Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Beszélj úgy...

30 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Szevasztok! Kérdésem volna! 2008.07.11 17:12:00
Ha kérdeznél vagy javasolnál, itt megteheted a kommentekben! A nagyobb horderejű témákat átemeljük külön posztba, ha röviden el lehet intézni, akkor itt válaszolunk.Fontos: egyszerű hibajelentést ne írj ide, arra való a support kukac blog.hu emailcím. Az ilyen kommenteket…..
Friss tartalmakat - a maskeppnevelunk.blogspot.com oldalon olvashatsz!         ..
Adele Faber és Elaine Mazlish: Beszélj úgy, hogy érdekelje, hallgasd úgy, hogy elmeséljeElső fejezet: Gyermekeink érzelmeinek, érzéseinek feldolgozása Második fejezet: Hogyan bírjuk együttműködésre gyermekeinket? Harmadik fejezet: Büntessünk? Negyedik fejezet: Hogyan…..
A fegyelmezéssel legtöbbször az a baj, hogy a pillanat hatása alatt történik, amikor a szülők dühösek azért, amit a gyermekük tesz. Gondolkozás nélkül a maximális megtorláshoz folyamodnak. TIPP:  először gondoljuk át, vajon a gyermek felelős-e teljes mértékben a…..
  2011. áprilisi Dunakeszi  Polgárban (12. oldal) olvashatod a cikket az olvasókörről.  Az első olvasókörnek lassan a végére érünk. Igény szerint indulhat a következő, akár hétköznap délelőtt (ide gyermekedet is elhozhatod), akár hétvégén délelőtt.…..
Bekapcsolódtunk a Születés Hete rendezvénysorozatba!    Ha nap, mint nap veszekedsz gyermekeddel, ha úgy érzed, nem találjátok a közös nevezőt, ha nem találsz megoldást a problémáidra, ha úgy érzed, csak a büntetéssel érhetsz el eredményeket nála, vagy, hogy vele…..
Adele Faber & Elanie Mazlish: Beszélj úgy, hogy érdekelje, hallgasd úgy, hogy elmesélje "Csodálatos szülő voltam, mielőtt gyermekeim születtek volna." Kezdi könyvét az írópáros. Nem éreztük ezt gyakorló szülőként oly sokszor? Elméletben mindig…..
Ingrid Sjöstrand: Ha volna apukám Ha volna apukám, õ lenne a legerõsebb. Kocsival járna, és a kocsiajtó hangosan becsapódna, mikor hazajön. Pipázna, és benzinszaga volna, és minden este hancúrozna velem. Aztán újságot olvasna, vagy kiabálna velem: Mi lesz…..
Mielőtt a Faber-Mazlish féle testvérféltékenységbe belekezdenék (ami ugye eredetileg a Beszélj úgy… egy fejezetének indult, csak kinőtte magát) jöjjön Dr.Ginott néhány gondolata a féltékenység eredetéről, a megnyilvánulásokról, a féltékenység okairól, végül…..
Hazugság – de miért hazudnak a gyerekek? Ennek Dr. Ginott szerint több oka is van. Leggyakrabban félnek a következményektől. Másképp megfogamazva: mi magunk nem engedjük meg nekik, hogy igazat mondjanak. Hiszen ki választana olyan utat, melynek „jutalma” biztosan…..
A modern bizonytalanság: Dr.Ginott nagyszüleink erélyes, határozott – és nem mindig helyes – módszerét veti össze a mi folyton jó utat kereső bizonytalanságunkkal. „A nagypapa, ha hibázott is, teljes bizonyossággal cselekedett.” Azt sugallja, hogy a mi jónak…..
Fenyegetés, megvesztegetés, ígérgetés, gúny, hegyibeszéd… és még valami, amiről eddig nem volt szó, de nekem nagyon tetszik (vagyis nagyon nem): kudarcra vezet, ha udvariatlanul akarjuk gyermekeinket udvariasságra szoktatni. Fenyegetés - „Ide figyelj, ha ezt még egyszer…..
Dicséret Dr.Ginott a dicséretet a gyógyszerekhez hasonlítja (egészen pontosan érzelmi gyógyszernek nevezi) melyeket nem szabad mértéktelenül alkalmazni, az előírásokat be kell tartani, és mellékhatások lehetnek... első olvasatra meghökkentem, és nekifutottam újra. Nem…..
Foglalkozzunk most egy kicsit saját érzelmeinkkel is. Hányszor éltünk már át lelkifurdalást, miután gyermekeink kihoztak minket a sodrunkból, hányszor fogadtuk meg a veszekedések után, hogy soha többé nem mondunk ilyesmit, hányszor szégyelltük magunkat még magunk előtt is? A…..
Valódi tartalom a kérdések mögött Amikor az ötéves Bálint először ment óvodába, meglátta a falon levő „festményeket” és hangosan megkérdezte: „Ki csinálta ezeket a szörnyű képeket?” Anyja zavarba jött. Megrovóan nézett a fiára és gyorsan rászólt:…..
Ha tetszik a blogom, gyertek és keressetek rá a Facebook-on a Beszélj úgy, hogy érdekelje közösségre, kövessétek ott az új blogbejegyzéseket, kommenteljétek, fórumozzatok, ajánljátok ismerőseiteknek. Én pedig megköszönöm a segítségeteket:) A másképp nevelünk program…..
Két helyen is kitértem már az önbeteljesítő jóslat (Pygmalion effektus, Rosenthal  és Jacobson kísérletei) fontosságára. Leírom gyorsan a lényeget újra:  az ember egyre inkább olyanná válik, amilyennek a környezete látja, a kimondott vagy sugallt elvárásoknak…..
Van egy kérdés, melyet minden elindulás előtt legalább egyszer felteszek a férjemnek: ”Na, hogy nézek ki?”Mire ő a legjobb szándékkal válaszol:   Csinos vagy drágám, mint mindig! Sosem láttalak még szebbnek! Fogytál is? Na, te aztán kiöltöztél!…..
Montessori módszerItt, az önállóság támogatásánál találom hasznosnak megtenni a kitérőt Maria Montessori ezerkilenczázas évek eleji (!!!) módszere felé. Montessori hátat fordított kora elmaradott oktatási rendszerének és a szellemileg visszamaradott és hátrányos helyzetű…..
„Keserédes a szülők élete. Kezdetben teljesen elkötelezzük magunkat egy apró, tehetetlen emberi lénynek. Az évek során aggódunk, tervezünk, vigasztalunk és próbáljuk őket megérteni. Minden szeretetünket, munkánkat, tudásunkat és tapasztalatunkat nekik adjuk, hogy egy napon…..
Dr.Haim Ginott: Szülők és gyermekek című könyvének előszavában (Mérei Ferenc írta) bukkantam rá erre a novellára - vagyis az utalásra, hogy érdekes lehet. És valóban... Mérei az előszóban a negatív szülői stílusokat mutatja be: Aránytalanság: mikor egy törött…..
Jutalom, dicséret. A dicséretről lesz még szó később, most csak a jutalomról tennék említést. Tárgyjutalom jó jegyért, szép rajzért, szófogadásért (!) is szokott járni. Nem, nem túlzok, képzeljük csak el a játékbolti jelenetet: „Ha szépen viselkedsz és nem pakolsz…..
Nem is beszélve arról, hogy mit tanulnak a büntetésből gyerekeink… azt, hogy ez a módja a probléma „megoldásának”, kezelésének. Ha valaki sérti az érdekeimet, az büntetést érdemel. Tehát ha az osztálytársam (akár véletlenül) eltöri a vonalzómat, akkor …..
Miért büntetünk? Hát nézzük csak. Azért büntetünk, mert a gyerek rossz volt és meg kell tanulnia mi a jó és mi a rossz. Egyébként honnan tudná, hogy nem szabad többet ilyet tennie? Vagy azért büntetünk, mert gyermekünk annyira elvetemült, hogy csak ebből ért? Vagy, mert…..
Jó kis cikkre bukkantam ma. Tardos Anna írta, aki mellékesen egyébként gyerekkorom egyik kedvenc könyvének – A baba első lexikonja, azaz ahogy én emlékszem rá Zsófi és Peti  – egyik szerzője, persze nem ettől szerzett hírnevet. Nem mondom, hogy abszolút újdonság…..