Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Pekkarin

32 bejegyzést írt és 118 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Újabb, „harmadik generációs” szűrőbusz készült el az egykori ARC-alapokra készülő buszcsaládból, ezúttal mammográfiás készülékkel felszerelve...
A szoptatás fontos. Sok helyen lehet erről hallani, és azt hiszem, ehhez kétség sem férhet. Ám mégis úgy érzem, ez csak akkor fontos, ha otthon a négy fal között akarod csinálni... A nagyobbik másfél évig cicizett kisebb, nagyobb nehézségek mellett. Na nem nonstop, és a végén már csak az elalváshoz…..
Pekkarin 2017.07.10 13:43:50
@ATS: Rossz hasonlat, van aki szeret mások előtt szexelni és vécézni, a nagy többség viszont nem. Kismamáknak viszont mindig szoptatni kell a bébiket és mivel kismamák mindig lesznek - kivéve ha kihalunk -, akkor igazán lehet erre alkalmas helységeket építeni. Nem csak a szoptatásról van szó, hanem a pelenkázásról is, amit szintén nem lehet sehol megejteni.
A lengyelek számára csak egy szokványos pillanat volt, míg nekünk magyaroknak rendkívül megható lehetett az, ami történt szilveszter éjjelén történt Lengyelországban. A lengyel állami televíziócsatorna, a TVP szilveszteri műsorán számtalan előadó lépett fel a 2016-os év búcsúztatása alkalmából,…..
Még a 2016-os, Lengyel Filmtavaszon néztem ki magamnak az Egyszer élünk (Żyć nie umierać) című filmet, de sajnos nem jutottam el odáig, hogy tényleg meg is nézzem az alkotást. Végül karácsony után tudtam megnézni, köszönhetően annak, hogy novemberben meg tudtam venni Krakkóban a…..
Ez a blog alapvetően nem foglalkozik napi politikával, a most következő téma viszont kikerülhetetlen a lengyel-magyar barátság szempontjából, amellett pedig megható. Mint ismeretes a lengyel kormány, Ewa Kopacz miniszterelnök asszony vezetésével két héttel ezelőtt igennel szavazott…..
Eddig csak a repülő és a vonat állt rendelkezésre, hogy meglátogassuk varsói barátainkat, rokonainkat. Ezentúl viszont akár filmet nézve, kávé, takaró és párna társaságában utazhatunk a lengyel fővárosba. A Lux Express augusztus elsejével indítja el a Krakkó érintésével…..
Két éve került kezünkbe a lengyel-magyar barátságot és Magyarországot szénné fikázó Turulpörkölt, melynek szerzője Krzysztof Varga. A magyar származású lengyel író újra elővette kedvenc tónusát és írt egy bő lére eresztett pamfletet, melyből szerencsére már kimaradt a…..
A félig lengyel, félig magyar Krzysztof Varga könyve, a Turulpörkölt heves vitákat váltott ki és erősen megosztotta a magyarokat. Annak ellenére, hogy a műben olvasható magyar gyalázás felér egy Mohamed-karikatúrával. A provokatív című mű már a legelején magyarázkodással…..
Pekkarin 2015.04.04 18:36:49
@ArmaGedeon: Olvastad? És a posztot? Tegyünk már különbséget a fikázás és egy kritikus megfogalmazás között. A hozzászólásodnak van egyfajta Varga-imádata.
Pekkarin 2015.04.04 19:20:26
@ArmaGedeon: Akkor megkövetem magam, úgy tűnt a gojfikázást a posztra érted. Afelől nincs kétség, tudna a lengyelekről is így írni, vagy ír is, de a lengyel-magyar barátság szempontjából károsak az ilyen nézőpontok. Lehet és kell is megfogalmazni kritikákat egymással szemben, de nem így ahogy ő tette.
Eltűntem, ez vitathatatlan, de mindig ott volt a fejem hátsó sarkában, hogy egyszer visszatérek. És most itt vagyok újra a blogon. Beszorultam a billentyűzet gombjai közé és lemeztelenítve itt állok előtted kedves Olvasó, mint a gyermek, aki több órás késéssel érkezik haza egy…..
Drága olvasóim! Az elmúlt években lehetőségeimhez mérten igyekeztem minden kérdést megválaszolni, amit e-mailben feltettetek. Most eljött az idő, hogy egy aprócska segítséget kérjek tőletek cserébe: keresek budapesti, anyanyelvi lengyel nyelvtanárt, aki legalább angolul beszél…..
Nagyapám mindig azt mondta, becsüljem meg azt, aki szívesen rám szánja a péntek délutánját, mert ilyenkor mindenki arra gondol, hogy minél hamarabb eltűnjön a munkahelyéről. Katarzyna Sitko-val, a Lengyel Intézet igazgatónőjével egy kora tavaszi péntek délutánon beszélgettem,…..
Idén Eger ad otthont a lengyel-magyar barátság napja alkalmából rendezendő ünnepségeknek. Bár a két testvérnemzet csak március 23-án ünnepli a hagyományosan jónak számító, történelmi és kulturális kapcsolatokat, mégis már a március 15-i ünnepségeken elkezdődött a…..
Bár tavaly őszre ígérték, holnap Martonyi János magyar, valamint Radosław Sikorski lengyel külügyminiszter jelenlétében újra megnyílik hazánk krakkói főkonzulátusa. Az intézmény újranyitására a magyar külképviseleti hálózat bővítése, illetve a magyar–lengyel politikai…..
Furcsa egyveleg lenne ez a bejegyzés, mert sok olyan gondolatot szeretnék itt leírni, ami igazából még a karácsonyhoz és a szilveszterhez köthető. De egyáltalán nem korszerű múltbéli gondolatokkal terhelni az olvasót. Inkább csak boldog új évet kívánnék azoknak az olvasóknak,…..
Pekkarin 2014.03.03 22:27:21
@Deak Tamas: Köszönöm! Lesznek fejlemények, szóval semmiképp nem hagyom abba! :)
Sokszor kapok e-maileket, melyben érdeklődtök, hogy tudnék-e munkát ajánlani nektek Lengyelországban. Legutóbb éppen egy beszervezős cég hazai vezetője keresett meg, hogy segítsek neki kiépíteni varsói képviseletét. Persze ez nem a legjobb példa volt, de hát neveket nem…..
Kiáltott fel az Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) minapi jelentését hallva egy nyugdíjas Ikarusos mérnök. A minisztérium szerint a BKV-nak 838 darab autóbuszt kellene beszereznie, és a Volánokra is ráférne a járműfrissítés. A jelenleg kizárólag csak…..
Az előző írásomban a varsói felkelésről volt szó és azért, hogy időben tudósítsak az eseményről már jóval korábban kitettem a blogra. Ma volt azonban a megemlékezés, nekem az első olyan aminek Varsóban voltam szemtanúja. Korábban Wrocławban ért utol mindig a sziréna…..
Pekkarin 2013.08.04 20:39:55
@gabrysia: Nagyon megható!
Várhatóan ősszel nyílik újra a krakkói főkonzulátus. Ezt a tájékoztatást adta a Külügyminisztérium a Lengyel-magyar barátság blog megkeresésére. Ez hatalmas örömhír, igazán örülni csak akkor fogunk, ha saját szemünkkel látjuk.  A krakkói főkonzulátus…..
Igyekszünk minden kedves olvasónk kérését teljesíteni, ezért most egy olyan álláshirdetést tolmácsolunk, melyet egy hazai cég adott fel lengyelországi munkavégzésre. A járműkövetéssel és műholdas flottakövetéssel foglalkozó Jar-Kontroll Kft. lengyelországi…..
"Azaz: Lwów. Hadd nevezzem én is így a várost. Sehogy sem akar ráállni a számra sem a Lviv sem a Lemberg elnevezés, esetleg még a latin ’Leopolis’ - vagyis oroszlánok városa - a legtalálóbb. Találkoztam egyszer egy olyan elmélettel, hogy olyan ez a város a lengyeleknek mint…..
Pekkarin 2013.01.28 20:50:04
@Miauczyk: A csehek az 'uhert' pl inkább a magyarokra vonatkozólag használják, anno az országot is így hívták, hogy 'Uhersko'. Később honosodott meg a 'Madarsko'. Nem vagyok nyelvész, de szerintem az uher/uhor az 'ugorból' jön, de ez csak egy megérzés. :)
Pekkarin 2013.03.23 18:19:00
@budai fellegvár: Ezek szerint nem megszállóként tekintettek a magyar hadseregre?
A lengyel-magyar barátság évszázadokon átívelő történetében számos jól ismert „csomópont” van: a Nagy Lajos uralkodása alatti perszonálunió, az 1848-49-es magyar szabadságharcban való lengyel részvétel, a lengyel menekültek befogadása 1939-ben vagy az 56-os forradalom…..
Az eddig top bejegyzéseket nézegetve arra jutottam, hogy érdemes tovább ásni a magyar vonatkozások tekintetében Lengyelországban, hiszen ez (is) az, ami a Lengyel-magyar blog olvasóit  fogalkoztatja. Vegyük most elő a "magyar" városokat! Előjáróban mindenképpen…..
Pekkarin 2013.01.03 21:07:39
@Molay: Nem feltétlenül köthető közvetlenül magyarokhoz. A helységnév viszont kétségtelenül a "magyar" különféle alakjaira vezethető vissza, adott esetben azt is jelenti. Wegry Magyarországot jelent, de van pl "sliwka wegierka" ami magyar szilvát jelent.

Tudomásom szerint magyar honfoglalás kori telepek Dél-Lengyelországban a Kárpátok felett voltak anno.

Amúgy Lengyelországban nagyon sok "magyar" vezetéknevű ember volt anno.
A korábbi ígéreteknek megfelelően elindultak az új, nagyobb darabszámú buszbeszerzések. Három közbeszerzést írtak ki ma, ebből kettő új buszok szállításáról szól, és egyiken sem tudnak indulni a magyar gyártók. A Volánbusz Zrt. a nemzeti fejlesztési miniszter utasítására…..
Pekkarin 2013.01.03 10:11:33
@_zahnrad: Kedves Zahnrad! A NABI SIRIUS pontosan 2-2-1-es ajtóképletű, tehát MEGFELEL a követelményeknek.

Ennek megerősítésért küldök egy képet, ahol épp ketten állnak a kétszárnyú első ajtóban, amely NEM egy felszállósávos.

Jó lenne, ha az Omnibusz szerkesztői nem vezetnék félre a tömegközlekedés iránt érdeklődő olvasókat.

autoteszt.mandiner.hu/gallery/image/rollingtons/bemutato/nabisirius/atadasa.jpg
Pekkarin 2013.01.03 13:20:08
@==T==: Az nagy tévedés. Nem tudom ilyen tévhiteket ki terjeszt, de a szélessége 1250 mm (első ajtóé). Az új Mercedes Citaróké is 1250 mm. Azaz pont annyi.

Tényleg nem kéne hülyeségeket terjeszteni a neten.
Vasárnap Varsóban zavargások voltak a Függetlenség Napját kísérő rendezvényeken. Sajtóértesülések szerint legalább ezer magyar érkezett a lengyel fővárosba, hogy viszonozzák a márciusi támogatást. Egyeseket már a reptéren igazolgattak. Miért torkollottak zavargásokba a…..