Regisztráció Blogot indítok
Adatok
kerbaim

0 bejegyzést írt és 27 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az európai nemzetek fölött immár 56 éve létezik egy eleinte 6, ma már 28 tagot számláló gazdasági szerveződés, amely a jobb, hatékonyabb gazdasági-társadalmi rendszer kialakulását célozza az öreg kontinensen. Bár a tagországok közös döntése, hogy mit tekintenek közös…..
kerbaim 2014.09.25 17:37:18
@NAR: Az ETCS DMI mennyiben felel meg a tabletnek? A GSM-R mennyire felel meg a mobilinternetnek? A mindenkori pozícióhoz képest legfeljebb 32 kilométerre előre tekintő D tervezési területen elhelyezhető figyelmeztetések elegendőek? Az ETCS DMI-ba integrált EIRENE DMI a központ által küldött egyezményes SMS adott nyelvű megjelenítése elegendő a mozdonyvezető tájékoztatására?

Ebből a jelenleg rendelkezésre álló technika mellett az ETCS DMI D jelű tervezési területének opcionalitása (tehát nem kötelező, mondhatni megrendelési opció), valamint az egyelőre csak ajánlásként egyezményesíthető (de később akár szabványosítható) SMS-ek hiányoznak.

A sebességfelügyelet szempontjából telepített vonatbefolyásoló mellett most is az automatika vezet, a veszélyeztetési pont előtt megállítva a szerelvényt.
kerbaim 2014.09.25 22:20:19
@NAR: upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/45/DMI_160_4114.svg

Az országok közötti vasúti átjárhatóságra kitalált Egységes Európai Vasúti Közlekedésirányítási Rendszer (ERTMS) három alrendszerből: irányítási (ETML), kommunikációs (EIRENE) és biztonsági (ETCS) alrendszerekből áll.

A mozdonyvezető részére van egy ilyen csillivilli kijelző, amennyiben a mozdony az Egységes Európai Vonatbefolyásoló Rendszer (ETCS) eszközével fel van szerelve. Amint látod alul vannak szöveges üzenetek megjelenítve, amelyek a pálya-> jármű kapcsolat alapján kerülnek kijelzésre.
A bal oldalon lévő sebesség információs területe mellett jobb oldalon van a D tervezési terület. A linkelt képen négy kilométerre előre tekintő beállítással szerepel, de ez állítható max. 32 kilométerre.
Látszik, hogy 3km múlvára sebességcsökkentés szükséges és 4 km múlva meg kell állni. A jelenlegi sebességgel 1300 méter múlva (sárga vonal) meg kell kezdeni a fékezést. 2 kilométerre le kell ereszteni az áramszedőt és csak 1 kilométer múlva (jelenlegi pozíciótól 3 kilométerre) lehet visszaengedni. Ide nyugodtan felfér a kidőlt fád is...

Az EIRENE (avagy GSM-R) vasúti célú GSM rendszer, a közcélú GSM specifikus továbbfejlesztése. Mivel sima telefonon tudsz SMS-t küldeni, a vasútcélú változatban is tudsz. Ha a menetirányító küld egy SMS-t a mozdonyvezető részére, akkor tudja értesíteni akár rendkívüli eseményről is. Ha ez az SMS szabványos szövegű, akkor a rendszerben tárolható a több nyelvű változata az üzenetnek. A rendszer nyelve beállítható, tehát ha angol a beállítás, akkor angolul, ha német németül, stb. jelenik meg az SMS. (A nyelvi beállítás működik, emlékezetem szerint az SMS-hez a többnyelvű tárolás csak lehetőség).
kerbaim 2014.09.27 09:04:44
@NAR:
"Bár nincs specifikációs előírás nemzetközileg elfogadott, egységes, előre definiált szöveges üzenetek létrehozására, ám minden ország számára ajánlott a leggyakoribb üzenetek definiálása. Jó példa erre a mozdonyvezető és az irányító közötti üzenetforgalom. Ilyenkor az üzenetek szabványos tartalma miatt csak az ezeknek megfelelő rövid kódokat kell a rendszernek elküldenie, ami jelentős kapacitásigény-csökkenést jelenthet. Szükség van ugyanakkor a dekódolásra és a teljes szövegnek a megfelelő nyelven történő megjelenítésére."
www.eirene.hu/?id=adat

"nem megbízható, viszont potenciálisan nagy a késleltetése"
A késleltetés QoS paraméter, az önálló, sztenderd GSM-től elkülönített vasútcélú frekvenciatartomány miatt tudatos hálózattervezés mellett nagyon nem ugyanaz, mint a sztenderd GSM. Önmagában a vonatbefolyásolási funkció a sztenderd GSM-hez tartozó antennamennyiség kétszeresét igényli.

Ettől még az EIRENE alapvetően természetesen hanghívásra lett kitalálva és az SMS a kiegészítés, nyelvi problémák pedig hívásnál egyenlőre természetesen lesznek. Az SMS viszont egy rendszerbe épített lehetőség, amelyet azért lehetne használni...
Mandiner blog Az AVH a NÜK ökle 2010.07.02 08:51:00
  Emlékszünk még azokra a napokra, amikor egy magára valamit is adó Kossuth téri nemzetőr hangos á-vé-há, á-vé-há skandálásban tört ki egy rendőr láttán? (Hol volt akkor még a sünözés?) Vagy emlékszünk még arra a tüntetésre, amikor Bauer Tamás közgazdász és…..
Ezen a blogon tudatosan nem írok olyan politikai eseményekről, amelyek ugyan érdekelnek, és szívesen is olvasok róluk, de nem tartoznak az oldal profilját jelentő magyar politika témakörébe. Ezért nem foglalkoztam az egyébként rettentően izgalmas brit választással, és nem…..
kerbaim 2010.06.13 12:29:09
@jt69: "Ezen a blogon tudatosan nem írok olyan politikai eseményekről, amelyek ugyan érdekelnek, és szívesen is olvasok róluk, de nem tartoznak az oldal profilját jelentő magyar politika témakörébe."

Másik blogot is kell indítani ;) :D
Ma este, amikor Orbánék előállnak az új programmal, valami igazán nagy dobással kell előrukkolniuk. A hazánkat finanszírozó külföldi hitelezőknek elfogyott a türelme. (Fotó: Pelsőczy Csaba/fidesz.hu) Hűha. Ez a pár nap igazán ijesztő volt! Mi történt? Kósa Lajos és…..
Nem ez az első alkalom, hogy a Széf kérdésszerkesztői marhaságot csinálnak, (és tartunk tőle, hogy nem is az utolsó) de eddig legalább olyan témákban tévedtek, mint mondjuk az első pezsgőt készítő szerzetes neve, vagy a bolygónkról látható legfényesebb csillag - ezek ugye…..
„Úgy kezdődött a baj” – fogalmazott csütörtöki sajtótájékoztatóján Orbán Viktor, majd így folytatta: „Lassacskán a miniszterelnök, ahelyett, hogy a miniszterekre hagyta volna a munkát, egy miniszterelnök-helyettessel koordináltatta volna a munkájukat,…..
Aki túl korán ellövöldözte a patronjait, az  most sajnálkozhat, mert messze nem a választási este volt az Országos Választási Bizottság történetének legkínosabb szereplése. A pompás testület pár percel ezelőtt 5:2-es szavazataránnyal úgy döntött, hogy nem jogsértő az…..
Azt már tudjuk, hogy összesen 57 egyéni választókerületben folytatódik a küzdelem, ebből 21 Budapesten található. A fővárosi nyitott körzetek nagyon más képet mutatnak, mint a vidékiek, itt ugyanis az LMP meglepően erős pozíciókkal rendelkezik, akár azt is mondhatnánk, hogy…..
kerbaim 2010.04.13 18:05:57
@veny: Abból, hogy pl. a Forsense kb. 25%-os Fidesz másodlagos pártpreferenciát mért a Jobbiknál. Ugyanez az LMP esetében legalább 20% (ugyanakkor ott van még 25%, aki nem tudja kire szavazna a második fordulóban). Kb. ezek az extra tartalékai a Fidesznek a második fordulóra.
Volt már egy kis időm nézegetni a tegnapi eredményeket, az országos listára került töredékszavazatokat és különösen annak az 57 egyéni választókerületnek a helyzetét, ahol még folytatódik a küzdelem (ezekről később részletesen írok majd). Ezek alapján nekem úgy tűnik,…..
kerbaim 2010.04.12 20:59:29
@shannon: Pedig annyira nem bonyolult a kérdés.

Töredékszavazatnak minősülnek:
a) egyéni választókerületben a választás első érvényes fordulójában az olyan pártjelöltekre leadott szavazatok, amelyekkel a választás egyik fordulójában sem szereztek mandátumot;
b) területi választókerületben - a választás érvényes fordulójában - a listákra leadott olyan szavazatok, amelyek mandátum megszerzéséhez nem voltak elegendőek, illetőleg amelyek mandátum megszerzéséhez felhasznált szavazatszámot meghaladták.

Mivel az első forduló (remélem jól emlékszem) mindenütt érvényes volt, mert OEVK és Területi lista esetén is 50% fölötti részvétel volt. Így az első forduló eredményei számítanak. A dolog háttere, hogy ha nem lenne érvényes, akkor a második fordulóban is az összes jelölt indulhatna. Leegyszerűsítve, így mindig az összes jelölttel szemben megszerzett szavazatok lehetnek csak a kompenzáció alapjai.
kerbaim 2010.04.12 21:08:36
@shannon: Nincs mit! :)
kerbaim 2010.04.12 21:56:25
@Gyurma73: Akkor keresd vissza Gábor azon posztját, ahol kifejti, hogy itthon miért lesz a liberális nézetet valló párt a bal oldal része...
Közeledik az urnazárás ideje, egyre közelebb vagyunk a bizonyossághoz. Foglaljuk hát össze, hogy milyen kérdésekre kaphatunk ma este választ.1. Mekkora volt a választási részvétel, a korábbiakkal összehasonlítva ez magasnak vagy inkább alacsonynak számít?2. Voltak-e meglepő…..
kerbaim 2010.04.11 23:30:24
@callahan: "Töredékszavazatnak minősülnek: egyéni választókerületben a választás első érvényes fordulójában az olyan pártjelöltekre leadott szavazatok, amelyekkel a választás egyik fordulójában sem szereztek mandátumot"
kerbaim 2010.02.27 09:35:59
@sertésmájkrém: +1 Hát ez kurvára mellément fourbird. Hozzád képest kifejezetten szokatlanul...
Vastagbőr Fejlesztene a MÁV 2010.01.13 10:32:00
Egységes jegyrendszert tervez bevezetni a MÁV. Talán tényleg itt az ideje belépni a XXI. századba .... Mivel a MÁV-nak halvány fogalma sincs, az utasai mikor és milyen vonaton utaznak. A vonalbezárások előtt utasszámlálást kellett végezni, vagyis kézzel számolták össze, hányan…..
kerbaim 2010.01.13 11:29:25
@emzperx: Ne tessék kitenni az egyenlőségjelet!!! Nem egyenlőek, sőt. Jelen állapotból ne azt a téves következtetést tessék levonni, hogy a BKV elmávosodik. Ellenkezőleg, ha ez van a jobbnak tűnő BKV háza táján akkor mi lehet a MÁV esetében.... A dolog így reálisabb...
kerbaim 2010.01.13 11:45:17
@Tapmancs: 15.000.000.000 legfeljebb. Az optikai hálózat gyakorlatilag kész van, van olyan netszolgáltató aki azt használja gerincként.

www.sg.hu/cikkek/42888/sziv_a_vasut_var_a_mav_de_mire
  Az alábbi poszthoz - melynek anyagára az [origo] archívumában bukkantunk -, eredetileg egy jó kis gecizős felvezetést szántunk. Aztán rájöttünk, hogy ennek semmi értelme nem lenne. Beszéljenek a képek. MSZP-kampány, 2005-2006.  ..
kerbaim 2009.05.18 18:24:48
A héten megkaptam a kis borítékomat és a kopogtató cédulát. Közelegnek az EP választások. Kibontottam, kicsit informálódtam, majd széttéptem és kidobtam a kukába. Az első szavazásomon nem veszek részt, két okból:1,) Nem szavazok, mert nincs kire. Azért nem fogok az egyik szar…..
kerbaim 2009.04.13 22:50:52
@bluesilver: Én szimplán elvenném a választójogát, annak aki képtelen véleményt nyilvánítani. Valki ezt már eljátszotta a történelem folyamán, de nem emlékszem pontosan...

@poszt:
Ad 1. olvasd el az előző bekezdést.
Ad 2. olvasd el a választójogi törvényt az EP képviselők választásáról (legalább ha már nagyobb nyilvánosság előtt akarsz a témában megszólalni...). (www.valasztas.hu) Nem határoz meg érvényességi küszöböt (Parlamenti, önkormányzati választással és népszavazásokkal szemben, amit a törvény tartalmaz is.), csak annyit, hogy a pártlistákra érkezett érvényes szavazatok mennyisége legalább 5% kell legyen. Ergó részvételi aránytól függetlenül a szavazás nem lehet érvénytelen.
kerbaim 2009.04.13 22:59:58
@Big-B: Te írod alá a választói névjegyzéket... Másként hogyan követnék, hogy ki szavazott már?
Mielőtt beér Hegyeshalom felől a Bz Csornára, pont elindul a másik Szombathelyre. A 16-osnak számozott Hegyeshalom-Csorna-Szombathely vonal Közepén Csorna kétségtelenül jelentősebb hely, sokak utazásának végpontja, vasúti csomópont, ám mivel az ott "keresztben"…..
kerbaim 2009.01.05 09:27:17
@nyomasek_bobo: Ha az IC után indulna, akkor az az IC leosztó személyvonata lehetne (Miskolcra is azért ért a pesti gyors az IC után, hogy Saújhely felé személyvonatként folytatva útját le tudjon osztani). S mint ilyen az ITF elemkészletéből előhúzott dolog, kisHazánkban káros és irtandó. Gondolj bele mi lenne, ha mindezt kétóránként ismételgetné...
A Tv2 szűkszavú közleményéből nem derülnek ki az okok. Úgy tudjuk, hogy az utolsó csepp Havas ma reggeli szereplése volt a Mokkában, amikor is a műsorvezető egy telefonos játék kapcsán gúnyosan csodálatos vezérigazgatómnak nevezte élő adásban Várdy Zoltánt. Információink…..
Nem vagyunk egy Ortográf Cirkusz, sőt nagy lendülettel, néha már-már ipari méretekben gyártjuk az elütéseket, például egyszer sikerült leytának írnunk a kutyát, és az Indexben én tartom a szó közepén elhelyezett vesszők örökös rekordját. Általános harmadikban pedig két…..