Regisztráció Blogot indítok
Adatok
futobotond

5 bejegyzést írt és 37 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
  Chhaupadi, így hívják azt a kultúrális hagyományt Nepálban, amelynek következtében minden érett fiatal lány és nő havonta egyszer távol a családjától és otthonától, állatokhoz méltó körülmények között tölt egy hetet, mivel úgy tartják, menstruációjuk idején…..
futobotond 2014.03.23 16:25:13
@disrupt: Igen, fel ☺. Azért is írtam, mert ez nem csak a keleti vallásokban\ kultúrákban fordul elő.

Az ortodox zsidók - azt hiszem... - elég komolyan követik az Ószövetséget, miszerint:

19. Mikor asszony lesz magfolyóssá, és véressé lesz az ő magfolyása a testén, hét napig legyen az ő havibajában, és valaki illeti azt, tisztátalan legyen estvéig.

20. Mindaz is, amin hál, az ő havibajában, tisztátalan legyen, és mindaz is, amin ül, tisztátalan legyen.

21. És mindaz, aki illeti az ő ágyát, mossa meg ruháit, és mosódjék meg vízben, és tisztátalan legyen estvéig.

22. És mindaz is, aki illet bármely holmit, amelyen ült, mossa meg ruháit, és mosódjék meg vízben, és tisztátalan legyen estvéig.

23. Sőt, valaki az ő ágyán, vagy a holmikon illet is valamit, amelyeken ő ült, tisztátalan legyen estvéig.

24. Ha pedig vele hál valaki, és reá ragad arra az ő havibaja: tisztátalan legyen hét napig, és minden ágy is, amelyen fekszik, tisztátalan legyen.

25. És hogyha sok napig tart az asszonynak az ő vérfolyása a havibajának idején kívül, vagy ha a folyás a havibajon túl tart..., úgy legyen, mint havibajának idején, tisztátalan az.

26. Minden ágy, amelyen fekszik az ő folyásának egész ideje alatt, olyan legyen, mint a havibaja idejében lévő ágya, és minden holmi is, amelyre ráül, tisztátalan legyen, mint az ő havibajának tisztátalansága alatt."
Ma ismét a doni katasztrófára emlékezik az ország. A szovjet csapatok 71 éve indították meg támadásukat az urivi és a sztorozsevojei hídfőkből kiindulva a magyar csapatok állásai ellen. Az ekkor a fronton szolgálatot teljesítő katonák közül kevesen sejtették, hogy a legtöbben…..
futobotond 2014.01.12 20:49:15
@borsod: A cikkben említett Lécz József a nagymamám bátyja. Ott halt hősi halált. Köszi a cikkért!
Hátborzongató következményei lehetnek, ha a saját pénzedhez ingyen juthatsz hozzá a bankautomatákból. Gyengébb idegzetűek ne olvassanak tovább. Ugyanis erről beszél a K&H munkatársa ezen a videón: Ha esetleg nincs kedved meghallgatni, hogy mit hord össze a kékmellű…..
futobotond 2014.01.12 18:22:52
@nick papagiorgo:
Ugye nem mondod komolyan, hogy az állatorvosok (zöme) nem masszívan a szürke zónában dolgozik. Nőgyógyász, fogorvos, stb. szinte mind masszív adócsaló. Ne mondd, hogy nem...
futobotond 2014.01.12 18:49:16
@nick papagiorgo: Valljuk be, azért a kártyás (ingyenes) fizetés, lehetővé, esetenként kötelezővé tétele nagyon sokat lendítene. Persze ezt is ellenőrizni kell.
A múltkor kaptunk -több hónapra visszamenően -egy számlát a fogorvostól. Nyilván zörgetett a NAV. Kutyakomédia.
Az állam  engedélyezze, vagy kötelezze a Főtávot az egyéni emberek (lakások) "kiugrásának" lehetőségére, egyéni mérőórák felszerelésére, ahogy az a vízóráknál lehetséges. *** Külföldön dolgozok, és van egy lakásom, amely távfűtéses. Miért nem adom ki? Mert nem…..
futobotond 2014.01.05 21:03:19
@panellako14:
Minden esetben hőszigetelt homlokzati panel van. A külső kéreg alatt van a hőszigetelés, csak nem látod. Biztos.
futobotond 2014.01.05 21:06:59
@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Nem arról van szó, hogy kijátszhatatlan a rendszer. Nem az Avas lskótelepen lakom, normálisak a lakótársak. Hidd el, hogy drasztikusan csökkent a fogyasztás.
futobotond 2014.01.05 21:11:16
@Rodolfo63:
Persze, hogy így van, ma komolyabb szigeteléseket tervezünk. De az teljesen fals, hogy nem hőszigeteltek a külső falak.

Nagyobb a panelok körül a fújolás, mint indokolt lenne. A gépészeti rendszer + a homlokzati hőszigetelés kiegészítése egész korrekt eredményt ad.

Sok helyen nem is annyira műszaki, sokkal inkább szociológiai a probléma...
Kálmán László nyelvész, a baloldali értelmiségi ellenzék ismert tagja összerúgta a port a baloldali Klubrádióval. Nem politikai kérdésben, hanem a józan ész védelmében. A Sugár Ágnes által vezetett hétfői Rakott című műsorban ugyanis egy órán át propagálták a…..
futobotond 2013.11.19 18:01:38
@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Egy hívő ember nem hiszi, hanem tudja, hogy Isten meghallgatja. És elfogadja a döntést, lesz, ahogyan lesz. Egy mérnök soha nem biztosra megy, hanem a kockázatot csökkenti a megkívánt szintre. Ezeket nem szabad keverni.
A brit The Telegraph szomorúan tudósított róla, hogy Új-Zélandon a posta számos területen csak heti három napon működik, mert az e-mail oly mértékben visszaszorította a hagyományos leveleket, hogy nincs értelme fenntartani a korábbi szolgáltatási szintet az internet korában. A…..
(Csaba olvasónk küldte be a történetét. Ezen a szép tavaszi pénteken ezzel a poszttal búcsúznánk hétvégére. Enjoy! – angelday) Pár éve kezdtem el futni, alkalmanként, hobbi szerűen, de már régóta megvolt bennem az érzés, hogy egyszer majd szeretnék lefutni egy maratonit.…..
Futóblog Irány az erdő! 2012.10.24 16:35:55
A maratoni "pofáraesést" követően úgy gondoltam visszatérek a kalandozásból a gyökerekhez, pontosabban a természethez, az erdőbe. Hogy elképzelésemnek kellő nyomatékot, testemnek pedig egy nagyobb löketet adjak, rögtön kipécéztem magamnak két túrát, amit természetesen futva…..
Nem tudom, mi volt a levegőben október 7-én, de szinte mindenki, akit ismerek, egyéni pályacsúcsot futott a 27. SPAR Budapest Nemzetközi Maratonon. Rrróka blogtárs több mint 7 percet javított a tavalyi idején,  Izmitom szintén jobb eredményt ért el, mint az első maratonján…..
Fú, így felborulni edzéstervet még nem láttatok, maximum rally versenyen vannak ekkora bukfencek.Kezdjük ott, hogy rájöttem: túl sokat gyorsítottam a maratonra, ezzel együtt túl kevés hosszút futottam és a szeptemberieket sem fogom tudni megfutni, mert nálunk a szeptember mindig…..
- 9,5 km futás- 49' alatt Szombaton megvolt az október 7-i maraton előtti utolsó edzésem. Rrróka azt mondta, hogy vagy egy hosszú lazát, vagy egy rövid intenzívet kéne futni. Ő persze otthon maradt, én meg a második lehetőséget választottam, elrohantam a Fundoklián keresztül az…..
Minden apropó nélkül, csak úgy eszünkbe jutott Lemúr Mikivel, hogy ezen a hétvégén fussunk egy 35 kilométeres kört. Igen-igen, kéne a maratoni felkészüléshez hosszúkat futni, de ez se volt elég indok, mi ezt csak úgy futottuk.Én rápihentem, egész héten nem futottam (lógtam),…..
futobotond 2012.09.18 15:49:32
@Lemúr Miki: Ez a vonat már elment. Képzeld el, hogy a Phelps mondja az Olimpia előtt, hogy nem hiszi, hogy elvárásoknak kellene megfelelnie :)

Remélem nem érzed dehonesztálónak a hasonlatot :)

Sajnos éhesek az olvasók, várják a szenzációkat :)
Cipőteszt rovatunkban most végre egy rakás Nike csukáról esik szó, ellensúlyozandó az eddigi Saucony fölényt, amiről már-már úgy tűnhetne, mintha valamelyik márka mellé állnánk, pedig erről szó sincs. Nekünk egy célunk van, hogy kedves olvasóink minél többet tudjanak meg a…..
futobotond 2012.09.14 23:28:27
@rrroka: :) Köszi szépen! A dolog azért is volt érdekes, mert korábban sokat töprengtem rajta, hogy okos dolog-e egy mozgássérült gyereket (vagy akár felnőttet) végigtolni. Azon töprengtem, hogy nem túl öncélú-e a dolog. A Suhanjonsok kapcsán is gondolkodtam ezen, hogy vajon azt az élményt kapja-e a székben ülő, mint amit az épek adni gondolnak neki. De nagyon tetszett a lányomnak, úgy tűnik, hogy neki is adott a dolog egy szép élményt, úgyhogy megérte. Azóta hordok egy Suhanj! karkötőt :)
Az incidens furcsa volt, bevallom őszintén, hogy először meg is ijedtem egy kicsit, annyira agresszív volt a hangnem, hogy féltem, hogy nekem ugrik az ürge. Szerencsére nem így történt, igazából azért volt megdöbbentő, mert tényleg nem is történt semmi érdemi érintkezés. Biztos nagyon szomjas volt és megzavartam az irányváltoztatás nélküli futásommal a frissítőállomáson :) No, mind1. Ha most toljátok a 35-öt, akkor jó futást, utána pedig jó étvágyat!
- 22 km futás- 2h 9' alatt Szombaton rendeztem meg az idei érdi félmaratont, amin 1 indulóból első lettem. Nem félmaratonnak indult, csupán az volt a terv, hogy a Fundoklián keresztül elvánszorgok az Esztergályos utcáig, majd vissza. Elég nyögvenyelősen ment, nem volt nagy kedvem…..
futobotond 2012.09.04 13:10:12
@Lemúr Miki: A 35 km már tényleg jó móka. Idén azt vettem észre, hogy egészen jól mennek a "végtelen" futások, kicsit kevésbé is félek tőlük. Augusztusban tettem egy hatórás kísérletet (70 km) is és azt tapasztaltam, hogy energetikai szempontból jól vizsgázott a szervezetem. Igaz, hogy a nyáron nagyon szépen gyűltek a kilométerek.
Most ugyan van egy kis lábfájásom, de remélem a Nike-ra rendben lesz, mert életem (és lányom) első babakocsis futását tervezem...
futobotond 2012.09.04 17:06:35
@rrroka: Hát nem pontosan, összesen 70036 m jött össze :)(az S!6 éjszakai futáson sikerült). Magam is meglepődtem.
futobotond 2012.09.05 16:40:37
@Lemúr Miki: Hát, lehet, hogy én is kirázom :)
(a helyzet annyiban más talán, hogy egy hétéves, mozgássérült leányról van szó, igazából ez egy nagyobb - spéci - babakocsi). Egyszer már kipróbáltuk a futást, tetszett neki, az érmet pedig beígértem :) Csak ne legyen eső / szél.
Remélem, az aszfalt is elég sima, nincsenek emlékeim róla.
Hosszútáv blog Terv van 2012.08.02 07:00:00
Eldöntöttem: indulok a Spar Maratonon. Sírtam kicsit a facebook csoportunkban, hogy bazi drágák a futóversenyek, a Nike félmaratonra például most 8500 Ft a nevezés, és rossz szokás szerint nem kapnak pólót a teljesítők, pedig ez nálam valamiért megér egy-két ezrest, még akkor…..
Júniusban Lemúr Miki annyit futott amennyit szokott mostanában futni, 43,5 km a teljesítménye, benne Brutálfutás, amit szívem szerint kettőnek vagy háromnak számolnék. Én rapszodikusan csapkodok idén a 40 és a 120 kilométerek között, most egy nagyjából átlagos 86.5 kirit…..
futobotond 2012.07.14 11:28:28
@pannonfunk: Én is a hajnali 15-18 km-ek nagy barátja vagyok. No, nem mindennap, de azért elég gyakran. Kicsit nehezít a 8 órás munkakezdés, ezért sportosan korán kell keljek (futi+utazgatás+zuhi, stb...). Viszont talán családbarátabb dolog, mint az estéket elfutni. Nálam, most szépen gyűlnek a 300+ -os hónapok. Nem gondoltam volna 2-3 éve, amikor szuszogtam, mire fölkapaszkodtam a harmadik emeletre...
futobotond 2012.07.15 12:32:21
@rrroka: Pont ez a lényege a reggeli futásnak. Ha az embernek már reggel fog az agya, akkor már azonnal sok kárt okoz a nemzetgazdaságnak. Ha csak tompán ücsörögsz, akkor nincs ilyen veszély :). Kicsit komolyabban: korábban nekem sem jutott eszembe reggel futni, de egészen rákaptam, friss vagyok utána. Egy hátulütője van: nagyon éhes vagyok délelőtt :)
A közszolgálatiságunkat próbáljuk erősíteni, ha már a futás nem megy. Izmitomi futóbarátunk osztja meg velünk tapasztalatait az okostelefonos GPS alapú távolságmérésről a Polar footpod lépésszámlásós-gyorsulásmérős megoldásával szemben.A nem GPS alapú méréseknek…..
futobotond 2012.07.08 22:10:47
@rrroka: Tántorogtok össze-vissza a nagy melegben, utána meg a műholdak járására fogjátok a dolgot. Mondhatom, szép :)
- 28 km futás - 2h 22' 55" alatt Szép az, amikor valaki futás közben legyőzi önmagát, de még szebb, amikor Pannonfunk mestert győzi le. Tavaly km-ben ugyanis keményen ránk vert (egyedül képes volt többet futni 2011-ben, mint mi ketten, respekt!), ez örök szégyenfolt a…..
futobotond 2012.04.20 10:03:51
@Lemúr Miki: Én is csináltatok pólót. Az lesz ráírva: "a pofa, aki sokakat "ismer", de őt viszont senki" :)
Pedig Rrroka úrral már próbáltam barátkozni a tavalyi Nike-on, amikor suttyomban megelőztem a budai rakparton :)
futobotond 2012.04.20 11:02:13
@rrroka: Szóval lebuktam :). Legközelebb zsiráfnak öltözök, egyből mindeni emlékezni fog rám...
Futóbotond EGY SZÉPSÉG 2011.01.09 21:11:00
Csütörtökön laza kocogás a TF pályán (28 kör, 60p). 10 Kör Bazsával, a végén 15 Benővel. Nagyon kellemes volt, közel 5'30''-es kilik. Idő ocsmány, -1 fok, nyirkos takony.Szombaton a Csomó kupa előtt gyönyörű futás Szentendre - Dömörkapu - Hármaskúti nyereg (és vissza)…..
Futóbotond MEGINT TF 2011.01.05 00:17:21
 A vasárnapi 28 km után ma egy órás futi várt rám. Ronda, hideg idő (-4 fok), jeges pálya. A felirat szerint életveszélyes :). A futi azért nem rossz, 20 kör után egy kis gyorsítással megvan a 30 kör (12 km) 60 percen belül - ha egyszer elkap a lendület... Csütörtökön…..
Futóbotond AZ ELSŐ JANUÁRI 2011.01.05 00:14:12
 Az első januári futás (jan. 2.) az eddigi leghosszabb volt - 28 km. Margit sziget, szép napos idő, szinte végig hó/jég. Próbálkozás az első energiaszelettel: nem lehet lenyelni, belaragad az ember torkába:). A futás egyébként kellemes...
Futóbotond 12 HÉT 2011.01.04 23:53:00
 Az egyre lendületesebb szeptember és október után november már tartogatott 3 félmaratont is (csak saját szórakoztatásom céljára). Decemberben - hosszas belső tusa után kijelöltem a céldátumot: 2011. március 19. Fel kéne készülni.A sillabuszok szerint heti 45 km futás…..
Valamikor 2010. tavaszán kezdődött. A történet társhősei, Benő és Kopasz, csopfadt porhüvelyem tréningezése céljából vonszoltak le a TF pályára. Ugyan tudtam elméletben, hogy mit kell csinálni (jobb - bal - jobb - ...), mégis pokoli volt. És megalázó. Hetek teltek el…..