Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Grafofil

209 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az Edward Lear halálának századik évfordulójára megjelent négydarabos bélyegsor 32 pennys tagjára a Nonszensz ábécé egyik verse került, mégpedig a C-betűjé, melyhez kedvenc macskáját rajzolta le. Foss kiscicaként került Lear hazához 1873-ban. A far,ka azért lett rövidebb,…..
Tavaly ünnepelhettük születésének kétszázadik évfordulóját, de ez a bélyeg annak a sornak a része, mely halálának centenáriumi évében jelent meg. Ezen a 27 pennys bélyegen egy 1864-ben saját magáról készített rajza alatt egy sornyi kézírást láthatunk: egy búcsúzó…..
Ez a bélyeg az elmúlt évben jelent meg Giovanni Pascoli olasz költő halálának 100. évfordulója alkalmából. Egyik versének kézirat-részlete látható rajta. Ő pedig mintha csak a múltba nézne a képen. S valóban ez a vers a költő múltjának egyik legszomorúbb eseményét…..
Goethe és Paraguay? De hiszen egy világirodalmi nagyság szinte bármely ország bélyegén felbukkanhat. Azért van ennél konkrétabb magyarázata is. A Colegio Goethe 1893-ban a német bevándorlók gyerekeinek iskolájaként nyílt meg Paraguay fővárosában. A ma is működő intézmény…..
Az angol romantikus irodalom kimagasló alakja került a harmadik bélyegre az 1971-es irodalmi évfordulók sorba. Walter Scott a skót költő és regényíró születésének 200. évfordulója volt abban az évben. (Bár ő nem a költői munkássága révén lett ismert. De ide illik, és így…..
A 18. századi angol költő halálának 200. évében britek alkalmi bélyegsorba tették Thomas Gray-t, arcképével és aláírásával együtt. Londonban született 1716 végén. Több testvére is volt, de csak ő cseperedett fel egyedül. Anyjával maradt miután szülei szétköltöztek.…..
Három évfordulós angol szerző bélyegsorának első címletére került halálának 150. évében Keats. Rajzolt profilja szinte aláírására néz. John Keats 1795 októberében született Londonban. Ő maga nem volt szép férfi, mégis a Szépség költőjének nevezik. Mindössze három…..
Éppen születésének centenáriumának évében került a hat jelentős finn nőt bemutató bélyegsor egyik tagjára a svéd nyelvű finn költőnő Edith Södergran. Rajzolt portréja mellett nemcsak aláírása, hanem kéziratos sorai is láthatóak. Edith Södergran 1892 áprilisában…..
Dan Andersson születésének centenáriumára kiadott bélyegpáron a kék szín dominál. Az azonos címletű bélyegek egyikét északi fenyves-erdő látható. Az alsó sarkában lévő szavak együttese „a sötétség és hontalanság dalnoka” meghatározást adják. A svédek körében…..
Kezdjük a költői bélyegek sorát Eduard Mörikével, azzal a német poétával akivel legutóbb papként találkoztunk. Ezzel a 2004 szeptemberében megjelent alkalmi bélyeggel születésének 200. évfordulójára emlékezett a német bélyegkiadás. Az igazán hangulatos bélyegen…..
Írás bélyegen A hónap témája 2013.04.01 15:55:00
Két évvel ezelőtt már egy hónapot a költészetnek pontosabban olyan bélyegeknek szenteltem, melyeken költők keze nyomát is felfedezhettük. Nos szerencsére van még választék ilyen bélyegekből, így következzenek újra a "költői" bélyegek. Hiszen mi más illene jobban áprilishoz,…..
Eduard Mörike költőre emlékeznek a halálának századik évfordulójára kiadott bélyegen. A háttérben lévő motívumok rá illetve költészetére utalnak: Cleversulzbach-i szélkakas (Mörike egyik híres versének témája), a költő árnyképe, tollszár és tintatartó látható. Ezek…..
Ezen a 2005 nyarán (születése napján) kiadott Sri Lanka-i bélyegen hegedülés közben jelenik meg Marcelline Jayakody atya alakja. A háttérben lévő kézírás és alatta a díszesebb és szinte megkomponált – feltehetően – aláírása. Szinte tapintható benne valamiféle…..
A nagy egyház-reformer jobbra (a jövő felé) néz születésének 500. évfordulójának évében kiadott kevés színnel ellátott monacói bélyegen. Ám tekintetét mintha, a portréja mellett látható kálvinisták jelképre, a hugenotta keresztre emelné. Alakja mellett szinte megbújik az…..
Kálvin születésének 500. évfordulója nem maradt ünneplés nélkül. Most azt a francia emlékbélyeget mutatjuk be, melyre a reformáció jelentős személyiségének portréjának hátterébe egyik kéziratának részlete is odakerült. Kálvin János (1509 – 1564) vallotta…..
Krakkó érsekét, az 1967 nyarán a bíborosok közé került Karol Woytilát 1978. október 16-án választották pápává. Rövid életű elődje nevét választotta, csak a második sorszámmal: így lett II. János Pál pápa. Közel 27 éven át volt a katolikus egyház feje egészen…..
A Karol Wojtyła nyomában sorozat 2010-es bélyegsorának ezen eleme a wadowicei Boldogságos Szűz Mária főszékesegyházat mutatja. Nyilván a születéshez Mária alakja köthető, ráadásul ezen épület mellett áll a pápára emlékező szobor is. A későbbi II. János Pál pápa…..
Szép számmal találhatunk olyan bélyegeket, melyeken a közkedvelt pápa alakja mellett aláírása is megtalálható. Ám nemcsak híveknek és bélyeggyűjtőknek, hanem a grafológia iránt érdeklődőknek is igazi különlegesség az a bélyegsor, melyet a Karol Wojtyła nyomában sorozat…..
2001-et Stefan Wyszyńszki Bíboros Évének nyilvánította a lengyel parlament, így emlékezve a jelentős egyházi vezető születésének 100 évfordulójáról. Emlékbélyegén a portréja mellett egyik nemes gondolata: „Szeretem a hazámat, mint a saját szívemet, és mindent, amit az…..
Születésének 150. évfordulójára emlékezve Maironis éve lett 2012 Litvániában. A legismertebb litván romantikus költő a bélyeg képén papi viseletben ül kezében könyvvel. Mögötte egyik versének kézirata. A háttérben balra pirossal leghíresebb kötetének (Tavaszi hangok)…..
Papi viseletben tekint ránk a népszerű szlovén író, erről az 1996-os bélyegről, melyre, mint neves személyiség került, bár ez a bélyeg éppen születésének 125. évében jelent meg. Kevés színnel és elemmel bíró bélyeg hátterében F. S. Finzgar kézírásos sorai is…..
Írás bélyegen A hónap témája 2013.01.01 07:23:00
Január harmadik vasárnapja a vallások világnapja. Ezért e hónapban a vallás, a hit szolgáit, papokat és teológusokat veszünk sorra bélyegekről, melyeken kézírás is felbukkan. Két évvel ezelőtt bemutattunk bélyegével és írásával egy apácát, akit szentté avattak. Tavaly…..
A múlt század jelentős és sokoldalú szlovén tudósa dr. Anton Trstenjak a nagyvilág számára leginkább a színek lélektanával foglalkozó szakemberként volt ismert. Ezért kap ez hangsúlyt a születésének 100 évfordulójára kiadott bélyegen. Azért kézírást is találhatunk…..
A svájci filozófus, akit a női Szókratészként szoktak emlegetni 2000-ben hunyt el. A 2010-ben megjelent emlékbélyegén születésének 100. évfordulójára emlékeztek. Nem is kell számolgatni, hogy sejtsük, hosszú életet élt. Ezen a bélyegen egyik ifjúkori fotóján látható…..
A német filozófus és esztéta munka közben látható azon a fotón, mely a születésének 100. évfordulójáról megemlékező bélyeg középpontjában került. E kép hátteréül pedig egy írógéppel készült német nyelvű szöveg korrektúrája szolgál, melyben a kéziratos…..