Regisztráció Blogot indítok
Adatok
solesz

14 bejegyzést írt és 884 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Kedves Farkas Attila Márton! Elképedve olvastuk az új ateizmusról szóló írásodat a Kálvinista Apologetika oldalán. Igazad van abban, hogy az új ateizmus nem olyan, mint a régi. Az új ateizmus sohasem fogja már befogni a száját, nem fog a békesség kedvéért úgy tenni, mintha az egyházak, szekták…..
„Mi az érzelmi intelligencia? Az, hogy nem leszek azonnal depressziós önmagamtól. Képes vagyok szemügyre venni magam és az engem körül vevő világot, és a mások szemével is képes vagyok látni, nem csak a sajátommal.” (Vekerdy Tamás) Egy világ, ahol sokáig nem volt divat érzelmekről beszélni. Egy…..
solesz 2019.03.18 08:50:51
Amikor nagyon kis közösségekben éltek az emberek, akkor az érzelmek a nyelv, a kommunikáció része volt, egy adott közösségen belül az azonos történések azonos értelmű érzéseket keltettek, és pontosan lehetett tudni, hogy mi, hova vezet.
Egy nagy ugrással ma, amikor a közösségek hatalmasak, minden befolyásol mindent, kereszthatások jelennek meg, érzelmi nyelvezetek keverednek és teljes káoszt tudnak előidézni.
A családi egységből hozott érzelmi rendszer már nem feleltethető meg egy másik családból hozott érzelmi rendszernek, pontosabban egyes történések mást jelentenek az A családban míg megint más a B családban, azaz ugyanazok a történések más érzelmi reakciókhoz vezetnek. Az A családban kedvességből azt mondták kislánynak, hogy te kis szőke hercegnő, a B családban pedig a butaság szinonimájaként használták ugyanezt a félmondatot, akkor ez a két emberke később eltérő érzelmi reakciót fog adni, ha ezt a mondatot meghallja, mert amikor a szöveget hallotta kisgyermek korában, akkor a szöveg mellé társult a közlő érzelmi reakciója, az érzelmi nyelvezete is, azaz kedves volt, mosolygott, a másik támadó volt, cinikus stb.
Aztán meg évek múltán nem értjük a munkahelyen a másikat, hogy most miért lett ideges, vagy éppen minket nem értenek meg, hogy miért nem vagyunk azok. (és tegyük hozzá, hogy ma már a családok is többnyire teljesen vegyes érzelmi rendszerekből nőnek ki, mert a szülők már eleve egy belső elnyomással kezelt eltérő érzelmi rendszert működtetnek a gyermekeik felé)
Az érzelmek elnyomása pedig nem feltétlen egy társadalmi elvárás, hanem egy agyi racionalizálás, annak az érdekében, hogy az érzelmek feleslegesen ne ütközzenek, hiszen nem lehetünk meggyőződve arról, hogy az érzelmeink éppen adekvát választ adtak-e a történésekre.
Szerintem azt kell elsősorban megérteni, hogy az érzelmek egy adott szűk közösségben tekinthetőek valamennyire jó indikátornak, tágabb vagy idegen közösségekben maximum sejtetik az irányt, de sohasem lehetünk abban biztosak, hogy a történéseken keresztül (legyen az pl. metakommunikáció) pontosan azt az üzenetet értjük, amit a másik feladott.
És még mindig csak a felszínt karcolgatjuk. És, még ha tudatában vagyunk is mindennek, még akkor sem tudjuk az érzelmeinket egyik pillanatról a másikra lecsillapítani.
Az európai versenyzők hamar megismerték a pályát, különösen az új-zélandi Paul Radisich. Két adáson vagyunk túl a dominikai palikozásból, és ha agyonvernek sem tudom megmondani, miről és kinek szól ez a műsor, amit Exatlonnak hívnak, és kábé olyan, mintha a Survivor…..
UPDATE: A lentiekre reflektálva Hajós András a Facebookra kitett egy posztot, amiben ezt írja: Ehhez csak annyit tennék hozzá, hogy a Sztárban Sztár infó nem a borsblikktől van, és a forrása leellenőrzött, de ettől még simán át is verhetett.   Epheszoszi Hérakleitosz azt mondta már jó régen,…..
Lefülelt mondatok című heti rovatomba eddig ötven gondolatot emeltem át a Független Hírügynökség kínálatából. Ebből harminc Lendvai Péter interjúiból való. A kolléga úr jó interjúkat készít, ám eközben bizonytalan a helyesírása. Valószínűleg tehetséges pályakezdőről van tehát szó. Bár néha az a…..
solesz 2018.07.24 09:39:57
@Zöldi László: a "finomkodás" kapcsán fogalmaztam meg szélsőségesen, hogy félreérthető, és ezért írtam a végére azt, hogy egy szerkesztő jól jött volna. Ha azt írtad volna, hogy bocs, félreérthetően fogalmaztam, az is elég lett volna. Az egész cikk az izraelitázás miatt született, de a felhozott pár mondatra érdemben nem válaszolsz.
Fun fact: egy publikus, anonim kommentfalon, "névtelen senki"-zel :)
solesz 2018.07.24 10:05:59
@Periodista: itt meg kell védenem Zöldit. Nem ő érdeklődik Vitray származása után.
Zöldinek csak az fáj hogy az izraelita szó túl finomkodó.
Múltkor a Pershingek kapcsán írtam arról, hogy milyen hálás dolog Szlovákiában mozdonyokat fényképezni, hiszen sokkal több színben léteznek, mint nagyrészt egyenfestésű itthoni kollégáik. Ez dízelfronton is így van, többek közt kedvenc Búváraimmal - belőlük ugyan nincs annyi fajta, mint a különböző…..
solesz 2018.03.23 09:16:25
Érdekes egybeesés, hogy tegnaphoz képest napra pontosan 25 éve volt a Guns 'n Roses népstadionos koncertje. Ha jól számolom, hithű underground harcosként pontosan azóta nem is jártam hasonló méretű rendezvényen. Akkor is ültem, meg most is, csak a Axléken még, a Depeche Mode-on meg már. A két…..
solesz 2017.05.23 14:47:50
@fizetekmegegysort: Na, akkor nem vagy egyedül. A Depeche Mode-ra a MOM kultúrházban toltuk..., én sem ma kezdtem. De:
A mindent monotóniába süllyesztő basszus a végén már kifejezetten idegesítő volt, a David Bowie (Heroes) szám alatt a közönség elkezdett látványosan unatkozni, a színpadi munka - ha egyáltalán annak lehet nevezni a zenészek mozgását, előadását - nulla volt. Dave pörgött 3x, aztán körbe balettozta 3x a színpadot. A koncert ritmusa (dinamikája) nekem nem jött át. Még a gyorsabb számok is vontatottnak tűntek.
Szerintem a kivetítő is túl nagy hangsúlyt kapott, kb 15 perc után úgy éreztem magam, mintha filmet néznék koncertzenei aláfestéssel.
Szerencsére a zene - már ami a túltolt basszuson átjött - jó volt!
A közönség is szuper volt, a cikkírónak abban teljesen igaza van, hogy a közönség énekeltetések viszont jól sikerültek.
És elfogadom, hogy másnak sokkal jobban bejött az egész.
Az ember csak néz, és nem hiszi el, hogy amit lát, az tényleg van, pedig nem káprázik a szeme, a Sztárok a jégen című showműsor orosz kiadásában tényleg koncentrációs tábori egyenruhába öltöztettek két szereplőt (sárga csillaggal a mellükön), valóban beesettre sminkelték az arcukat, és így táncoltak…..
A fenti videó nagyot futott a magyar interneten: a Facebookra kitolt, kommentár nélküli felvételt eddig 910 000 alkalommal indítotték el, és több, mint ezer komment érkezett rá. Tudom, hogy nem sokat mondó összehasonlítás, de a vasárnapi Tényeket a teljes lakosságban 657 235, a Duna TV hatórás…..
solesz 2016.10.25 15:00:04
@Pic: Drága szívem. Az ünnep az ünnep. A propaganda, meg propaganda.
Itt ezer éve nincs ünneplés, hanem aktuálpolitika. 56-os ünneplés lenne az, hogy Orbán kiáll és mindenről beszél, csak arról nem, ami akkor történt?? Ennyit kellett volna mondania:
"Tisztelt Hölgyeim és Uraim, 1956-os események során a népünk harcolt az elnyomó szovjet és az önsorsrontó hazaárulók ellen. Ünnepeljük meg, hogy népünk képes volt erre, és emlékezzünk meg, akik e forradalomért vérükkel és életükkel fizettek."
Ami ezen túl mutat, az már nem ünnep.
solesz 2016.10.25 15:01:00
@Terézágyú: "A falusi embernek a vallási ünnep az ünnep" - nem így láttam a Kossuth téri jelenetekből :)
solesz 2016.10.25 15:07:00
@Pic: "Mondjuk esküvőre gyűlnek" ... Ez a példa ott sántít, hogy a Kossuth téren a tömeg egy aktuálpolitikai szónokot fütyült ki. Kimondható, hogy Orbán minden megmozdulása már csak arról szól, hogy megvezesse a népet. Elég sok disznóság zajlik, cél a figyelem elterelése.
Mindennek nevezném Orbán vasárnapi fellépését, csak ünnepinek nem.
Az esküvőn, van egy pár, akik a porondon vannak. Ha valaki elkezd ünnepi tósztot mondani, és abban mindenkit lehülyéz, aki neki nem tetszik, akkor engedtessék meg a hallgatóságnak, hogy kifütyülik. Erős összemosás, a minden indok nélkül handabandázó, részeg esküvői vendéget összemosni azokkal, akik egy ünneprontó beszédet kifütyülnek.
Ha Budapestről kéne klassz köztéri szobrokat megemlítenem, kapásból csak Wagner Nándor 2010-es művét, a Filozófiai kertet és az Ibis Hotel tetején található alkotást, Madarassy István lebegő bronzszirénjét tudnám felsorolni. Igaz, ott van még a városligeti Anonymus szobor is mint ikonikus pesti…..
Hajós András beszólt a Tv2 hírfőnökének - harsogja a hétfői Bors. Hétvégén ugyanis volt egy beszélgetés, Szegvári Katalin Nem celeb, csak híres című könyvének bemutatóján a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon, és a kötetben meginterjúvolt 13 híresség közt ott volt többek között Hajós…..
solesz 2016.04.25 15:35:54
@campobaszo: Ez nem egy egyszerű hírigazgató.
Sőt legkévésbés az.
Fidesz embere.
Nem fogja hagyni, hogy sértegesse.
Mint ahogy a korábbi főnökét is kitette ez a nő egy pillanat alatt.
Jogosan hiányoltátok a 21 utált zenekaros cikkünknél a magyar mezőnyt. Ezt jelen írással igyekszünk is pótolni nektek! Mivel a közönség szava szent, a kedvetekért összeválogattunk egy kis háztájit, lássuk, kik azok a magyar bandák, akiket elítél a közvélemény egy része,…..
solesz 2016.01.19 18:59:03
@Csibefogó: Az megvan, hogy a világon sok helyen magyar közönségnek zenélnek?
És klub szinten adnak "teltházas" koncertet?
Nem becsülöm le őket, de túlzásokba sem esek.
1975. szeptember 19-én sugározta először a brit BBC2 tévécsatorna Fawlty Towers címmel a Waczak Szállót, főszerepben az angol humor nagyágyújával, John Cleese-zel. A „angol riviérán", egy devonshire-i városban, Torquayben lévő hotel mindennapjairól szóló szériát ő maga…..
„Mondd meg, mit eszel, megmondom ki vagy” – szól a gasztronómia francia klasszikusának, Anthelme Brillant-Savarinnak a mondása. Ha azt mondod, kósert, zsidó vagy. Ez persze ma már nem feltétlenül igaz. Sokan vannak ugyanis olyanok, akik kóser boltban vásárolnak és kósert esznek, habár semmilyen…..
solesz 2015.02.03 20:42:32
@frikazojd: ez sok vallás alapeleme, az olyan szabályozás, aminek maradéktalanul nem lehet és többnyire felesleges is megfelelni.
Milyen érdekes és sokszínű is ez. Szentül hiszik, hogy a disznó tisztátalan állat (ezért sem fogyasztható el a zsidó hit szerint - és a muszlimok sem ehetik meg) pedig Európában már elég régóta fogyasztják. Ennek egyik titka pl az állatorvosi felügyelet. De próbálnánk Indiában marhát enni...
De ez talán olyan mint az anyanyelv. Ami megszületésünktől kezdve épül bennünk fel.. Ha egy családi fészekben a zsidó kultúra szerint zajlik a háztartás, akkor az ebben felnövekvő embernek ez nem lesz teher. Sőt, inkább egyfajta sajátossága lesz.
Szándékos profánsággal kérdezhetné meg egy angol, hogy vajon miért nem hagyjuk már abba a magyar nyelvet, hiszen annyira megnehezíti az életünket, a világon az egyik, legtöbb ember által beszélt nyelv az angol...
Erre csak egy válasz van: személyiségünk egyik képzeletbeli gerincoszlopáról nem tudtunk lemondani, mi több, a kérdés sem igazán érthető :)
Libazsírban konfitált fokhagymás csirkemáj Elő-elő forduló finomság ez nálunk, de javarészt a nejem szokta készíteni. Most én kaptam kedvet hozzá - és íme a végeredmény. Egy nagyobb serpenyőben felkarikázott hagymákat kezdek el dinsztelni, majd a megborsozott, sózott és…..
solesz 2015.02.03 07:42:42
@háténimmár: @Húsimádó:ha csak a kislángot nézzük akkor lehet konfitálás, hiszen a lekvárfőzést (mint klasszikus konfitálást) is kis lángon végzik.
Húsok esetén nekem is inkább az alacsonyabb hőmérsékletű, zsiradékkal teljesen fedett sütés a konfitálás. A hőfokot 80 fok körül tartom, ezzel megakadályozom, hogy a nedvesség távozzon. Egy átlagos méretű karaj esetén kb 4-5 óra.
Egyszer majd párhuzamosan elkészítem mind a kettő verziót. A csirkemájnál elég lehet 1-1,5 óra is.
solesz 2015.02.03 07:42:53
@Húsimádó: @háténimmár: ha csak a kislángot nézzük akkor lehet konfitálás, hiszen a lekvárfőzést (mint klasszikus konfitálást) is kis lángon végzik.
Húsok esetén nekem is inkább az alacsonyabb hőmérsékletű, zsiradékkal teljesen fedett sütés a konfitálás. A hőfokot 80 fok alatt tartom, ezzel megakadályozom, hogy a nedvesség távozzon. Egy átlagos méretű karaj esetén kb 4-5 óra.
Egyszer majd párhuzamosan elkészítem mind a kettő verziót. A csirkemájnál elég lehet 1-1,5 óra is.
solesz 2015.02.03 17:00:03
@Húsimádó: @háténimmár: ha csak a kislángot nézzük akkor lehet konfitálás, hiszen a lekvárfőzést (mint klasszikus konfitálást) is kis lángon végzik.
Húsok esetén nekem is inkább az alacsonyabb hőmérsékletű, zsiradékkal teljesen fedett sütés a konfitálás. A hőfokot 80 fok alatt tartom, ezzel megakadályozom, hogy a nedvesség távozzon. Egy átlagos méretű karaj esetén kb 4-5 óra.
Egyszer majd párhuzamosan elkészítem mind a kettő verziót. A csirkemájnál elég lehet 1-1,5 óra is.
Bár az MTVA nem hosszabbított szerződést Fábry cégével, és maga Fábry Sándor is elismerte, hogy bizonytalan a Fábry Show jövője, most mégis úgy néz ki, hogy márciustól újra indulhat a műsor. A Borsnak az MTVA erősítette meg, hogy már folynak a tárgyalások, bár konkrét…..
solesz 2015.01.29 10:23:45
Természetesen gyakorlatilag a mérnökökre van a legnagyobb tényleges szükség a világon, ezt egy percig sem tagadom. Valószínűleg a legtisztességesebb és társadalmilag leginkább elfogadott módja a hatékony pénzszerzésnek. Ugyanis mindenki tudja, hogy az ügyvédek szenteskedő…..
A Bors infói szerint a nagy átalakulás közepette a köztévénél elsunnyogták Fábry Sándor új szerződésének aláírását (pedig azt a rongyos 440 milliót csak ki lehetne gazdálkodni az évi 80 milliárdból, ugye), így jelenlegi állás szerint nem lesznek újabb humorbonbonok a…..
Ép ésszel nem képzelhető el, hogy Angela Merkel látogatásának a Fidesz ellehetetlenítése, vagy Orbán Viktor leváltása lenne a célja. A korrupciómentes kormányzásról értekezik a jehovisták hozzánk most beadott, Őrtorony című, 2015. január 1-jei keltezésű, New Yorkban…..
solesz 2015.01.05 22:56:58
Sok mindenről volt itt már szó, lássuk sorjában. 40 év orosz megszállás után az orosz befolyást kerülni kell. Volt ez annyira szar mint trianon. 30 évvel vetette vissza az életet, és mély ideológiai nyomot hagyott itt. Felveti a teljes nemzeti büszkeség, az orosz elnyomás áldozatainak emlékének egyéni érdekek miatti eldobásának vádját. Ugye hallottatok az orosz lobbi módszereiről bulgáriában...? Az orosz megszállás és a ránkerőltetett kommunizmus nem területet, hanem az saját utunk járásának képességét "csatolta" el tőlünk. Gyurcsány, Orbán csak a seggek nyalásához értenek. Orbán gőgjét meg nem tévedés államgérfiúi nagyságnak hinni. Úriemberség? Ugyan. Felelősségvállalás? Muhaha.
Más.
Merkel, mint EU elég sok pénzt hoz ide. Sokat is adunk nekik vissza, lásd Merci, Audi stb de a szaldó még mindig nekünk kedvez... EUR milliárdokban. Lehet hogy kevés adót fizet a német ipar itthon, de nem közmunkás bérszintet fizet és azt sem közpénzből... és nem kevés embernek... jelen pillanatban a hazai gdp növekedés jelentős része onnan jön.
Az usa szerepe hazánk viszonylatában meg sosem volt egyértelmű. De ez nem az ellenség-barát vonalon nem egyértelmű inkább a semleges-barát vonalon. Az pedig, hogy kémkedés zajlik mindenfelől mindenfelé elég régi hagyomány, és mondjuk a kettős beszédet alkalmazó politikusok miatt elég elengedhetetlen. Ma pl ki tudja, hogy Orbán hol áll? Nagyjából a titkosszolgálatok. De ismétlem, több ezer éves hagyomány a kémkedés. És hogy ma van-e itthon belső elhárítás... alias iii/iii... ne legyenek kétségek. Ez mindig is így működött, és így is fog. Ezek max a csekélyértelmű emberek érzelmi befolyásolására alkalmas hírek és nem többek annál.
Merkel meg bejelentkezett ide. Nem kért meghallgatást. A kormányoldal ezért sem rendez kommunikációs propagandát, mert legjobb esetben csak simám nem tudják a látogatás célját... de a szokásos diplomáciai csatornákon már valószínűleg megtudták... és nincs mit a zászlóra tűzni.
Az amúgy sosem jó hír, ha a tanítónéni rendkívüki családlátogatást tervez. A dícséretet nem így, hanem ünnepségeken szokták osztani. De ha nagy titkos Putyin melletti összeborulást tervezne Merkel, hát akkor sem így történne ez. Akkor lenne egy rendezvény, ahol szép nyugiban tudnának beszélgetni. És nem hónapokkal ezelőtt lett volna meghirdetve.
Nem. Kormányt nem fog és akar dönteni. De határozott szándékai vannak. És ne felejtsük el, hogy otthon náluk az egyik legerősebb emberről van szó. Sokszor nagyobb nép, sokszor erősebb gazdaság feje jön ide. Aki minden hónapban utal az országnak. Putyin is utal, de csak egyeseknek. Az ő pénze svájci számlákat hizlal.
Hogy nézne ki a mai Szentpétervár, ha a szovjet korszakban lebontott, főleg egykori egyházi tulajdonú épületek (templomok, kápolnák, rendházak) ma is állnának? Mennyiben befolyásolnák a városképet? Ebben kérdésben segítenek dönteni Аlina Glazova fantasztikus képei, aki városának építészeti…..
solesz 2014.12.17 02:04:02
@Kovács Ferenc 14: "tűzzel-vassal irtani kell!"
Azért ezek a szavak vallásért kiálltanak :D
Egyfajta reciprok eretnekség üldözés...
solesz 2014.12.17 09:30:45
@Hajszás Láncos: nekem jobban számít, hogy ki és mit tesz, és kevésbé, hogy miért.
Ha a hit nevében nem irtották volna tűzzel-vassal a másképp gondolkozókat és nem akarnák minden pillanatban befolyásolni az életemet, hanem szépen csendben ellennének (ellettek volna) a templomaikban, akkor nem is érdekelne, hogy miben hisznek. Bármilyen gondolat nevében tűzzel vassal irtani helytelen. Ez árnyalható álláspont, de főszabályként működik.
Bár lehet, hogy egyesek úgy érzik, jó okuk van illegálisan hozzájutni egy-egy játékhoz, nehéz vitatkozni azzal, hogy a fejlesztőknek joga van ez ellen harcolni. Néhány másolásvédelmi intézkedés biztosan frusztráló, néha azonban a kreatív megoldások a leghatásosabbak… 8.…..
Dúlnak a viták a fórumokon az egyik nagyszerű színészünk váratlan halálának okán. A távozása mindannyiunkat megdöbbentett, de sajnos ez az élet rendje: amikor itt az idő, le kell lépni a színpadról. A felzúdulás oka nem a döbbenet szárnyain bontakozott ki, hanem a megemlékezésen. Azon a tényen, ami…..
Szerencsétlen Sutka felcserélte a szart a fosra, amikor a kilencvenes évek boszniai háborújából elmenekült, éspedig a Gáza-övezetbe. Hozzáment egy palesztin férfihez, bizonyos Abu Salehhez és az Al Jazeera tudósítójának elmesélte, hogyan éli meg családjával a legújabb…..
solesz 2014.07.18 09:43:35
@Fergio: a ciszjordániai területekkel nincs háború. A hamasszal van. Mert ott izrael arcoskodott, bevonult, kivonult stb. De ez emár elég régen történt, és a hamasz azóta sem nyugszik.
Ha a palesztin belpolitikát nézed, akkor a fatah és a hamasz között is elég nagy ellentét van. Nem véletlen, hogy forradalmakat hirdetnek. Kell a hatalom, kell a pénz - belpolitikai szinten.
Ehhez az egyik legjobb módszer folyamatosan fenntartani a konfliktust.
solesz 2014.07.18 09:49:51
@Muad\\\'Dib: ebben eltérő a véleményünk. Szerintem izrael nem különösebben rámenős ebben a háborúban. A vaskupola az, ami részéről mérsékeltté tudja tenni a reakciót. És egszen addig, amíg nem raboltak el és öltek meg néhány izraelit és nem égették el a palesztint addig elgurigáztak egymás között.
Azóta kicsit felpaprikázódott a helyzet.

Igazából a hamasz is mondhatta volna, hogy - na jó, nem akarjuk mi ennyire komolyra venni. De a palesztin belpol helyzet sem engedi a lazulást számukra.
solesz 2014.07.21 08:13:52
@outmigrant: mint ahogy azt pár sorral lejebb pont írtam is. De oda nyilvánvalóan nem jutottál el, ahol a félelemről, mint fő motivációról írtam. Távol álljon tőlem az aljasság. Legalább annyirra távol, mint mások minősítése.
Elég sokan azt próbálják erzékeltetni, mintha Gázában izrael haláltábort működtetne. Kiéheztetésről, elzárásról, direkt civilek elleni támadásokról, stb írnak. Meg arra hivatkoznak, hogy az erősebb engedjen, ne éljen vissza az erejével... szerintem ezek a méretes csúsztatások. És ezek sem aljasságból, hanem indulatból születnek. Ha úgy fogom érezni, hogy valaki egy beszélgetésben aljas, akkor ki is fogok szállni onnan.