Regisztráció Blogot indítok
Adatok
MTVSZ_Alexa

119 bejegyzést írt és 59 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A Magyar Természetvédők Szövetsége reakciója a kormány által július 13-án bejelentett hétpontos energia veszélyhelyzeti tervre:   1. A rezsicsökkentés átalakítása, differenciálása előrelépés lehet(ne).* Azonban csak akkor, ha a hogyan-ját a kormány méltányos módon rendezi: kiemelten a rengeteg,…..
    Az elmúlt évtizedekben a (mindenkori) magyar kormány az orosz import gáz melletti hosszú távú elköteleződést választotta, átmeneti szerepet szánva a fosszilis földgáznak, 80%-ban az import gáznak. Ez azonban a fosszilis energiahordozóktól való függőségünk kiváltását elodázza, és a mai…..
MTVSZ_Alexa 2022.05.05 18:58:08
@Kitiltott Vélemény @Nancsibacsi :
Lehet, hogy helyi szinten pl. mélyebb völgyek településein jellemző, de országos szinten nem gyakori télen se, hogy heti/hétnél hosszabb tartós borús-szélcsendes pláne mínusz fokos időszak van az ország egész területén. A nap- és szélenergia jól kiegészíti egymást: ha egyik régió borult-szélcsendes, a szomszédos régió (téli éjszaka is) lehet borult-szeles vagy napközben télen napos-szélcsendes vagy napos-szeles.

Sajnos ide nem lehet jpg-t beilleszteni, ld. a 12.oldal két ábráját:
energiaklub.hu/files/study/Energiaklub_Sz%C3%A9lenergia%20a%2021.%20sz%C3%A1zadban_2.pdf
"...a téli időszakban a szélenergia, nyáron a napenergia mutat kedvezőbb értékeket, vagyis a két technológia jól kiegészítheti egymást egy megújuló energiára alapuló decentralizált villamosenergia-rendszerben. Egy efféle kooperáció szempontjából lényeges az is, hogy a szélenergiából származó villamosenergia-termelés az éjszakai órákban nagyobb mértékű, még ha ez a különbség nem is szignifikáns. Összességében kijelenthető, hogy mind napi viszonylatban, mind pedig szezonálisan vizsgálva igaz, hogy a naperőművek és szélturbinák egymást jól támogató, kiegészítő technológiák, ami az egyik magyarázata annak, hogy az energetikai átalakítás élvonalában járó országok miért telepítenek mindkét technológia esetében jelentős kapacitásokat."

A nehezen szabályozható (zsinóráramot adó) lignit- ill. atomerőművek egyre inkább kerékkötőivé válnak a modernizálódó-decentralizálódó-digitalizálódó (blockchain) irányítású villamosenergia-rendszereknek. Ezért is problémás, hogy a magyar kormány deklarált célja a hazai villamosenergia termelést "fele Paks, fele PV"-vé alakítani, és eközben a Paks II-nél jóval versenyképesebb áron termelni tudó, a termelt napenergiát (nagyrészt) kiegyenlíteni tudó új szélerőművek telepítését mesterségesen, rendelettel elleheteteleníti.

Az EU-s egységes áramhálózat és árampiac is fontos tényező: Mo. szükség esetén a hálózaton a szomszédoktól/EU-ból áramot is importálhat ill. exportálhat, és ennek egyre nagyobb része megújulókból származik.
MTVSZ_Alexa 2022.05.06 16:35:30
@Lord_Valdez: sajnos tévedés, a teljes hazai végső földgázfelhasználásnak közel FELE, 48%-a volt a lakosságé (2020-as a lefrissebb MEKH adat). A teljes belföldi primer földgázfelhasználás 367 000 TJ volt 2020-ban, 261 000 TJ a végső összfelhasználás, ebből 127 000 TJ a lakossági felhasználás. www.mekh.hu/download/a/ad/01000/3_2_eves_foldgazmerleg_2014_2021e.xlsx
Úgyhogy a kulcs a lakosság földgáz-függőségének csökkentése, emellett az átalakító szektor az ipar és a kereskedelmi-szolgáltatási szektor földgáz-felhasználása dobogós.
A hazai (lakó)épületek energetikai felújításával a teljes hazai éves földgázfogyasztás ötöde, az import negyede, 2 milliárd m3 megspórolható. Az energiatakarékosság közös érdekünk, ezzel csökkenthetjük a fosszilis-függőségünket és védekezhetünk a növekvő piaci energiaárak ellen; az energia-önellátás…..
Felfűzök egymás mellé néhány "gázos" hírt, asszociálni szabad…       Magyarországon jelenleg négy nagy földalatti földgáztároló létesítmény üzemel: Pusztaederics, Kardoskút, Hajdúszoboszló és Zsana. Utóbbi az egyetlen mészkő tároló, a többi porózus homokkő közegben tárolja a gázt. Zsanára a…..
A budapesti repülőtéren évente két magyarországnyi utas fordulna meg, ha a tervezett bővítések megvalósulnának, miközben a reptér okozta lég- és zajszennyezés már most százezrek életét keseríti meg. A Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) és a Közép- és Kelet-Európai Bankfigyelő Hálózat…..
MTVSZ_Alexa 2021.10.12 18:12:30
A repülőtér terjeszkedett a kertváros irányába. A lakók (zöme) piaci áron vették anno a kertvárosi lakásokat, akkor az egy csendes nyugodt környék volt. A térképen is látszik, hogy hová telepítették a repülőteret, amely azóta csak tovább bővült: kulturaltlegikozlekedesert.hu/SzovegKezdolap_elemei/Rakoshegy_terkep.jpg?fbclid=IwAR3A94QJdNUNv1RMRSUDS-Z0RlINbJySAWO2UjKivGfGX4NOfpA2lB9NORU

MI A PROBLÉMA?

A budapesti reptér éves forgalmát eredetileg 6 millióra tervezték, most 15 millió (volt a csúcs 2019-ben), a projekt eredményeként 21 millióra bővülne - két magyarországnyi ember utazna át egy év alatt. Emellett a teherforgalomra tervezett Cargo City miatt az évi 150 ezer tonnás légi teherforgalom további lég- és zajterhelést jelent.
A repülőtér hatásterületén mintegy 1 millió lakos él (ahol a reptér működéséből eredő mikropor-koncentráció a normál érték 2-13-szorosa), ebből félmillió ember a súlyosabban érintett zónában (9 kilométeres kör), ahol a repülőtérrel kapcsolatos légszennyezés káros egészségügyi hatásai a legvalószínűbbek. A zajterhelés is mintegy félmillió főt érint, közülük legnagyobb mértékben kb. 70-80 ezer embert.
A beruházó Budapest Airport és a Bank nem egyeztetett érdemben az érintett lakossági körrel, nem vette figyelembe érdekeiket, és nem nyújtott eddig megfelelő kompenzációt/megoldási lehetőséget.

mtvsz.hu/repter
MTVSZ_Alexa 2021.10.12 20:30:03
@Bircanyíró: Itt emberek egészségéről van szó, mindennapi életéről, életminőségéről, amit a reptér miatti állandó zaj- és légszennyezés tökretett. De a gazdaság csak a pénzből ért - képes volt a hitelező Bank leírni, hogy a reptérbővítésnek nincs jelentős környezeti és társadalmi hatása, miközben semmilyen érdemi vizsgálatot nem végzett, vakon elfogadta amit a beruházó állított. Ezért muszáj a helyi lakosokat ért károkat forintosítani/eurósítani, és úgy kommunikálni, mert ebből ért csak a hitelező Bank és a beruházó. Mi civilként mindössze annyit teszünk, hogy felhívjuk a figyelmet a problémára és a reptér hatásterületén élő egymillió lakos jogos panaszait eljuttatjuk az illetékes döntéshozók és a hitelező Bank felé, hogy végre meghallják őket és békében, nyugodtan tudjanak a helyiek élni.

A térképen is látszik, hogy a lakott terület, a kertváros volt itt előbb, és a reptér terjeszkedett a lakott területek felé, az emberek kárára: kulturaltlegikozlekedesert.hu/SzovegKezdolap_elemei/Rakoshegy_terkep.jpg?fbclid=IwAR0Apr73AzY0tP05Y5jhovXE2PpLU3zicIcvr4ERwFTKrGdFlGH6URFxOj8

Budapesti reptér: 1950: 7000 műveletszám, 1987: 2 700 000 műveleszám, 2019: 16 000 000 műveletszám - ezt brutális expanziót a fél-egy évszázada ott élő családok, de még a néhány évtizede odaköltözők sem láthatták előre; még a gazdasági elemzők se igazán.

Ganztelepi lakos: "XVIII. ker. Ganztelepen a települések, a mai utcák körben már a reptér előtt is itt voltak. 1950. május 7-én adták át a Ferihegy 1. felülről repülőgépet formázó főépületet, tudjuk, hogy olyan géptípusok voltak, amelyek még a libalegelőről is fel tudtak szállni, de még a 60-as években is egy darab felszállópálya volt a nagy tojás alakú terület közepén. Néha felszállt egy gép főleg a nagy háborús bombázások után senkit nem zavart. Mindenki az akkor kialkudott teljes vételárért vette a telket, ingatlant, semmivel nem volt olcsóbb, mint bárhol máshol."

Bélatelepi úti lakos: "sok ősöm, rokonom itt élt velem együtt a Bélatelepi úton, jogutódlás szempontjából 1890 óta. A mostani Bélatelepen is éltek már akkor emberek, Rákoshegy is 128 éve település.
  Tíz éven belül megszűnne itthon a szén (lignit) erőművi és lakossági használata. A BAZ, Heves és Baranya megyék mint szénrégiók szénkivezetését, megújulását az Európai Unió 104 milliárd forinttal támogatja. Kérdés, hogy a leginkább érintett helyi közösségek tudnak-e majd élni a Méltányos Átmenet…..
  Bár a magyar helyreállítási terv az első tavalyi tervezet óta jelentős változásokon ment keresztül, még jelentősen erősíteni kellene ahhoz, hogy biztosítani tudja a zöld és igazságos helyreállítást. A terv magára hagyja a háztartásokat az energetikai felújításban, és nem javasol könnyen…..
A hágai fellebbviteli bíróság több pontjában helyt adott a Milieudefensie / Föld Barátai Hollandia és négy nigériai magánszemély keresetének, amit 2008-ban indítottak a Shell olajvállalattal szemben. Igazságszolgáltatás a Shell által okozott szennyezés áldozatainak A bíróság megállapította, hogy…..
Kép: flickr.com Az épületek, főleg a lakóépületek energetikai felújítása számos társadalmi, gazdasági és környezeti probléma komplex kezelésére képes. A legnagyobb energiamegtakarítási potenciállal rendelkező lakóépületeken elvégzett mélyfelújítások (60 %-nál nagyobb energiamegtakarítást hozó…..
Kép: unsplash.com A Magyar Energiahatékonysági Intézet (MEHI) vendégcikke, az új tanulmányuk alapján.   Kutatók körében ma már széleskörű egyetértés van arról, hogy az energiahatékonyság a klímacélok elérésének megkerülhetetlen és egyik leginkább költséghatékony eszköze, ami az…..
  Írta: Bart István, a Klímastratégia 2050 Intézet igazgatója   Váratlanul progresszív lépéssel 2020 júniusában Magyarország törvénybe iktatta, hogy 2050-re elérjük a teljes dekarbonizációt, azaz legfeljebb csak annyi üvegházhatású gázt fogunk kibocsátani, mint amennyit elnyelnek erdőink,…..
  Írta: Harmat Ádám, éghajlatváltozás és energia programvezető, WWF Magyarország   Ahogy egyre több ország – mint például Magyarország is – kötelezi el magát a klímasemlegesség elérésére, úgy egyre inkább hangsúlyt kap az erdők szénelnyelő képességének növelése. Ezzel párhuzamosan a…..
  Megnéztük, hogyan zajlik a cseh szénkivezetés és a tervek készítése, hogy lássuk, mit tanulhatunk belőle itthon: leginkább, hogy ne így. A  magyar szénrégiós - BAZ, Heves és Baranya megyei - tervezés várhatóan hamarosan elkezdődik. A csehekkel közösnek tűnik a veszély, hogy a helyiek helyett a…..
Az OurPower platformja közösségi energiapiac: összeköti a zöldáram-kistermelőket a fogyasztókkal. Adás-vétel fair áron. Európában sok helyen civil közösségek lépnek fel a klímaválság káros hatásai ellen – nemcsak követelik a tiszta, megújuló energia alapú gazdaságba való energiaátmenetet, hanem…..
Elsőre naiv kezdeményezésnek tűnt, egy nagy bányavállalat és a szlovák kormány akarata ellenére indult, de végül mintaértékű társadalmi részvételi folyamattá vált a Felső-Nyitra szénrégió méltányos átállási (szénkivezetési) akciótervének fejlesztése. Felső-Nyitra területe Szlovákia nyugati részén…..
MTVSZ_Alexa 2020.10.03 13:37:36
@arthurthedent: A pécsihez hasonlóan zajlott Borsodban is anno 30 éve a bányabezárás - hirtelen és szervezetlen, utcára kerültek emberek, azóta is nyögi. Naivság azt hinni, hogy a 30 éve összeomlott, élőhalott bánya- és nehézipar feltámasztható ill. feltámasztandó. Megvolt a szerepe a múltban, a szénrégiók felzárkóztatását, fejlődését viszont ma csak akadályozza a szén-nosztalgia. Minden tisztelem az egészségüket, életüket feláldozó bányászoknak. Ma ideje abbahagyni az önáltatást, múltba révedést, és a helyi lakosokkal, önkormányzatokkal közösen kidolgozni, hogyan lehet tartós, egészséges munkahelyeket teremteni a régióban. Pl. hogy ne csak a közmunka vagy a 'szalag mellett' legyen.

Idén később a hazai szénrégiókban is elindulhat majd a tervezés (a kormány vállalta a tervek készítését, az EU támogatja, pénzügyileg is majd a megvalósításukat): a baranyai, borsodi és hevesi helyi önkormányzatok, közösségek, kkv-k stb. szóljanak bele a régiójuk fejlesztésébe. Legyenek javaslatok, projektötletek, pl. ami megerősíti a kkv-kat, tartós és korrekt munkahelyeket teremt, az egészségkárosító fosszilis helyett jobban kiaknázza a térség tiszta energiaforrásait (pl. földhő - távhő, naperőművek), a tájra épülő belföldi szelíd turizmust erősíti, élhetőbbé teszi a falvakat.

Pl. vegyen részt majd a baranyai méltányos átállás területi terve folyamatában, és konstruktív vitájában.
A Föld Barátai Európa honlapján megjelent angol nyelvű cikk fordítása az MTVSZ közösségi energia programjának keretében készült. A program célja a megújulóenergia-közösségek népszerűsítése, a hazai kezdeményezések szakmai támogatása és érdekérvényesítés az új EU-s irányelvek adta jogok magyarországi…..
  A Zsil-völgy, Románia leghírhedtebb széntermelő régiója végre igen jó helyzetbe került a helyi közösségeknek és az Európai Unió szénkivezetésre, méltányos átállásra szánt forrásainak köszönhetően. Tanulva a térség fájdalmas múltjából – a '90-es évek tömeges bányabezárásaiból – az aktív helyiek…..
  Avagy hogyan birkózott meg egy innovatív ukrán közösség az atom-traumájával? Éghajlati reménységeink történetei Nr.2. Európában sok helyen civil közösségek lépnek fel a klímaválság káros hatásai ellen – nemcsak követelik a tiszta, megújuló energia alapú gazdaságba való energiaátmenetet, hanem…..
  Tegyünk most az egészségesebb jövőért! Eljött az igazságos zöld átmenet ideje A nyílt levél alább olvasható és letölthető innen. Május 20-án az Európai Unió bemutatja új költségvetési javaslatát, benne a gazdasági helyreállítást érintő elemekkel. Ennek kapcsán az Energiaklub, a GreenDependent…..
Európában sok helyen civil közösségek lépnek fel a klímaválság káros hatásai ellen – nemcsak követelik a tiszta, megújuló energia alapú gazdaságba való energiaátmenetet, hanem maguk is részt vesznek benne.  Közösségek, városok és hétköznapi emberek dolgoznak a közösségi tulajdonban lévő megújuló…..
  Borsod-Abaúj-Zemplén megye, azon belül is a Sajó-völgye Európa egyik legszennyezettebb levegőjű területe. Ennek fő okozói a korszerűtlen fűtés, az ipari létesítmények, a közlekedés, valamint a terület földrajzi adottsága, mely megnehezíti a légszennyező anyagok kiürülését. Az egészségügyi…..
A magyar emberek várható élettartama több mint 5 hónappal nőhetne 2030-ig, ha teljesülnének az uniós levegőterhelés-csökkentési célok. A Kormány elfogadására vár az a terv, ami az ehhez szükséges intézkedéseket tartalmazhatná. A kulcs a lakossági szilárd tüzelés, elsősorban a fűtés által okozott…..
Ág Magyarország három legelmaradottabb régiójának egyikében, a Dél-Dunántúli régióban található település. Az egykori Sásdi kistérség -  ma Hegyháti Járás - aprófalva.  A zsákfalu magán hordozza a halmozottan hátrányos helyzet minden elemét, hiszen munkalehetőség helyben alig van, a foglalkoztatást…..
A rossz minőségű magyarországi épületállomány és az akár ténylegesen szemétnek számító, szennyező fűtőanyagok használata tovább mélyítik, és hosszú távon konzerválják az energiaszegénységet. Így a túl költséges felújításokat és jó minőségű fűtőanyagokat megfizetni nem képes, de azok hiányában…..
A háztartási szilárdtüzelésű berendezéseket érintő szigorítások idén és 2022-ben lépnek életbe. A szándék jó, de állami (és EU-s) támogatással szükséges segíteni az energiaszegénységben élő háztartásokat, hogy ne kerüljenek patthelyzetbe. Az MTVSZ Szénkivezetés programja keretében cikksorozatban…..