Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Európa Pont

1098 bejegyzést írt és 61 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Idén is lesz EU-s futás, méghozzá uniós csatlakozásunk kerek, huszadik évfordulójának alkalmából Budapesten. Ennek megfelelően már húsz kilométert kell teljesíteniük a jelentkezőknek egyéniben vagy két-három fős váltóban.  ..
Idén az Európai Kulturális Főváros cím egyik büszke birtokosa – egyben az eddigi legészakibb kulturális főváros – a Norvégia Nordland megyéjében található Bodø. Az erre tervezett izgalmas és színes eseménysorozat a valaha látott legnagyobb kulturális projekt Nordlandban. Mire számíthatunk?…..
Idén készül el Európa első exascale kategóriájú szuperszámítógépe, a JUPITER. A másodpercenként egytrillió számítást végző gép olyan szimulációkat tesz majd lehetővé, amire világszerte csak néhány komputer alkalmas. Posztunkban infografikán is megnézhetitek, melyek jelenleg a világ leggyorsabb…..
Spanyolországi méhészetben felnövő kislány, két magányos ember abszurd kalandjai a finn éjszakában, a Szajnán úszó pszichiátriai otthon, szaunázó észt nők legszemélyesebb titkai és a német iskola életét felkavaró lopássorozat – ezek az idei LUX közönségdíj jelöltjei. Nézd meg az előzeteseket és…..
Ismét sűrű hónap előtt állunk. Danny Bain és Ágoston Béla közös koncertjén új műfajt ismerhetünk meg: a képzeletbeli világzenét, a költészet napján Závada Péter és kortárs szerzők lesznek a vendégeink, a Komp Kollektíva pedig Weöres-szimfóniákon keresztül utaztat minket. Filmklubunkban a világ…..
Generációk sora áll mögöttünk, és minden felmenőnknek hatása van a jelenlegi életutunkra. Hogyan találjuk meg a boldogságot és a harmóniát ezeken a generációs csatornákon keresztül? Mi hiányzik a boldogságunkhoz, és mi az, amit magunk mögött kell hagyni? Nőnap alkalmából Soma Mamagésa volt az Európa…..
Idén korán jön a húsvét, amely az egyik legváltozatosabb hagyományok által kísért ünnep szerte Európában. Tojás, nyuszi, locsolkodás, körmenet – a magyar szokásokat jól ismerjük, amelyekben a pogány és a keresztény elemek különös keverékét figyelhetjük meg. A legtöbb európai országban hasonlóképpen…..
Ez a furcsa nevű fogás egy hagyományos svéd tejszínes rakott krumpli, amely karakterét a tulajdonképpen fűszerként funkcionáló sprotni (más néven spratt) adja. De ki volt Jansson, akit megkísértett?..
A külföldi munkavállalás bonyolultnak tűnhet, így sokan bele sem vágnak. Ha azonban tudjuk, hol keressük az információt, máris sokkal felkészültebben vághatunk a sikeres külföldi kalandba. Az idén harmincéves EURES Európai Állás Napjai nemcsak útmutatást, de konkrét állásajánlatokat is kínálnak az…..
Az Európai Mobilitási Hét díját azok a helyi önkormányzatok kapják, amelyek kiemelkedő teljesítményt nyújtanak a biztonságos, fenntartható városi mobilitás tudatosításában. A 2023-as díjat Budapest nyerte az autómentes héttel és az ahhoz kapcsolódó kezdeményezésekkel.  ..
Ma van a boldogság nemzetközi világnapja. Mennyire érezzük magunkat boldognak, mi, európaiak és mi, magyarok? Kik Európában a legelégedettebbek az életükkel, és mennyire múlik boldogságunk a lakóhelyünkön, jövedelmünkön vagy életkorunkon? Klikk a részletekért!..
Idén májusban lesz húsz éve, hogy EU-tagok lettünk, jönnek az európai parlamenti választások, és a második félévben Magyarország az EU Tanácsának soros elnöke – nincs ennél jobb alkalom, hogy megszervezzük első EU-kocsmakvízünket. A kvízmester Bartha Álmos, a QuizNight.hu alapítója, részletek pedig…..
Idén – a norvégiai Bodø és az észt Tartu mellett – Európa kulturális fővárosa Bad Ischl, a császári nyaralóhely Ausztriában. Az éves programsorozat karakterét a turisztikai hagyományok mellett meghatározza az egész régió számára – hétezer éves sóbányái révén – gazdagságot hozó só is...
Február 17-től minden érintettre vonatkozik a digitális szolgáltatásokról szóló EU-jogszabály (DSA) – de kik ezek az érintettek, és mi változik mostantól? A posztban minden fontos részletet megtaláltok.  ..
A hónapot megrázó dokumentumfilmmel nyitjuk az Európa Pontban: az Egy hosszú nap helyiek mobiltelefonos felvételein keresztül mutatja be az Ukrajna ellen két évvel ezelőtt indult orosz invázió első napjait. Bemutatkozik az uniós jogok érvényesítésében segítő SOLVIT és az idei egyik kulturális…..
Hol tartanak ma az önvezető autók? Fel vagyunk-e magunk készülve rá pszichésen, szocializációnk miatt – vagy akár anatómiai szempontból? Milyen hétköznapi, egyszerű MI-megoldásokkal lehet a közlekedés biztonságát növelni? Az Európa Pontban fényt derítettünk a mesterséges intelligencia néhány titkára…..
A farsangi időszak kezdetével az Európa Pontban is fesztiváli hangulatba kerültünk: Egy csésze Európa sorozatunk legutóbbi alkalmával Gabriele La Posta, a budapesti Olasz Kultúrintézet igazgatója és Juhász Anna italofil, irodalmár fedezte fel Olaszország gyöngyszemeit Szederkényi Olgával.  ..
Nemcsak Szlovéniában, de a környékén is népszerű. Egyszerre édeskés, savanyú, sós és füstös – nem könnyű étel, mégis egészséges, és a hidegebb napokon jól átmelegíti a testet és a lelket...
Az év eleje mindig a számvetés. Mi a jelentősége a kiemelt időpontnak történeteinkben, szokásainkban, sorsunk és jövőnk alakításában, a lelki útkeresésben? Az Európa Pontban januári teltházas eseményünkön Geszti Péter és Kádár Annamária pszichológussal Gyárfás Dorka beszélgetett minderről – ezt a…..
Ahogy korábban, idén is elkészítettük összesítésünk az európai uniós országokban tervezett munkaszüneti napokról. 2024-ben is lesz jó néhány három- és négynapos hétvégénk, és ha ezekre a napokra tervezünk utazást, érdemes átböngészni a célországok szünnapjait, hogy lássuk, mire számíthatunk a többi…..
Mit nem tudtunk eddig Belgiumról, és milyen az élet az uniós intézményeken túl? Féléves EU tanácsi elnöksége alatt mire készül Brüsszel? A Szederkényi Olga által szerkesztett és vezetett eseménysorozatunk, az Egy csésze Európa tizedik évadában legutóbb Belgium állt a középpontban...
Idén a toszkánai Grosseto az intelligens turizmus európai zöld úttörője, Velence pedig a karneváli szezonra készül – februárban ezért Egy csésze Itália a menü. Filmklubunkban két fiú megindító barátságáról láthattok cannes-i nyertes filmet, és körbejárjuk azt is, kell-e tartanunk a mesterséges…..
Az eurót 25 évvel ezelőtt, 1999. január 1-jén vezették be, 11 uniós tagállam közös valutájaként – ekkor még csak számlapénzként, majd három évre rá készpénzként is. Hol hivatalos fizetőeszköz az eurózónán kívül? Léteznek-e a valóságban az euróbankjegyeken ábrázolt hidak? Miért kellett megsemmisíteni…..
Elragadó toszkán kisváros a megszokott turistacélpontoktól távolabb, amely egyszerre ősi és modern: ez Grosseto, amely idén az intelligens turizmus európai zöld úttörője címet viselheti a fenntartható turizmus fellendítése érdekében tett erőfeszítéseiért.  ..
Savanyú is, édes is, és kicsit fanyar – egy színes leves hideg téli napokra...