Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Szántó Domingo

368 bejegyzést írt és 118 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Eszterág, ez a gólya régi magyar neve. Ez a kép pedig a gannai templom keresztjét ábrázolja, Esterházy Péter temetésének idején...
A magyarnarancs.hu két kérdést tett fel irodalmároknak: 1. Ön szerint is több jelentős író alkotott a Kádár-rendszerben, mint a rendszerváltás óta? 2. Ön szerint mi volt az 1989–2014 közötti korszak öt legjelentősebb magyar irodalmi teljesítménye? Ha ezek között van…..
"Összeábdált" – hol olvashattam ezt korábban? Jókai? Kosztolányi kínai versfordítása? Most Tamás Gáspár Miklósnak ebben az igazán élvezetes kis cikkében. (Leó után majd én is elköszönök rendesen, ez most még nem az.)..
Találós kérdés: mire utal Tóth Krisztinának a Litera "Író-olvasó találkozó" (nem tudom rendesen belinkelni, úgyhogy csak így: http://www.litera.hu/hirek/toth-krisztina-en-a-jambikus-giccshatarra-jarok-napozni) cikkében olvasható mondata? (Lásd a poszt címét.) Závada Péter…..
Szántó Domingo 2014.10.12 08:29:10
A Forrás nyári tematikus dupla száma a nem túl fantáziadús, de a lényeget híven közvetítő "Írók írókról" címet viseli. Lövétei Lázár László nettó kétoldalas kis írása az Arany-filológiának ha nem is mérföldköve, de sziklaszilárd centiméterkavicsa. Így kezdődik…..
Péterfy Gergely írta a Holmi Jékelyre emlékeztető számában (405. o.): "Ez a gép is [egy fényképezőgépről van szó] – ahogy az orsók, a blinkerek, a horgászcsizma és a Szabad Európából származó hírek a fejünkben, s a puhán, aranyszínnel szóló Schubert – elkülönített…..
"Az amerikai Art Directors Club rangos világversenyén ezüstkockával jutalmazták a MúzeumCafé könyvsorozat első darabját, György Péter tanulmánykötetét" - írja a kultúrpart.  A könyvségét annak feltárása révén mintegy fel is számoló ("Nevezd be valahova ezt a…..
"mégis ma leleplezi le magát a búspoéták szerzője. a blog mögött csuhai istván, az élet és irodalom versszerkesztője…..
A hét verse a Literán Mesterházi Mónika "Error"-ja. Szerintem kivételesen jól sikerült példája a "megrendelésre" írt versnek (a Beszélő felkérésére íródott, Szilágyi Lenke fotója mellé). Itt meg is hallgatható a költő előadásában. ..
Sok jó rajz kis helyen, hátha valaki nem ismeri. Ilyenek: krusovszky dénes szőrzete leszuggerálja az emberről a macskás-szivárványos bugyit kemény istván 50 centnek öltözött farsangra..
Irodalomtörténeti műveken alapuló szellemes elemzés a Kossuth-nagydíj legújabb odaítélése alkalmából, Németh Zoltántól. Vagyis hát hogy megérdemelte-e Jókai Anna vagy sem. De hogy ilyesmi miért csak a blogoszférában jut valakinek az eszébe?..
Érdekes verset írt beadandó dolgozatnak Jordan Nichols, egy tizennégy éves amerikai fiú. Nyilván nem a század legfontosabb költeménye, aminek a neten valaki kikiáltotta, de technikailag tényleg érdekes. Alább a fordítás, amit a Hír24-en találtam Ők a verset itt. A…..
House of Cards-ot akartam nézni, hát ebből már semmi sem lesz, de nem bánom. Sokan kérdezik, mi van a bloggal. Gyerekek, hát írjatok olyat, mint Farkas Zsolt: hogy ne lehessen róla nem írni! Szóval Farkas Zsolt blogolni kezdett: itt. Bár félek, hogy csak arról van szó, hogy nem a…..
Úgy látom, kicsit eltwitterizálódott a blog. De hát amikor Károlyi Csaba Alföld-beli cikkét olvasom a Literán ("Válság nincs – lázadás nincs – morogni szabad. A mai irodalomkritika helyzetéről"), és ott tartok, hogy "Már ekkor [1994-ben] fölmerült az is, milyen viszonyban van…..
Szálinger Balázs nem az aggasztó krími sztorit írta meg a Zalai passióban, bohózatnak? A  Zalához tartozó Balaton-felvidékkel Rákosi idején stafírozták ki Veszprémet, odaadva a rekreációs övezetet a bányász megyének - Szálingernél aztán jönnek a dicső zalaiak, hogy…..
Borbély Szilárd meghalt. "Egyik utolsó írása – írja Szántó T. Gábor a Szombat honlapján – megjelenés előtt állt. Halálának fájdalmas híre teszi indokolttá, hogy most, mielőtt nyomtatásban is megjelenhetne, közreadjuk."..
"Mikor láthatlak ujra, nem tudom már, ki biztos voltál, súlyos, mint a zsoltár" Meghalt Radnóti Miklósné...
Lázár Júlia cikke a Narancs honlapján világos beszéd, szépen, szenvedélyesen megírva. Nyilasügyben már rég akartam szólni: a novemberi 2000-ben Lénárt András remek cikkben mutatja be Páger Antal hazatérésének előzményeit, körülményeit – visszakérte és -kapta a…..
Szeretem az íróinterjúkat, bár csalókák: olcsón adják azt az érzést, hogy irodalmat olvas az ember, amikor pedig csak irodalmit olvas. Bán Zoltán András csinált interjút a vs.hu-n Kemény Istvánnal. Az egyik képen folyóiratok látszanak az íróasztalon, Prae, és ahogy látom,…..
A Literán Tőzsér Árpád szószátyár, jó húzású, groteszk verse, amelyben együtt szerepel (igen, Chavez, Tocsik Márta, Horn Gyula és Cipő), valamint ilyen sorok olvashatók: Ferdinánd még él, mi az, hogy él!: feleségének, a még mindig gyönyörű Chotek Zsófiának az…..
A Facebookon (ott vagyunk) szólt hozzá e blog ismerős(/j)e, Varga Zsolt a kettővel ezelőtti bejegyzéshez: "(...), de mintha aludna a blog. Szerencsére itt van például a Tiszatáj online". Úgyhogy odakattintottam. Ayhan Gökhan szemlézi a decemberi Kalligramot, Holmit, illetve a Műutat…..
2013 egyik legviccesebb kritikusi mondata az októberi Kalligramban olvasható, a novellistaként sem utolsó (bár itt-ott úgy is fésületlen) Sántha József tollából folyt ki: "A Búcsúlevél ennek a lehetőségnek a csöndes felmondása, a gyermeki hűség megtagadása az elméjét és…..
Van egy nagyon hasznosnak tűnő, de nem éppen naprakész (én beszélek?) blog, amelyik összegyűjti az új könyvek - neten is fellelhető - kritikáit. Még a soft opening idején jártam arra, aztán elfelejtettem a címét, de most megvan: Critica Nova. [Update: a dolog több mint blog, itt…..
Most az És-ben. (És ezért "megint".) "A lányom sírbeszéde" a címe. Csak az elejét másolom ide, de végig ilyen jó: Nem a lezáratlan jegyzőkönyvek,a koszorúk, gyertyák –csak a tücskök ordítozásaés az ide torlódó mezők feletta szelíden átszáguldó árnyék:egy süllyedő…..