Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Kelepisti

212 bejegyzést írt és 4225 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az ezredfordulón a cseh CIAF (Czeh International Air Festival) volt Közép-Kelet Európa legnagyobb repülőnapja. Ekkor még rendszeresen több tucat országból jöttek résztvevők, és bőséges repülőprogram várta Hradec Hralove repülőterén a látogatókat. Azóta már a Moraván is sok víz lefolyt. A CIAF…..
A honvedelem.hu-n megjelent poszt tájékoztatta a civil közvéleményt, hogy 2024. február 23-án Évértékelő és feladatszabó értekezletet tartott dr. Bali Tamás ezredes, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár parancsnoka, amelyen Könczöl Ferenc ezredes, az MH Légierő Parancsnokság megbízott parancsnoka…..
Magyarország kormánya közölte 2024. február 23. 13:26-kor, a www.kormany.hu weblapján, hogy négy géppel bővíti Magyarország a honvédség Gripen vadászbombázó repülőgépflottáját - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök, miután tárgyalt Ulf Kristersson svéd miniszterelnökkel. Magyarország…..
Csehországban a caslavi repülőbázison 2005. május 21-én nyílt napon búcsúztatták a MiG-21MFN vadász és az UM gyakorló, valamint üdvözölték az utódtípust a JAS-39C/D svéd harci gépeket. A Mikojan-Gurevics Tervezőiroda MiG-21 repülőgépcsaládjából Csehszlovákia szétválása után, a cseh légierőben…..
Június 7. és 16. között a Florennes-i légibázison rendezték meg a Tactical Weapons Meet elnevezésű nemzetközi gyakorlatot. Ez az esemény a Belga Királyság Florennes-ben állomásozó 1. század "Stingers" centenáriumának részeként jött létre. S  A Tactical Weapons Meet hivatalos patch-e Az…..
Husz éve, 2004. augusztus 22 és 31 között tartották meg az Dragon Nest 2004. hadgyakorlatot a Kecskeméti Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison.  A nemzetközi hadgyakorlaton, svéd és brit résztvevői mellett hazánk 59/1 és 59/2 harcászati repülőszázadainak MiG-29B és UB Fulcrum frontvadász és L-39ZO…..
Életem első angliai kiruccanása, és egyben az első Air Tattoo International megtekintése 1992-ben történt. Ebben az évben érdekes módon a futópálya és guruló utak javítása miatt, nem Fairford, hanem egy régi második világháborús bombázóbázis, egyben a brit Repülőkísérleti Intézetnek is otthont adó…..
POGGIO RENATICO, Olaszország - A NATO Telepíthető Légi Vezetési és Irányítási Központja (DACCC) 2023. december 4. és 15. között hajtotta végre a Poggio Dart 23 gyakorlatot. A cél a DACCC légi vezetési és irányítási (AirC2) képességeinek bemutatása, mint autonóm központ északi Olaszország…..
  Tíz éve a Kecskeméti 59/1 Puma harcászati repülőszázad méltán ünnepelhetett 2013. december 17-én. A JAS-39EBSHU harcászait vadászrepülőgépeken a repült órák száma elérte a 10000-et. Volt-e ok az ünneplésre? A JAS-39 Gripen harci repülőgépek bérleti szerződését az 2001-ben első Orbán kormány írta…..
Javában zajlik a Adaptív Huszárok 2023 (ADHU23) gyakorlat országszerte, sok esetben már új technika részvételével. Zord..
Kelepisti 2023.12.02 11:51:21
@zord: Érdekesség, hogy Larry Bond Cauldron című regényében már közel két évtizede megjósolta az Airbus gyárat Hazánkban, de még Sopron környékén ..
A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum a Bálna rendezvényközpontban hozott létre időszaki kiállítást 175. éves magyar Honvédség tiszteletére. Az ünnepi lógó (forrás: ujbuda.hu) Üröm az örömben, hogy a budai várban a Kapisztrán téren lévő Hadtörténeti Múzeum szintén 2023. május 22-én zárt be, a…..
2005. november elején a Francai Haditengerészeti légierő az AeroNavele 11F századának Dassault Super Etendard Modernisé (SEM) repülőgépei állomásoztak a Kecskeméti Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison. A Long Fall 2005 elnevezésű gyakorlaton négy repülési napon repültek a gall pilóták a magyar…..
A Szerb haderőfejlesztési program a 78 napig tartó NATO-légiháború után indult el. Szerbia már 2016- hozta a programot, amely 2019-ben a haderő szervezetének átalakulását is eredményezte. A 2017-ben, Belgrád felszabadításának 73. évfordulóján a batajnicai repülőbázison került megrendezésre a…..
Az 54. NATO Tigris Találkozó első alkalommal Lengyelországban került megrendezésre május 14 és 25 között, ahol a Poznan melletti 31. taktikai légibázis adott otthont. A Lengyel Légierő Lockheed-Martin F-16C/D Fighting Falcon flottájának nagy része itt köztük a 6. „Tigris” harcászati repülőszázad itt…..
  A Magyar Honvédség vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár 1. Harcászati "Puma" repülőszázadának 30-as számú együléses JAS-39C (EBS-HU) repülőgépe a NATO Tiger Meet idei rendezvényére új díszfestést kapott. A díszfestés valójában matrica, hasonló anyagból, de hazai szállítótól, mint amelyek a…..
  Augusztus 27-28-án rendezték meg a lengyelországi Radomban az általában két évente megtartott repülőnapot. A rendezvény lógója (forrás: airshow.wp.mil) A különféle hazai minisztériumok és állami intézmények mellett a PZL, az Airbus, a Lockheed-Martin, a Leonardo és még több más…..
Németországban a Weser-hegység peremén fekvő Bückeburg, Schaumburg-Lippe hercegeinek egykori rezidenciájáról és a „Bückeburger Jäger” („bückeburgi vadászok”) helyőrségéről volt ismert. 1960 óta a „Heeresfliegerwaffenschule” = „Német Hadsereg Repülési Iskola” (2015. július 1. óta: „Internationales…..
A MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár JAS-39 Gripen pilótái az éves kiképzési tervnek megfelelően a 2023. augusztus 2-3 közötti időszakban, 16:00-23:00 óra között, délutáni és éjszakai repüléseket hajtottak végre. A repülődandár augusztus 2-án szpotter napot szervezett a repülések…..
A NATO történetének legnagyobb légierős gyakorlatát tartotta Európában június 12-23. között. Az Air Defender 23 során, a transzatlanti szolidaritás jegyében, 25 nemzet 10 ezer katonája 250 repülőgéppel gyakorolta a légi műveleteket az európai légtérben. Az Air Defender logoja.(forrás:…..
  Az Aeronautica Militare Italiana (Olasz Légierő) a 2023. június 16-19-én háromnapos dinamikus és statikus programmal ünnepelte független légi fegyveres megalakulásának 100. évfordulóját, a Pratica di Mare légibázison, néhány km-re délnyugatra Rómától. Erre az alkalomra az Olasz Légierő bemutatta…..
Május 26-án megnyílt az MH.86 Helikopterdandár kapuja a sajtó és a szpotterek előzőleg regisztrált és kiválasztott tagjai előtt, hogy bepillantást nyerjenek a dandár mindennapi életébe, előadást hallgassanak meg az eredményekről és feladatokról. Az előadás és a biztonsági előírások ismertetése után…..
A tavalyi INIOCHOS 22. után a beérkező hírek alapján úgy gondoltam, hogy ebben az évben nem megyünk el a gyakorlatra, mivel a résztvevők listáján a kezdetekben, szinte annyi volt változás, hogy a Lakenheathi-i F-15E vadászbombázók helyére az Avianoi 510-es Buzzards század került. Aztán érkeztek az…..
Április 21-én tartott nyílt napot  a tatai MH Klapka György 1. Páncélosdandár. A rendezvényen többet között részt vett dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnöke, Lőrincz Gábor dandártábornok, az MH Szárazföldi Parancsnokság parancsnoka, Kaszab Zoltán főtörzszászlós, a Magyar…..
Amit arról korábban a hivatalos szervek is beszámoltak, Magyarországon végzi ezekben a hetekben fegyvertesztjeit az egyelőre ideiglenesen, de már majdani magyar oldalszámával és felségjelzéssel ellátott, elsőnek elkészült magyar H225M SOF (80, F-ZWDZ, IRO011, 3117) Zord..
Kelepisti 2023.04.14 14:52:15
@Levente B.: megoszottam..
Kelepisti 2023.04.18 10:26:11
@zord: :-)

Én egy orosz anarchistától jobb és magyar ember idézetét ismerem, akit többre tartok a kurucoskodó most ghypolt hősöknél: Nyelvében él a Nemzet (hozzáteszem és kultúrájában).

Ha nem ez lenne igaz, hanem a fenti, akkor nem lett volna kiegyezés és Oszták-Magyar Monarchia, amikor a legnagyobb fejlődésen ment át hazánk a történelme során.