Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Madárkórház

605 bejegyzést írt és 21 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A madarak „éneke” eredetileg azt a célt szolgálja, hogy megjelöljék, megvédjék saját területüket, vagy, hogy kommunikáljanak. Ezzel szemben az emberi fül számára a madárcsicsergés inkább valamifajta muzsika, mely jó érzéssel tölti el. Ha élőben halljuk, ha felvételről, mindkét esetben hatással van a…..
Az elepi halastavak környékén került kézre ez a törékeny, csodálatos partfutó madár. Jobb szárnya szilánkosan tört. Műtéte hosszú és bonyolult volt. Kórházunkban már szinte minden hazai madárfaj megfordult már. Itt érdekesség képen megemlítenénk, hogy fennállásunk alatt mindösszesen 4 alkalommal…..
Január 11.-én este a Madárkórház Alapítvány nagyrédei önkéntes madármentőjéhez, Nagy Attilához érkezett a bejelentés, miszerint Kápolna mellett az erdőben egy egerészölyvet találtak csapdába szorulva. A csapda rögzítve volt, a bejelentők pedig többszöri próbálkozás ellenére sem tudták kiszabadítani…..
A 8.-ai csodálatos zúzmarával díszített téli napon érkezett a hívás, a Szabolcs Szatmár Bereg megyei vadászkamarától, miszerint röpképtelen vándorsólymot találtak pénteken Nyíregyházán. A Szabolcs megyei mentőállomásunk vezetőjével, Nagygyőry Annával a bejelentő felvette a kapcsolatot, majd Anna…..
Ismerd meg tevékenységünket, járd be virtuálisan a Madárkórház egész területét! Otthonodba hoztuk el most a Hortobágyi Madárparkot. Számítógéped egere, vagy okos-telefonod képernyője segítségével végigvezetünk téged intézményünkben. Megtekintheted kiállítótermünket, bemehetsz a folyosóra,…..
Etetem a sast. Hatalmas fiatal tojó, nem is nagyon láttam még ekkorát. Csupasz kezemmel tartom csőréhez a hal belsőséget: májat, szívet, vesét, kopoltyút, ezeket szereti a legjobban. A hatalmas kampós csőrével ugyan le tudná harapni az ujjamat, karmaival meg is tudna ölni, de leheletfinoman veszi el…..
Elég sok portálon olvasni a napokban olyan szalagcímeket, hogy „idén elmarad a Karácsony.” Már mitől maradna el? Az nem marad el, csak nem mehet senki máshová… Mint ahogy Húsvétkor sem lehetett/kellett menni sehová. Mégsem maradt el. A Karácsony is megmarad. Sőt, talán most találunk rá igazán a…..
Mit jelent számomra a madármentés, a Hortobágyi madárkórház? Sok ember azt hiszi, Tündérország csak a mesében létezik, pedig itt a Földön, ezen a csodálatos bolygón, amelyen élünk, is van egy Tündérország, ahol naponta történnek csodák. A hivatalos neve: Hortobágyi madárkórház. Aki átlépi a…..
A Hortobágyi Nemzeti Park címermadara, a daru a magyar néphagyományban kiemelt jelentőséggel bír, krúgatása az ősz egyik elmaradhatatlan hangulati eleme. A darutollas kalap pedig egyfajta státuszszimbólum volt a magyar nép körében. Egykor Magyarországon is nagy számban költött, de az 1910-es évek…..
Az élet olyan, mint egy spirál, ami tekereg a térben és időben. Vannak dolgok, amik megismétlődhetnek benne. Nem pont úgy, nem pont ott, de mégis ugyanaz a dolog megtörténhet velünk. Így volt ez idén nyáron dr. Déri Jánossal is. 1999-ben nem voltam ott annál az elengedésénél, ami később díjat nyert…..
Különös év ez. Olyan húsba vágó, félelmekkel teli, mondhatni tragikus. Mi lesz holnap? Sejti valaki? Ami most jött, azért tényleg hiábavaló volt szilveszterkor ünnepelni. Nem vártuk, nem készültünk fel rá, próbára is tett és tesz a mai napig mindenkit. Lóg egy pallos a fejünk fölött. Védjük egymást,…..
Madárszabadítók/Release on Wings (ENG SUB) from SpeakEasy Project on Vimeo. Déri János és Marios Fournaris egyaránt 25 évet áldoztak már az életükből arra, hogy madarakat mentsenek meg. Két különös múltú és habitusú, őszülő “medicine man”, akik egymástól 1800 kilométerre csökönyös…..
„… s őrizkedni fogok minden szándékos károkozástól…” /Hippocratis Jusjurandum – Hippokratészi eskü/ Még a jó szándékból elkövetett károkozás sem elfogadható, az emberi önérdekből elkövetett, viszont szomorú és felháborító is egyben… Ha pedig egy orvos, egy gyógyító teszi ezt, különösen a…..
A barna rétihéja (Circus aeruginosus) a madarak osztályának a vágómadár-alakúak (Accipitriformes) rendjébe, ezen belül a vágómadárfélék (Accipitridae) családjába tartozó faj. Európában és Közép Ázsiában a legelterjedtebb, de a Közel-Keleten és Afrikában is…..
A lappantyúfélék családja mintegy 70 fajt számol. Közülük csak egy, az európai lappantyú (Caprimulgus europaeus) áprilistól szeptemberig tartózkodik hazánkban, rendszeres fészkelő. Rendkívül rejtőzködő, titokzatos madár. Mind testfelépítése, mind életmódja különlegessé teszi. Éjjel repülő…..
A galamb méretű fürjszerű megjelenésű madár tudományos latin nevét jellegzetes, recsegő „két-kés”-nek is hallható hangjáról kapta. A haris (Crex crex) a madarak (Aves) osztályának a darualakúak (Gruiformes) rendjéhez, ezen belül a guvatfélék (Rallidae) családjához tartozó faj. A Crex nem…..
A csóka (Corvus monedula) a madarak osztályának verébalakúak (Passeriformes) rendjébe és a varjúfélék (Corvidae) családjába tartozó faj. A népnyelvben nevezik kéményseprő madárnak is.  Európában és Nyugat-Ázsiában él. A Kárpát-medencében rendszeres fészkelő. Sík- és dombvidéken, erdőben és…..
A gólyatöcs, egyik szép régi nevén – a székigólya, nem véletlenül kapta ezt a népi elnevezést. Hosszú lábával és csőrével, fekete-fehér színével valóban miniatűr fehér gólyához hasonlít. Nagyon találó a spanyol neve is, “cigenuela”, vagyis gólyácska.  A tudományos neve, a Himantopus szíjlábút…..
Hónapok óta etetjük őket, szépen cseperednek, erősödnek, ősz végére szépen kifejlett állatok lesznek belőlük. Csak épp nem nagyon tudjuk mi is legyen velük. Elengedni nem lehet őket, a vadasparkok, állatkertek is tele vannak velük. Igen, idén is lett pár őzgidánk, bár ezek tényleg veszélyben voltak…..
Fenékpusztán megtartottuk a tavasztól elmaradt madármentő gyakorlati képzést. Melyik fiókát kell megmenteni? Nem mindegy. Mint ahogy az sem, hogyan… mibe tesszük? Milyen melegen tartsuk? Mit adjunk neki enni? Mind olyan kérdés, ami ezerszer elhangzik a telefonban ügyeletes kollégánknak szegezve. És…..
Minden év februárjától próbáljuk a legtöbb helyen hangsúlyozni, hogy időben jelentkezzenek a táborainkba, mert nagyon sokan érdeklődnek. Idén a tavaszi vírushelyzet ellenére is sokan időben tudtak jelentkezni, mások pedig kimaradtak. Nagyon sajnáljuk! Csak azt tudjuk mondani, minél hamarabb küldjék…..
A magyar természetvédelem címermadara, az 5 forintos érme hátulján is ez a faj látható. A kis kócsagtól méretén túl lassabb, méltóságteljesebb szárnycsapású röpte, hosszabb lába, a lábszár és a csüd sárga színezete alapján lehet megkülönböztetni. Ujjai feketék, szemben a kis kócsag sárga ujjaival. A…..
Július végén megérkezett az Aegon Magyarországnak és munkatársainak a rengeteg felajánlott adománya! A dobozhalomban mintegy félmilliós értékben mind olyan eszköz lapul, ami mindennapi munkánkat segíti. Fecskendők, infúziók, kötszerek, csupa hasznos holmi. Köszönjük még egyszer! Az Aegon…..
Nemcsak gólyákat, baglyokat is elengedünk, ahogy minden olyan madarat, melyet arra alkalmasnak ítélünk. Az apró énekeseket is a gólyához hasonló felkészítés után engedjük szabadon, csak kicsiben, kórtermi méretekben a nagyröpdék helyett. A baglyokkal más a helyzet. A sérült és később gyógyult…..