Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Octopus

124 bejegyzést írt és 821 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A Bükk után újra magyar borvidék kerül terítékre a sorozatban, ezúttal az ország déli feléről. A kissé szétszabdalt, a Szekszárdi borvidéktől keletre és északra elterülő Tolnai borvidék és a Grál Borpince lesz a mai téma. ..
Octopus 2017.10.12 17:32:04
@furmintfan: nem csak neki ;)
A szituáció nagyjából úgy fest, hogy a minap sikerült vörösbort lopnom egy külhoni Lidl falai közül. Persze igyekeztem stílusosan intézni, csak úgy, bármiféle szabály áthágása nélkül, a vásárlói kézikönyv erkölcsi útmutatásait betartva. Létezik ugyanis egy saját borkoordináta-rendszerem, amelynek…..
A mai "tegnap ittam" főszereplője a Furmint Február jegyében egy ikonikus hegyaljai termőhelyről származó furmint. A Király még a sok híres mádi dűlő között is különleges, mind látványát, mind történetét tekintve, azonban az Öreg Király még ezen belül is unikum. Mivel a…..
Ezerkilencszáznyolcvanhat nem ma volt, és főleg nem egy spanyol fehérbornak. Ha jól visszagondolok, amikor Riojában éppen a szürethez kezdtek, én talán a harmadikba léptem, árnyaltan csillogó kis kék nylon-köpenykéinkben már simán olvastunk, írogattunk meg környezetet tanultunk, ilyesmik. Szépen…..
Octopus 2017.01.02 18:33:47
@cser11: ahogy Akov is írja, függ a pincétől a párolgás, konkrétabban a páratartalomtól. Ha száraz a levegő, akkor a víz gyorsabb ütemben távozik, mint az alkohol, ez termodinamika, see:

www.newworldwinemaker.com/2012/10/practical-advice-on-managing-wine-alcohol-levels/
Ritkán kapom magam azon, hogy kifejezetten chardonnay-t kóstolnék, még ha ez a késztetés az utóbbi pár évben gyakrabban is tört rám, mint korábban. Hogy miért? A hazai mezőny - eddigi tapasztalataim szerint - ingoványos terület, Burgundia drága móka és a vastagabb pénztárca mellett tapasztalatot is…..
Octopus 2016.11.26 19:17:20
A Bortársaság kínálatában évek óta különleges szerepet játszik Tokaj, a választék folyamatosan bővül, és egy ideje az egyes évjáratok ismertetésére is nagy hangsúlyt fektetnek. A 2012-es évjárat óta külön kiadvány készül a cégnél a tokaji borokról, amelyek bemutatására speciális kóstolókat is…..
Még soha nem tartottunk tramini-kóstolót a klub 7-8 éves történelmében. Mikor közöltem a jónéppel, hogy mi lesz a téma, némelyek részéről vicces volt a reakció. Tramini? Tényleg? Hát ez jópofa! Abból létezik rendes bor is?  Kezdetben én is azt tapasztaltam, hogy a tramini vonzó, olykor kissé…..
Joggal nyílnak ki a bicskák a prolizsebekben, amikor arról esik szó, hogy az aszút, mint a jelen cukorgazdag Tokaj-csúcsát közelebb kellene pakolni a hétköznapok asztalaira. Bár az alapötlet zseniális, az tényszerű, hogy a belföld anyagi keretei és igényszándékai egyaránt képtelenek odáig…..
Octopus 2016.08.18 11:10:51
;) en.wikipedia.org/wiki/Aging_of_wine#Effects_on_wine

"During the aging process, the perception of a wine's acidity may change even though the total measurable amount of acidity is more or less constant throughout a wine's life."

A hanyatlást nem is annyira ar aromák intenzitásának csökkenése, mint öregedése okozza szvsz. Ami azt illeti, számos bor illata intenzívebbé válik a palackbuké megjelenésével, bár én azt vitatnám, hogy egyúttal komplexebbek is lesznek.
Octopus 2016.08.20 11:37:07
@ungert: "a palackbukéval párhuzamosan kezd úgymond kiürülni a korty" - abszolúte. A legegyszerűbb borok (pl. alföldi irsaik) már egyéves koruk előtt üresednek, ami nem is csoda, hígak, mint a víz, semmi anyag nincs bennük. Egy komoly vörösbor ugyanakkor lassan "fogy", jó esetben egy évtized után is inkább csak kerekedik, mint gyengül. De nyilván ezzel semmi újat nem mondtam :)
A Borrajongó Priorat 12 pontban 2016.08.09 06:00:00
Idén nyáron egy katalán túrára adtuk a fejünket, amiből természetesen nem hiányozhatott a Spanyolország legdrágább borai közé rendszeresen delegáló Priorat. Mielőtt belevágnék abba, mi zajlik ma Prioratban, mitől tud esetleg egy már bejáratott borvidék megújulni, nézzünk néhány tényt, amivel érdemes…..
Bordeaux-i borokat valahogy nagyon ritkán vásárolok, annak ellenére, hogy az itthon elérhető kínálat igen széles, a csúcsbirtokok méregdrága boraitól a néhány hiperben is elérhető pénztárca-kímélő megoldásokig mindenféle árkategóriából lehet válogatni. Hosszú ideje készültem már egy komolyabb…..
Octopus 2016.06.10 10:45:08
@furmintfan: 2012-ről nekem totál pozitív az eddigi benyomás, az olcsó Lidlösök piszokul kellemesnek bizonyultak, az egy nagy, amivel talákoztam meg tarolt (bocs a reklámért: www.gaultmillau.hu/muvelt-alkoholista/chateau-grand-puy-lacoste-2012).
A Borrajongó Mátra UPDATE 2016.06.02 06:00:00
Akár honnan nézem, a Mátra frankó hely. Nem csak a táj gyönyörű, nem csak horgászni, vadászni, túrázni vagy netalántán gombászni lehet ide járni, de most már a borokat is nyugodtan be lehet dobni a kalapba. Mert a Mátra gyümölcse, ha lassan is, de megállíthatatlanul érni látszik. Van még persze…..
Octopus 2016.06.02 10:48:10
Egy ideje vágytam már egy terjedelmesebb pinot noir-sorra, de egy ideig csak az alapanyag gyűlt, de a kóstoló még mindig váratott magára. Február végén aztán a tettek mezejére lépve előástam a jó ideje sorsukra váró palackokat - néhány új beszerzéssel kiegészítve -, hogy egy fehérborokban gazdag…..
A tavalyihoz hasonlóan idén is megrendezésre került a lassan-lassan hagyományossá váló Eger-Szekszárd Bikavér Párbaj. Az eseménynek a Corinthia Hotel grandiőz bálterme adott otthont, ahol a legjelentősebb bikavér termelők sorakoztak fel, hogy szalonkörülmények között adjanak számot a bikavér…..
Octopus 2016.03.02 10:10:57
@takács bálint - zsebtévé: engem inkább az zavar, hogy első ránézésre egy az egyben a piemonti Albeisa-palack koppintása (see www.viniveglio.com/en/produzione.php)
A Borrajongó Nagy gáz van Egerben 2015.10.09 10:15:16
Már rég akartam erről írni, már régen kellett volna. A GM pedzegette a témát korábban, de amúgy óriási kuss van a dolog körül. Ez azért is furcsa, mert elég nagy gáz van ugyanis Egerben. Valami nem stimmel az egri borokkal. A szakmában is susmorognak, de a vita valahogy csak nem jutott el a…..
Octopus 2015.10.10 10:15:29
@Szten00: igen, ahogy Furmintfan írta, arra céloztam, hogy nem lehet a zárás hibája. Ami sokkal ijesztőbb, mert akkor valószínűleg az egész tétel dohos.
Octopus 2016.02.12 12:15:03
A rothadó krumpli nyomában (szvsz ez nem egészen ugyanaz, mint a klasszikus doh; a lentiek alapján ez a krumpli az IBMP, míg a doh az IPMP):

vinoport.hu/eleterzes/a-nagyon-rossz-bor-izgalmasabb-mint-a-jo/2860

"Dohos, zöldséges pincés

Ez is egy leíró jellegű névadás: a dohos pincében részben rohadó gyökérzöldségek, répa és krumpli szaga, cékla, torma. A földes-penészes jelleget a geozmin is okozhatja – ugyanez a felelős a sugárgombákon túl a frissen szántott föld és az eső szagért is. De felbukkanhat például a triklóranizol, röviden TCA, és a teraklór anizol is. A penészes-hordóízért az izopropil-metoxi-pirazint (IPMP), míg a zöldséges-penészes jegyekért az izobutil-metoxi-pirazint (IBMP) hibáztathatjuk."
Van az a momentum, amikor az ember végre rájön, hogy Burgundiát nem lehet lekörözni. Sem fehérben, sem vörösben nincs olyan, ami befoghatná. Ehhez persze nagyon sok rossz burgundit kell meginni, mert van ám olyan is, igen csak bőven, és azt sem olcsón osztogatják. Amikor azonban az első komoly darab…..
Octopus 2016.01.19 10:59:41
@valópapa: hasonló burgundikkal éppen nincs vakozós tapasztalatom, de mindig az a vége, hogy a komoly franciák mellett vakon is elvérzik az ellenfél. Mert annyira csiszoltak. Egyszerűen felnagyítják a többi bor (apró) hibáit és aránytalanságait.
Az év első néhány hete a borkóstolók szempontjából meglehetősen nyugodt időszak, nem csoda, ünnepek után mindenkinek kell egy kis pihenő. Ebből a szempontból nekem már a december is csendesen telt, ami bor elfogyott otthon, barátoknál, családnál, az elfogyott, de nem nagyon mentem elébe a…..
Nem volt még tisztán cabernet franc kóstolónk a klubban, most igyekeztünk pótolni. Nagyjából a 15-30 Euros szegmensben relatíve fiatalabb évjáratú borokat válogattunk, köztük jobbnak tartott hazaiakat, illetve néhány külföldi versenyzőt is. Vakon kóstoltunk.   Kiss…..
Octopus kolléga addig és addig írogatja a posztjait dél-afrikai borokról, hogy előbb-utóbb megcsinálja a kedvet hozzájuk. Azért nem 100%-ig fehér folt a terület, hiszen a szegedi borfesztiválon már többször is elvitte a show-t a hazai működtetésű "Dél-Afrika borai" kereskedés szortimentje. Szóval…..
Octopus 2015.11.14 21:00:17
@drbarta: felcsigáztál, várom!
Az újkori magyar pezsgőgyártás felnőttkora messze még persze, de azért vannak biztató jelek itt is, ott is. Legutóbb Tokaj egyik stabil pontja, a francia d’Aulan család tulajdonában lévő Dereszla lepett meg a 2011-es évjáratú pezsgőjével (a pincéről itt írtam részletesen). A…..
Eger az utóbbi időben fontos téma volt a blogon, ezt nehéz volt nem észrevenni. Nos, most következzen az érem másik oldala, ugyanis kb. 2 éve megjelent  a színen egy pince, amely gyorsan nagy népszerűségre tett szert és a két ellentmondásos megítélésű egri brand mezőnyében is biztos támpontot ad…..
Olyan 2009-2010 környékén meglehetősen nagy Huet-fan voltam. Nagy hatással voltak rám akkoriban bizonyos témába vágó Terroir Club-os kóstolók és emlékszem, hogy szöget ütött a fejembe, talán egyik alkalommal maga a tulajdonos Anthony Hwang mondta, hogy ezek a borok fiatalon…..
2014. június, Szicília, Etna. Hello! Frank Cornelissen vagyok, és kábé ezt gondolom a világról: „Termesztési filozófiánk azon tény elfogadásán alapszik, hogy az ember sosem lesz képes…..
A Borrajongó Terra Australis 2015 2015.07.28 06:00:00
Ha beköszönt az igazi, júliusi gatyarohasztó, porta-szikkasztó forróság, akkor máris itt a Terra Australis. Mondhatom immár ezt tapasztalati utakon járva, hiszen idén jubiláltam: zsinórban ötödször ülhettem végig Halász Attila, a közel harminc éve Ausztráliában ténykedő…..
Octopus 2015.08.06 09:11:14
@európai: Wendouree vertikális? Ez igen!
Tállya Tokaj-Hegyalja hosszú időn keresztül szunnyadó és régi dicsfényét kereső gyöngyszeme, amelyet igazán csak a legutóbbi években kezdtek el újra felfedezni maguknak a borászok és a befektetők. Az 1730-as Bél Mátyás-féle hegyaljai dűlő-besorolásban Tokajjal, Tarcallal és Tolcsvával egyetemben…..