Regisztráció Blogot indítok
Adatok
ppppalika

0 bejegyzést írt és 595 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A Tízperc iskolablog immár hagyományosan kér fel neves oktatási szakembereket, hogy véleményezzék, elemezzék, mi történt az elmúlt egy évben az oktatás területén. 2019 sem volt éppen eseménytelen: a magántanulói státusz helyett egyéni tanrendet kell igényelni, szigorodik az beiskolázás 6 éves…..
ppppalika 2019.12.30 10:27:22
@rigolya2: "Annak ellenére sincs, hogy több tanárképzőst vesznek fel az egyetemek, mint amennyire szüksége lenne a rendszernek!" Ez sajnos nem így van, pontosabban legfeljebb részben. Ha futballcsapatot akarok csinálni, akkor nem vigasztal, hogy szerződtettem 30 játékos, de abból 10 kapus, 15 csatár, 4 középpályás, 1 meg védő. Mert kb. ilyenek az arányok jelenleg. És pont azokból van kevés felvett, amelyekből már most is hiány van.
ppppalika 2020.01.01 12:16:50
@rigolya2: Ez azért nem úgy megy, hogy a magyartanárból tudunk fizikatanárt csinálni.
Akármilyen röhejes az oktatási kormányzatnak ezzel az üggyel kapcsolatos pancsersége, nincs kedvem nevetni a történet keserű komikumán, mert lényegében diákok százezreinek és egy egész ország oktatási rendszerének a tragédiája. Az új Nat kidolgozása 2017-ben indult. Nagyon sokan és több menetben…..
ppppalika 2019.12.28 23:16:48
@Dorottya Siklósi Lászlóné: Nem is ő dolgozott rajta, hanem felügyelte, irányította. Nem biztos, hogy jó választás volt, de legalább nem közvetlenül valami tantárgyi érdekcsoport kapta a kezébe a dolgot. Más kérdés, mi maradt abból, amit ők csináltak.
Előző írásunkban arról kérdeztünk matematika- és fizikatanárokat, szakértőket, hogy mik okozzák a legnagyobb nehézséget tantárgyaik tanítása során, hova vezethető vissza népszerűtlenségük és/vagy a tárgyakat övező félelem. Cikkünk folytatásában tovább haladva a megkezdett úton, ismét a problémák…..
ppppalika 2018.12.21 22:12:58
@bölcsbagoly: Csakhogy ez a szakgimnáziumokban a jelennel egyezik...
www.oktatas2030.hu/wp-content/uploads/2018/08/a-nemzeti-alaptanterv-tervezete_2018.08.31.pdf
A pdf 48, a dokumentumban a sorszámozott 37. oldalt nézd.
A sárga az, ami szakgimnáziumban lesz, a narancssárga az nem feltétlenül.
Lásd a dokumentum 124. oldalának közepén:
"A szakgimnáziumokban a 9. évfolyamon a természettudomány tantárgy folytatódik, amellyel párhuzamosan kezdődik annak a szaktárgynak a tanulás-tanítása, amely a választott szakma szempontjából specifikus, így lehet biológia, kémia, fizika vagy földrajz. Ezek tartalma a 9-10. évfolyamon a Nat-ban a gimnáziumok számára meghatározottal azonos, a 11. évfolyamon a szaktárgyi sajátosságok figyelembevételével alakítható ki. "
ppppalika 2018.12.21 22:29:25
@bölcsbagoly: Aha. Politikailag bukott meg. Az a baj, hogy az egyetemeken meg szakértelem nincs.
ppppalika 2018.12.21 22:30:18
@bölcsbagoly: Egyébként miről is lehet akkor beszélni, ha az egyetlen nyilvános tervezetről nem, a jelenről nem? Phhh...
Köztudott, hogy a magyar diákok nem szerepeltek valami fényesen a PISA-felméréseken, legutóbbi eredményeink különösen sokkolóak voltak. Bár a PISA tesztek eredményével nem feltétlenül érdemes a diákokat nyomasztani, a PISA értékelése számos kérdést von maga után, amelyekkel blogunk is rendszeresen…..
ppppalika 2018.12.03 14:59:08
@tdm850: "Akkor te jól csinálod, én rengeteg infót hiányolok pl. festékekről, tisztítószerekről, üzemanyagokról, tüzelésről, környezetszennyezésről. " Ezt viszont jól - szerintem - kémia órán nem lehet tanítani, ebben nyújthat(na) jobbat egy komplex természettudomány. Összefut a kémia, biológia, földrajz.
"Töltött káposzta a kesztyűtartóban, fasírozott a kecses ujjak között, kétkazettás magnó a Nagyi ölében, itt egy Grundig, ott egy kis hazai, fent meg az elmaradhatatlan Gorenje, az örök jólét biztosítéka." - írta az Index tavaly ősszel, a világútlevél bevezetésének 30-dik évfordulójára készült…..
ppppalika 2018.09.18 22:19:58
Jó hír: mégis rengeteg pénz van az oktatásra. Másképpen hogyan futná olyan pedagógiai szakmai rendezvényre, amit rögtön húsz alkalommal kell megtartani egymás után két héten belül? ..
A hét leghasznosabb linkje következik. Tudtam a létezéséről, de annyira és érthetetlenül eldugták készítői, hogy sokáig kellett keresgélni. Pedig méltán lehetnek büszkék az ingyenesen közzétett 226 OKJ tanfolyam elektronikus anyagára, melyek közt nem csak a vizsgára készülők, de bármely érdeklődő…..
ppppalika 2018.07.12 09:48:01
@kkm.furdancs: Na ja, de ebben a tananyaghalmazban benne van az informatika is. Ami 2009-ben készült, az azért már legalább 9 éves. Egy része nyilván annak is időt álló, de korántsem mind.
ppppalika 2018.07.12 10:51:54
@gigabursch:
Belenéztél a tananyagokba is?
FuraTermék Blog A szerelem földje 2018.07.06 09:32:09
Mai posztunk tartalma egyesek számára felkavaró lehet - és alapvetően a 18. életévét betöltött korosztályok számára készült, ezért kérjük, ennek figyelembevételével kattints a "Tovább" gombra.    Köszönjük!..
ppppalika 2018.07.07 13:37:33
@steery: Gondolod, hogy a kormány engedné 18 éven aluliaknak? A gyerek nézheti, hogy füstöl valaki, de nem nézheti, hogy megveszik.
Természetesen nem lett könnyű. Csak másképp lett nehéz, és más pozícióból tudunk tárgyalni munkavállalóként. Partnerré váltunk a kiszolgáltatott lét helyett. Ez jónak tűnik, de értenünk kell, hogy a munkáltatók szempontjai is megváltoztak. Harsogja a HR-szakma, hogy most aztán koncentrálni kell a…..
ppppalika 2018.06.11 19:54:50
@MEDVE1978: "Egyszerűen el sem tudom képzelni, hogy az olyan szervezetek, mint mondjuk egy óvoda, egy kórház vagy egy iskola hogyan találnak mondjuk informatikailag, műszaki területeken vagy gazdaságilag képzett szakembereket."

Tavaly nyári tapasztalat: jelentkező szép számmal van, jellemzően tapasztalat nélküli, esetleg vándormadár. Van, aki egy kis nyugalmat keres, mert úgy tűnik neki, hogy itt nincs érdemi szakmai munka - ami bizonyos szempontból igaz is. Embert igyekeznek felvenni, mert státusz van, de eszközre egy év alatt nem költenek annyit, mint amibe egy munkavállaló egy hónapban kerül. Pedig a közszférabeli bér sem óriási.
Orbán új minisztere a Szaniszló Ferenci értelemben vett nemzeti-keresztény kretenizmus jeles képviselője...
ppppalika 2018.04.30 06:58:38
@-JzK-: www.youtube.com/watch?v=LOe059wC0eU
Innen van majdnem mind. A műhibára vonatkozó borzasztóbb, mint az idézet.
ppppalika 2018.04.30 08:35:29
Régóta meggyőződésem, hogy a politikusi beszédeket önmagukban értelmetlen elemezgetni. Teljesen felesleges olyan kérdésekről beszélni, hogy mennyi volt bennük az újdonság vagy hasonlók, mert csak egy dolog számít minden beszéd kapcsán: segítették az adott szereplő stratégiájánák érvényesülését, vagy…..
ppppalika 2018.03.17 08:06:56
@Redentor: "Én például biztos vagyok benne, hogy manipulálva lesznek a választások, mivel elmaradott, elavult és biztonságtechnikailag nagyon is sérülékeny rendszerben szavazunk."
Technikailag nem lehet manipulálni. Az embereket (értsd szavazókat) persze igen.
Egy laptoppal jó esetben hosszú távra tervez az ember, és nem szeretne fél-egy évente újat venni csak azért, mert az előzőről kiderült, mégsem olyan jó, mint amilyennek elsőre gondoltuk. Illetve jónak jó, csak épp nem elégíti ki az egyéni felhasználói igényeket. Éppen ezért jöjjön most öt olyan…..
Elkezdődött az ellenzéki kampány...
ppppalika 2018.01.28 14:17:00
@csobi2011: Tehát a bűnözőket meg kell tartani hivatalukban...
  Év végét ne károgással zárjuk, hanem valami széppel, valami reményt adóval, hogy igen, van fejlődés.  Sok választásom így közéleti témában nem maradt -- meg úgyis épp' okmányirodával volt dolgom, ki hűséges, megbízható szeretőként régóta mindig megmelengeti…..
A labdarúgás egészen kiskorom óta az életem része. Már oviban elkezdtem focizni, az európai városok nevét a Sztár Sportból tanultam meg, általános iskolásként is folyton pörgettem a Nemzeti Sportot, hétvégente nem ritkán néztem meg 8-10-12 meccset a tévében. Később dolgoztam játékvezetőként,…..
NemGogol Szeszélyes ősz 2017.07.07 13:33:51
Békés jogvédők akcióban „Az ősszel leplezetlen koalíció jöhet létre a magyarországi ellenzék és a Soros-féle szervezetek között, hogy utóbbiak a demokrácia intézményrendszere elleni nyílt támadásokkal, utcai zavargásokkal gerjesszenek hangulatot a választások előtt.” (Kövér László) Egyre több…..
ppppalika 2017.07.08 23:36:18
@nemecsekerno_007: "A nagy rendszereket, mint az egészségügy, oktatás, nyugdíjrendszer nem lehet egy ciklus alatt átalakítani, ezért jó ha még legalább 1, de akár még 2 ciklust végigvisz a fidesz (a másodikat akár koalícióban) és végre megszabadulunk a kádári örökségtől."

Eddig sikerült szarrá tenniük az oktatást. A következő években meg le is húzzák a WC-n. Kösz szépen...
Folytatódik elképesztően izgalmas mennyei bajnokságunk. Idén nagyon úgy tűnik, hogy óriási izgalmak lesznek mind a bajnoki címért, mind a kiesés elkerüléséért. Az apróbb baj csak az, hogy mindez már nem nagyon érdekel senkit. Kicsit meg vagyunk zavarodva, hogy most hanyadik forduló van, de ez az nso…..
Bernd bátyánk megint alaposan kiéheztetett bennünket, úgyhogy már legalább annyira kell nekünk egy újabb bajnoki forduló, mint egy pohár éltető Krúdy-fröccs a tikkasztó napsütésben megfáradt vándornak. Bár ez akkor inkább kiszomjaztatás, de ez most mindegy is. A lényeg, hogy tippeljünk, mint az…..
Néhány éven belül nagy gondok adódhatnak az általános iskolai oktatásban, a magyar tanárok 35 százaléka ugyanis 50 év feletti, ami azt jelenti, hogy egy évtizeden belül a többségük nyugdíjba vonulhat. Ezzel szemben a 30 év alatti tanárok nagyon kevesen vannak, az összes tanár…..
ppppalika 2016.10.02 18:04:05
@Cinnouse: Nagyon aranyos vagy, de ha tudod értelmezni a postot, akkor nem azon siránkozik, amit most linkeltél, hanem azon, hogy "hamarosan nyugdíjba vonul a tanárok harmada". Én csak arra reagálhattam, ami abban van...
Vasárnap népszavazás és a szokásos igen/nem helyett egyes politikai szereplők a szavazástól távolmaradásra buzdítanak. Úgy mondok véleményt, ha befogom a szám? Nos, úgy tűnik, igen, bizonyos értelemben a kézenfelvő szavazási szabályok furcsák. ..
A 10. forduló legalább úgy összerántotta az élmezőnyt, mint Herr Storck a szemöldökét, amikor az utóbbi időben az őt ért kritikákat olvasta. Az első öt csapat két ponton belül van, legutóbb az utolsó verte az elsőt, ezek is a Mennyei hihetetlen kiegyensúlyozottságát és szinte már elviselhetetlen…..