Regisztráció Blogot indítok
Adatok
PollmannFerenc

113 bejegyzést írt és 437 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A Nagy Háború Kövess 170 – 100 2024.04.11 07:00:00
Az idei esztendő kétszeresen is kínál alkalmat jubileumi megemlékezésre báró kövessházi Kövess Hermann tábornagy, az osztrák–magyar haderő utolsó főparancsnoka tisztelőinek. A neves hadvezér március 30-án lett volna 170 éves, szeptember 22-én pedig halálának lesz kereken a 100. évfordulója. 1924-ben…..
PollmannFerenc 2024.04.11 14:03:06
@m17: Kövess magyarságáról: mindahhoz, amit a posztban írtam, nem sokat tudok hozzátenni. Beszélték, hogy parancsnokként nemigen tűrte a magyar szót - igaz-e, nem-e? -, ám 1918 után nyilván felfedezte ő is a magyar nemzethez való eredendő tartozását, ugyanúgy, ahogy pl. Arz Arthur. Kövess nyilván tisztában volt félig magyar származásával, de félig szász gyökereivel is: a Birodalom fennállása idején mindennek azonban döntő jelentősége nem volt. Ami számított: a feltétlen uralkodó- ill. dinasztiahűség.
Magánéletével nem sokat foglalkoztam: sok minden mással sem... Nem szabályos "rövid életrajz" (Kurzbio), amit írtam. Manapság már könnyű dolga van annak, aki pl. Kövess életéről többet szeretne megtudni: az interneten nem is sokat kell hozzá kutakodni, de kábé 10 éve megjelent egy jól használható életrajz is, melynek szerzője sokat profitált a tábornagy hadtörténész fi (Kövess Géza) kéziratából, amit apjáról írt, és ami sajnálatos módon mindmáig kiadatlan maradt...
A történelem érettségi tételek képzeletbeli népszerűségi listáján valószínűleg nincs az élmezőnyben a dualista Osztrák–Magyar Monarchia felépítésével és működésével kapcsolatos kérdéskör. Nem véletlenül: a kiegyezés révén létrejött bonyolult államstruktúra megértése már a kortársak többségének is…..
PollmannFerenc 2024.01.29 10:15:58
@PintérTamás: Én nem tudok 1878-as elmaradt felosztásról... A berlini kongresszus idejére (1878 nyara) lényegében nagyhatalmi konszenzus volt abban a kérdésben, hogy Ausztria-Magyarország szállja meg és igazgassa Bosznia-Hercegovinát. Egyedül Törökország ellenezte a dolgot, de nem volt esélye rá, hogy megakadályozza annak végrehajtását.
PollmannFerenc 2024.01.29 18:26:10
@PintérTamás: Az persze igaz, hogy Szerbia és Montenegró szívesen osztozott volna rajta, de ennek nem volt realitása
Forster Frigyes huszár ezredes visszaemlékezése – 11. rész 1915 őszén a nyolcas huszárok immár sereglovassággá alakulnak, ebből az alkalomból ismét trónörökösi szemlét kapnak, ahol igazán jó benyomást keltenek. Október 20-án azonban váratlanul újból állásba kell vonulniuk, ahol gyalogságként…..
Forster Frigyes huszár ezredes visszaemlékezése – 9. rész 1915 nyarán Galíciában a nyolcas huszárok ismét mozgóháborúba kerülnek, felderítő lovasságként tevékenykedve csapnak össze a visszavonuló kozákokkal. Az üldözés során több találkozóharcot vívnak, veszteségeket is szenvednek. Véletlenszerűen…..
Forster Frigyes huszár ezredes visszaemlékezése – 8. rész 1915. április elején a nyolcas huszárokat bizony leszállítják a lovakról, hiszen a háború jellege alapjaiban változott meg. Be kell bújniuk a lövészárokba, először csak gyakorlatképpen, később már gyalogsági feladatokat is kapnak. Ráadásul…..
PollmannFerenc 2024.01.01 17:57:55
@PintérTamás: Lehet. De azért ezt a korabeli szerkesztő szóvá tehette volna a naplóírónak, mielőtt leközli a szövegét...
PollmannFerenc 2024.01.02 13:16:45
@SőregiZoltán: Én is gondoltam erre, de mivel Przemysl visszafoglalása csak június 3-án sikerült, egy kicsit így is zavarban vagyok, hogy a szerző május 9-10-e körül vajon erre gondolt-e... Egyébként köztünk szólva az ember inkább várt volna "visszafoglalást", esetleg "felszabadítást", mint "elesést" emlegetni annak kapcsán, hogy az illető övvár megszűnt orosz megszállás alatt lenni...
Forster Frigyes huszár ezredes visszaemlékezése – 7. rész 1914–1915 fordulóján a 8-as huszárok továbbra is a háború hétköznapjait élik, de a tétlenséget – amit részben a télies időjárás is okoz – nehezen viselik, hiszen a lovasságnak a mozgás a lételeme. Békés körülmények között telik az első…..
PollmannFerenc 2023.12.25 12:43:05
@PintérTamás: József főherceg visszaemlékezései szerint főleg március első felében - azaz Przemysl elste előtt - voltak hidegek. Április elején viszont:
Április 1. „Hóvihar 1 60 cm friss hó, idelent 1 fok meleg.
Április 2. „Gyönyörű napos, derült téli reggel 3 fok hideggel."
PollmannFerenc 2023.12.26 18:00:14
@SőregiZoltán: Nyilván nagy eltérések voltak. Csak azért írtam, amit írtam, hogy kötözködhessek a naplóíróval... Mivel véremben van a kötözködés...
1924. január 3-án terjedelmes cikk látott napvilágot a bécsi Arbeiter-Zeitung, az osztrák szociáldemokraták központi pártlapja 2. oldalán Conrad bűne címmel. Az írás névtelen szerzője ebben azzal vádolja az egykori Osztrák–Magyar Monarchia legendás vezérkari főnökét, hogy bár lehetősége lett volna a…..
PollmannFerenc 2023.12.14 10:55:41
@mazochist: Conradnak újabban rosszul áll a szénája... Tény, hogy a háborúkról vallott felfogásának hangoztatásával sokat tett az 1914-es világégés kirobbanásáért. Egyedüli felelősként beállítani azonban hatalmas tévedés. Egyébként pedig a háborúkról mindig a politikusok döntenek: az övék a legfőbb felelősség...
Somogyi Lajos első világháborús naplója – 21. rész A napló ezen utolsó fejezetében Somogyi Lajos az 1917-es esztendő nyarának hadieseményeit tárgyalja. Mindenki a várható nagy brit offenzívára készül, melynek célja valószínűleg Jeruzsálem elfoglalása lesz. Ebből azonban hőseink – legnagyobb…..
PollmannFerenc 2023.11.07 07:28:58
@bloggerman77: @Sigismundus: Kétségtelen, hogy Kemény doktor igen magasra tette a mércét... Somogyi Lajostól igazságtalan lenne ugyanazt a színvonalat elvárni, viszont tény, hogy menet közben sokat fejlődött a stílusa. Nekem ő is hiányozni fog, nemcsak a doki...
Az üteg szabadságolásáról: a naplóíró is tisztában volt vele, hogy a várható angol támadást aligha lesznek képesek elhárítani. Ezen az ő jelenlétük semmit sem változtatott volna. Ugyanakkor kiérdemelték a szabadságolást: ha most az ígérettel szemben megtagadják tőlük, az nyilván jelentősen rontotta volna a kitartásukat... Nyilván az elöljárók is így gondolhatták, ezért mehettek Somogyiék haza. Mellesleg még bő egy évig "visszavárta" őket a front...
PollmannFerenc 2023.11.07 22:35:38
@Sigismundus: Ami azt illeti elég sokat mulatoztak az egész háború alatt, de ez gondolom a parancsnokon múlott: ha ő szerette a cigányzenét, akkor lettek muzsikusok is...
Hogy a szabadságolás a schlamperei jele lenne-e, azt nem tudom, de én inkább emberséges intézkedésnek gondolom...
Somogyi Lajos első világháborús naplója – 20. rész Hogyan szuperálnak a brit tankok a sivatagban? Hogyan lő a brit tüzérség? Többek között ezt is megtudhatjuk Somogyi Lajos naplójának mostani részletéből, ami 1917 áprilisában, a 2. gázai csata időszakában játszódik. Küzdelem a számummal és a…..
Somogyi Lajos első világháborús naplója – 19. rész A napló ezen fejezetét Somogyi Lajos az 1917. márciusi első gázai csata leírásának szenteli. Sikerül nagyon érzékletes képet festenie a hadieseményekről: az olvasó szinte maga előtt látja a rohamozó angolokat és a hősiesen védekező német, török és…..
Somogyi Lajos első világháborús naplója – 18. rész 1917. januárjában a naplóíró egysége a palesztinai front környezeti nehézségeivel küzd. A sivatagban a gépkocsik ellenére is nehezen haladnak. Februárban már rendszeressé válik a harci érintkezés a britekkel. A repülőkkel is rendszeresen meggyűlik…..
Somogyi Lajos első világháborús naplója – 17. rész Somogyi Lajos lábadozását 1916 októberében Betlehemben folytatja, és ide érkezik meg a frontról mindkét osztrák–magyar üteg is. Novemberben pedig a tüzérek bevonulnak Jeruzsálembe. Itt értesülnek Ferenc József haláláról. A naplóíró beszámol arról,…..
Somogyi Lajos első világháborús naplója – 16. rész Úgy tűnik, egy időre vége szakad a kellemes napoknak: Somogyiék ütegét a Földközi-tenger partjára vezénylik állásba. Hősünk azonban váratlan betegsége miatt nem mehet velük. Amíg gyógyul, tovább élvezheti a központi hatalmak közel-keleti…..
Somogyi Lajos első világháborús naplója – 15. rész A naplóíró folytatja a csapat jeruzsálemi élményeinek bemutatását. Részletes beszámolója alapján az olvasó előtt megelevenednek a Szent Sír látnivalói. Somogyi Lajos meglehetős jártassággal kalauzol bennünket a nevezetes helyszínek között,…..
Somogyi Lajos első világháborús naplója – 14. rész Somogyi Lajos és társai ebben a fejezetben a minden keresztény számára legszentebb város: Jeruzsálem felé közelednek. Útközben fokozatosan ismerkednek meg a sajátos helyi klímával, a homokkal, az elviselhetetlen forrósággal. Táborhelyükön,…..
Somogyi Lajos első világháborús naplója – 13. rész A palesztinai hadszíntérre utazó Somogyi röviden összefoglalja, hogyan került az ütegével a Közel-Keletre. Azok az olvasóink, akik már korábban megismerkedtek dr. Kemény Gyula naplójának törökországi fejezeteivel, ismerős helyszínekkel…..
Somogyi Lajos első világháborús naplója – 12. rész 1915 novemberében Somogyiék ütege folytatja a szerbek üldözését és eközben hőseink egyre nehezebb terepre érkeznek. Végül zsákutcába jutnak és visszafordulásra kényszerülnek. Reménykednek egy hosszabb pihenőben, mivel az emberek kimerültek és a…..
Somogyi Lajos első világháborús naplója – 11. rész 1915 őszén a Kövess-féle 3. osztrák–magyar hadsereg (benne Somogyiék ütege) tovább üldözi a rendkívül szívósan védekező, de folyamatosan hátráló szerbeket, méghozzá igen nehéz terepen, Közép-Szerbiában. Az útviszonyok siralmasak és az idő is egyre…..
Somogyi Lajos első világháborús naplója – 10. rész Az osztrák–magyar hadvezetés, úgy tűnik, ragaszkodik hozzá, hogy valahányszor fontos hadműveletbe kezd, Somogyi Lajos ütege abban részes legyen… Így hát nem csoda, hogy 1915 őszén, amint a Szerbia elleni újabb hadjárat napirendre kerül, hőseinket…..
Az osztrák–magyar szolgálatban álló ukrán önkéntesekkel régebben Bolzano tábornok pályafutásának ismertetésénél találkoztunk, mostanában pedig Somogyi Lajos visszaemlékezésében olvashattunk róluk. A kevésbé ismert ukrán nemzetiségi légiót mutatjuk be röviden.   Az Ukrán Szicsi Lövészek, ukránul…..
PollmannFerenc 2023.08.17 12:06:16
PollmannFerenc 2023.08.17 19:01:22
@BartókBéla: Az nyilvánvalóan nem lehetett akadály számodra, hogy nincs magyar nyelvű irodalom...:) Kiegészíteni pedig jelenleg nemigen tudnám a dolgozatodat. Még egyszer gratulálok!
Somogyi Lajos első világháborús naplója – 9. rész Somogyi Lajos és bajtársai 1915. augusztus–szeptemberében látogatást tesznek az olasz hadszíntéren. Pedig először azt jósolják nekik, hogy az egész telet itt töltik majd. Ennek megfelelően folyik a berendezkedés is. Ismerkedési tűzpárbaj a…..
Somogyi Lajos első világháborús naplója – 8. rész 1915 júniusának végén folytatódik az oroszok üldözése. Somogyi Lajos új – bár javításra szoruló – kerékpárján eredhet az ellenség után. A harcok szünetében továbbra sem unatkoznak katonáink: a zene és a tánc mellett az új kedvenc a foci. Ebből a…..
Somogyi Lajos első világháborús naplója – 7. rész 1915 júniusának első napjaiban előbb a sztriji fűrészüzem égése, majd Przemyśl visszafoglalásának híre kelt izgalmat. Az orosz visszavonulásnak nem csupán a helyi lakosság örül… Közben az üteg zenekara tovább bővül, a katonák sikeres műsort adnak…..
Somogyi Lajos első világháborús naplója – 6. rész 1915 májusában a küzdelem váltakozó sikerekkel folyik. Közben egy felrobbant ágyúcső okoz szomorú szenzációt. Miután az oroszok visszafoglalnak egy fontos magaslatot, és közben nem működtek a telefonvezetékek, hősünket a többi telefonistával együtt…..
Somogyi Lajos első világháborús naplója – 5. rész Somogyi Lajos parancsnoka a magyar-német fegyverbarátságot élteti – muzsikaszó mellett: szól a Kék nefelejcs és a Wacht am Rhein, s bőven jut a sörből is mindenkinek. A pécsi 19-es honvédek dicsérete: az orosz megadja magát, ha velük kerül szembe.…..