Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Melampo

11 bejegyzést írt és 510 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Pangea Saint-Germain 100 2019.09.10 19:00:00
Éppen száz éve a mai napon írták alá a saint-germaini békeszerződést, amely a Párizs környéki békék sorába illeszkedve zárta le az első világháborút az antant-hatalmak és Ausztria között. Az első világháború utolsó napjaiban a különböző nemzetiségek egymás után deklarálták elszakadásukat a háborúból…..
Melampo 2019.10.20 10:35:50
@pitcairn2: Elemi erejű felháborodást kiváltó hozzászólásommal mindössze arra szerettem volna célozni, hogy nincs olyan forrás amiről fenntartások nélkül kijelenthetjük, hogy megbízható.
Az én szememben az egyetlen elfogadható megközelítése egy történelmi eseménynek az, ha a pillanatnyi helyzetből kiindulva a haszonélvezők érdekei mentén visszafele haladva próbáljuk rekonstruálni az eseményeket. Sajnos a menet közben született beszámolók mint szinte minden esetben bebizonyosodott nem csak nem objektívek de legtöbbször erősen torzítanak. A utólag született hivatalos hamisítványtömegről nem is beszélve.
Pangea Cunami karácsonyra 2018.12.23 19:42:14
A 2004 karácsonyán pusztító indiai-óceáni földrengés és az általa kiváltott cunami nemzedékünk talán legnagyobb és legtragikusabb természeti katasztrófája volt, melyet csaknem "élőben" követhetett az egész világ. Ma annak járunk utána, mi zajlott le a mélyben, mi okozta a példátlan, az Indiai-óceán…..
Melampo 2018.12.27 23:45:37
@molnibalage: Az ördög ügyvédje szerepére pályázva ez a produkció így azért nekem kevésnek tűnik, így legfeljebb az ördög zugüdvédje címet kaphatja meg.
Melampo 2018.12.29 12:33:27
@pitcairn2: Szívesen belekötnék de ez itt nagyon off.
Melampo 2019.01.03 01:34:09
@lezlidzsi84: Röviden most is mint mindig ugyanaz az elemi hiba mint a bécsi iskola elemzéseiben minden esetben. A pénznek konkrétan itt az aranynak, nemesfémeknek saját értéktet tulajdonít és ettől kezdve az összes további következtetése csak hibás lehet.
Ekkora kiterjedésű és ilyen összetett gazdaságú birodalomnak, ahol ráadásul a perifériákon különböző okokból specializálódott termelés folyt nagyon jól szabályozott ellenőrzött kereskedelmi és pénzügyi rendszernek kellett volna működnie. A kor körülményi közt a perifériák esetében visszatérően bekövetkező hektikus változások- természeti, háborús események, stb.- a gazdaságban helyi kereskedelmi kontrollt és pénzkibocsátást követletek volna meg. A központi nemesfém alapú pénzrendszer amit a birodalom a császsárság korától preferált sem a menniységi változástatás lehetőségét sem a közvetítés sebességét tekinte nem volt alkalmas erre a célra. A nemesfémekben történő vagyon felhalmozás és a birodalmi adók kivonták a nemesfémeket a forgalomból és olyan helyeken halmozták fel ahonnan nem került újra a pénzügyi körforgásba, vagy ha igen akkor is máshová mint ahonnana kivonták. A pénzhiány és az egyirányú pénzáramlás óriási árkülönbözeteket alakított ki és természetesen helyi kereskedelmi megoldásokat- áru kiáramlása a birodalomból, helyi pénz használata, csere- kényszerített ki. Ezek a birodalmi adó számára elveszett pénzügyi, kereskedelmi forgalmak csak tovább mélyítették a válságot a kényszerítő intézkedések ellenére. Egyszerúen a birodalom túlnőt azokon a méreteken ahol még nemesfém alapú központi pénzrendszerrel és evezős gályás, szekeres szállítási sebességű kereskedelmmel kézben lehetett volna tartani a gazdaság működését. Nem mellesleg a birodalom nagy részén éltek oylan népcsoportok akik pontosan értették egy kereskedelmi és pénzrendszer működését hisz előzőleg ők egy hatlamas birodalmat építettek erre a tudásra és tudásukkal a saját javukra vissza is élve csak tovább rontotak a helyzeten. Kódolva volt az összeomlás.
Az emberi gének egy kicsiny hányada nem a sejtmagban, hanem a sejtek energia előállításáért és annak raktározásáért felelős mitokondriumokban található. Ezt a DNS-t csak anyai ágon örökölhetjük. Őseink összes generációjában tehát csak egyetlen nő volt, akitől a mitokondriális géneket…..
Pangea Mi lesz veled, Afrika? 2018.07.22 16:28:43
Afrika (ezen belül is Fekete-Afrika) kitartóan magas népességnövekedési ütemével kapcsolatban kifejezetten hajmeresztő előrejelzések jelentek meg, az ENSZ "közepes" forgatókönyve szerint 2100-ra akár 4,4 milliárd fősre is nőhet a fekete kontinens lakossága,  mivel első ránézésre alig érvényesül a…..
Melampo 2018.09.26 10:56:49
@pitcairn2:
"az afrikai elitnek - normális viszonyok esetén - lenne mit befektetni otthon..."
Ez azt mutatja, hogy az afrikai elit tisztában van a helyi viszonyokkal.
A gyarmatosítás nem ért véget, csak az eszközök változtak.
„Továbbhajózva elérünk Laurionhoz, ahol az athéniaknak egykor ezüstbányáik voltak.” Pauszaniász: Görögország leírása 1.1. Geológiai szempontból értelmezve az ókori Athén aranykora tulajdonképpen egy miocén kori gránit intrúziónak köszönhető. Sőt az aranykor kifejezés is megtévesztő, hiszen az egy…..
A közlegelők tragédiájáról szóló trilógiánk befejező részében a terraformálás kifejezést nem egy másik bolygó, hanem a Föld lakhatóvá alakításáról szól, melynek nyomán az emberiség a természeti tényezőkön túl az élővilágot is gyökeresen „átalakította” a maga igényei szerint. Az első részben…..
Melampo 2018.06.28 00:50:33
@pitcairn2: A nemesfémek sem alkalmasak semmilyen szinten önmagukban pénznek. Egyedül és kizárólag pszichológiai eszköz. Semmi más nem biztosítja, igazolja a használatát csak a hit.
Az a pénz amiről az emberek zöme álmodik az valaha egy kis, szinte zárt gazdasági lokalitás csereeszköze volt. A gazdaságpolitikában, a monetáris eszközök kialakításának szintjén, a kereskedelemben ez ilyen formában soha sem létezett. Ezen már Babilonban túlléptek.
-A pénz már régen nem ez a klasszikusan ismert "csereeszköz". Soha nem is volt az csak eddig a félművelt tömegeknek szóló magyarázat volt a publikus és mindenki csak azt ismeri, azt érti meg.
A pénz soha nem volt "valami", megfogható, érzékelhető, birtokolható materiális anyaggal rendelkező tárgy, csak egy tárgyiasított információ.
A "pénz" egy globális forrás, eszköz és ezek felhasználói csereigény értékelő információs rendszerének numerikus eleme, az érték-absztrakció elemi eszköze. Minden csereeszköz virtuálissá válik amint megtakarításként kivonom a piacról, még az árupénz is és a nemesfémek is.
Ebből következően kizárólag virtuális "pénz", azaz információtartalom létezik.
-A pénz egy információ amely a globálisan felhasználható forrásokat, eszközöket, felhasználói csereigényeket jelenít meg, értékel, ezeknek a transzformálása az elemi matematika szintjére a pillanatnyi piaci viszonyoknak megfelelően.
A formának az anyagnak annyi szerepe van, hogy ezt az információt hordozza. A használhatóságát pedig az dönti el, hogy mennyire kezelhető, milyen pontosan, milyen biztonsággal képes ezt az információt közvetíteni.
Melampo 2018.06.28 01:04:44
@pitcairn2: A legkevésbé sem, én azt szeretném, hogy a piac dönthesse el mindennek az értékét de az a "piac " ne a monopolhelyzetben erőfölénnyel visszaélő "apénz" a tőke kezelői jogával felruházott vagy magát ezzel nemtelen eszközökkel felruházó privilegizált szűk kör legyen.
Melampo 2018.06.28 01:08:04
@pitcairn2: A kriptopénzek mint írtam is jelen formájukban persze mindenre alkalmatlanok de a központi rendszerek nélküli közvetlen csere eszközeként elindíthatnak egy ilyen irányú fejlődést.
A régi bányász legendák szerint az aranytehén farka Selmecbányán van, a feje viszont Deutschpilsen településen, amit magyarul Nagybörzsönyként ismerünk. Nem véletlenül kutatták és bányászták ezt a területet évszázadokon keresztül a nemesfémek után, néha több, néha kevesebb sikerrel. A bányászat…..
Melampo 2018.04.15 21:30:38
@gigabursch: Az első kérdésedre a válasz igen egyszerű. A környék gazdasága soha nem tudott egyetlen domináns gazdasági tevékenységre épülni, így a gazdasági súlypontok gazdasági csoportok időszakonkénti áthelyeződésével változtak a megyeszékhelyek is.
A másodikra inkább nem válaszolnék mert nagyon messzire vezetne.
A környék betelepített sváb lakossága legtöbb helyen eltérő a jóval régebbi Nagybörzsönybe telepített németekétől. A környék többi sváb betelepítettje az ellenreformáció korában és közvetlen utána a Bajor. Franci Svájci hármashatár környék ott nem kívánatos elemeiből került ki.
Melampo 2018.04.15 21:49:04
@pitcairn2: Kössz, de ilyen ötletem volt még egy pár és azokból sem lett semmi.:-)
A dezurbanizációhoz csatlakozáshoz Nagybörzsöny nagyon messze van és az útépítéshez sem túl jók az adottságai. A történelminek nevezhető időkben ez a terület jórészt a Garam, Vág völgye Esztergom irányába orientálódott de hát itt időnként határokat húzogatnak önkényesen.
Az egész Ipoly völgy nem nagyon alkalmas másra a mezőgazdasági és erdőgazdasági tevékenységen kívül mint évszakhoz nem köthető turisztikai és pihenőzónának.
Lassan kezd valami épülgetni de ahhoz, hogy kardinális változás történjen ez akkora befektetést igényelne amit magánvállalkozásoktól és pályázatoktól nem várhatunk.
Turisztikai és pihenőzónának viszont kiváló lenne de ehhez újra be kellene vezetni a vagyon elleni bűncselekmények esetére a nyilvános akasztás és csonkítás intézményét.
Melampo 2018.04.16 09:51:29
@pitcairn2: Azért ezzel a fantázia szabadon engedéssel csak óvatosan, elég veszélyesek látszik.
Komolyra fordítva, vannak ilyen jellegű trendek a környéken de az infrastruktúra ellehetetleníti a hasonló irányú fejlődést. Ingatlant valóban viszonylag olcsóbban lehet venni de pont Nagybörzsönyben szinte lehetetlen. Az urbánus vevők akiket a környéken ismerek az első kerti, karbantartási, állagmegóvási feladatnál csődöt mondanak, ha egyáltalán eljutnak odáig, hogy felismerjék a szükségességét. Már a vételnél elretten a zömük a feladatokat látva.
Tátszeresek, táposok, mondá a helybéli.
Majd jön a következő meglepetés, nincs bolt, gyógyszertár, orvos, közlekedés, valamint semmiféle szolgáltatás nem létezik. amikor ezen felháborodva megpróbál eljutni a következő városiasabb, ellátottsággal jobban eleresztett településig akkor szembesül azzal, hogy egy ez komoly felkészülést igénylő egész napos túra.
Hagyományos tömegközlekedés nincs, ami van az használhatatlan, az autóközlekedést meg bármilyen rendszerrel kombinálhatjuk akár önvezető autókkal is akár a közösségi közlekedéssel, az nem sok mindent fog forradalmasítani amíg nincs út.
De mindezeknek semmi jelentősége nincs egy falu jövője szempontjából. A leglényegesebb az, hogy ahol a lakosság a legkisebb mértékben is egzotikus az a falu az enyészeté.
Ahogy az októberi forradalomnak nemzetközileg elismert dátuma november 7, úgy 68 májusának történelmi kezdete március 22 – idézi fel az 50 évvel ezelőtti eseményeket a Le Figaro. 1968.március 22-én 150 diák foglalta el a nanterre-i egyetem központi adminisztrációs tornyának 8.emeletét. Azt…..
BEKIÁLTÁS Orbán és a pénz 2017.07.15 11:55:40
Kisajtolta az ő népéből a milliárdokat, s ezzel kiérdemelte, hogy megsimogassák a buksiját a nemzetközi sportvezetők. A modern világban nem a pénz a legfontosabb – bár vannak ilyen elméletek is –, hanem a bizalom. Pénzt majd csinálunk valahogy – úgy még soha nem volt, hogy valahogy ne lett…..
A magyar értelmiség befolyásos csoportjai nem foglalkoznak azzal, hogy az orbáni rendszer a kapitalizmus mai formájának televényéből nőtt ki, s azt az illúziót keltik, hogy a vezér eltávolítása-eltűnése minden bajunkat orvosolni fogja. Főleg liberális ismerőseim megnyilatkozásaiban gyakran…..
Melampo 2017.06.07 09:34:24
@tireless treehugger: Ebben van valami, tízegynéhány éve még valóban a béka segge alatt voltak. Tudod én akkoriban dolgoztam arrafelé és láttam a valós helyzetet nem csak a fotelból és a saját kis kőfejemből okoskodok. A száz dollár körüli átlagbér mára a tízszerese lett és ez úgy történt, hogy tulajdonképpen a gazdaságban eleinte látszatra alapjaiban alig volt változás. Ez az egyszerű muzsik fejében azt az érzetet keltette, hogy eddig is volt minden csak amíg nem Putyin volt az elnök addig a vezetőik a többit ellopták.
És az egyszerű muzsiknak igaza is volt, pontosan ez történt. Az egyszerű muzsik azt látta, hogy egy kirabolt, anarchiába süllyedt országból ahol időnként páncélosokkal vívta bandaháborút a bandák a városok utcáin számukra élhető, működő birodalmat épített.
Sokkal fontosabb volt viszont ami nem látszik, hogy egy értelmiségét, pontosabban egy komplex kultúrahordozó rétegét vesztett országban felépítette újra ezt a réteget. Ez sokkal fontosabb volt mint bármi más az uralma alatt. Ettől vált politikusból államférfivá.
Innen a hatalma és a számotokra felháborító és belőletek habzó szájú gyűlöletet kiváltó népszerűsége.
Félre ne érts, nem hiszem Oroszországot a kánaánnak és Putyint egy istennek, Oroszország egy birodalom és Putyin ennek a birodalomnak a szinte mindenható ura, egy cárpótlék.
Ezzel szemben a másik alternatíva amit fel tudtok ajánlani az jól látható ha az ember kimegy Ukrajnába. Az nincs messze, oda igazán elugorhatnál.
Évek óta tartó polgárháború, százezer körüli halott, közte rengeteg civil, Pogromok, lincselés a hatóságok jóváhagyásával és részvételével, kelet európa egyik leggazdagabb lehetőségekkel megáldott országa a földig lerombolva, a lakosság menekül.
Ott győztek a bálványaid.
Halleluja.
Melampo 2017.06.08 09:42:10
@tireless treehugger: "a nyugatot mint jelenlegi legjobbat preferálom, nekem nagyon bejön a neolib, "
Neked. A világ kifosztott és még most is kifosztás alatt lévő népeinek nem annyira. Szeretnél Líbiában Tunéziában, Szíriában, netán Ukrajnában élni?
A világ pillanatnyilag -eddig is és még ma is-kifosztó és kifosztott népekre oszlik.Értem én, hogy szeretsz a kifosztókhoz, rablókhoz, tartozni pláne úgy, hogy semmi kellemetlenséget, rizikót és felelősséget sem kell vállalnod elég ha szorgalmasan bólogatsz.
Valóban ez a létező világok legjobbika.
Neked.
"..ha egy helyen úgy szokás hogy pofán vágják az ugribugrit..."
Ahol nem ott úgy szokás, ahogy nálunk. Ha a belvárosból ki tudnál szakadni vagy esetleg még a Budapest táblán kívülre is el mernél indulni expedíció, karavánvezető és térkép nélkül akkor esetleg láthatnád az ország keleti és északi felében uralkodó viszonyokat. Az ország ezen részei gyakorlatilag lakhatatlanná váltak.
Éljen a liberalizmus és a demokrácia.
"Nincs kitörési pontjuk, mindenhol konfliktusba futnak, még a kínai oldalon is, amit ők kínálnak azt kína egyszerűbben olcsóbban meg tudja venni...."
Nem nehéz mindenhol konfliktusba futna ha az energia, nyersanyag, terület és egyéb materiális javaim, értékeim miatt mindenki megpróbál kifosztani.
"A legfontosabb partnerük európa, itt sem azt adják el amit akarnak.."
Ha holnap elzárnák a gázcsapot és nem szállítanának fűtőelemeket Paksra akkor édesanyádat ültetnéd a szobabiciklire tekerni a generátort, hogy villany is legyen meg ne is fázzon?
"hány darab modern mozdonyt turbinát repülőt computert kereskedelmi hajót, működőképes traktort gyáranak?"
Egy száznegyven milliós ország a világ második legnagyobb fegyverexportőre aki már az USA fegyverexportját közelíti. Az ő rakétahajtóműveikkel repül szinte mindenki az egész világon, még az USA is. Egy globális gazdaságban miért is kellene mindent gyártani?
A száznegyven milliós országban van űrtechnika, repülőgépipar, haditechnika, energetika, atomtechnika, finom vegyipar, a sok száz milliós Európa ipara ezek közül mit is csinál?
Melampo 2017.06.10 10:36:39
@tireless treehugger: A mainstream médiapanelek ismételgetése sajnos nem elegendő az én meggyőzésemhez. Az első körben személyesen meg kellene nézni azokat a borzalmas viszonyokat amiket vizionálsz, mert amíg nem láttad magad is addig ez csak hablaty. Ha ez már megvolt- mert addig nincs miről beszélni- akkor azt kellene megérteni, hogy a gazdaságban minden energia. Az étel amit eszel, a víz amit iszol és minden egyéb e felett amitől a létünk függ az elsősorban energia, másodsorban nyersanyag. A hasznosítás minősége lehet kérdéses de ahhoz, hogy a kérdés felmerülhessen ahhoz előbb birtokolni kellene ezeket.
A pillanatnyi helyzet az, hogy nekik van, nekünk nincs. A neoliberális világ ezekkel nem rendelkezik és az ezeket birtoklók mai műszaki, technológiai szintjén már szellemileg sem sokat tesz hozzá ezekhez a tevékenységekhez, a neoliberális világ ma már csak egy élősködő, egy parazita.
Ma ugyanúgy erőszakkal vagy megtévesztéssel szerzi meg és akarja továbbra is megszerezni mint a klasszikus gyarmatosítás időszakában csakhogy fogyóban vannak a könnyedén legyűrhető vagy becsapható áldozatok.
A CEU-ügy arra kellhet a kormánynak, hogy kierőszakolja az érdemi kapcsolatfelvételt a Trump-adminisztrációval. Örökös lépéshátrányban vagyunk Orbán Viktor és csapatának észjárásával szemben. Jól példázza ezt a budapesti Közép-európai Egyetem (Central European University - CEU) körüli polémia.…..
Melampo 2017.04.05 13:11:16
@morph on deer:
www.mapsofwar.com/ind/american-wars.html
Az utolsó tíz év néhány millió hullája már nincs benne de ennek már nincs is különösebb jelentősége.
Ez nem a mi elképzelésünk a szabadságról és a demokráciáról.
Ez a te elképzeled a szabadságról és a demokráciáról.
Azt hiszem ez többünk álláspontjával nem egyezik.
Fotó: Domonyai András Domonyai András Kenyában farmer, szubszaharai agrárfejlesztéssel és ehető növények kutatásával foglalkozik. A háttérből figyeli, hogy a világ fejlettebb feléből hogyan szeretnénk megmenteni a földet, az erdőket. Majd megszólal, és elmondja, hogy a folyamatok, a valóságban…..
Az üzemek államosítása után talán csak egy lépés a délkelet-ukrajnai területek Ukrajnából való kiszakítása. Egy amerikai honatya a minap az Oroszország elleni teljes blokád gondolatával rukkolt elő. Ötlete, amely persze igencsak hátrányosan érintene néhány jelentős, amerikai érdekeltségű…..
Melampo 2017.03.03 20:36:22
Egyszerű ez a történet. Az történt hogy a nagy vadászok kis puskájukkal vállukon elindultak nyúlra vadászni. Fújták a kürtöket, csaholtak a vadászebek és közeledtek az erdőhöz. Amikor odaértek meglepődve látták, hogy kiballag a nyuszi az erdőből és egy kibaszott nagy puska van nála. Hát erre bizony nem számítottak. Ezen a nyuszin látszik, hogy egy agresszív állat és meg akarja szállni az egész erdőt. Ahol eddig is lakott. Ez a nyuszi egy fasiszta, terrorista diktátor. A rohadt dög.
Komolyra fordítva.
"2010. október 18-19-én Dmitrij Medvegyev orosz államfő, Nikolai Sarkozy francia köztársasági elnök és Angela Merkel német kancellár vitatták meg az Európai Unió, illetve az Oroszország integrálásával létrejövő gazdasági szervezet közötti együttműködés, a Lisszabontól Vlagyivosztokig terjedő Eurázsiai Szövetség létrehozásának kérdéseit. Ennek eredményeként e két meghatározó nyugat-európai hatalom elfogadta, hogy az intézményrendszerét tovább demokratizáló Oroszországgal és partnereivel kész együttműködni. A gazdasági kapcsolatok szorosabbra fűzésétől, amelyben Ukrajnának az összekötő kapocs szerepét szánták, a biztonság növekedését is várták.

Ekkortól új lendületet vettek a nyugat-európai országok és az Oroszország közötti kapcsolatok és oldottabbá váltak az oroszországi belső viszonyok. Csakhogy egy ilyen átfogó együttműködés sértette az USA érdekeit. Az Amerikai Egyesült Államok ugyanis akkor már ügyködött az euro-atlanti szabadkereskedelmi egyezmény tető alá hozásán, ami lehetővé tenné, hogy az amerikai áruk akadálytalanul jussanak be az Európai Unió piacaira. Minthogy ezen keresztül – a kínai gazdaság előretörése miatt is – az USA világgazdaságban játszott szerepének megőrzése lett a tét, kézenfekvő volt, hogy éket kell verni Oroszország és az Európai Unió közé. Méghozzá éppen abban az országban, amelynek a hármak eredetileg a kapocs szerepét szánták. Az egyébként is instabil, oligarchák kis királyságaira esett Ukrajnában volt célszerű előkészíteni a terepet Oroszország hátratántorításához."
Melampo 2017.03.04 10:46:48
@ősbölény:
Az ukrajnai konfliktus putyini narratívája valóban mesébe öntve.

Mese a sohasem volt országról.l

Volt egyszer egy lopott, sohasemvolt ország aminek hajdanvolt gazdájától lopott fővárosában nagyon megsértődtek a kis tolvajok. Kicsi kis saját királyuk a gonosz diktátor aki maga is tolvaj volt és akit a naiv és tudatlan nép megválasztott egyik nap váratlanul ráütött a kezecskéjükre amivel az ország mézes bödönében kotorásztak.
-Már eddig is eleget loptatok mondta és úgy sincs már abban az edényben semmi csak egymás kezét markolásszátok az üres bödönben. Még nekem se hagytatok egyetlen kiskanálnyit sem. Ezt a falára ráragadt kis maradékot legalább had nyalogassák le a többiek,az istenadta nép mielőtt éhen halnak.
Megorroltak erre a kis tolvajok különösen a copfos és bandája. Sírtak-ríttak, siratták a régi szép időket amikor még könyékig turkálhattak a mézes bödönökben, sőt sohasemvolt ország hajdanvolt gazdájának szállítmányait is gátlás nélkül büntetlenül dézsmálgathatták. Össze is ültek sebtiben és elkeseredésükben elhatározták, hogy segítséget kérnek az Óperenciás tengeren is túlról a Nagy Tolvajország királyától. Elsírták hát nagy bánatukat neki megígérve, hogy Őfelsége sem fog rosszul járni ha esetleg ők kerülnének a trónra.
Meg is ígért az nekik mindent mindent. Elküldte jól képzett okostojásait tanácsokat adni, ígért fűt-fát, új mézes bödönt tele mézzel, soha ki nem fogyó erszényt, minden földi jót.
A kis tolvajok meggyőzték a helyihülyéket akiket eddig is az orruknál fogva vezettek és fosztogattak, hogy ha elzavarják a mostani királyt akkor ők lesznek az urak sohasemvolt országban és bosszút állhatnak minden eddig elszenvedett sérelmükért.
Amit eddig is ők okoztak neki, de ezt persze elfelejtették megmondani.
A Helyihülyék Hőbörgő Egyesülete utcára vonult és a tanácsadóként már sok helyen jól szerepelt okostojások utasításait követve addig tombolt, míg a szegény király ennyi hibban láttán rémültében elmenekült és meg sem állt sohasemvolt ország hajdanvolt gazdájáig.
Sohasemvolt ország hajdanvolt gazdája nem nagyon örült neki de eltette emlékbe hátha jó lesz még valamire. Ez legalább csak egyedül lop, gondolta.
Eljött hát a kánaán. Trónra ültek hát a kis tolvajok, a helyihülyéket visszaterelték óljaikba, amelyik nem tudta abbahagyni a hőbörgést azt lelőtték.
Éppen hátradőltek volna, hogy élvezzék a jól végzett munkájuk megérdemelt gyümölcsét amikor egyszer csak megjelent sohasemvolt ország hajdanvolt gazdája és így szólt.
-Eddig háborítatlanul fosztogathattátok a szállítmányaimat és én ezt elnézetem nektek mert jelentéktelen kis piti tolvajok vagytok. Addig amíg ti loptatok tőlem addig legalább nagyobb tolvajt nem engedtetek a mézes bödönjeim közelébe, de t ti hálátlan disznók telhetetlenek vagytok és megpróbáltatok szövetkezni ellenem a legnagyobb tolvajjal, hogy teljesen kifosszatok.
Hálátlanságotokért büntetésül mindent mindent vissza kell adnotok, azt is amit jó szándékom jeléül ajándékba kaptatok és azt is amit eddig elloptatok tőlem. Szövetségesetek a Nagy Tolvajország királyát, ezt az üres zsebű nagyszájú hazudozót aki ha akarna sem tudna rajtatok segíteni pedig hazáig zavarom.
Megszeppentek a kis tolvajok és rémülten néztek körül, hogy most azután mitévők legyenek?

Itt tart a mese pillanatnyilag de lesz még folytatás is.
Bár attól tartok, hogy a vége nagyon csúnya lesz.
Az USA-val való konfrontáció új szakaszának kezdetén áll Oroszország – állítja egy moszkvai közíró. Vége a mézesheteknek Trumppal, amelyek egyébként soha nem is léteztek – írja az Ekho Moskvi rádió honlapjának ellenzéki bloggere, Andrej Illarionov* közgazdász. Pontosan így van – válaszoltam…..
Melampo 2017.02.27 10:20:47
@tireless treehugger:
Üdvözöllek a Föld nevű bolygón. Kommentedből úgy látom egy alternatív világból érkeztél. Javaslom, hogy hosszabb ideig a háttérbe húzódva figyeld meg az életünket és közben "Történelem tankönyv" feliratú oktatási segédleteinket olvasgatva próbáld megérteni a világunk működését. Jó szórakozást.
Melampo 2017.02.28 08:59:19
@tireless treehugger:Tudnék ennél jobbat is valóban, de egy nyilvánvalóan kizárólag romboló szándékú, provokátor primitív, habzó szájjal előadott, ezredszer olvasott, egyetlen értelmes gondolatot sem tartalmazó, a valóságra nem is hasonlító sablon, propagandaszövegére, piszkálódására felesleges időt pazarolni.
Mellékes, hogy jogos-e egy nagyhatalom álláspontja, ha el tudja hitetni a világgal, hogy ő képviseli az igazságot. Más kérdés, hogy Tálas értékelése Oroszország és a Nyugat viszonyáról inkább szól a múltról, mint a jövőről. A Magyar Nemzet újságírójáé, Stier Gáboré az érdem, hogy a kettős mérce…..
Melampo 2017.02.01 11:30:16
@ősbölény: "....de tényleg, hol vannak ma még mindig gyarmatok?"
Ennek a kérdésnek már a feltevése is komikus számomra.
Azt hiszem lemaradtál egy évszázadot.
Melampo 2017.02.02 10:37:47
@ősbölény: Mindenütt ahol korábban is voltak és még számos új helyen.
Ha arra vársz, hogy a francia idegenlégió újra megszállja Algériát akkor tényleg egy ősbölény vagy.
Melampo 2017.02.02 23:28:04
@ősbölény: Magamat idézem.
"Ne olvass összeesküvés elméleteket. Hülyeség. Szart sem érnek. Csak silány utánzatai a valóságnak."
"Amit magad körül látsz és valóságnak hiszel, az egy összeesküvés eredménye. Amiről azt hiszed, hogy egy összeesküvés elmélet, az a valóság!"
A putyinizmus, az orbánizmus bírálata csak a propaganda része, amíg nem a világméretű és hazai kizsákmányolás következményeinek enyhítése áll a középpontban. A Trump-jelenség volt terítéken, de a vita újból és újból olyan kérdéseket érintett, amelyek nem csupán Amerikát és Oroszországot…..
Melampo 2017.01.16 23:34:54
@Kabai Domokos Lajos: Kína mint talán a legnagyobb megtakarító a leginkább kiszolgáltatott ebben a játszmában. Mivel ezután logikusan annak kell következnie, hogy a megtakarítók buknak és pánikba esve minél több hosszútávú befektetési eszközt akarnak minél gyorsabban likvid eszközökre váltani- leértékelve ezzel a saját megtakarítását-, ezt egyre nagyobb veszteséggel tehetik ezt meg, így a legnagyobb veszély őket fenyegeti.
Kína esetében valóban régen megfigyelhettünk egy olyan tendenciát amely arra utal, hogy egyrészt elkezdték felvásárolni a világon mindenhol a materiális javakat és nem riadnak vissza az immateriális javaktól sem, tehát vesznek koncessziókat, kitermelési jogokat, szolgáltató piacot,egyebeket is, bármit csak szabaduljanak elsősorban a dollárjuktól. De alkalmazzák azt a megoldást is amit említett, csakhogy a zártság miatt nem tudjuk megítélni, hogy például tavaly a tőzsdei lejtmenet okozta sok milliárd dolláros veszteségek mögött milyen tulajdonosok álltak. Lehetséges az a két legyet egy csapásra megoldás is, hogy egyrészt ezzel csökkent a kínai megtakarítás és egyben egy belföldi lufit is leengedtek vele. Ez bennem is felmerült már akkor is csak néhány kivételtől eltekintve majdnem mindenki lehülyézett amikor ezt megemlítettem.
Hozzá kell tenni, hogy a kínai társadalom sok minden olyat rezzenéstelenül elvisel, amitől a mieink azonnal összedőlnének.

Az idézet "...hogy a társadalmi-gazdasági feszültségek kezelése lehetetlen a jelenlegi nemzetközi gazdasági–pénzügyi–kereskedelmi rendszer keretei között. Egyre több országban fogják felvetni, hogy határozott központi intézkedésekkel, s ami ezzel együtt jár, csak az államhatalom, a gazdaságirányítás központosításával van esély a fejlettek hegemóniájára alapozott, globális gazdaság béklyójából való kiszabadulásra." a poszt legfontosabb- ha bántó akarnék lenni azt mondanám, hogy az egyetlen fontos- része és egyben rögtön tartalmaz egy szarvashibát is.
Egy globális gazdaságban ahol a bármely pénznem szabadon, korlátlanul átváltható szinte bármely más pénznemre, a tőke szabadon vándorolhat, ott a határozott központi intézkedések, az államhatalom, a gazdaságirányítás központosítása globális kormányzást is igényelne.
Ez hangzatos propagandaszövegnek, de a problémát ez továbbra sem oldaná meg. Ez csak abból a szempontból lenne hasznos, hogy a partikuláris érdekérvényesítési lehetőségek megszűnnének és elhárulnának az utolsó akadályok is ennek a globális totalitárius rendszernek a működtetése elől.
De ez azt hiszem nem a mi érdekünk.
Melampo 2017.01.17 11:46:09
@midnight coder: A lószar azért ebben az esetben nem stimmel pontosan.
A pénz és technológia valóban náluk, a tudás, az energia még messze nem és a pénz ami náluk van inkább kolonc mint előny. Igyekeznek is megszabadulni tőle, vesznek bármit ami eladó.
Első körben azt kellene megérteni, hogy akinek pénze van az elcserélte a javait egy követelésre amit ha nincs eszköz a kezében amivel akár erőszakkal is be tudja hajtani ezt a követelést akkor az nem gazdag hanem hülye.
Az USA nem a hadseregéből él hanem fedezetlen pénz kibocsátásából és a pénzrendszer globális irányításából.
A hadsereg csak a fent említett követelésbehajtás eszköze.
Hogy Trump mit vág el azt majd később fogjuk meglátni.
Azt már Sztálin is úgy gondolta, hogy Izrael ott van jó helyen ahol van, mert a sok gyűlölködő arab között nem lesz egy nyugodt éjszakájuk sem de eddig ezt azért túlélték.
Melampo 2017.01.17 11:52:53
@Nzoltan: Ugyanazt mondtad amit én is, hogy Kína egy kisebb zökkenővel túlélne egy bezárkózást amit mi viszont biztosan nem. De azért eufóriát valószínűleg nem okozna a kínaiak körében sem ha globális terjeszkedésük megállna és a befektetései elvesznének.
Movie Tank A hét szamuráj (1954) 2016.08.25 13:40:18
Akira Kurosawa filmje nem csak a japán mozgókép nagymesterének legtöbbre tartott alkotása, hanem egyben a távol-keleti filmművészet legnevesebb darabja is, ráadásul a mindenkori mozgóképgyártás mezején is rendszeresen emlegetik a legnagyobb hatással rendelkező produkciók között. Ezt talán az…..
Ismeretségi köröm egyes - mások által fiatalnak mondott - szociológiai tenyészete mostanában azzal tesztel, hogy ők leköltöznek vidékre. Mikor elkezdik a Budapest élhetetlen, bezzeg a vidéki friss levegő mantrát, már tudom mivel folytatják. Amidőn pedig udvariasan végighallgatom érvelésüket a…..
  Ja, meg persze a szomszéd tehene is! Aki devizahitelt vett fel az mind felelőtlen, meggondolatlan, racionális gondolkodásra képtelen idióta.Az ilyeneknek nem, hogy nem kell segíteni de mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy kilakoltassák.Hátha akkor végre megtanul…..
Melampo 2013.03.14 16:48:38
@Nem adom fel !!!: A hitelfelvevő nem égeti el a pénzt és visszaforgatja a gazdaságba ahonnan újra visszakerül a bankba mint betét és újra kihelyezik hitelbe másvalakinek a jelzálogtárgyát megterhelve.
Ez ismétlődik újra és újra, amíg mindenkinek a vagyonát monetizálják és a tömegeket arra ösztönzik ezzel, hogy mindenét elzálogosítsa és felélje.
Így működik ez már rég óta ahogyan itt leírtam.
melampo.blog.hu/2013/01/15/a_szintetikus_adosok_bortone
Melampo 2015.10.01 12:40:22
@graphite: Így bizony! Ezt nem csak "úgy szokták megoldani" de így is kellene ,sőt a bankoknak ezt a saját portfóliójukkal el is kellet végezniük és el is végezték. Nekik ugyanis kötelezően kezelniük kell az ilyen árfolyammozgásokból keletkező kockázataikat és ők ezt el is végezték a hitelfelvevők számlájával csak nekik ezt nem írták jóvá.
A hitelfelvevőkkel továbbra is fizettették a CHF árfolyammal növekedő törlesztőrészleteket miközben a forrásuk már régen nem CHF volt.
Az ebből keletkező nyereséget pedig csendben lenyelték.
Hogy a Jófogáson miért lehet árulni 1 üveg 15 éves bort, ha 3000 liter tavalyi vöröset azonnal kitúr a rendszer, azon lehet filózni - vagy szőrözni, mert a különbséget azért nyilván Zsolt is érzi. A mellébeszélés és az utólag módosított működési…..
Avagy a mesebeli félpénz definíciója. -Létezi-e a  mesebeli félpénz? Létezik bizony! Létezik, de azt hiszem nem pont olyan mint amilyennek elképzeltük. Hogy milyen? Hát ilyen. Mintha életfogytiglani kényszermunkára ítéltek volna. Íme a mesebeli félpénz definíciója.-A pénz…..
Melampo 2013.02.09 11:54:45
@hot-spot: Köszönöm, örülök, hogy tetszik. A többit is érdemes elolvasni. Valamint érdemes terjeszteni is. Hátha segít és a tömegek továbbra sem csinálnak semmit és ennek hatására sem változik semmi.
Elvégre ez lenne szélmalomharcunk célja és lényege.
Melampo 2013.02.09 11:57:09
@Éhes_ló: A többit is érdemes elolvasni. Valamint érdemes terjeszteni is. Hátha valaki más is megvilágosodik. Így kezdődik minden nagy szellemi forradalom.:-)
Melampo 2015.01.27 15:52:03
"De a bank vagy a saját pénzét adta oda (tőke, betét-ami ugye visszajár) vagy a jegybanktól kapott pénzt.
Ha a saját (vagy betétes) pénzét adta hitelbe és kapta vissza, akkor nem "keletkezett" pénz, csak vándorolt tulajdonosok között."
A betétes pénze ugyanúgy továbbra is megjelenik annak a számláján. A kereskedelmi bank a jegybank felé lerótt 2%-os tartalék befizetésével az új hitelesnek a jelzáloggal biztosított fedezete ellenében új pénzt ad oda nem a betétesét.
A betétesé ott marad a számlán és ennek az összegnek a kilencvennyolc százalékát új eddig nem létező pénzként kibocsátja a kereskedelmi bank.
"Vagyis ha annyi pénz van a társadalom szereplőinél, amennyi a forgalomképes érték a gazdaságban (társadalomban), akkor ez a pénz nem valamiféle "rossz pénz; "csinált" pénz), hanem a gazdaság velejárója."
Igen, amennyiben a jelzálog alapját képező vagyontárgy mindenkor piacképes. Egy fogyasztási hitelnél ahol a termék használtként eladhatatlan a hitelfelvevő pedig fizetésképtelen ott mi van?
"Ha több "új" pénzt "hoz létre", akkor inflációval kiegyenlítődik a pénz értéke, vagyis a többlet pénz elveszti értékét és a pénztömeg egésze(!) ugyanúgy a társadalmi/gazdasági érték mennyiségét tükrözi."
Ez így van, csak ezzel a megtakarítók megtakarításait értéktelenítettem el mert akinél nincs pénz az inflálódás pillanatába illetve folyamata alatt azt ez- amennyiben a jövedelmei is arányosan nőnek- nem érinti
Az amerikai központi bank fenntarthatatlan boomot exportált a feltörekvő országokba, akik ezt most alaposan megszenvedik.Az USA inflációja szinte eltűnt, holott a jegybank két kézzel nyomtatja a pénzt már évek óta. Közgazdászok számtalanszor figyelmeztettek már, hogy ebből a…..
Melampo 2014.04.04 11:22:49
@inkvisitor: Akinek ők írják a kampányszöveget az jobb ha még ma törölteti magát a választási listáról.
Melampo 2015.01.27 15:02:53
@eMeL: Nem a "nagybankok" kialakulás önmagában a probléma. A fő probléma szerintem az, hogy a jegybankok által kibocsátott pénzt a bankrendszer multiplikálja és a jegybanki pénzkibocsátás sokszorosát bocsátja ki. A céges, a magánhitelek, a fogyasztási hitelek sokszor kezelhetetlen mérteket öltenek mint pl.az Egyesült Királyság esetében ahol ötszöröse az államadósságnak.
A gazdasági lokalitások érdekeit figyelembe nem vevő gazdasági tevékenység nem csak a bankok bűne mert a a tőke kezelői nem feltétlenül csak bankok.
A megtakarítások kezelői a befektetéseik globális mozgatásával, a bankok azzal, hogy ők döntik el kinek adnak hitelt és milyen célra gyakorlatilag korlátlan, globális uralmat gyakorolnak a gazdaság felett.
Ráadásul a pénzkibocsátásnak ez az eddig használt módja eleve tarthatatlan egy globális gazdaságban.
Magunktól nem takarítunk meg eleget a későbbi évekre. Az állam és a többi állampolgártársunk pedig már nem képes eleget megtakarítani! Ki ne ismerné a vállalati cafeteria-rendszerek választásos világát? Lehet rövid távú fogyasztásra váltható elemeket kérni: kaja a…..
Melampo 2014.05.29 18:26:38
@Holle anyó: Az háborít fel minden ilyen írásnál, hogy nap mint nap a címlapon jelennek meg ezek a primitív hazudozó manipulátorok és szajkózzák egyfolytában a bugyuta rábeszélő szövegeiket. Nehogy valaki materiális értékeket vegyen a pénzén, vagy esetleg isten bocsá termelő eszközöket, mert akkor függetlenedni fog és önálló lesz. Hogy kerül majd akkor kiszolgáltatott helyzetbe amivel vissza lehet élni.
Nem, nem, add oda pénzed, majd mi ellopjuk és leszarjuk mi lesz veled nyugdíjas korodra.