ha ki nem kapcsolják őket, mert a tank körül mászkáló saját katonákra veszélyesek.

Itt egy lista róluk:
en.wikipedia.org/wiki/Active_protection_system#Examples_of_active_protection_systems_(country_of_origin)
A legutóbbi, lézerekkel foglalkozó poszt után ismét egy nem konvencionális módszerről lesz szó. Ezúttal a szovjet mérnökök egy szuperszonikus repülőgép hangrobbanását próbálták meg védelmi célokra hasznosítani.   Az ötlet: hangrobbanás  Az ötlet állítólag az 1969 márciusi, szovjet-kínai…..
A mostani poszt több tekintetben is eltér a korábbiaktól. Ezúttal egy, még csak gyerekcipőben járó technológiához kapcsolódó, saját koncepcióról lesz szó: egy lézerfegyverrel ellátott harci repülőgépéről. Ezt két szakasznyi, összességében jó hosszú rész vezeti fel, megalapozva a maiaktól gyökeresen…..
Kültag 2019.03.11 11:58:00
@molnibalage: Miért ne működhetne? Nem lehet egyetlen sugár Rayleigh szóródását érzékelni oldalra nézve? Lehetetlen az így szabaddá váló orrba hőpajzsot tenni é/v a sugártól biztonságos távolságban repülni?
Kültag 2019.03.11 16:46:46
@molnibalage: Oldalra nézhet középre helyezett érzékelő is. A SACLOS rakétákban is hátul van az érzékelő meg a vezérlés. Közelharcban működhetne. Akár a szárnyvégből is lehetne indítani, vagy a farokkúpból, ahogy B-52-esenél tervezték a lőfegyverek felváltásra.
Mára már közismert, bizonyított tény, hogy az érzelmi intelligencia nemhogy ugyanolyan fontos a boldoguláshoz, mint a „klasszikus” IQ, hanem még fontosabb is és sokkal megbízhatóbban vetíti elő, hogy az adott ember mennyire lesz sikeres az életben. Az EQ, ami nem más, mint az érzelmek pontos…..
Ha a szuperautókra gondol az ember, akkor szinte kivétel nélkül európai márka jut az eszébe, legyen az a Porsche, a Ferrari, a Lamborghini, a Bugatti, az Aston Martin vagy a McLaren. Érdekes módon az amerikai gyártók erre a szegmensre mintha kevéssé mozdultak volna rá – ami persze…..
Kültag 2016.09.28 16:12:24
@Ződ2000: Azt nem írta a cikk, hogy a Diabloba tették a V10-est, csak azt, hogy a Chrysler hozta össze.
Kültag 2016.09.28 16:21:05
@vacsad: Hááát... a Corvette? Elég cheap-ass autó. Ereje van, de akkor minden V8-as tragacsot szuperautónak kéne nevezni, ami ellen hosszú, tömött sorokban tiltakozom. Akkor már inkább a Mosler MT900-as, az lényegében egy középmotoros Corvette, sikeres verseny háttérrel. De a Saleen tényleg jó, ha nem az S281-est értjük alatta, hanem az S7-est. :-)
Kültag 2016.09.28 16:50:49
@vacsad: Ne már, a ZR1-es kábé 90e dollár volt. Úgy csúszik oldalra, mint a takony a kocsonyán. (Bár ez a Porsche Carrera GT-re is igaz volt.) Ha fogsz egy egyszerű autót, és beleteszel egy erős motort, az ne számítson már szuperautónak! Akkor a Hellcatek is azok, azok meg kábé a 20 évvel ezelőtti európai autók műszaki színvonalán állnak (eltekintve a 47 fokozatú váltójuktól).
- Ma van a Ladarúgás világnapja. - Pontosan 9 éve állt először készen Schmitt Pál a nemzeti együttműködésre. - 200 éve született Johann Sebastian Kreutzfeld, félkarú osztrák…..
- Ez az aranyozott vesekövek világnapja. - Ma lenne 300 éves. - 1704-ben ezen a napon került sor II. Rákóczi Ferenc serege és a Habsburg csapatok közötti breaktánc-összecsapásra a pesti Nagyréten.  A nap mondása: "Egy fél adag puding, egy létra és sok delfin. Nekem ez a…..
Az oltások az orvostudomány egyik legnagyobb vívmányai, ennek ellenére sokan ellenzik azokat. Felnőttkorban a mi döntésünk, hogy beoltatjuk-e magunkat egy-egy betegség ellen, azonban súlyosabb a felelősségünk, ha a gyermekeink vakcinázásáról döntünk.A WEBBeteg összeszedte a…..
Kültag 2015.07.15 23:31:46
@¿Qué tapas hay?: Nem jó. Nem akarok megbetegedni. Azt nem lehet utólag kifizettetni valakivel. Egyrészt mert nem tudja, másrészt meg minden ilyen kis vírus elkapás pár hónappal megrövidíti az életed. Hány forint egy nap? Vagy beoltatja magát, vagy tűnés a társadalomból!
Kültag 2015.07.16 11:41:51
@¿Qué tapas hay?: Persze, igazad van. Csak egyrészt nem tudod megmondani, hogy ki miatt betegedtél meg, másrészt agybajt kapok tőle, hogy pár ember olvas valami ökörséget egy kretén honlapon, felvigyorog, hogy "ú, milyen jó, okosabb leszek, mint mindenki más", és akkor ilyenek jönnek ki belőle, mint az oltásellenesség, a kaja hiszti (l. Food Babe), a homeopátia meg ilyenek. Ezek ugyanolyan kategóriák, mint ha egy élelmiszer mérgező lenne. Azért megbüntetik a gyártót. Itt átlagemberek veszélyeztetnek. Nem csak önmagukat, hanem a gyerekeiket, és mindenki mást is. Ez ellen kéne fellépni a törvény erejével. Az ausztráloknál már elindult valami. Ez olyan, mint a gyorshajtás vagy a részegen vezetés.
- A terror-elhárítás-elhárítás világnapja - 1889. június 27-én ovulált először Marghareta Geertruida Zelle, ismertebb nevén Mata Hari, a későbbi kémnő. - 150 éve látták az utolsó létralábú nyírpávát Észak-Amerikában, az állat kihalását a mozgásmentes életmód, és a…..
Pilgram első beküldése, várjuk a többit:A hétvégén néztem, azt hiszem Viasat Exploreren (de ebben nem vagyok 100%-ig biztos), egy dokut az ausztrál légierő kiképzéséről.Az egyik jelenet arról szólt, hogy a pilóta túllépte a gyakorlógéppel megengedett 6g-s gyorsulást, mely…..
Kültag 2015.04.13 21:57:21
Nem baj, ha 5 éves posztra válaszolok? Ha igen, admin majd törli.

Naszóval valóban semmi köze a heads-up kifejezéshez, a műszerfalon lévő kijelzőket HDD-nek hívják: Head-Down Display. Egy magyar szaklapban a HUD-t homloküveg kijelzőnek írták MiG-ek esetén, az orosz nomenklatúra ugye látványosan kerüli (vagyis inkább kerülte) az angol kifejezéseket, pl. sose nevezték radarnak (Radio Detect Azimuth and Range), csakis rádiólokátornak. Érdekes módon viszont a lézer szót használták. A fej fölötti kijelző fordítás butaság, nem a fejed fölött van, hanem előtted, így (a HDD-vel ellentétben) nem kell lenézned rá. Ugyanakkor a homloküveg kijelző sem hibátlan név, mert az oldalra tüzelő lőfegyverekkel ellátott AC-130-ban pl. oldalra néző HUD is van. Amiről tehát szó van: hangsúlyozottan olyan kijelző, amire nem kell lenézni (így gyorsabban ad információt, mint egy műszerfali kijelző), és így nyilván átlátszó, vagyis pl. egy asztali monitor nem HUD. Az, hogy vetített, nem biztos, más technikával is megjelenítheti az információkat. Ezen kívül olyan nevet kell neki találni, ami nem mosódik össze a virtuális sisakok képének nevével. Ötletek? A Google Translate most ezt a furcsaságot adja: homloküveg indikátor kivetített információk. Ahogy írtam, ez két okból sem tökéletes. Nekem a legjobban a szemmagasságú kijelző tetszik. Talán ez adja vissza a legjobban az angol név szándékát. Ha esetleg azt is bele akarjuk sűríteni, hogy át lehet rajta látni, akkor meg ablak kijelző.
Walter sobchak jóvoltából van szerencsém bemutatni Nektek a US Navy egyik legismertebb hajóosztályát és egykori büszkeségét, az Iowákat. A hajók keletkezésének történetétől a műszaki részleteken át egészen a '90-es évekbeli szolgálatig sok mindenről lesz szó, sok…..
Az előző posztban szóba került a game over, arról eszembe jutott a Game Over című játék, és már tudtam is, mit teszek az eheti csajrovatba. Menjünk vissza 1987-be, a spanyol szoftver aranykorába (Spanyolországban így hívták az 1983 és 1992 közti időszakot, mert akkor az ország a…..
Kültag 2015.03.23 19:09:16
@rognork: Nekem instant herótom van minden címtől, ami ilyeneket tartalmaz:
-sokkoló
-brutális
-amit nem tudtál valamiről
-a világ legvalamilyenebbje
Illetve a félrevezető cikkcímek: próbáld ki, hogy elolvasol 20 vegyeshírt, és aztán visszanézed, hogy mi volt a címe. Semmi köze a tartalomhoz. Már van, hogy azért nem olvasok el egy cikket, mert úgyis időpazarlás.

</off-topic>
</dulifuli>
</régenmindenjobbvolt>
Nézzük meg ezt a kiváló animgifet, amiben a Nintendo játékhősei animálnak jobbra-balra. Aztán tegyük fel magunknak a kérdést: melyiket jobb nézni: azt, hogy Mario balról jobbra ugrál, vagy azt, ahogy Samus jobbról balra hentel? Valószínűleg többen is azt fogjátok érezni, hogy…..
Nem mostanában (2003-ban) került fel a netre, de szűkebb környezetemben senki nem ismerte azt a képregényt, amit még 1996-ban adott ki az id Software és a GT Interactive. 16 oldal került fel a Doomworldre, mindegyik folyékony arany. Már a borító is: eleve GT Interactive logo, és alatta…..