Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Janguli

796 bejegyzést írt és 9 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ismét történelmet írt a Liverpool 2024. február 17-i meccsén, amelyet egyébként 4:1-re nyert meg a Brentford ellen: még nem volt példa a 132 éves múltjukban arra, hogy a kezdőcsapatot bajnoki mérkőzésen 11 különböző nemzetiségű játékos alkotta volna. De minek köszönhetők a Vörösök újabb sikerei? A…..
A 2023-as Bolyai Emlékév lezárása alkalmából a Bolyai János Matematikai Társaság megosztotta Pataki Éva "Találkozás a Végtelennel: Bolyai János" című filmjét, amely 2003-ban elnyerte a Budapest Magyar Filmszemle Ismeretterjesztő kategória díját.  Döbbenetes tény, hogy Bolyai Jánosról nem maradt…..
Még a kor zseniális magyar tudósai, a híres „marslakók" is Neumann Jánost tartották a legélesebb eszűnek maguk között, aki megalkotta a játékelméletet és a számítástechnika alapjait is, fasori diákból az amerikai elnök tanácsadójává válva. Bohém és intuitív Neumann korántsem hasonlított azokra a…..
Hófehérbe és fényekbe öltözött Stockholm, így várta a svéd főváros a Nobel-hétre a díszvendégeket és a kitüntetettek vendégeit. A Nobel-díjas Karikó Katalin 2023. december 4-én érkezett. A világ legismertebb tudományos díjával elismert személyiségeket ünneplő rendezvénysorozat „hivatalosan” 2023.…..
Lax Péternek (sz. 1926-ban, Budapesten) a New York University professor emeritusának legmagasabb kitüntetése a Norvég Tudományos Akadémia 2005-ös Abel-díja, amelyet a parciális differenciálegyenletek elméletének, alkalmazásának és számítógépes megoldásainak területén végzett úttörő munkásságáért…..
„Arról szeretnék beszélni, hogyan látom, mi van most és mi lesz holnap. De kezdeném a tegnappal. Nem tudom, hány olyan ember van a közönségben, aki elég öreg ahhoz, hogy ezt a képet tudja értékelni. Akárki tudja azonosítani? – A berlini fal. – Igen, ez a berlini fal, ez 34 évvel ezelőtt történt.…..
 "Néhány szemléletes példával bemutatom, a Brouwer-féle fixponttételt, amelyre alapul Neumann híres tétele, amely megalapozta a játékelméletet, és a közgazdasági matematika több Nobel-díjas eredményét. Bemutatásra kerül, hogy mi ennek az elméletnek a jelentősége a biológiában, illetve a…..
Egy faiskola működtetésekor számos tényezőt figyelembe kell venni a hatékonyság és a hozam maximalizálása érdekében.  A közvetlen helyszíni megfigyelések és az időben történő betekintés a faiskolák működésébe elengedhetetlen a fagazdálkodáshoz, hiszen: Megbízható információkat…..
2023. szeptember 4-én vette át Lovász László az első Fejes Tóth László-érmet, amelyet idén alapított a Rényi Intézet. Rényi Alfréd halála után, 1970-től 1983-ig Fejes Tóth László volt a Magyar Tudományos Akadémia Matematikai Intézetének második igazgatója. Az érem a magyar és nemzetközi…..
  Szemerédi Endre Gömböccel játszik  ..
Ezen a héten a világ minden részéről jönnek Budapestre matematikaoktatással foglalkozó kutatók az ERME (European Society for Research in Mathematics Education) kongresszusára. Ennek apropóján ültünk le beszélgetni Csapodi Csabával, aki a Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet tudományos munkatársa…..
Ember a gépben? Egyesek élnek-halnak az ilyen fajta halhatatlanságért: szívesen feltöltenék agyukat egy szoftverre. Ez egyelőre erősen sci-fi, például a mai mesterséges intelligenciák ehhez túl specializáltak. Viszont a zeneszerzés is az. Vajon mi lép elő a gépből: kísérteties stílus-utánzat, vagy…..
2023 májusában megrendezésre kerül az ELTE Természettudományi Karának kiválósági rendezvénye, az Eötvös Nap, ahol átadásra kerülnek a kari elismerések és díjak. Az idei Eötvös Nap egyben Lovász László nemzetközi hírű matematikus tiszteletére rendezett díszdoktori ünnepség része.  A Kar napját…..
2023 márciusában hatalmas örömmel számolt be róla Ferenc pápa, hogy közel egy év után fel tudott állni a kerekesszékéből, és bár segédeszközzel, de saját lábán közlekedik. Súlyos térdproblémáján a többi közt a lágylézerterápia segített, amely igen komoly fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő…..
Az adatbányászatban, a mesterséges intelligenciában, a statisztikában és másutt gyakran ütközünk abba a problémába, hogy a változók számának növekedésével a vizsgálandó esetek száma exponenciálisan vagy még gyorsabban nő, és a probléma kezelhetetlenné válik. Ezt a jelenséget hívják „kombinatorikus…..
Lovász László "A Fazekas Gimnáziumban a matematika órák egy részén hármunkat (Pósa Lajossal együtt) Rábai tanár úr felmentett a részvétel alól, feltéve, hogy a hátsó padokban (viszonylag) csöndben matematikával foglalkozunk. Folytak ugyan sakkjátszmák is, de betartottuk, hogy a matematikával való…..
A chatelő, rajzoló, zeneszerző mesterséges intelligenciák korában MI-lázban égünk - egy tudományos, de közérthető videó révén kötjük össze ezt a témát Neumann Jánossal.  A Neumann Társaság alelnöke, Gulyás László, az ELTE Informatikai Kar Mesterséges Intelligencia Tanszékének docense előadást…..
Buzsáki György világhírű agykutató, az első Brain Prize egyik kitüntetettje. A New York-i Egyetem Idegtudományi Intézetében működő laborja már a 19., amit pályafutása alatt épített fel. Kutatásuk fő területe a memória működése, az információ kódolása, tovabbítása és tárolása, valamint az alvásnak…..
Előző rész Matematikusok lóháton. Kazahsztánban John Webbel – A gimnázium után elvégezted az Eötvös Loránd Tudományegyetem matematikus szakát, elindultál ezen a pályán. Életedből továbbra sem maradtak ki a matematikai diákolimpiák. Reiman Istvántól idézek, 1998-ban írta ezeket a sorokat: A magyar…..
 – Tisztelt Elnök Úr, kedves Jocó! 2013. jubileumi év az életedben. Tudsz erről? – Nem. Pelikán József – Ötven évvel ezelőtt, 1963-ban vettél részt először, elsős gimnazistaként a matematikai diákolimpián. – Ez igaz. – Akkor ezüstérmet szereztél, az elkövetkező három évben pedig aranyakat.…..
"1959. január 21-én jelentették be a sajtóban az első magyar elektronikus - a Neumann-elvek alapján működő - számítógépet, a szobányi méretű M-3-at. Ezt tekintjük a magyar számítástudomány megszületésének; a bölcső, melyből felnőtt a hazánkban ma erős informatikai tudomány és vállalkozási…..
Kíváncsiság: a tudomány pótolhatatlan eleme Minden nagy felfedezés abból ered, hogy a tudósok pusztán a kíváncsiságukat követve kezdték vizsgálni a természetet. Az első kísérletek idején a kutatók szinte sohasem gondolnak jövőbeli felfedezéseik gyakorlati alkalmazásaira és ipari hasznosságára.…..
Az UNESCO 2021. szeptember 15-i ülésén hirdette a világ első öt országra kiterjedő bioszféra-rezervátumát. Több mint 20 éves munka gyümölcseként az Ötoldalú Mura–Dráva–Duna Bioszféra-rezervátum (Biosphere Reserve Mura-Drava-Danube) megkapta azt az elismerést, amely a természeti értékek és a folyók…..
A bioszféra-rezervátumok a tudomány, a természetvédelem és a fenntartható fejlődés szempontjait egyesítő, egyedülálló vállalkozás vívmányai. Ezek múltjába, jelenébe és jövőjébe engedett betekintést az idei World Science Forum keretében, az UNESCO és az MTA közös szervezésében…..