Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Geo_

408 bejegyzést írt és 2110 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Még a magyar szélsőjobbos pártok jeles képviselői is globalisták, csak nem tudnak róla, és ez könnyen be is látható. Ők is naponta használnak okostelefont és ők is össze-vissza rohangálnak a benzinzabáló nagy batárokkal, éppúgy élvezik a globalizmus rengeteg előnyét mint sokan mások. (Ezeket a…..
Ha arra köteleznének, hogy  írjam meg, mit gondolok a világ állapotáról, könnyű dolgom lenne: fognám Földes György mély lélegzetű írását[i], kiirtanám belőle a baloldal, osztály, szocializmus, neoliberalizmus és mindenfajta izmus fogalmakat – s készen is állna a dolgozat. (A poszt a Népszavában…..
Attól függ, melyiküket találja hitelesnek közjó szempontjából. Ez egy furcsa, avíttasnak tűnő fogalom – s bár nem gondolnánk, ahogy az embertársaink többségéről sem, hogy ezen elmélkednének, de valójában mindenkinek van egy elképzelése arról, hogy mit várhat el önmagától, mit mit gondol jónak és…..
Egy nap, kétféle demokrácia-értelmezés. Kiváló alkalom, hogy előálljak egy harmadikkal :-) Török Gábor: Hogy mi a demokrácia és meddig tartanak a határai, az gyakran értékválasztás, felfogás, világlátás dolga. Szerencsére azért vannak megkerülhetetlen támpontok, számomra három ilyen akad: a szabad…..
Akkortájt, amikor a szerző született, épp "megállapodtunk" egy közös sörözés során egy JUSOS delegáció tagjaival, hogy a skandináv modellben közösen kiegyezhetünk - alapvető értékeim azóta sem sokat változtak. Ezért is tűnt izgalmasnak a "Pannon pumák, skandináv modellek és a magyar valóság -…..
Ez a rövid válaszom Bjorn Lomborg [i]izgalmas kérdéseket felvető írására. Egyszerű lenne a helyzetem, ha kiderülne, hogy a szerző az olajcégek megbízását teljesíti – s ezért érvel amellett, hogy a karbonkibocsátás nem veszélyes, a szegények sorsán pedig az olcsó energiával lehet segíteni...
Ajánlom neked, mert eléggé hasonlítunk abban, hogy „neoliberális komcsik” vagyunk – vagyis nem tagadjuk a magántulajdon, a piaci verseny minden formáját, ugyanakkor a piaci fundamentalistálnál jóval több társadalmi szolidaritást, közösségi létet tartanánk szükségesnek. Te elsősorban a józan észben,…..
Geo Multikulti, a fogalmakban is 2023.12.18 06:46:02
Sosem árt a fogalmakat előre tisztázni, hogy miről is beszélünk – vagy hogy a diffúz fogalomhasználat miatt az adott helyen és időben mit értünk egy adott kifejezésen. Számomra az az elfogadható, ha elő- vagy utótagal vagy egy kifejezésben, de a fogalom kapcsolódik az eredeti jelentéshez.…..
Miért nem szeretjük a zöldeket?[i] – s kit, miért igen A kérdőjeles mondat a címe Lányi András publicisztikájának. Könyvét is elolvasva én őt igen – mert sokat tanulhatok tőle, s sok mindenben tudok (?) vitatkozni vele...
Geo_ 2023.10.09 07:07:56
@MAXVAL birсaman közíró (cenzúrázott): túl sommás - így nem is tényszerű.
Vannak olyanok, akik - s ebben a buddhistákra hasonlítanak - nem tesznek különbséget bármely faj között, mások az embert is a természet részének tekintik, s épp az ember érdekében állnak ki a biológiai sokszínűség, a föld és az ivóvíz védelme, vagyis az emberi életfeltételek biztosítása érdekében. S ha harcnak tekintjük, akkor épp az embernek, a homo homo sapiensnek nincs esélye. Amúgy erről szól a könyv - de ezek szerint ezt nem tudtam elég jól visszaadni.
Geo_ 2023.12.04 18:51:13
@Lukács Gergely Sándor: Feltételezem, a komment nekem szól :-)

A kommentben írtakkal maximálisan egyetértek. Magát a könyvet, a Föld köztársaságot is igen nagyra értékelem, enciklopédikus tudás- és ismeretanyag szerepel benne. geo1.blog.hu/2023/07/25/az_istenek_a_fejukre_estek_most_jon_a_pofara_eses
S Lányi Andrással épp abban vitatkozom(?), hogy ő mintha nem venne tudomást a globális összefüggésekről, meghatározottságról.

A mostani poszt vége egy szoftabb - de talán realistább megközelítést ajánl.
Miért nem szeretjük a zöldeket MOST?Nagyon érdekes fejtegetés GEO-tól LA kapcsán. Ehhez csak egy gondolatot teszek hozzá, ami rövidencsak ennyi. „Miért nem szeretjük a zöldeket MOST? LA és GEO is erről beszél, és ebben van a főgondjuk, a MOST szóban.(Vendégposzt,…..
Elgondolkodtatott az „Elég a félelemkeltésből….”[i]c. írás (Ez a poszt a szerző engedélyével közreadott, némileg átszekesztett változat) Mostanában több könyv is a kezembe került, melyek a klímaváltozással foglalkoznak[xi]. A dolog technikai-technológiai részében nagy az összhang – pl.…..
Geo Bevándorló, vendégmunkás... 2023.08.18 11:44:37
A tudós szerzőknek igazuk van, amikor a gazdaság és a társadalom fenntarthatóságának a szempontjából azt bizonyítják, hogy „bevándorlókra szükség lenne, vendégmunkásokra nem”.[i] Ugyanakkor más képet kapunk, ha a nézőpontunkba bevonjuk a kultúra és a környezet fenntarthatóságának a vizsgálatát is.…..
Mostanában több könyv is a kezembe került, melyek a klímaváltozással foglalkoznak. A dolog technikai-technológiai részében nagy az összhang – pl. karbonsemlegesség zöld energiával, GDP (vagyoni növekedés) helyett minőségi élet (well-being), stb. Az egyik szerint ennek az akadálya a kapitalizmus…..
Megdöntük a kapitalizmust - vagy radikálisan változtassuk meg a világot? Amíg az ideológusok nem döntenek, én a 2. változatra szavazok...
Dobjuk ki a kapitalizmust, a liberális demokráciát            a szótárunkból. Az ismerőseim közt a magyar átlagot jócskán meghaladóan vannak a kapitalizmus és a liberális demokrácia hívei, akik valószínűleg élből visszautasítják a javaslatot. A maguk szempontjából tán igazuk is van – ők azt…..
Bár még nem készült el a Tik-Tok változat, talán sokan ismerik a történetet, amikor egy busman törzs életét felforgatja az égből aláhulló kólás üveg...
Geo_ 2023.07.26 12:24:35
@Bognár Attila: van még több is - igyekszem néhányat "olvasónaplózni" :-)

Igen, a legszegényebb országokban magas a TTR - pl Afrikában. Ott, ahol a nők iskolába járnak, dolgoznak - ott mindenhol csökken.
Mi a folytatása a mondatnak: ÉS TE KÉSZEN ÁLLSZ...? És te készen állsz feláldozni az életed a Fidesz-uralta hazáért? Készen állsz hősi halált halni az ostoba, öngyilkos "körkörös védekezés" érdekében, akár a NATO-val is szemben is? Készen állsz hősi halált halni Orbán…..
Geo_ 2023.05.23 15:38:55
@gigabursch: Tudjuk, azonnali fegyverletétel - mindenképpen ez a megoldás.
Geo_ 2023.05.23 15:41:24
@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: hogy jön a sorba Szájer és a katolikus papság (na jó, egy része)?
Geo_ 2023.05.23 18:29:47
@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: ja, csak az az álhír, amit annak tartasz :-)
Geo MI, tények és manipulációk 2023.05.23 15:25:18
16200254-10163610-00000000 Az InfoRádió Arénája az, ahol rendszeresen kibújok a buborékomból - mert pl. ilyen dolgokkal is találkozhatom:  Freund Tamás a kutatás világáról, a mesterséges intelligenciáról és arról, hogyan lesz az Akadémia a nemzet tanácsadója..
Egyre többször kerül szóba, hogy a DK jót húzott, amikor létrehozta árnyékkormányát. De vajon van-e esély Magyarországon egy klasszikus kétpártrendszere? Édes-e, ami készül?..
Az un boldogság vagy jól-léti indexben a finnek, dánok vezetnek - s hogy mi miben vagyunk mások, miért vagyunk jóval hátrébb ebben a sorban, a megfejtéshez a https://chat.openai.com/chat segítségét kértem.   (A két ország különbözöségét Hofstede alapján a legegyszerűbb szemléltetni)..
Geo_ 2023.03.11 19:30:59
@littke: igen
A Momentum pontokba foglalta, hogy szerintük melyek a legnagyobb kihívások[i]. Mindeni kedve, beállítódása szerint értékelheti vagy akár véleményezheti is ezeket – de előtte érdemes egy lépést hátrálnunk...
Geo_ 2023.02.26 13:54:16
@MAXVAL birсaman közíró (cenzúrázott): az általad vizionált világállamhoz képest biztosan az. Viszont:
USA, Oroszország, Kína - Svájc UK, Spanyolo: melyik nemzetállam?
Orbán politikája megbukott – de a hívei erről nem tudnak, s az ellenzék sem hiszi el..
Az "Elkxrtuk" költségvetése meghaladja az 1,14 milliárd forintot, amihez az alkotók 343 millió forint társasági adókedvezményes, azaz közvetett állami támogatást vehetnek igénybe. Ennyi pénz megy el arra, hogy aztán a filmre, mint hiteles kordokumentumra hivatkozhassanak, amelyben kitalált (azaz…..
Geo_ 2021.10.29 22:35:16
@midnight coder:

"A kékávósok pedig szépen ráterelték az elõbbit az utóbbira" - a fenét. Azt a nagy, békés tüntetést eleve rászervezték.

"Hogy ez egy elõre megtervezett esemény volt elég valószínû." Igen, úgy, ahogy én mondom.

A conteők pedig csak ezután jönnek.
Geo_ 2021.10.30 14:48:41
@midnight coder: aha.
Pepitában: miért az Atoriához szervezték a nagygyűlést, miért nem a megbeszéltek szerint irányították el az embereket - ha nem ez volt a cél.
Geo_ 2021.10.31 22:42:01
@Etniez: kinek mi érdeke lehetett ebben? (már amire van valódi gyanús, nem a levegőből)
Arra kértem, hogy készítse el az Elxurtuk! c. film pandantját. 2006 június, júlis eleje. Helyszín: Graz, egy egészségügyi intézmény, ahol Viktort próbálják meg talpraállítani, hogy képes legyen beszédet mondani Tusványosfürdőn. Teljes letagriában van - elvonulnak előtte az emlékei. Hogy verte…..
Tanmesénkben az egyik az ellenzéki (OE), aki a való életben 2010-ben azután 2/3-ot szerzett – a másik a hatalomban lévő (OH), aki már 2006-ban olyan hatalmi helyzetben volt, mint a mai. 2006-ban Orbán 13,5 %-os hiánnyal kalkulált – ilyen „alapon” ígért 14. havi nyugdíjat, s Gyurcsány ígéreteinek a…..
Geo_ 2021.09.11 19:53:51
@CSOKKI MÁLNA: kategorikusak a kijelentéseid. Legalább azt tedd hozzá, hogy szerinted.
Szerintem mindenki annak térdel le, akinek akar - a kijelentésed 2.része agybajszülemény.
Geo_ 2021.09.12 21:54:36
@CSOKKI MÁLNA: A stílusból nem olyan egyértelmű az az SZVSZ...
A térdekésről volt szó - akkor betiltanád a templomokban is?

Még azt sem tagadom, hogy létező - bár szerintem szorványos - jelenségekről írsz , viszont éppen Magyarországon fordított a helyzet. A keresztény vallás és kultúra nevében nyomnak el minden mást, ahol a magántulajdon már csak akkor szent, ha az a "családé", az etnikumok körüli zavarkeltésen élősködnek (iszlamofóbia vs Türk Tanács, stb), a gender kérdés torz értelmezésével keltenek pánikot - na, ehhez már valóban csak a karlendítés hiányzik...
Geo_ 2021.09.13 21:39:59
@CSOKKI MÁLNA:
A magyar határzár eltérítette a bevándorlókat a szerbek, horvátok, szlovének felé - védelmet Merkelék Erdogánnal kötött alkuja jelentett. Az NGO-k életet mentenek - és tisztességes elbánást követelnek. Pl. hogy valaki illegális migráns - azt csak az eljárás lefolytatásával lehet megállapítani. Senki sem mondta, hogy jó dolog lenne a tömeges migráció.

Türk Tanács: belátom, hogy röhejes - egyszer kiátkozom az iszlámot, utána pedig testvéri népnek nyilvánítok muszlimokat :-)

Mit nyomnak el, részletezd már, és hogyan? - ne tettesd hülyének magad, ott, ahol a Kedves Vezető állandóan keresztény országról beszél, s meg kell nézni, mi van az oktatásban, "kultúrpolitikában", NAT-ban, stb. (Elnyomásról beszéltem - nem tiltásról, bebörtönzésről). Neked nem hiányzik a nyilvánis hitvallás, hogy mi lett a “Csuhások! Térdre, imához!” csapatból ennyire hívő keresztény?