Regisztráció Blogot indítok
Adatok
dorian gray

0 bejegyzést írt és 338 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Igazi Francia Hagyma leves Kedves Látogatók! Megosztom veletek az egyik kedvenc leves receptemet ami egyszerű, nagyon finom és villám gyorsan elfogy. A recept 4 adagra Hozzávalók 10 db vörös hagyma 2 ek olaj 6 dkg vaj 2 evőkanál liszt 1 dl száraz fehérbor (kihagyható) 1 darab erőleves…..
dorian gray 2021.11.06 21:00:38
@Örömhernyó: de forralni is kell, és akkor kampec az alkoholnak benne, és csak az aromák maradnak.
Napra pontosan tíz évvel ezelőtt, 2011. augusztus 16-án indult útjára a Határátkelő. Belegondolni is őrület, mennyi minden változott ez alatt az egy évtized alatt mindannyiunk életében, miközben egy dolog biztos volt – reggel ott lesz a friss poszt. Van tehát mit ünnepelni, ám az örömbe kis könny is…..
Ugyan a határidő két hete (június végén lejárt), az uniós állampolgárok még mindig jelentkezhetnek brit letelepedési engedélyért, már ha megfelelnek persze a feltételeknek. Nem is ez azonban a legérdekesebb, hanem az, hogy kiderült, nagyjából mennyi magyar él a szigetországban és az is, hogy hol...
dorian gray 2021.07.17 01:29:41
@Örömhernyó: már most sincsenek...ez a 7.évem itt kint Scillyn, de még soha nem voltunk ekkora a szarban a staff összeszedésével, mint idén. Az idei évben, az április eleji nyitás óta, már "hoztuk" egy fluktuáció szempontjából rosszabb év átlagát. Gyakorlatilag annyi a kritérium már csak, hogy legyen két kezed és tudjál valamit csinálni...friss külföldiek, akik keményen dolgoztak itt nálunk már nincsenek. Lengyelek, bolgárok, meg mi magyarul mindig viszonylag sokan voltak nálunk, rossz szó nem lehetett rájuk. Nagyon gyakori volt, hogy 2-3 évet letoltak itt, és utána ajánlották az ismerőseiket otthontól maguk helyett. Ez egy évekig nagyon jól működő rendszer volt. Na ez ugye megszűnt, plussz nyilván sokan azért is elmennek a királyságból, mert maradnának dolgozni az EU-n belül. Rengeteg ember otthagyta a vendéglátást (!). Volt kollégákat próbáltak visszacsábítani idén, de nem kevés mondta, hogy a tavalyi lezáráskor kellett ugye munka, elmentek irodába, vagy sofőrek, és köszönik szépen, de kevesebb órával és nyomással megkeresik azt a pénzt, amit a konyhán vagy a fronton.
Fiatal brit gyerekek jönnek...3-4 hét után mennek, mert nekik ez a munka kemény. a 4 mosogatónk 1 hónapon belül lépett le, mert "úristen ez nagyon nehéz", pedig fele annyi munkájuk nincsen, mint amikor pár éve én kezdtem mosogatással.
Nagyon nagyon nagy a ganyé....Nem véletlen sípolnak a mindenféle szervezetek, hogy legalább a szezonra legyen valami könnyítés a külföldieknek. Mert ugye szépen kikukázták az olcsó "alja" munkaerőt, csak éppen 2 éve olvastam valahol, hogy a felszolgálók/bárosok/szakácsok körében 40% körül van a külföldi, a takarítók körében meg még több. Szép dolog, hogy a szürkeállományt ide akarják csábítani, csak közben a vendéglátásnak, iparnak, mezőgazdaságnak, a kétkezi részét kicsinálják.
Nem minden a pénz, kikapcsolódni például nélküle is lehet, pláne, ha az ember olyan nagyvárosban él, mint London. Szóval mi lenne, ha ma kicsit eljátszanánk a gondolattal, ki mit csinálna, ha szabadideje ugyan lenne, de pénze mellé nem?..
Miközben Európában éppen a harmadik hullám csendesedik, Japánba megérkezett a negyedik – rendkívüli állapottal és meredeken romló számokkal. Ami nem is csoda, hiszen a lakosságnak mindössze 0,67 százalékát (nem elírás!!) oltották be. Helyszíni beszámoló. A tokiói önkormányzat emberei a metróban…..
Idén lett először (de remélhetőleg nem utoljára!) augusztus 27. International Gamebook Day-nek, azaz Nemzetközi Játékkönyv Napnak kikiáltva. Azért esett erre a napra a szervezők választása, mert 1982. augusztus 27-én jelent meg angolul a kultikus Fighting Fantasy sorozat nyitányaként Steve Jackson…..
dorian gray 2021.01.23 22:55:26
@Ph0en1x: Az a matricás A torony és a Riveti utcák volt, nekem megvolt mindkettő, elvileg lett volna egy harmadik is, de sosem jelent meg. Illetve a mai napig úgy tudom nem derült ki, hogy ki az a Mark Evans, aki a szerzője a könyveknek.

Az első könyvem, még kölcsönbe kapva egy osztálytársamtól a Haláltalizmán volt, aztán más sajátnak a Bajnokok próbája, és a Szamuráj kardja volt amit egyben megkaptam. Utána összegyűlt még nagyon sok az "alapok" közül is, meg volt az a 10-12 részes sorozat, aminek az Űr orgyilkos volt az első része, aztán (Mélység rabszolgái, Ketheri maffia stb stb, mai napig emlékszem:) ), a 4 varázslatos.
Sőt valami magyar is volt, mármint már az író neve is magyar volt úgy értem, de nem emlékszem a címére. Csak, hogy a végén valami sárkányt kellett megölni, azt hiszem elsőnek öregemberként jelent meg, akit le lehetett szúrni minden probléma nélkül, de ha megesett az ember szíve és nem tette meg, akkor változott át, akkor viszont már szívni lehetett, ha megszerezhető két sárkánypáncél közül a rossz volt rajtad, mert az szétégett a tűzben.

Illetve volt még egy amit nagyon szerettem és az is csak kölcsön volt nálam, és nem emlékszem se a címére, se a történetre, csak annyi van meg, hogy a boritón egy csontvázkirály ül a trónon kezében egy kupával, mellette meg térdel egy félmeztelen meglehetősen dekoratív cickókkal ábrázolt nő. És a történetben valahol le kell győzni egy Kun-Halt boszorkányhercegnőt. Akinek persze már bő 25 év távlatában egyáltalán nem biztos, hogy így írták a nevét, de valami hasonló volt.

Összességében szerintem volt egy 30 db könyvem, amik 10-12 éve eltűntek a pincéből.Panel...lehet valaki lenyúlta, az ott gyakori. Ma meg antikváriumokban meg online felületeken 2000-3000 forint között megy darabja.
A britek végleges távozása az Európai Unióból azt is jelenti, hogy sokak számára nehezebb lesz a külföldi munkavállalás, hiszen az angol mégiscsak a talán legelterjedtebb tanult nyelv Magyarországon, ráadásul egy szintig viszonylag könnyen elsajátítható. Szóval hova menjenek azok, akik angolul…..
A magyar miniszterelnök alól kicsúszott a talaj; kilenc évnyi látszólagos siker után kilenc hónap kudarc és megszégyenülés következett. Európa persze már korábban kiismerte Orbánt, de az Unió döntéshozói mondhatták a választóiknak, hogyha a látszólag kuruckodó Orbán képes az olcsó bérmunka igájába…..
dorian gray 2020.12.09 18:04:17
@Etniez: ez, hogy jön ide, hogy a költségvetésről nincs megállapodás?
Én annyit mondtam, hogy azt érte el, amit akart, hogy a pénz kiosztásánál se kössék ehhez a jogállamisági mizériához. Semmi többet nem mondtam. Egyébként meg a kommented stílusból az jön, le, hogy te is azok közé tartozhatsz, akik masszívan nyomják az O1G-t és, aki nem ezt teszi, az azonnal csakis a diktátor seggnyalója lehet. Azért van még néhány kategória, én magam a fenti kettő közül egyikbe sem tartozom...
Nagy-Britannia verhetetlen, ha tündéri kis falvakról van szó - ezt most be is bizonyítom nektek! Az összeállításban most az Egyesült Királyság 10 legszebb települését láthatjátok.  Bibury, Gloucestershire A világ egyik legszebb településéről, a Cotswoldsban található Biburyról korábban már…..
dorian gray 2020.10.29 23:44:13
A hazatérés nehezített vállfaja, amikor az ember azt érzi, hogy a segítség és jószándék helyett gáncsokat és folyamatosan újabb akadályokat kap. Ez történt anno Mária gyermekeivel is – egy család két tanulságos története következik. Hazaköltöztél Magyarországra? Neked is nehézségeid vannak vagy épp…..
dorian gray 2020.10.05 01:44:52
@élhetetlen:
"jelenleg, aki nyugdíjat kap, azt azért kapja, mert akár 40 évig befizetett az államnak, azaz kölcsönzött, és most azt törleszti az állam"
Ez innen nézve igaz, csak akkor lesz a probléma 1-2 évtized múlva, amikor aktuálisan nem lesz, aki befizesse nyugdíjjárulékként azt a pénzt,amit majd nyugdíjasok megkapnak. Akkor majd jön az, hogy "járni járna igen, csak éppen nem jut" Persze nyilván ez egy folyamat, amit szépen lehet húzni-halasztani korhatáremeléssel, helyettesítési értékek csökkentésével, stb stb. De ettől még a már önmagában recsegó-ropogó rendszerbe (öregedő társadalom ugye) újabb szeget ver be az elvándorlás is.. Ugyanakkor viszont az otthoniaknak előnyük is van belőlünk. Pl ugye a bérek valamivel jobban emelkednek, mintha hirtelen hazamennénk 4-500 ezren ugye és egyből munkaerő-túlkínálat lenne. Szóval azért kicsit sem fekete-fehér ez a dolog.
Voltaképpen akár szenzációsnak is nevezhető adatokkal állt elő a Központi Statisztikai Hivatal a napokban. Ezek szerint ugyanis tavaly évtizedes trend fordult meg, hiszen több Magyarországon született állampolgár költözött vissza, mint amennyi elment – magyarán megfordult a kivándorlás. „Az utolsó…..
dorian gray 2020.05.20 17:50:49
@Shanarey: És szerinted a KSH-t,(vagy bármely ország statisztikai hivatalát) az állampolgároknak kell értesíteni, vagy az adó/Tb hivatalokon keresztülkészítik a statisztikát?
A másik meg az, hogy egyáltalán nem biztos, hogy aki frissen regisztrál X helyen, az Magyaraországról ment oda. Angliai csoportokban sokszor olvastam, hogy a Brexit miatt elmennek, de nem haza, hanem leginkább a német nyelvterületre, esetleg a benelux államokba. Éppen ezért a mezei tükörstatisztikának semmi értelme nem is lenne, csak egyszerűbb ráfogni, hogy a KSH hazudik...
dorian gray 2020.05.20 18:32:43
@Shanarey: Ha valaki nem fizet TB-t, az lehetett alkalmazott, ahol a munkáltató fizette- szerintem a TB-nek is van munkáltatói része,meg munkavállalói, de mindegy is. mert nem azt nézik, hogy ki fizeti, hanem, hogy kinek, és az benne lesz a rendszerben, hogy gipsz jakab nevére van TB befizetés. Fizethetem én a munkanélküli haveromnak is a havi 8000-et...
Kastélyok, kertészetek, romantikus kisvárosok és gyönyörű partszakaszok is szerepelnek Nagy-Britannia legszebb világörökségi helyszínei között. Bár Nagy-Britannia hivatalosan 32 darab UNESCO Világörökségi helyszínnel rendelkezik, egy kis szelektálás után sikerült kiválasztottam nektek azt a 10-et,…..
Általánosan elterjedt nézet, hogy régen az emberek sokkal hamarabb meghaltak, mint mostanában. Biztos előfordult ilyen, bár ugye az ilyen általános kijelentéseknél nem árt tisztázni, hogy ki mit ért a "régen"  szó alatt. Mert a múltunk nem egy egységes massza, hanem sok-sok különböző korszak…..
dorian gray 2020.01.11 00:25:53
@szánmonoxid:
Lehet félre érthető voltam. Nyilván tudom, hogy ez nem egy komoly túl dolog. Csak arra akartam utalni, hogy nagyon sok emberben az a mentalitás,hogy mai dolgok, amikről lehet olvasni régen nem is voltak, ezek mind a modern trendi világban jelentek meg....bezzeg ha a földeken dolgoznának az emberek, szalonnát zabálva,akkor fasza gyerekek lennének, és nem lenne ez a sok "hülyeség". Én csak arra céloztam, hogy nagyon sok mai "hülyeség" régen is megvolt, csak legfeljebb akkor még ismeretlen volt az oka.
Persze egyszerűbb a mai legyengült,macskajancsi embereket hibáztatni,mint beismerni ezt.
dorian gray 2020.01.11 00:38:32
@szánmonoxid:
Lehet félre érthető voltam. Nyilván tudom, hogy ez nem egy komoly túl dolog. Csak arra akartam utalni, hogy nagyon sok emberben az a mentalitás,hogy mai dolgok, amikről lehet olvasni régen nem is voltak, ezek mind a modern trendi világban jelentek meg....bezzeg ha a földeken dolgoznának az emberek, szalonnát zabálva,akkor fasza gyerekek lennének, és nem lenne ez a sok "hülyeség". Én csak arra céloztam, hogy nagyon sok mai "hülyeség" régen is megvolt, csak legfeljebb akkor még ismeretlen volt az oka.
Persze egyszerűbb a mai legyengült,macskajancsi embereket hibáztatni,mint beismerni ezt.
Gretta A világ 50 legszebb szigete 2019.10.16 18:50:15
Pálmafák, mesés tengerpartok és elképesztő panorámák - bemutatom nektek a Föld leggyönyörűbb szigeteit, melyekre pillantva legszívesebben azonnal egy nagy világkörüli út indulnánk ... Te melyik szigettel kezdenéd? A tavaly publikált "A világ 10 legszebb magánszigete" című írásom rendkívül nagy…..
A külföldön élő magyarok számára csak becslések vannak, de abban alighanem egyetérthetünk, hogy minimum félmillió határátkelőről beszélhetünk. Vajon mi történne akkor, ha ez a rengeteg ember a külföldön megszerzett tudással, megtapasztalt másfajta kultúrával, életszemlélettel egyszer csak megjelenne…..
dorian gray 2019.08.11 04:19:52
„Nagyon erőteljes társadalmi kísérlet lenne, ha a ma külföldön élő magyarokat felültetnénk egy óriási „hajóra”, visszahoznánk őket és egyszerre belépnénk a mai magyar társadalomba jobbító szándékkal.

Az én tapasztalatom, az, hogy ez baromi jól hangzik, csak éppen nem működik. Milliószor kerültem olyan helyzetbe (a szűk baráti társaságomon kívül), pl egy házibuliban, vagy mondjuk a régi fodrászomnál ücsörögve és beszélgetve (aki szintén járt külföldön, egy hajón dolgozott). Ilyen helyeken alakulnak beszélgetések, és tényleg a legjobb szándékkal, és nem lehurrogva a magyar viszonyokat, de olyan dolgokról beszélünk, ami nem feltétlen pénz kérdése, hogy nálunk is működjön, de az életet sokkal normálisabbá teszi. Gyakran jönnek olyan reakciók, hogy:
-ezt próbálnád meg itt, úgyse működne....hülyeség az egész
-persze....könnyen beszélsz, a nyugati jólétből magyarázva
stb stb.
Szóval baromi hangzatos ez az elmélet, csak éppen minimálisan működik.

Amit viszont nagyon hiányolok ebből az írásból, az az a kérdés, hogy mi lenne a munkabérekkel?
Értem én, hogy nem annyi odahaza, mint nyugaton. De az elmúlt pár évben egyre több problémát okoz a munkaerőhiány, és a közepesebbnél értelmesebb cégek rájöttek, hogy ideje picit több pénzt kínálni. Persze, aki még mindig a nettó 130-140-et akarja versenyképes bérnek eladni azért nem hullajtanék könnyet, ha csődbe menne, mert nem talált embert.
Na de mi lenne, ha 3-400 ezer ember hazamenne? Egyből visszajönne a régi rendszer, hogy "ha nem tetszik el lehet menni, 100 ember áll sorban mögötted a munkára".
Tudom, hogy mi akik elmentünk anyagilag jobban járunk, de szerintem van előnye az otthoniaknak is abból, hogy ekkora tömegben tűntünk el.
Ugye, lezajlott Budapesten egy előválasztás, amely a magyar demokrácia szebb napjait idézi. Hogy miért? Azért, mert egy több körös választással megválasztott vezető nagyobb legitimitással bír, és persze ez redukálja az esetleges csalást szervezők esélyeit, valamint esélyt ad azoknak, akik a második…..
dorian gray 2019.06.29 18:14:50
@uniót erdéllyel: pont erről beszélek, hogy régen is simán borulhatott a pálya, (teny, hogy az új rendszerben könnyebben) , na de egy nagy tömegpart, mint volt 2006ig az MSZP is, simán lenyomhatná a fideszt, a saját fegyverével. De könnyebb arra fogni, hogy Orbánék csalnak. Akkor nem kel szál foglalkozni, hogy mennyi is a szavazójuk. Szóval az, hogy a fidesz magára írta az eléggé santit. Tény, hogy jelenleg nekik kedvez, de ugyanúgy vissza is üthet. Arról meg ne is beszéljünk, hogy 2005 körül Gyurcsányèk akartak egy fordulós rendszert csinálni, mert akkor nekik lett volna jó, az akkori ellenzék töredezettsège miatt. Az meg végképp kész tèboly, hogy 2014 óta az megy hogy kvázi a mérhetetlen pártokat is összeadjuk és, akkor kijön, hogy többen szavaztak másokra, mint a kormányra, ergo bukniuk kellene, de a csaló rendszer... Aztán meg lehet nézni ezt a nagy összefogást, ahol havonta szúrják egymást hátba. És rájuk kellene szavazni? Mi lenne ha rajtuk múlna az ország? Mert amíg ellenzékben ölik egymást, addig nagy hatása nincsen, de ha nyerne a nagy összefogás és ugyanezt jatszanák kormányon is? :)
dorian gray 2019.06.29 19:03:27
@katamara: az első kétharmadnal nem voltak határon túliak, és abban a ciklusban minden lényeges dgot elintézték, amihez kétharmad kell. Utána ha kiveszed oket, akkor nem 67%-a lesz a fidesznek, hanem csak 60 mondjuk...örülünk? Akkor változna bármi? Amíg au ellenzék annyiba veszi a kormánypártiakat, hogy mind fideszbirka és szapulja őket, mellette egymást ölik a nagy összefogás látszata mögött, (5 éve képtelenek kialakitani azt amiről beszélnek), addig nem kell semmiféle változásra számítani :) és ez legkevésbé a kormány, hibája, amit most is művel az ellenzék az EP- választás óta pl...
dorian gray 2019.06.29 19:46:01
@nu pagagyí: én ezt értem, de nem erről beszéltem, ezt szóba se hoztam. Én anynit mondtam, hogy a választási rendszer ugyanúgy visszanyalhatna a fidesznek, ha az ellenzék nem csak szóban fogná össze, meg nagy hangzatos kijelentesekben, hogy aztán jobbik esetben csak ne értsen semmiben egyet (az O1G-n kívül), rosszabb esetben még hetente szurkaljak egymást hátba. És utána csodálkoznak, hogy az emberek alig szavaznak rájuk. Amíg ezen nem változtatnak, addig Vitya hatalmon marad. Én én ennyirol beszéltem, és nem arról, hogy a kétharmad birtokában, hogyan épít le dolgokat.
Hat Németországban töltött év után Gábor és családja tavaly költöztek vissza Magyarországra. Önmagában a története is érdekes, de számomra a legérdekesebb az volt, hogy hiába költözik haza az ember, valami örökre megváltozik benne és másként látja már a hazáját is. Te is hazaköltöztél? Milyen…..
Hiába a több éve tartó több tízmilliárdos nagyságrendű állami dotáció a Magyar Posta egy feneketlen hordó. Hová és mire költötték a közpénzt és miért titkosak az adatok? Kérdések amelyekre nincs konkrét válasz, csak a létszámelépítés. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a Magyar Posta részére…..
dorian gray 2019.02.19 19:35:20
@várom a levelet: erre az ezerszer puffogtat sztereotípiára (már csak az hiányzik, hogy ott mosogat) meg azt tudom mondani, Londonba a hülyék mennek. De nyilván ezt te nem tudhatod, hiszen te csak itthonról tudod a frankót a külföldi lètről. Nyilván sokkal hitelesebben,mint a kint élők ;)
Bangóné és Kunhalmi honanyák tegnap eltulajdonították a show-t az ellenzék elől. Kiálltak a képviselői irodaház folyosójára, keblükhöz ölelték a két példányban kinyomtatott papírlapot, hogy ország-világ elé tárhassák, mennyire elégedetlenek Kövér házelnök úr garázdálkodásával. A sminkjük hibátlan…..
Az előre gyártott elemekből gyorsan összerakható házikó alig több mint 6 négyzetméter, de minden szükséges megtalálható benne. Ennek megfelelően minimális összegből kihozható. Mondjuk táncolni nem fogunk benne…..
Tíz év már éppen elég idő ahhoz, hogy az ember nagyot változzon (fedezte fel a Facebook is a legújabb virális őrületben…), különösen érdekes egy számvetés, ha az ember ezt az időt külföldön, hat országban töltötte el, mint Tucano. Emellett megnézzük, hogyan kezelik a svédek a rendszámtáblák…..
dorian gray 2019.01.20 18:34:37
@Benikuty: 2001-ben kerültpont az adóügyeire? Olyannyira el is vágtamagát utána hálivúúdban, hogy csak egy terminátor 3-4-re meg elemi ösztön 2-re futotta..a 2003-2010 között. Tény, hogy gáz z itthoni közpénzzel tömése. de akinek kicsit ismerete is van a filmipari munkásságáról, az pontosan tudhatja, hogy ő már dollár 100milliomos volt a 80as években is. (milliárdos azért nem, de ezen a szinten kb mindegy is)