Regisztráció Blogot indítok
Adatok
stevie-w

1 bejegyzést írt és 104 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Kezdő hifisták egyik legnagyobb gondja - miután egy tűrhető rendszert felépítettek -, hogy a gyűjteményüket milyen darabokkal gazdagítsák. Elment az összegyűjtött pénz a cuccra, de csak kellene pár új lemez is. Ilyenkor kell igazán a zenei muníció, hiszen végre van min, de…..
Régi és kedvenc témám a hifi sajtó. Na meg a körülötte rendre felhabzó (ál)viták. Elöljáróban azért megemlíteném, bár páran tudják, eredeti szakmámat tekintve újságíró vagyok. Vagy fogalmazzunk pontosabban, azon a szakon végeztem, "papírom" van róla, írtam is pár…..
stevie-w 2012.08.23 14:56:00
Én egy időben (a kilencvenes évek első felében) horror áron megvettem a brit HFN/RR számait, amit akkor -- egy hónap késéssel -- a Hifi Barlangban árultak.

Angol szakos egyetemistaként először is el voltam ájulva a nyelvezettől.

Másodszor a lemezajánló rész tetszett. Minden műfajban hozzáértő emberek írtak a lemezekről, tömören, velősen. És "hifistaként" igenis tetszett, hogy a lemezek hangminőségéről is volt egy-egy mondatuk, sőt, külön pontozták is a hangzást. Letöltés akkoriban nem volt, de 2nd hand lemezboltok igen, és a kívánságlistámra olyan lemezek kerültek fel, amiket a HFN/RR zeneileg és hangzásilag is kiemelkedőnek tartott.

Harmadszor az számított, hogy a cikkek hitelesek voltak. Akkoriban aktív "hifista" életet éltem, hetente legalább egyszer bent lógtam a Best Hifiben a Kolosy téren (már régesrég nincs meg), lemezeket csereberéltünk, "hifiztünk" Fifacsekkel, és a tulajjal, Greksa Attilával. Mivel a Best Hifi nagyjából a Hifi Barlang britre hangolt árukészletét viszonteladta, egy csomó tesztet le tudtunk ellenőrizni. A tesztek túlnyomó többsége fején találta a szöget.

Negyedszer tetszett az, hogy komplett személyiségekkel lehet találkozni havonta. Őszintén szólva a magyar HFM nagy találmánya is az volt, hogy _karaktereket_ alkotott, a műszaki guru SA mellett ott volt a bölcsész DL, és a feminin érzékenység is megjelent Szalai Lajosné személyében. A HFN/RR náluk is kontúrosabb hifi-karaktereket teremtett meg -- ki ne emlékezne Ken Kessler-re például. Mivel a zenei ízlésüket, saját rendszerüket, kedvenc készülékeiket, szakmai nézeteiket alaposan lehetett ismerni, a cikkeiket, tesztjeiket is más szemmel olvasta az ember.

Ezt csak a "Milyen a jó hifi sajtó?" fejezet illusztrációjaként írtam :-)
stevie-w 2012.08.23 15:01:33
Az ember azt gondolná, hogy a high-end unalmas egy hobbi, viszont legalább jó sokáig tart. Elkezdődik valahol, aztán - folyamatosan rákapva az ízére - vagy örök függők maradunk, vagy hamarosan hagyjuk az egészet elenyészni. Válaszd az életet - mondja Renton a Trainspottingban.…..
Két éves az Orbán kabinet, és divat értékelni a működését. Azt, hogy a hazai potentátok miként vélekednek a sikerként eladni szándékozott, győzelmi jelentésbe csomagolt csődtömegről már volt alkalmunk megismerni. Most az Economist elemzője árnyalta a képet: a "korrupt és…..
Az utolsó, tavalyi népszámlálásról még nem találtam hasonló ábrát [Styxx] Örülünk, ha az olvasó veszi a fáradtságot és vendégposztot küld. Rothstein nicknevű kommentelőnk gyakran éles kirohanást intéz blogunk szerzői ellen, illetve a blog szellemiségével szemben.…..
stevie-w 2012.04.25 12:33:00
A vajdasági magyar kisebbséggel számos alapos és okos tanulmány foglalkozik. A tanulmányok végkövetkeztetése, hogy a folyamat megállíthatatlan, legfeljebb lelassítható.

A zentai Identitás Kisebbségkutató Műhely kutatásai azt bizonyítják, hogy még a magyar-magyar házasságokban is van 2% "asszimilációs veszteség," azaz az ilyen családokban felnövő 100 gyerekből is kettő szerbnek fogja vallani magát felnőttkorában.

A vegyes házasságokban az asszimilációs veszteség attól függ, melyik szülő a magyar. Ha az apa az, akkor 50%, hogy a gyerek magyarnak vallja magát, de ha az anya a magyar, akkor ez az arány csupán 20%.

A vegyes házasságok aránya nő, ha megszűnik a magyar nyelvű kulturális, szórakozási lehetőség. Minél kisebb tehát a magyarok aránya egy településen, annál nagyobb a vegyes házasság esélye, és annál jobban felgyorsul az asszimilációs folyamat.

Hangsúlyozom, ezek természetes folyamatok, nemigen lehet tenni ellenük, legalábbis politikai eszközökkel nem.

A fiatal, tehetséges, iskolázott magyarok szisztematikus átcsábítása az anyaországba ellenben politikai hiba volt. (Pl. ösztöndíj a legtehetségesebb vajdasági magyar diákoknak - magyarországi egyetemeken.)

A vajdasági adatokkal összehasonlítva a Felvidéken rosszabb a helyzet, de a nagyobb tömbmagyarság miatt a hatás kevésbé pregnáns.

Még egy melankólikus gondolat.

A magyarországi kisebbségek mára szinte tökéletesen asszimilálódtak. Én Halásztelken lakom, az egykori bolgár faluban. A második-harmadik generációs bolgárok még évente összejárnak Trifon-napon, de tipikusan nem beszélnek bolgárul, és a gyerekeiknek -- a bolgáros vezetéknév mellé -- magyaros keresztneveket adnak.

Mindez önmagában nem szomorú dolog: a legfontosabb az egyén boldogsága. Ha valaki szabadon vallhatja magát bármely nemzet fiának, bármely vallás tanítványának, stb, akkor a boldogság alapfeltételei adottak a számára.

****

A hivatkozott Identitás Kisebbségkutató Műhely tanulmányai itt:

www.idkm.org/?page=tanulmanyok
Boszniában is érdekes tuningirányzat uralkodhat, ha egy Mercedes ilyen sorsra jut. Bugatti orrú Mercedes? Matricás légbeömlő. Ennél talán a csirkerács is jobb. A hézagok is rendben. Kamu kerékhűtés is a topon van. A hátulja pedig szóra sem érdemes....
Lopott, csalt, hazudott. Elhúz-e? Ezzel a feltűnő címlappal és az érintett arcképével jelent meg a Magyar Narancs, még a plágium-bizottság jelentésének közzététele előtt. De a többi baloldali médium sem volt sokkal kíméletesebb az államfőnkhöz az utóbbi hetekben. Azt se…..
 Újra vezet!Februári üstökösként tűnt fel a belpolitikai paletta egén és azóta is fennen ragyog Dr. Tilki Attila. Igen, csak így egyszerűen, hiszen ha meg kívánnánk szólítani, gondban lennénk a titulussal.   A történet ismerős lehet azoknak is, akik Szatmár…..
stevie-w 2012.03.13 20:28:57
A dolog politikai részéhez nem szólnék hozzá, viszont autókkal foglalkozóként a dolog műszaki részéhez igen.

Ez az autó nincs nagyon összetörve.

A képek alapján egy fa, oszlop, kilométerkő stb állította meg, nem túl nagy sebességnél. Ez látszódik a zárhíd sérüléséből, középen van begörbülve, és nem is túlságosan. (A zárhíd egyszerűen, a laikusok számára: a két fényszóró közötti merevítés.) A légzsákok -- a képek alapján -- nem nyíltak ki. A kinyíló légzsák gyakran (ha nem is mindig) belülről sérülést okoz a szélvédőn.

Az ütközés után az autó feltehetően megpördült, így keletkezhettek az oldalán és a farán a sérülések.

Az ne tévesszen meg, hogy a képen az autónak nincs eleje. Látszódik, hogy az autót már megbontották: hiányzik a komplett lökhárító, a hűtőrács, a két fényszóró. Ezeket valaki valamiért eltávolította -- lehet, hogy akadályozták a trélerre felhúzást, ezért szedték le.

Egy laikus szemében így sokkal "csúnyább" egy autó.

Azt is figyelembe kell venni, hogy a mai modern autók programozott gyűrődőzónákkal rendelkeznek. Ezeknek az a dolguk, hogy minél csúnyábban összetörjenek. Tipikus példa a ráfutásos baleset, a belecsúszás: a hátsó résztvevő orra csúnyán sérül, miközben az elöl lévő autón csak karcolások keletkeznek.

A képek alapján ez egy meglehetősen enyhe ütközés lehetett.

Természetesen ez nem menti fel az ittasan vezető politikust.

Köszönöm a figyelmet.
Egyelőre úgy néz ki, hogy igen. Sietve leszögezzük, hogy a dolgok jelenlegi állása szerint mindez természetesen nem jelenti azonnal a Kisantant felbomlását; Bukarest továbbra is Belgrád barátja marad, és Koszovó függetlenségét sem ismeri el. Viszont azok a fránya kisebbségi…..
Kocsmablog Galéria Pub 2012.01.17 16:15:00
Helyszín: 1072 Bp., Akácfa u. 30. Látogatás: 2011. december 28. 15:30-18:00 > Egy 2008-as legénybúcsú bekeretezett emlékei kontráznak rá szemben az emancipált nő képét szivarral hangsúlyozó fallikus motívumra. Adatlap Elérhetőség: +36 1 267 5909 Web:…..
Utcanévharcok A dél-szerbiai, albán többségű Bujanovacban a helyi önkormányzat elrendelte, hogy tizenhét, zömében szerb történelmi személyiségről elnevezett utca nevét cseréljék le albánra. A héttagú, négy albánból és három szerbből álló bizottság (nem meglepő módon)…..
stevie-w 2012.02.08 10:04:04
A B-M-P opstinák Koszovóhoz csatolása teljesen reménytelen vállalkozás. Két nagy akadálya van:

1) a világnak nem tetszene, mert a 10-es európai folyosó éppen ott halad át GR felé, és a görög és török kamionosok nem igazán díjaznák, ha még egy plusz határ hirtelen eléjük ugrana. Pláne ugye egy koszovói...

Mivel Koszovó jelenleg egy ilyen nemország, nem tagja a biztosítók nemzetközi szövetségének sem, így a kötelező biztosítások sem érvényesek: a határon kell megváltani. jelenleg a legolcsóbb változat 15 napos, ez személyautóra 60 EUR. Meg se próbáljuk kiszámolni, mennyi lehet egy 8 tonnás kamionra.

2) A bujenovaci önkormányzat cikkben is említett etnikai aránya (4:3) a lakosság valódi arányán alapul. Azaz a néhány tízezer derék albán állampolgárral sikeresen importálnának néhány tízezer szerbet is. Abból meg csak a baj lenne, és ezzel nagyjából mindenki tisztában van.

Azt sem árt tudni, hogy a 2012-es B-P-M nem azonos a kilencvenes évek Koszovójával. Bujenovacban az egy személyre jutó NGO-k, külföldi megfigyelők, ilyen-olyan nemzetközi szervezetek aránya világrekord magasságban van. A presevó-völgyi albánoknak jelenleg ki van nyalva a fenekük, működik a saját Nemzeti Tanácsuk, a parlamentben pozitív diszkriminációval képviselve vannak.

Az más kérdés, hogy mindenféle gazdasági bajuk van, viszont az azzal sem változna, ha holnap -- feltévbe, de meg nem engedve -- Koszovóban találnák magukat...
Ha a hagyományostól eltérő, vízhez kapcsolódó éttermekre, kávézókra vágyunk, akkor íme az étlap. "The Cedars" úszó étterem, Idaho Az első idaho-i úszó éttermet 1965-ben nyitották meg, a Coeur d'Alene és a Spokane folyók találkozásánál fekszik. Nemcsak friss…..
Sutomore strandja "Sutomore (Montenegró) tengerpartján a XXI. században így oldják meg a szennyvízelvezetést" – áll az alábbi, YouTube-ra feltöltött videó orosz nyelvű ismertetőjében. Ne áltassuk magunkat; a festői szépségű tengerbe vízesésként a magasból…..
Október 23-án bejelentettük, tegnap elindítottuk az Alternatív Köztársasági Elnökválasztást. MIÉRT? Azért, mert unjuk a régi arcokat. Azért, mert unjuk az álügyeket. Azért, mert VAN alternatíva. Azért, mert tele van ez az ország jó arcokkal és jó ügyekkel. Jelölnéd…..
stevie-w 2012.01.01 13:14:21
@Mária:

"A tüntetések pillanatnyilag azért nem működnek, mert nincs meg az a szervező erő, ami az egyes rétegek "hőbörgői" elé közös célokat állítana, és összehangolná az egyes tiltakozások helyét, idejét, formáját és KOMOLYAN VEHETŐ, világosan megfogalmazott, AZONNALI célját."

...vagy legalább lenne egy arca, egy komolyan vehető, hiteles és _karizmatikus_ személy.

A jelenlegi ellenzéki pártok és egyéb formációk eddig nem tudtak ilyen figurát kiállítani.
stevie-w 2012.01.01 13:44:21
@kezedaszádelé:

"Az emberek nagy része nem mozdul, mert őt közvetlenül nem érinti a változások 99%-a."

Szerintem meg érinti, de abban egyetértek veled, hogy ezt -- egyelőre -- nem feltétlenül veszik észre, mert a jelenlegi kormányzással kapcsolatos kifogások nagy része túlságosan, hm, elvont.

Az "átlagpolgár" például nemigen érti az Alktománybíróság vagy jegybanktörvény körüli cirkuszt, vagy hogy miért nem mindegy, kik ülnek az NMHH-ban.

(Sajnos a magánnyugdíjpénztáras einstandot sem érti, mert -- amíg valaki nem megy nyugdíjba -- az is épp elég elvontnak tűnik, holott éppen a magántulajdonát nyúlta le tőle az állam.)
Talán emlékeznek még, az idei magyar WTCC-futamon jelentős számban képviseltük magunkat. Telós Bandi a Chevynél melózott, én pedig egy háromtagú stábbal kiegészülve pirkadattól alkonyatig, péntektől vasárnapig ott lógtam a Zengő Dension csapattal. Dolgoztunk, keményen,…..
stevie-w 2011.12.25 01:37:05
@Rocko-: "sehol nem írják, hogy az első nyer."

Mert már kihúzták :-)
TComment Az emberek kretének 2011.12.14 06:00:00
A sok mély és magas nem maga a betegség, csak a tünet. A tünete annak, hogy az emberek súlyosan és menthetetlenül kretének. Kapcsolódó cikkünk kommentposztja..
stevie-w 2011.12.14 08:44:14
@Jean-Baptiste Emanuel Zorg: "amúgy Pécsen egy villamosmérnök tanár azt állítja, h kihallja a zenéből azt a különbséget, ha vörösréz kábel helyett ezüst kábellel van bekötve a hifi. elég komoly arc, nagyon durván ért hozzá, eszünkbe se jutott megkérdőjelezni :D"

Simán meg lehet hallani. Én az otthoni rendszeremben ezüst kábelt használok (Audio Note AN-V és AN-SP).
Kinek, milyen pénzből, miért kezdett a klub presztízsberuházásba? Ezt kérdeztük levélben, telefonon, újságcikkben. Nem kaptunk választ, talán majd a pénteki sajtótájékoztatón, a megnyitás előtt...
A szerbiai vagyonvisszaszármaztatási törvény körüli huzavona Jó hogy szólt, most már megnyugodtam  ...jelentette ki Aleksandra Jerkov, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga képviselőnője. Jerkov pártocskája képviseletében azt állítja, hogy a szerbiai restitúciós törvénynek…..