Regisztráció Blogot indítok
Adatok
tomi79

0 bejegyzést írt és 173 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Vannak rossz dolgok is Finnországban. Itt sincs kolbászból a kerítés, télen hideg van és sötét, nyáron hideg van és éjjel is világos. Húsvétkor pedig mämmit esznek. Fotó: yle.fi Én szeretek itt élni. A hideg nem zavar, sőt, jobban bírom, mint a kánikulát. A fényviszonyok nincsenek nagy hatással…..
tomi79 2017.04.03 06:33:17
@Gatts: Étteremben én sem találkoztam vele (valószínűleg nem véletlenül), szupermarketben, a hűtőpultban viszont igen. Én annyit mondanék rá diplomatikusan, hogy ehető :)
tomi79 2017.04.03 06:33:50
@sd m: Volt ilyen történet, hogy migránsok panaszkodtak a finn ételekre, és azt mondták, hogy náluk ilyet az állatok esznek. De az valószínűleg nem a mämmi volt, amit kifogásoltak, hanem zabkását kaphattak gyümölccsel.
A Tamperében található Kaleva templom a kedvenc modern, finn templomom. Már sokat olvastam róla, volt sok képeslapom is, ami ezt ábrázolta, de a közelmúltban személyesen is megcsodálhattam. Megosztó épület, aki nem kedveli a „szocreált” annak nem tetszik, de abban mindenki egyetért, hogy elképesztő…..
Az Egyesült Királyság Nemzeti Levéltára egy különleges interaktív térképet állított össze, amely pontosan bemutatja a Luftwaffe által a második világháborúban Londonra ledobott bombák helyét és időpontját. Az Androidra kifejlesztett Augmented Reality (kiterjesztett valóság)…..
tomi79 2013.01.05 19:09:33
@Conan The Librarian:
"a londoni bombázás (ami elsősorban az ipari kapacitás ellen irányult)"
Nahát, megjelent a nácik önkéntes védőügyvédje.
Arra azért kíváncsi lennék, hogy London belvárosában (lásd a mellékelt térképet a piros pontokkal) hol voltak ipari kapacitások.
Ne beszéljünk mellé, London bombázása és Drezda bombázása egyaránt terrorbombázás volt, ártatlan civil áldozatokkal.
Huszonhatodik vendégem Eva Decock (21) Gentből, Belgiumból érkezett hozzám. Fotográfiát tanul a helyi egyetemen. 80 emailt küldött ki a budapesti hostoknak, és én voltam az egyik a 22-ből, aki válaszolt is neki és fogadta is az első két éjszakájára. A fotózás volt a kereső…..
Az előző cikkben a szlovén irányú kishatárforgalmat vettük górcső alá. Most haladunk tovább a határaink mentén, következik az osztrák határszakasz. Ausztriával közös határunkat jelenleg 6 helyen metszi vasút, és mindegyiken van is forgalom, de ez, mint láttuk, még nem elég.…..
tomi79 2012.06.28 20:08:38
Tamás tanárként utazott az IC-n, ahol az ellenőr megvádolta azzal, hogy a kedvezményét igazoló pecsét papírja hamis. Előbb börtönnel fenyegette, majd pénzbüntetéssel, s végül mégis visszaadta a papírt, hogy Tamás pecsételtessen rá másik pecsétet. Azt nem értjük, hogy ha…..
tomi79 2011.11.29 00:23:36
@Adani: "mikor kiléptem arról a munkahelyről se kérték vissza"
Úgy tudom, hogy nem is kell visszakérniük. Az egy évente adott juttatás a közalkalmazottaknak, és egy év után úgyis lejár az érvényessége, akár felhasználtad a 12 alkalmat, akár nem. Viszont csak azok kapják, akik legalább egy éves közalkalmazotti munkaviszonnyal rendelkeznek.
Mondjuk az vicc, hogy a munkáltató akárhányszor kiadhatja a papírt, nem hiszem, hogy bárki is ellenőrizné. Nekem a volt munkahelyemen ugyan nagyon szigorúak voltak az igazolások terén (mindenkinek személyesen kellett átvennie, elvesztés esetén nem pótolták stb.), de elhiszem, hogy máshol simán kiadják többször is.
tomi79 2011.11.30 15:44:30
@Terézágyú: Így van, az interneten is lehet jegyet vásárolni közalkalmazotti kedvezménnyel, és akkor a kalauz érvényesíti az utazási szelvényt - vagy esetleg elfelejti érvényesíteni :) A jegyen szerepel, hogy az interneten vetted, így nem lehet félreértés.
tomi79 2011.11.30 19:01:21
@Terézágyú: Ezt nem tudom. A jegyautomatákat ritkán használom, mert általában csak az elővárosi vonalakra lehet rajtuk jegyet venni, nagyobb távolságra nem. Viszont ha adnak ki közszolgálati kedvezményes jegyet (nem tudom, hogy adnak-e ki), akkor logikusan a kalauz tudja a szelvényt érvényesíteni az utalványon.
Komárom-Székesfehérvár, Zirc-Veszprém, Pápa-Csorna, Karcag-Tiszafüred, Lajosmizse-Kecskemét A Kötött pálya úgy értesült nem hivatalos, de megerősített forrásokból, hogy napokon, heteken belül öt olyan vasútvonalon indulnak meg ismét a személyszállító vonatok, ahol a Bajnai-…..
tomi79 2010.06.18 13:43:50
@Pistie: "A kevés utas mellett a bezárás fő oka az volt, hogy a pályák korszerűtlenek, és többe van a leves mint a hús, vagy mi."

A most újranyitandó vasútvonalakra ez pont nem igaz: az 5-ös fővonali kiépítettségű, ma is jelentős teherforgalom megy rajta, a Pápa - Csorna vonalat pedig azt hiszem, hogy a 80-as évek végén / 90-es évek elején teljesen átépítették.
Néhány napja kértelek benneteket, hogy európai gyorsvasutas élményeiteket osszátok meg velünk. Amellett, hogy itt is megjelenítem, mert érdekes a téma, Szudvari már jelezte kommentben, hogy egy cikket akar írni belőle. Íme az eddig beérkezett élmények vágatlanul:Olasz…..
tomi79 2010.01.21 20:25:23
@Vörösbe esett fedezőjelzőre előjelzést adó főjelző: Ha alapszinten megtanulnak "külföldiül", akkor miért nem beszélnek?
Társalgási szinten, vagyis középfokon tényleg nem lehet megtanulni egy nyelvet egyik napról a másikra, de az állomásokat bemondani, utasokat tájékoztatni alacsonyabb szintű nyelvtudás is elegendő.

Nyelvet tanulni lehet 40-50 éves korban is, ha muszáj. Édesapám munkahelyét a rendszerváltás után megvette egy osztrák cég, ott nem volt mese, délutánonként (munkaidő után!) mindenki járt némettanfolyamra, korra való tekintet nélkül. Igaz, a legtöbben csak alapszinten tanultak meg ott is, de legalább tudtak valamennyire kommunikálni németül.

Akárhogy is, de a vasútnak meg kellene oldania, hogy legalább a nemzetközi vonatokon, jobb esetben az IC-ken is (végül is kiemelt szolgáltatás) meg tudjanak szólalni a kalauzok idegen nyelven is. Egyszer szemtanúja voltam, amikor az egyik IC-re a külföldi utas fel akarta tenni a biciklit, amit a kalauz (egyébként inkább harmincas, mint negyvenes) magyarul, ordítva próbált megakadályozni. Szerintem nagyon égő volt, nem csak a nyelvtudás hiánya, de a vele párosult agresszivitás is. Legalább hagyta volna feltenni a biciklit, ha már nem ért szót az utassal se angolul, se németül!

Sokszor egyébként szándék kérdése is, hogy valaki megszólaljon egy idegen nyelven, amelyen csak pár szót tud, mégis kommunikálni akar. Litvániában történt néhány éve, hogy a jegypénztáros ugyan csak néhány szót tudott németül, mégis szót értettem vele, mert azzal a néhány szóval el tudta mondani a lényeget. A magyar vasútnál ilyen helyzetben kétségbe szoktak esni, és elküldeni a külföldi utast a fenébe.
tomi79 2010.01.21 20:34:40
@szobatars: Erre mit mondjak? Ha azt írom, hogy a MÁV csoport összes vezetőjét ki kellene rúgni, mert korrupt és alkalmatlan, azzal csak ismétlek egy közhelyet.
tomi79 2010.01.21 21:12:57
@Vörösbe esett fedezőjelzőre előjelzést adó főjelző: Nem, egyáltalán nem állítottam, hogy Szlovákiában sokkal jobb a helyzet a nyelvtudás terén. Biztos vagyok benne, hogy a jegypénztárosok ott sem tudnak angolul, illetve a kalauzok többsége sem. Igaz, itt a másik posztból az derül ki, hogy Szlovákiában legalább az EC-ken előfordulnak angolul beszélő kalauzok.
Igaz, attól hogy Szlovákiában sem jobb a helyzet, ugyanúgy gáz itthon a nyelvtudás hiánya (nem mellesleg Magyarországra több külföldi turista érkezik tudomásom szerint, mint Szlovákiába).
Ha a Habsburg Monarchia nem szenved háborús vereséget, s nem omlik össze az ország, akkor nincs Trianon. De az országot a történelmi határai között valószínűleg akkor sem lehetett volna fenntartani, a korábbi - 1914 előtti - viszonyai között pedig egész biztos, hogy nem. Ha a…..
tomi79 2009.06.14 03:16:28
@teemur: "Egy konklávé semmiképpen sem lett volna működő megoldás, lásd akár Kelet-poroszországot (pedig ott még vízi út is volt!), Nyugat-Berlint, a Gázai övezetet, vagy éppen Nagorno-Karabahot."

A konklávé pápaválasztó gyűlést jelent, nem valami másra tetszett esetleg gondolni? :)

(félig OFF)
Az új menetrend kitolt a balatonszemesiekkel. Pedig igény lenne rá, de valamiért mégsem áll meg a gyorsvonat. Ha Budapestre akar valaki utazni, akkor kénytelen átszállásokkal megoldani 4:58 és 11:50 között, így a délelőtti átszállás nélküli utazás kilőve...  Tisztelt…..
tomi79 2009.05.26 16:39:00
@rickyramirez: Győr és Komárom között a gyorsvonatok mindenhol megállnak, tehát Győr-Gyárvárosban is. Így jön ki ugyanis Komárom és Győr között az órás ütem, tehát a hasonlat nem helytálló.
tomi79 2009.05.27 06:45:23
@rickyramirez: Sejtettem, hogy hasonlat akart lenni, de azért pontosítani akartam :)

Azért Balatonszemes esetében ne felejtsük el, hogy korábban megállt ott minden gyorsvonat, mivel viszonylag jelentős településről, nyáron fontos üdülőhelyről van szó. Valahol érthető tehát a szemesiek felháborodása, hiszen számukra romlott a vasúti szolgáltatás színvonala a korábbiakhoz képest.
Vonattal versenyeztek kerékpárosok szombaton, így tiltakozva az ellen, hogy elmaradt a Kaposvár és Dombóvár közötti vasútvonal rekonstrukciója; a 150 startoló biciklista közül 12-en előbb értek be a kaposvári vasútállomásra, mint a vonat, a legelsők 3 perccel előzték meg. A…..
tomi79 2009.05.25 20:52:06
@1116001: A 41-es nemzetközi fővonal Horvátország irányába, nem?
tomi79 2009.05.25 21:17:45
@1116001: A 41-es nemzetközi fővonal Horvátország irányába, nem?
A mi házunk Befizetések... 2009.05.18 13:02:00
A hónap feléig mindössze 826,796 forint érkezett be a hiányzó 1,787,973 forint helyett. Ezért több tulajdonostársnak személyes levelet küldtem azzal a kéréssel, hogy mielőbb fizesse be a tartozását, még a kitöltött csekket is mellékeltem, miután ellenőriztem az…..
tomi79 2009.05.21 23:10:28
@Amichay: Az említett házban csupán fenyegetés, mert mindenki fizet rendesen, de egyébként teljesen jogos, hogy létezik ez a lehetőség, hiszen aki nem fizeti a közös költséget, az tulajdonképpen lop a lakótársaktól. A nemfizetők valószínűleg általában arra számítanak, hogy a közös képviselő vagy nem elég felkészült jogilag, vagy utál pereskedni, ami mondjuk tényleg nem egy kellemes dolog, pláne ha maga is a házban lakik.
tomi79 2009.05.22 14:36:07
@Amichay: Igen, az egyik szomszédos házban, amit említettem, szintén a közös képviselő lustasága, nemtörődömsége miatt alakult ki az a helyzet, hogy többen nem fizettek közös költséget. A képviselő egyrészt nem járt utána, hogy ne legyen tartozás, másrészt épp a képviselő nemtörődöm hozzáállása miatt a lakók nem érezték magukat motiválva, hogy fizessenek. A lakók aztán szó szerint ráfáztak az esetre, mivel a házban központi fűtés- és melegvízrendszer van, aminek díja a közös költségbe van beépítve (ferencvárosi tömbrehabilitáció területe), így a ház nem tudta fizetni a gázszámlákat, és szó volt róla, hogy kikapcsolják a gázt.

Na most a mi házunkat ugyanez a kazán látja el fűtéssel és melegvízzel, így az idei lakógyűlésen a közös képviselő megemlítette, hogy mi is ráfázhatunk, holott a mi társasházunk mindig fizette rendesen a gázszámla ráeső részét... Igaz, időközben a szomszédok közös képviselőt váltottak, így nem tudom, mi ott az aktuális helyzet.
tomi79 2009.05.25 19:14:19
@Amichay: Köszönöm!
A mi házunk Egy koncert képei... 2009.05.24 21:06:00
Ez a szombat olyan volt mint egy álom. Egy gyönyörűséges álom !Az Oriolus kamarakórus tagjai nemcsak gyönyörűen énekeltek, hanem olyan légkört is teremtettek a házban, hogy nincs az a szőrős-szívű szomszéd, aki titkon ne mosolyodott volna el örömében.Madárkák…..
tomi79 2009.05.25 00:04:36
@Amichay: Kedves vagy, de most nem tudtam volna semmiképp sem menni, viszont ha legközelebb lesz ilyen, beírom a naptáramba :)
Abban az évben, amikor megjelentek az új generációs IC kocsik, arra hivatkozva szüntetni meg egy IC-t, hogy nincs kocsi, finoman szólva is furcsa, pláne ha a Balaton irányába közlekedik, ami Magyarország legfontosabb turisztikai régiója... Persze biztos nincs pénz rá még akkor sem,…..
 Folytatjuk csütörtökön megkezdett sorozatunkat, amibe RSZT harcol a kártérítésért. Persze mindent megmagyaráznak, és bevetik a taktikát, hogy nem is válaszolnak a levélre, hátha elfelejti a user mit írt... Emellett megfigyelhetjük az automata üzenet törzsfejlődését is...…..
Belső-Erzsébetvárosban komoly bajok vannak, ez egyértelmű. Egy törvénytelen, nem jogerős KSZT (Kerületi Szabályozási Terv) alapján bontanak-építenek teljesen átgondolatlanul, műemlékiséget, értéket, a negyed és a közösség igényeit figyelembe nem véve. Michel…..
tomi79 2009.05.17 20:06:09
@Sadia: Ha jól tudom, pénzhiány miatt maradt abba a Klauzál tér környékén elkezdett rehabilitáció, ami kár, mert jó kezdeményezés volt a környék élhetőbbé tétele érdekében.
Egyébként a középső-ferencvárosi tömbrehabilitáció egyik mintaképe volt az erzsébetvárosi rehabilitáció-kezdemény, a Ferencvárosban is hasonló elvek alapján kezdték el a tömbrehabilitációt a rendszerváltás környékén.
Mi is régóta tervezzük megírni, és az index.hu megmondom-a-tutit-a-művészetről blogja is megtalálta a Dob utcai új beépítést, majd írt róla egy roppant színvonalas cikket. Szeretjük az illeszkedik-nem illeszkedik, régi-új hiriget, igaz? Sokan reflexből görcsöt kapnak, ha…..
tomi79 2009.05.12 21:05:59
@pösti: ... Mennyivel nőtt a környék beépítettsége, mennyivel van több lakás a házban, mint az elődjében volt?

Mennyivel csökkent a zöldfelület (lásd bölcsőde udvarának beépítése)?

(Tudjuk, hogy a VII. a legnagyobb népsűrűségű és a legkevesebb zöldfelülettel rendelkező kerület a Fővárosban, ezt a tényt mennyire vették figyelembe a ház engedélyezésekor?)

...
tomi79 2009.05.12 22:24:18
@BDzsH: "Parkot elég nehezen lehetett volna csak létrehozni. Inkább a tömbbelsőket kellene kicsit bontani, és az udvarokat parkosítani, semmit az utcafrontokban ilyen sebeket hagyni."

Egyetértünk abban, hogy a foghíjak alapvetően rontják a városképet, és parkosítani elsősorban a tömbbelsők bontásával kellene. (Alternatíva lehetne egy több utca által határolt háztömb lebontása, és helyette park kialakítása, de ez sajnos nem túl valószínű egy ennyire frekventált kerületben). A probléma az, hogy a VII. kerületben nem tudok ilyen koncepcióról, hiszen a kerületben minden lehetséges területre a lehető legmagasabb házat építik, ami által a város egyre levegőtlenebb és lakhatatlanabb lesz.

Nem ismertem egész pontosan az említett udvart, tehát hogy mennyi volt ott a zöld, de amennyiben ez valóban egy park volt, akkor azt pótlás nélkül megszüntetni, azzal az indokkal, hogy ez egy foghíj, szerintem mindenképpen bűn.
tomi79 2009.05.13 11:05:16
@solaitid: Pedig szerintem egy házat nem lehet csak a homlokzat alapján megítélni, hanem a többi említett szempont is figyelembe veendő.

Én egyébként azt gondolom, hogy a VII. kerületben fel kellene függeszteni mindenfajta bontást és építkezést addig, amíg nem születik világos és átlátható koncepció a következőkre vonatkozóan, társadalmi vita alapján:

- mely házakat szabad lebontani, mekkora és milyen épületeket szabad a helyükre építeni, hogyan lehet kiválasztani a megfelelő kivitelezőket, hogy az új épületek jó minőségűek legyenek,
- mely házakat kell megtartani, ezek rehabilitációját hogyan lehet biztosítani és milyen koncepció alapján kell a rehabilitációt végrehajtani (lakások összenyitása, gépészeti felújítás, komfortosítás stb.),
- mit lehet tenni annak érdekében, hogy a kerület levegősebb legyen és több legyen a zöldfelület.

Amíg ez meg nem történik, szerintem mindegyik építkezést eleve egyfajta korrupciós gyanú lengi körül a kerületben, ami mindenképpen szerencsétlen dolog a sokat emlegetett közbizalom szempontjából.
MÁV-figyelő Vasúti szakmai topic 2008.03.13 00:00:00
A BKV-figyelőn már megszokott szakmai-topic megérkezett a MÁV-figyelőre is! Ebben a bejegyzésben felteheted vasúttal kapcsolatos kérdéseidet, megoszthatod észrevételeidet és megválaszolhatod a többiekét...
tomi79 2009.05.12 20:54:16
@charlie: Ilyen lehetőség nincs a belföldi IC-ken, ezeken ugyanis a helybiztosítás kötelező. Helybiztosítás nélküli pótjegyet az EC-kre adnak, belföldi forgalomban.
Én csak azt nem értem, ha a MÁV hibájából kell a jegyet visszaváltani, akkor miért számoltak fel kezelési költséget? Ideje lenne, ha végre a kedves MÁV, MÁV-Start utasközpontú lenne, és nem akarná úton, útfélen lehúzni az embereket...   Tisztelt(?) MÁV-START ZRt.!…..
Kedvenceink a pénztárosok. Némelyik annyira bunkó, hogy már nem tudok hasonlatot, ami megfelelően leírná. Nem tudok kiadni pót- és helyjegyet? Háhh szopjon mindenki. Na ezért is tart a vasút ott ahol tart...   Sziasztok! Bár rendszeres olvasó vagyok, de eddig nem írtam,…..
Új MÁV blog Erre nem érek rá 2008.07.04 11:03:56
Az információban csupa olyan ember ülhet, akik úgy gondolják, hogy a munka nekik pénzbe kerül. Hogy is van ez? Szánalmas, hogy továbbra is az a bevett szokás, hogy az utas az a csúnya utas biztos csak rosszat akar a kollégának. Persze ott a másik oldalon a szakszervezet, aki megvédte…..