Regisztráció Blogot indítok
Adatok
jKaldy

13 bejegyzést írt és 21 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
jKáldy Modern ötvösség 2020.08.13 14:42:00
A tanáraim mindig azt mondták nekünk, hogy nyugodjunk meg, az ember sose jut el arra a pontra, hogy leül, hátradől és megnyugszik, mert már mindent próbált és mindent tud, amit ötvös tudhat. Ez egyébként minden szakmában így van, ha az ember igazán elmélyül benne, nem? Tudományos területeken napi…..
- És hogyan lesz valakiből jó ötvös? Ez utóbbira én is keresem a választ, szóval, ha valakinek van kész receptje, szívesen veszem! :) De egyáltalán hogy kerül valaki erre a pályára? Nagyon sokféle módon, természetesen, de azt hiszem, a többségnek azért csörgedezik egy kis művész-vér az ereiben. Az…..
Ahogy már szó volt róla, az ötvösök keze is elég durva igénybevételnek van kitéve. Még akkor is, ha már tapasztalt vén rókák és csukott szemmel is tudnak dolgozni - egyébként, mire eljutottak odáig, pont kellő alkalommal gyalulták már le a bőrt az ujjaikról. Igazából, már az is szép teljesítmény, ha…..
jKaldy 2020.07.13 19:37:00
@BiG74 Bodri: de-de, öntünk is néha (sőt, van, aki kifejezetten gyakran) - majd írok egyszer erről is bővebben!
jKaldy 2020.07.13 19:42:18
@BiG74 Bodri: felénk inkább mechanikusan történik a polírozás (textil-, gyapjúlapok vagy kefék és polírpaszta használatával, vagy pedig sájerban - ott különböző anyagokkal lehet feltölteni a dobot, pl. acélgyöngyöcskékkel )
jKaldy 2020.07.13 22:51:04
@BiG74 Bodri: oké :) egyszer sort kerítek rá!
Ahogy ígértem, folytatom a fűrészelést! A fűrész az egyik legalapvetőbb szerszám, nem csak ötvösként, hanem számos másik szakmában is, az ácsoktól a vízvezetékszerelőkig szinte mindenhol fel-felbukkan. Jó, női szabóról vagy épp cukrászról még én sem hallottam, hogy naponta fűrészt ragadna, de sosem…..
jKáldy Fűrészekről kezdőknek 2020.06.25 18:49:00
Garantáltan a legelső szerszám, amit ötvöstanoncként kézbe vesz az ember: a  lombfűrész. Mármint nem konkrétan ez a fajta, amivel tényleg lombot is lehet vágni: Kép: Skitterphoto, Pexels.com   Hanem egy kisebb változat, valami ilyesmi:   Ezek itt az én drágaszágaim   Nekem több is van,…..
jKaldy 2020.06.26 19:43:12
@Gukker: haha, hát ezt az etimológiai kérdést eddig senki nem vetette fel! én csak így láttam mindenhol és nem is találtam furcsának, mert amúgy németül is Laubsäge (Laub - falomb, levélzet)
  Ötvösként, azt hiszen mindenki nevében állíthatom, az ember agyában megváltozik valami és mintha nyitva maradt volna egy böngésző ablak, a háttérben folyamatosan a szerszámokon jár az esze. Mindegy, mekkora műhelye és micsoda arzenálja van, újabb és újabb darabokra vadászik.   A reszelők tartója…..
Nos, így. Vagyis, így csak azelőtt, hogy leülnénk hozzá... utána pár másodperc alatt ellepik a szerszámok és egyéb dolgok. A volt mesteremnél szerintem konkrét régészeti ásatást lehetett volna tartani, annyi rétegben állt a sok holmi - mégis megtalált mindent! Amit viszont megfigyelhettek a képen,…..
jKáldy Az én Nirvana-m 2020.06.14 22:26:25
 Ahogy itt írtam róla, az iskolában egyik évben Nirvana címmel került megrendezésre a karácsonyi kiállításunk. Szabadon engedhettük a fantáziánkat, volt, aki a rockosabb irányba indult, én a buddhista vonalat választottam. Csak nagyvonalakban kaptunk instrukciókat, a rajzolós-tervezős órára…..
jKáldy Szóval, Nirvana 2020.06.14 22:25:53
- tettük fel értetlenkedve a kérdést osztálytársaimmal, amikor kihirdették a karácsonyi kiállításunk témáját.      Hogy kicsit kipróbálhassuk magunkat a tervezés - modellkészítés- végső termék prezentálása folyamatban, az ilyen alkalmakra általában szabad kezet kaptunk, csak a témához kellett…..
Leejtjük és megreped? A gyerek játékból lehúzza a wc-n? A válás után az asszony kapja az autóval és a nyaralóval együtt? Kép: Sairam Rasa, Pexels.com   Mutatok mást, szerintem azért ez is dobogós: Az óra számlapja körüli diszítő gyűrű, ami kis gyémántokkal volt kirakva.   Ha átment volna…..
Nos, ezen nincs mit szépíteni, kezdetben nem fog elteni hét anélkül, hogy új sérülést szereznél. Mondhatjátok, hogy persze, biztos én voltam nagyon béna (lehet, hogy így is van ;) ) de az osztálytársaimmal viccesen össze szoktuk számolni, ki épp hol visel ragtapaszt - és nem nagyon volt kivétel.…..
De nem ám! Se az, ami sárga, sőt, néha még az sem, amiről azt mondják, hogy az... Mégis, hogy deríthetjük ki, hogy miből is van az a szép gyűrű, amit tavaly a nyaraláson vettünk?    Kép: Pexels.com Például megpróbálhatunk beleharapni, mint a filmekben a kalózok az aranypénzekbe! :D Hihetetlen…..
jKáldy Ötvöz-e az ötvös? 2020.05.12 19:17:40
Mit is jelent ötvözni? Átvitt értelemben mindenki ismeri a kifejezést: különböző dolgokat egyesíteni, hogy a legjobb tulajdonságaik együtt legyenek jelen.  Pontosan erről van szó eredetileg is: fémeket vegyíteni egymással, úgy, hogy a keletkező fém új tulajdonságai megfelelőek legyenek. Szándékosan…..
Avagy: Kovácsné hóviharos március 15-i beszédeEszembe jutott egy történet, amit egy néprajzi tárgyú könyvben olvastam. Élt valahol, talán Ausztráliában egy bennszülött törzs, amelyik úgy gondolta, hogy falujukban álló fa a világ közepe. Mikor a kedves, kulturált fehér…..
Floppyka soha nem volt egy gazella (Vagy az Elléből öltöző Gizella)Sántikáló páros rímes szerkezetbenA büdös nagy medvét imhol felvezettem. Nem volt néki párja hajdanánMikor lendületből átúszott az Al-Dunán.Ráadásul hosszában. Mert azt tudnunk kellő,Ikertéglányi…..
Kovácsné Boszorkányvadászok 2013.02.08 09:08:44
Elképzeléseim szerint van valami állat - gondolom rovar vagy gyík - ami azt mondja, hogy nyakanyakanyaka (kicsit több k-jellegű hangzó van benne, de nagyjából így szól). Ez az állat adja a hangját a boszorkányoknak, a velociraptoroknak, az űrfegyvereknek és egy csomó minden másnak,…..
jKaldy 2013.02.13 22:58:09
@Kovácsné: megerősítem: használatos :)
  Lássuk csak, hogy minden megvan-e itt szépen. A hős forradalmár ott lő már a képen. Szájában buborék: „A munkásőrt akasztom” Tutis ez a vérfolt... Máris felragasztom.   Amott meg egy ruszli fut az égő tanktól Nem kis dolog ez egy pácolt hagymás haltól Kádár…..
Mit tudunk a pillanatragasztóról, azon kívül, hogy folyton összekenjük magunkat vele és hogy számtalan csínytevő fantáziáját ragadta már veszélyes távolságokba? Nézzük meg:A pillanatragasztó alapanyaga cianoakrilát (leggyakrabban metil vagy etil társsal: C5H5NO2, C6H7NO2). A…..
jKaldy 2011.05.13 17:55:22
Nem ismerek olyat aki ne szeretné valamelyest a jellegzetes eső (vagy eső utáni) illatot. Frissesség, természetesség, harmónia (satöbbi) kötődik hozzá (ezért is imádják a médiaügynökségek reklámokban használni az eső közbeni/utáni meghitt pillanatokat). De honnan jön az…..
 Robert Merle általában politikai hangvételű könyveiről ismert (Két nap az élet, Mesterségem a halál, Malevil). Ebben a kötetében is szerepet kap a politika, de a hangsúly teljesen máson van: a férfi-női kapcsolaton, csak nem úgy, ahogy általában. A regényben a női lesz az…..