Regisztráció Blogot indítok
Adatok
starace

0 bejegyzést írt és 157 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Régen volt már tematikus válogatás, úgyhogy gondoltam ideje egynek. A Nemzeti Múzeum első világháborús időszakának magyar vonatkozású fotókincsei közül válogattam. Sajnos kizárólag alacsony felbontású és nagyon sok esetben meglehetősen rossz minőségű képek érhetőek el az online katalógusban, így…..
Kilenc és fél éve jelent meg a blogon az alábbi bejegyzés. Rekord alacsony a megtekintése (pedig szerintem jól sikerült kis cikk, külön felhívom a figyelmet a remekbe szabott mű-archaikus fordításokra ;)), ezért most újra megnézhetitek. - Jtom Lássuk be nem volt könnyű dolguk a korabeli…..
1919. május 1. Lenin a Kreml falánál a május elsejei ünnepségen a Vörös téren. Utólag színezett felvétel..
starace 2023.04.23 23:33:05
@tulapruton: A Lenines képen a bal oldali plakáton olvasható szövegrészleteket kiegészítve, ez a szöveg olvasható:
"Da zdrasztvujet proletariat Vengrija" = "Éljen a magyar proletariátus".

Lenin mellett a szemüveges illető pedig nem Berija, hanem Litvinov, külügyi népbiztos (külügyminiszter).
1885. A kanadai transzkontinentális vasút elkészültének pillanata, az utolsó sínszög beverésével a Brit Kolumbia-i Craigellachie-nél értek össze a vágányok..
1908 körül. Tuszi harcosok magasugró rituáléja, Német Kelet-Afrikában, a mai Ruanda területén..
A Magyar Etimológiai szótár szerint az "ántivilág" szó jelentése 'régi szép világ'. Jellemzően az első és második világháború közti Magyarország mindennapjaira használják, legalábbis nagyapámtól így hallottam először ezt a jelzőt. Ezt az alig negyedszázados korszakot idézzük meg ma az (MTI) Nemzeti…..
starace 2022.12.26 21:48:23
@JTom:
- A Szent Jobbot hordozó katonák valóban O-M frontegyenruhában vannak.
1921-ben még nagyon közel volt a háború, ők valószínűleg katonai érdemeikért részesülhettek ebben a megtiszteltetésben, hangsúlyozottan, mint frontkatonák, sőt tűzvonalbeli katonák, akik a legnagyobb véráldozatot vállalták.
A hordozók legénységi állományúak (szakaszvezető a legmagasabb rangú), a képen látható két kísérő katona pedig csapattiszt (hadnagyok).

- Azt már más is megírta, hogy nem német tiszt vezeti Horthy lovát és a képen lévő német katonák nem SS-ek.
Hanem az 503. nehézpáncélos-osztály katonái, egy Tigris-B harckocsival.
A vár elfoglalását - a Panzerfaust hadműveletet - valóban SS-tiszt vezette: Otto Skorzeny SS-Sturmbannführer.
Itt olvasható az események krónikája percről-percre a kiváló hadtörténész, Számvéber Norbert leírása szerint:

www.arcanum.com/hu/online-kiadvanyok/2vhSzakkonyv-magyarok-a-ii-vilaghaboruban-2/nehezpancelosok-a-nemet-503-nehezpancelos-osztaly-magyarorszagi-harcai-32CA/2-fejezet-paderbornbol-buda-varaba-3310/kiralytigrisek-budapesten-331B/

(A pontos leírásból még a képen lévő tank toronyszáma is azonosítható.)
1917. II. Miklós cár lányai kopaszon a Carszkoje Szeló-i Sándor palota udvarán. Állítólag himlőjárvány miatt borotválták le nemcsak a lányok, hanem Alekszej cárevics haját is. A kivégzésükkor alig 12-14 centiméteres lehetett a hajuk a testvéreknek, így a legtöbb játék- és dokumentumfilmben, hosszú…..
starace 2022.12.20 00:26:42
@Serény Vélemény:
@¿Qué tapas hay?
@iovialis
Most töltöttem fel ezt a képet: i.imgur.com/U1Y3z8k.png , hogy ne csak Wikipédiás infó álljon itt.
Tehát korabeli, hivatalos képen is látszik, hogy a háromsávos OMM tengerésztiszt sorhajóhadnagy (százados), a kétsávos meg fregatthadnagy (precízen persze "fregattfőhadnagy" volna, - mint Fülig Jimmy).
Közepen meg a korvettkapitány (őrnagy) ül.

A Royal Navy esetében azonban Lieutenant RN századosi rendfokozatnak felel meg, ugyanis, bár valóban OF-2 a kódja, de az OF-1 kód (sub-lietenant) mellet van még egy tiszti rendfokozat, a Warrant Officer (legyen ez mondjuk az OF-0 kód) ami ugyanúgy egy sáv mint a sub-lieutenant, csak vékonyabb a sáv. Tehát a Lieutenant a harmadik tiszti rendfokozat és így a századosnak felel meg.
(A német Kriegsmarine-ben ezt a harmadik tiszti rendfokozatot Kapitänleutnant-nak hívták.)

A századost nem nevezhetjük általánosan kapitánynak, csak a lovasságnál és a tüzérségnél. Ott viszont kötelezően. ;-)
(Ahogy nincs lovassági vagy tüzérségi zászlóalj, csak huszárosztály, vagy tüzérosztály.)
Ahogyan a múltkor említettem, egy olvasónk által beküldött képekből még erre a hétre is maradt vagy fél tucat az új sorozatba, de én is tettem bele néhány igazi csemegét.  1903. Karácsonyfa-vásár. Barclay Station, New York..
starace 2022.12.04 22:20:45
@hátramozdító:
Az orosz katonalányok közül kettő biztosan tisztes: látszik a váll-lapjukon egy sáv keresztben, ez a legkisebb tisztesi rendfokozat: "jefrejtor" vagyis őrvezető (a német gefreiter-ből).
Mind a négy visel kitüntetést, csak kettő a kitüntetés keresztjét, kettő pedig a kitüntetés szalagsávját viseli a gomblyukban.
A kitüntetés pedig a György-kereszt, annak is - valószínűleg - a negyedik osztálya.
(Az orosz Neten fel is van sorolva név szerint mind a 13 nő, aki megkapta a György-keresztet. Több névhez kép is van mellékelve, úgyhogy lehet, hogy némi bogarászás után név szerint lehetne azonosítani mind a négy katonanőt a képről.)
1935. Kristine Neumann és zsidó vőlegénye, Julius Wolff nyilvános megszégyenítése "fajkeveredés" miatt az északnyugat-németországi Nordenben..
1944. Az SS Quinault Victory és SS E. A. Bryan amerikai hadihajó felrobbanása utáni látkép Port Chicago (Kalifornia, Egyesült Államok) kikötőjében. Az egyiken történt lőszerrobbanásban mindkét hajó elpusztult, vele együtt 320 ember. A robbanás erejére jellemző hogy az E. A. Bryanből csak néhány…..
Hajónapló Hétfő. 2022.08.02 00:31:07
Na szóval, hogy mindenki értse politikai szimpátiától és nemzeti érzelmi becsípődésektől függetlenül, mi is az én bajom a kormánnyal!  12 éve azt látom, hogy az egyetlen szempont VALAMENNYI kormányintézkedés meghozatalakor, a szavazatmaximálás. Nem lenne baj ezzel, ha a nép eleve értelmes…..
A szocialista Magyarország mindennapjait - eddig még nem látott, eredeti színes fotókkal bemutató - sorozatunk folytatódik az MTI fotósainak munkáiból. Ma 1968-tól 1970-ig utazunk vissza az időben. 1968. május 8. A Vörös Csillag traktorgyár két DUTRA típusú traktorral segíti Ferihegyen a…..
Gyerekkorában mindenki megtanulja, hogy Jézus egy „rongyos istállócskában” született, ahol jászolba fektették, miközben a marhák és szamarak lehelték őt, hogy ne fázzon. A napkeleti három királyok, Gáspár, Menyhért és Boldizsár aranyat, tömjént és mirhát hoztak neki, és leborultak előtte. Azonban…..
Az előző két részben láthattátok a második világháború, majd az azt követő időszak plakátjait. 1951-re a Rákosi-korszak ereje teljében van. A megfélemlítés és - ha kell erőszakos - terménybegyűjtés időszaka. Az erőltetett iparosításra (elrugaszkodott ötéves tervek, vas- és acél országa...) és a…..
Az első, ami furcsa, hogy olyan házról van szó, amiről meglehetősen keveset tudunk azon kívül, hogy Pasaréten van. Illetve ez így nem is igaz, mert a fotók között ott az alaprajz is, szóval valami fogalmat azért alkothatunk róla, de konkrét információnk nincs róla. Ami viszont…..
Az emberi lét egyik mozgatórugója, hogy szeretnénk valamit elérni az életben. Mindenki vágyik rá, hogy büszke lehessen egy olyan dologra, amit jól csinál. Ez lehet a családi élet, a karrier, vagy egy hobby, amiben nagyon ügyes. Akadnak olyan hírességek is, akik csak egyszer villantottak nagyot az…..
A ház udvarán 1944-ben a Ney-csoport 60 partizánt, kommunistát és zsidót végzett ki. Mivel a ház később az ÁVH főhadiszállása lett, így 1956-ban innen indult el a forradalom.  A T2A építésziroda korábbi, leporolt látványterve (Forrás HB Beavis)..
A D-442 felderítő úszó gépjármű (FUG) A haditechnikai célú beruházások közül az egyik legnagyobb volt az 1960-as években, ráadásul nem licenctermékről, hanem hazai fejlesztésű eszközről van szó, amelyet exportáltunk is, és aminek a gyártása másfél évtizedig önmagában jelentősen befolyásolta a…..
1970. A prágai Nuselsky-híd próbaterhelése T-55-ös páncélosok segítségével  ..
starace 2016.04.10 20:22:44
@Tke:

Datu Kalantiaw (PS-76) 1240 tonna, hossza 93 méter.