Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Lagavulin16

0 bejegyzést írt és 33 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
fáymiklós Hány az óra 2019.11.24 07:10:54
Metropolitan-közvetítés. Ahogy szokott lenni, előtte vágóképek, telik  New Yorkban a nézőtér, aztán jön a szponzorok perce. A Neubauer-család, a Bloomberg és a Rolex. Az utóbbinál a szokásos behízelgő, de komoly hang, ahol a művészet, mi ott vagyunk. A képeken Bartoli, Dudamel, Kaufmann, Nadine…..
Eredetileg úgy terveztem, hogy az audio-bullshit (angol: bivalyszar, értsd: duma, hasba akasztó szöveg, hülyítés) gyűjteményemet majd ugyanolyan tematikusan fogom folytatni, ahogy azt az előző részben sikerült elkövetnem. Sajnos bárhogy igyekszem, nehéz volna ezen az irányelven menni tovább. Akkor…..
Gyakran éri az a kritika a Hollywoodot, hogy híján van az eredeti ötleteknek, és a kockázatmentes haszonszerzés érdekében inkább adaptációkat és folytatásokat ont ki magából. Egy júniusi cikk szerint az amerikai filmesek jelenleg több mint 130 folytatáson és előzményfilmen dolgoznak, amelyek…..
Lagavulin16 2018.08.29 16:08:18
Minap került hozzám egy ma már fosszíliának tekinthető kis kütyü, azzal a céllal, hogy hallgassam meg, a jobb oldal recseg, és persze kellene valamit kezdeni vele. Vagy ajánljak újat - szoros a büdzsé -, vagy javítsuk meg valahogy...
Kevés annyira ellentmondásos, a legtöbb kritikát és meghökkenést kiváltó ember van a magyar audio „ipar” palettáján, mint Godina István. Kíméletlen szókimondásával, indulataival, egyszersmind precizitásával, szakmai hátterével mindig is nagyon megosztotta az őt személyesen ismerőket. Én magam a…..
Az egész úgy kezdődött, hogy Laci bácsi lemezboltjában találtam tizenkét Ferencsik lemezt. Be kell valljam, hogy eléggé rá vagyok csavarodva a munkáira, főként a korai Hungaroton és Qualiton nyomatok szólnak bitang jól, de mivel ezek a lemezek a nagy többség számára értéktelenek – fogalmuk sincs,…..
Az alábbiakhoz – ha még nem tetted meg – javaslom elolvasni az Analóg vagy Digitális c. cikkemet, amely  ennek az írásomnak közvetlen előzménye, mai megállapításaim az ott elhangzottakra és az akkor átélt hangzásélményekre épülnek. A történet folytatása, hogy a Január eleji itthoni bemutató annyira…..
Lagavulin16 2016.02.24 20:20:57
"két 1600 köbcentis benzinmotor között sem lehet az égvilágon semmi különbség, hiszen mindkettőben ugyanakkora a lökettérfogat, ugyanannyi benzin-levegő keverék fér bele, tehát ( !!! ) muszáj egyforma teljesítményűeknek lenniük."
Ha már ragaszkodsz ehhez az allegóriához: a teljesség igénye nélkül (mivel villamosmérnök vagyok és nem gépész) amennyiben azonos oktánszámú benzinből azonos kompressziójú keveréket képezünk megegyező geometriájú égéstérben, akkor bizony egyforma teljesítményre számíthatunk (nyilván még egyéb tényezők is vannak).
Ez pont annak az allegóriája, hogy egy KORREKT módon implementált (értsd minden fontos paramétert kézben tartó) aszinkron USB interfészen keresztül bizony abszolút korrekt időzítésű és jelformájú bithelyes adatfolyammal láthatjuk el a DAC-ot a forrás minőségének meglehetősen (bár nyilván nem tetszőlegesen) tág határok között történő mozgása esetén. Az aszinkron módban maga a DAC vezérli az adatátvitel ütemezését és egyben a bithelyes átvitelt, majd a saját nagy pontosságú órajelével időzítve továbbítja (ellentétben a korai SPDIF szabvánnyal, ahol az időzítési információt is ugyanabból a jelfolyamból kellett a DAC-nak előállítania, innen ered az a mára elavult nézet, hogy bit és bit között van különbség). Vagyis az interfész egyszerűen nem törődik azzal, hogy mennyire pontos órajelekkel is megy 1-2-3 PC hálózatba kötve előtte (a 3-at ki se próbáltátok, ahol külön PC-n van a server, renderer és controller! ;-), ha megkapja bithelyesen az információt (és megkapja, hidd el!) felelősen gondoskodik arról, hogy a saját órajelével időzítse. Ez olyan alapvetés, amit egyszerűen nem lehet megkerülni és ami tökéletesen értelmetlenné teszi is technikailag mindazt, amit tapasztalni véltetek.
És akkor hadd térjek ki még egyszer a kísérletetek körülményeire, a vakteszt hiányára, az emberi érzékelés befolyásolhatóságára azzal, hogy idelinkelem a következő oldalakat okulásul:
www.thewelltemperedcomputer.com/KB/Perception.html
seanolive.blogspot.hu/2009/04/dishonesty-of-sighted-audio-product.html
Sajnos mindezek fényében még mindig azt kell mondanom, nem győztél meg!
Lagavulin16 2016.02.26 11:05:04
Abszolút igazatok van abban, hogy én nem is vettem részt a tesztelésben és pusztán az általam ismert műszaki háttér alapján vontam kétségbe az eredményt, illetve kritizáltam az eljárást! Végül is a lényeg az, hogy mindenki a lehetőségeihez mérten maximalizálni tudja a zenehallgatás élvezetét és Gábor számára ez az út ezt nyújtja!
Az a fránya kos természetem és karteziánus szemléletem (nagyon rossz kombináció) csak bajba sodort megint! Mea culpa!
Mindazonáltal tényleg kíváncsi lennék, hogy egy igazi vakteszt esetén is reprodukálható-e ez az eredmény! Az számomra abszolút meggyőző lenne! Ha esetleg kivitelezhető, kérlek ne vessétek el egyszerűen azzal, hogy felesleges!
A másik ami érdekelne, hogy vajon melyik út az optimális egy adott büdzsén belül elérhető hangminőség maximalizálására: a digitális jelforrás vagy a DAC rész költségének emelése? Vagyis egy kis/közepes árszinvonalú forrás (mondjuk egy audio-ra optimalizált, telepről üzemeltetett laptop) + felsőbb ár- és feltételezhetően minőségi szintű DAC vagy éppen egy szofisztikáltabb forrás (például a tesztelt 2 PC-s megoldás) + egy tisztességes, de nem abszolút high-end DAC? Jó, nyilván a tuti az lenne, ha mindenből a legjobbat, de egy költségkereten belül vizsgálódva!
És mielőtt bárki úgy értelmezné, hogy most a La Présance minőségét kérdőjelezem meg, nem erre gondoltam, hanem arra, hogy most a 2milliós büdzsé 60%-a forrás 40%-a DAC, vajon mit érnénk el mondjuk ugyanennek a keretnek olyan felosztásánál, hogy 20-25% forrás és 75-80% DAC!
Ha esetleg a további kutakodásaitok során ebbe az irányba is el tudnátok menni, további értékes információ lehetne mindenki számára, aki fejlesztést, beruházást tervez!
Soha nem gondoltam volna, hogy egyszer azzal fogom az őrületbe kergetni a szomszédaimat, hogy egy aktív subwoofer hangerőszabályzóját csavargatom próbálgatva, mikor találom el a szoba rezonanciafrekvenciáját...
Sylvester Stallone – Dolph Lundgren. Film: Rocky IV. (1985) A Rocky filmek sorában a negyedik rész hozta a leginkább heroikus küzdelmet. A hidegháború korszakának utolsó éveiben ugyanis a szovjet – amerikai ellentét és rivalizálás (mely a fegyverkezési versenytől egészen a sportokig terjedt) még…..
Lagavulin16 2016.02.03 16:31:04
Az analóg ( vinyl ) hanglemez utóbbi években tapasztalt Nagy Visszatérése sokunkban – bennem is - keltettek új reményeket, a mi , bakelit lemezen felnőtt korosztályunkban hagyományosan meglévő, analóg lemezjátszással kapcsolatos romantikus érzéseink mellé. Mert az analóg lemezjátszás nem csak…..
Lagavulin16 2016.01.17 20:24:00
Kedves Gábor!
Először is köszi, hogy őszintén írtál arról az élményedről, aminek hatására feladtad a korábbi audiofil=analóg=LP dogmához való ragaszkodást! Szerintem kell ahhoz egy jó adag spiritusz, hogy valaki ilyen nyíltan merjen megosztani egy ilyen vélemény módosítást!
Van viszont egy pontja a beszámolódnak, amit kifogásolnék: egy korrektül megépített, galvanikusan leválasztott, aszinkron USB/SPDIF átalakító vagy USB DAC-bemenet esetén a hiperszuper audió-PC szimpla parasztvakítás, garantálom, hogy egy igazi vakteszt esetén nincs az a vájtfülű audiofil, aki meg tudna különböztetni egy ilyen PC-t egy jobb minőségű egyéb forrástól. Technikailag nézve az USB szabvány kellően robusztus a bithelyes átvitelhez, az aszinkron interfészen keresztül a DAC vezérli az ütemezést ás látja el órajellel az adatfolyamot, a galvanikus leválasztás meg gondoskodik az egyéb csúnya zajok kordában tartásáról.
Próbálj szervezni úgy egy szeánszot, hogy Te nem tudod mikor mit hallgatsz, biztos vagyok benne, hogy nem fogod hallani mikor melyik forrásról szól!
A HD és DSD állományok hivatalos formában is szép számban elérhetők a neten, bár sok helyen geográfiailag korlátozzák egyes zenék hozzáférhetőségét.
Pl.: nativedsd.com, highresudio.com, theclassicalshop.net. prostudiomasters.com, hdtracks.com (mondjuk ők nem adnak el itthonra, de PayPal fizetéssel kikerülhető).
Viszont nem olcsó mulatság az ilyesmi és ahogy írtad bőven kell neki a tároló kapacítás!
Az art deco stílus 1910-től indult végét nehéz egyértelműen behatárolni, több területen hatása ma is érvényes. Megjelent az építészetben, a lakberendezésben, az iparművészetben, vagy például a festészetben is. A XX. század elpolgárosodott társadalma a tervezőket…..
Ha komolyan gondolta Kamu Miska azt, amit tegnap benyújtott, akkor ezek a narancslegények tényleg nem szarral gurigáznak. A nagy külföldi kiskerláncok régóta tartó molesztálása úgy tűnik, gyilkossági kísérletté fajul, többfrontos támadással most már azt üzenik a fiúk a mocsok…..
Braavos Hajót látunk felülről, ahogy bevitorlázik egy öbölbe, egy bazinagy kolosszus lábai között. Ilyenkor elgondolkodik az ember, hogy mégis, hogy a picsába építették fel ezt a nagyterpeszben álló, kétségkívül látványos szobrot az öböl bejáratához a braavosi zsiványok?…..
Régi tartozásom volt ez az interjú. Két éve készítettem a Sztereó Sound and Vision-nek, pontosabban az egy szám erejéig újáéledő Audio Magazinnak. Viszont Ők valamiért nem hozták le. Az interjút amúgy elküldtem, hogy jóváhagyassam, de válasz a mai napig nem érkezett, a…..
Lagavulin16 2014.05.07 23:17:35
Az Ikreknél I. Azzal kezdünk, hogy Robb és a muter egy térképasztal felett görnyednek, ami ugyan Stannisé nyomába sem érhet, de az ugye egy fix cucc, ez meg mobil, mozgatható, utazás közbeni babázásra is használható darab, szóval egál az állás. A terepasztalhoz tartozik egy…..
Az angol Top Gear című autós műsorban van egy szegmens, amiben celebsofőröket ültetnek egy átlagautóba, mutassák meg mit tudnak kihozni abból, és nem a csudakocsijaikból. Eddig Rowan Atkinson volt a faszagyerek, de Matt LeBlanc, azaz Joey a Jóbarátokból még őt is lenyomta - a…..
Ha valami nem működik, nem kell erőltetni, gondolta Simon Cowell, és mivel saját magában ezer százalékosan megbízik, az amerikai X-Factor kvázi kudarcát (nem hozott kiemelkedően jó számokat, bár annak idején az American Idol sem) ráverte a zsűritagokra és a műsorvezetésre, és…..
Liszt zenéjét akarva-akaratlan mindenki ismeri, aki a huszadik században – vagy azután – született. De vajon lehet-e toplistát összeállítani egy ilyen gigantikus életműből? Megpróbáltuk, kiderül, sikerült-e.Az idő ez esetben nekünk dolgozott: 2011-ben már csak azon…..
Vannak dolgok, amelyek annyira rútak, hogy már szépek. A női nemiszerv sem az esztétikum csimborasszója, mégis többen kedveljük, mint ahányan kritizáljuk. A nyolcvanas évek eleji Honda Honda Beat 50 azonban másféleképpen is megítélhető.Ha lemegyünk transzba, és a 80-as évekbe…..