Regisztráció Blogot indítok
Adatok
PintérTamás

377 bejegyzést írt és 1031 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Négy évszázad közös történelme köt össze bennünket a bécsi kapucinus templom kriptájában nyugvó személyekkel. Sokuk nevét a blogunkról, de történelemkönyvekből, festményekről, szobrokról, filmekből is ismerhetjük, múlandóságuknak ez a különös emléke azonban kevésbé ismert a számunkra. Nekem…..
PintérTamás 2024.03.30 09:48:03
@BartókBéla: Szerencsére ők csak rövidebb időszakra, s nem lettek koronás (vagy kalapos) magyar királyok is. :)
A mostari katonai temető – 2. rész A bosznia-hercegovinai város katonai temetője sok magyar vonatkozású síremléket is őriz az Osztrák–Magyar Monarchia időszakából. A sírkert és az Osztrák Fekete Kereszt által ott végzett felújító munka történetét már bemutattam a sorozat első részében. A mostani…..
A történelem érettségi tételek képzeletbeli népszerűségi listáján valószínűleg nincs az élmezőnyben a dualista Osztrák–Magyar Monarchia felépítésével és működésével kapcsolatos kérdéskör. Nem véletlenül: a kiegyezés révén létrejött bonyolult államstruktúra megértése már a kortársak többségének is…..
PintérTamás 2024.01.26 13:00:53
@PollmannFerenc: Igen, az ő esetében egyértelmű az óvatosság és ennek az indoka is, ez a szövegből is érezhető, itt inkább a berlini kongresszus határozatára gondolok, a szövegezésből úgy tűnhet, mintha nemzetközileg "kényszerítették" volna a Monarchiát az okkupációra, pedig azt ő is "akarta". S ugye, könnyű Katit táncba vinni... :)
PintérTamás 2024.01.28 20:47:44
@BartókBéla: Az 1878-as elmaradt és az 1995-ös daytoni "felosztás" párhuzamba állítása nagyon érdekes felvetés. Vajon 1878-ban lett volna lehetőség/szándék etnikai alapon felosztani a területet? Az alternatív történelem kedvelőinek széles teret ad(na) egy ilyen spekulációs játék... :)
PintérTamás 2024.01.29 11:20:49
@PollmannFerenc: Senki sem... :) Csak egy korábbi hozzászólásában Béla vetette fel a fikciós lehetőségét annak, ami akkor "elmaradt" és 1995-ben valamilyen módon megvalósult.
Az első világháború alatt már törvénycikk szabályozta a „hazáért küzdő hősök emlékének megörökítését”, az 1920-as évek elejétől pedig rendszeressé váltak az elesett bajtársak emlékét ápoló és a Nagy Háborúban helytálló katona hősi kultuszát építő kezdeményezések. Így volt ez Miskolcon is, 1922-től…..
PintérTamás 2024.01.26 15:22:23
@BartókBéla: Így igaz! Engem a hagyományőrzés mai lenyomataként a Tizeshonvéd utcák jelenlegi nagy száma lepett meg!
Forster Frigyes huszár ezredes visszaemlékezése – 11. rész 1915 őszén a nyolcas huszárok immár sereglovassággá alakulnak, ebből az alkalomból ismét trónörökösi szemlét kapnak, ahol igazán jó benyomást keltenek. Október 20-án azonban váratlanul újból állásba kell vonulniuk, ahol gyalogságként…..
PintérTamás 2024.01.22 20:07:18
@PollmannFerenc: Köszönjük, a felugrót módosítottuk.
Forster Frigyes huszár ezredes visszaemlékezése – 9. rész 1915 nyarán Galíciában a nyolcas huszárok ismét mozgóháborúba kerülnek, felderítő lovasságként tevékenykedve csapnak össze a visszavonuló kozákokkal. Az üldözés során több találkozóharcot vívnak, veszteségeket is szenvednek. Véletlenszerűen…..
PintérTamás 2024.01.08 23:19:37
@PollmannFerenc: Könnyen ugorhat a jogsi! :)
Forster Frigyes huszár ezredes visszaemlékezése – 8. rész 1915. április elején a nyolcas huszárokat bizony leszállítják a lovakról, hiszen a háború jellege alapjaiban változott meg. Be kell bújniuk a lövészárokba, először csak gyakorlatképpen, később már gyalogsági feladatokat is kapnak. Ráadásul…..
PintérTamás 2024.01.01 16:47:21
@PollmannFerenc: Przemysl elestének az időpontját mindig bekeveri, későbbre teszi. Az előző részben is így volt már. (Ezért is tettük már bele felugróba a pontos időpontot.) Vagy neki utólag ez a másfél hónapnyi különbség nem tűnt olyan hosszú időszaknak... :)
Forster Frigyes huszár ezredes visszaemlékezése – 7. rész 1914–1915 fordulóján a 8-as huszárok továbbra is a háború hétköznapjait élik, de a tétlenséget – amit részben a télies időjárás is okoz – nehezen viselik, hiszen a lovasságnak a mozgás a lételeme. Békés körülmények között telik az első…..
PintérTamás 2023.12.25 11:36:29
@PollmannFerenc: Rettenetes hidegek még lehettek! A hónapok meg kicsit összecsúsztak a mesélőnk emlékezetében! :) Áprilisban meg már, az erőd elestével inkább az oroszok támadtak, nem mi, de hát szerencsére van aki rendbe tegye a kalendáriumot, ha már az kicsit összekuszálódott! ;)
PintérTamás 2023.12.27 17:51:49
@PollmannFerenc: Szerencsére! Sokáig kötözködj még! Isten éltessen utólag! :)
2023. november 8-án, szerdán 18 órakor Nagykanizsán a Halis István Városi Könyvtárban a Hadak útján hadtörténeti előadássorozat keretében Pintér Tamás tart előadást „Nagykanizsai 20-as honvédek nyomában az Isonzónál” címmel.   A szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak. További részletek…..
Az elmúlt hetekben a Nagy Háború Blog lelkes olvasói nyomon követhették Somogyi Lajos tüzér kalandjait, aki a világháború négy különböző frontját is megjárta. Legutoljára a palesztin frontról írt visszaemlékezéseit ismerhettük meg, így például az első és második gázai csata részleteit, amelynek…..
Somogyi Lajos első világháborús naplója – 21. rész A napló ezen utolsó fejezetében Somogyi Lajos az 1917-es esztendő nyarának hadieseményeit tárgyalja. Mindenki a várható nagy brit offenzívára készül, melynek célja valószínűleg Jeruzsálem elfoglalása lesz. Ebből azonban hőseink – legnagyobb…..
PintérTamás 2023.11.09 22:54:07
@bloggerman77: @Sigismundus: A két napóíró teljesen más személyiség volt, különböző műveltséggel, s a művük is teljesen különböző, de ettől még mind a kettő rendkívül értékes és különleges írás. Én mindkettőt nagyon megkedveltem.

@PollmannFerenc: Nekem is hiányozni fog Somogyi Lajos is.

Ő egy életvidám "pesti csibész" volt, aki nagyon szeretett élni, s hála Istennek, a nagy háborús "kalandját" meg is örökítette írásban is a számunkra, amiért csak hálásak lehetünk neki.

Néhány történet hamarosan a saját hangján is hallható lesz a blogunkon... ;)
2023. október 14-én, szombaton 16 órakor a bosznia-hercegovinai Mostarban, a város régi katonai temetőjében ünnepség zajlott. Az Osztrák Fekete Kereszt hadisírgondozó szervezet burgenlandi részlege négy éve dolgozik az Osztrák–Magyar Monarchia idején létesült és 1952-ig katonai temetőként használt…..
2023. szeptember 24-én vasárnap délelőtt színültig megtelt az olaszországi Isonzó folyó partján fekvő Sagrado település polgármesteri hivatalának a tanácsterme. A szépszámú olasz és magyar érdeklődő a Roberto Visintin nevét viselő ösztöndíj 2023. évi ünnepélyes átadására gyűlt össze. A…..
Nagykanizsai 20-as honvédek az Isonzónál – 1. rész Az 1917-ben vívott 10. és 11. isonzói csata a nyugati front nagy összecsapásaihoz hasonló igazi nagy felőrlő „anyagcsata” volt, amelyben a szembenálló felek soha korábban nem látott mennyiségű hadianyagot használtak fel és haderőt vetettek be. Az…..
PintérTamás 2023.08.05 12:19:47
Nagykanizsai 20-as honvédek az Isonzónál – 2. rész A Kostanjevica melletti első isonzói állásperiódust követően 1917. július végétől augusztus 19-ig pihenőn volt a 20. honvéd gyalogezred. A 11. isonzói csata kitörését követően azonban az alakulatot is riadóztatták, majd a hónap végén Selo falu…..
Magyarországon eddig egyetlen magán területen állított első világháborús emlékkeresztről tudtunk. Fodor Sándor zászlós Budapesten, a Körvasút sor 43. szám alatt található keresztjéről megjelent írásunkat olvasta Pipoly János miskolci olvasónk, s ezt követően keresett meg bennünket. Nagymamája…..
PintérTamás 2023.07.20 10:32:39
@BartókBéla: Köszönjük, számunkra is mindig öröm, ha az írásaink újabbakat generálnak! S hátha van még több ilyen kereszt is!

A mai napon történt közlésnek külön jelentősége is van, bár tegnap is lehetett volna... Feladvány mindenkinek. :)
PintérTamás 2023.07.20 22:12:55
@Tótpál Klaudia: Így van, erre gondoltam.

@BartókBéla: Közben újabb kereszt is felbukkant, lásd a blog Facebook oldalát.
Az úzvölgyi temetővel kapcsolatban közzétett román nyelvű levéltári dokumentumok áttekintése Az elmúlt hónapokban az úzvölgyi temető ügye mind Romániában, mind Magyarországon jelentősen felkavarta a kedélyeket. A temetővel kapcsolatban már mi is közöltünk néhány írást, amelyek az ott nyugvó egyes…..
A napokban újabb fordulat történt az általunk is nyomon követett úzvölgyi katonai temető ügyében. A román hatóságok által román katonaként azonosított hősi halottak többségéről kiderült, hogy magyar állampolgárok voltak, s magyar honvéd gyalogezredekben szolgáltak. Szerkesztőségünknek sikerült…..
PintérTamás 2019.07.31 00:00:59
@R O B I: Van, Rotaru Stan minden valószínűség szerint megegyezik Rotár Viktor trén katonával, aki szintén a Monarchia katonája volt és a csíkszentmártoni tábori kórházban halt meg.
PintérTamás 2019.08.25 12:41:50
@magyaros17: Köszönjük, mi is így gondoljuk és ezen dolgozunk!

Tegnap újabb, ezúttal Román Mihályról kistéglásról kapott adatokkal és a helyi emlékműről készült fotóval frissítettük a cikket.
Dr. Kemény Gyula ezredorvos palesztinai naplója – 29. rész Az út hazafelé tengeri aknák között vezet. Egyéb lehetséges veszélyforrások: lázadás, tengeri rablók, antant ellenőrzés. A tengeri betegség ezekhez képest ugyan kevésbé súlyos, mégis alaposan megviseli az utasokat. Szénfelvétel…..
PintérTamás 2023.06.19 20:03:19
@BartókBéla: Ez azért elég durva általánosítás, Bélám! A marxista történészekre volt ez jellemző! :)

Ha valaki végig követte a doktorunk közel 5 éves háborús történetét, akkor láthatta, hogy elég kritikus volt ő a tiszttársaival, a katonai vezetéssel és mindenkivel (magával is) szemben. S kegyetlenül őszinte is volt, nem szépítette senki hibáit, a sajátjait sem. Ezért is van a naplójának különleges értéke, s van most miről vitatkoznunk. :)

Empátia, némi empátia, uraim, anélkül nagyon nehéz megérteni a korszak emberének a gondolkodását és a tetteit! Ez szerintem laikusként is elvárható, történészként pedig pláne. 100 évvel később nagyon könnyű már okosnak lenni, s kigúnyolni minden emberi, gondolkodásbeli, s történelmi hibát és problémát. Legalábbis, amit mi most annak gondolunk... :)
PintérTamás 2023.06.19 23:13:51
@BartókBéla: A véleményednek mindig örülünk, ahogy most is! Én irónia helyett inkább éreztem általánosító maró gúnyt a tisztikar egészével szemben. :)

Ezt Kemény doktor és néhány társa esetén már sértőnek és megalapozatlannak éreztem, ezért született a válaszom, amivel semmiféle személyeskedés, kioktatás, címkézés sem volt a célom, ha rám gondoltál! Ha így érezted, akkor elnézést kérek! Én is csupán a véleményemet írtam le a doktorral, s az általam helyesnek vélt történeti megközelítéssel kapcsolatban. Ez szintén vitatható! :)
PintérTamás 2023.06.20 00:00:28
@BartókBéla: Lássuk, lássuk, de nem csak a személyes szimpátia mondatta ezt velem. Kemény doktor személyétől független is komolyan gondolom a történeti megismerésben az empátiát. Legyen szó bárkiről. Na, jöjjön Somogyi Lajos! :)
Somogyi Lajos és naplója Rendhagyó bejegyzés következik. Új sorozatot indítunk a jövő héten: Somogyi Lajos, a 4. hegyi tüzérezred katonája naplóját fogjuk heti részletekben közreadni. A budapesti szűcsmesterből lett tüzér az első világháború négy frontján is megfordult az alakulatával. Az orosz,…..
Fodor Sándor zászlós keresztje és sírja – 1. rész A történet idén februárban egy különleges első világháborús emlékkereszt megtalálásával kezdődött, majd egy kutatócsoport hónapok óta tartó hivatali, levéltári, helyszíni kutatásával folytatódott. Fodor Sándor zászlós keresztje után meglett a sírja…..
PintérTamás 2023.06.12 18:01:51
@BartókBéla: Jó kis eszmefuttatások! :)

A technikusi végzettség a katonai halotti anyakönyvéből származó levéltári adat. Ettől persze lehet téves is.

Az, hogy kiből mi lett volna, ha nincs háború, nagyon jó, de megválaszolhatatlan kérdés. Az viszont, hogy Anna rendkívül ambiciózus és tehetséges nő volt, aki remekül élt az édesanyja második házasságából adódott társadalmi kapcsolati lehetőségekkel, kétségtelen tény. Nagyon szép társadalmi felemelkedés, amit ő produkált. Ezt törte meg a második világháború utáni politikai változás.

Sándor esetében soha sem tudjuk már meg, hogyan alakult volna a saját és a húga sorsa, ha nincs az első világháború, vagy ha túléli a sebesülését...
PintérTamás 2023.06.12 19:33:26
@BartókBéla: Az első kommented utolsó mondata pedig épp ezt a "mi lett volna, ha" kérdést feszegeti Sándor és Anna esetén. :)

A tanulás szerintem is nagyon fontos szerepet játszott mind a katonai, mind a polgári életben. Sándor esete ugyan épp az ellenpélda, de a háború alatt sokszor a túlés nagyobb esélyét jelentette a tisztté válás lehetősége. Nem egyszerű "ágyútöltelék" lett így belőle... A polgári életben meg látjuk Anna esetét. Az analfabéta házmester mama után ő egy tudományos karriert is magának tudó doktornő lett. Mi ez, ha nem egy óriási társadalmi mobilizáció a tanulás eredményeként?

Az, hogy kiről mennyi adat, emlék maradt fenn, az a tisztek esetén tényleg jóval nagyobb arányt mutat, hisz több minden keletkezett róluk, s maguk is gyártották az iratokat. De sok ellenpélda is van. Egyszerű közkatonák is hajthattak végre jelentős haditetteket, amit megörökítettek a hivatalos iratok is, vezethettek naplót, írhattak tábori lapokat tömegével stb., ahogy itt a blogon is közöltünk már és fogunk is közkatonától is különböző irásokat.

De az kétségtelen tény, hogy az "írástudók" hagynak maguk után nagyobb számban emlékeket, nagyobb nyomot a múltból, s ők írják a történelmet is. :)
PintérTamás 2023.06.12 20:35:11
@BartókBéla: Mert nálunk nagyon hiányosak az iratok és a nyilvántartások. Ha az 1950-es években nem selejtezik le, akkor akár az övé is meglenne, ha egyáltalán volt neki...
„Csillag hegykúp”, ha szószerint fordítjuk magyarra a karszti magaslat egykori német katonai elnevezését. Az Isonzónál a Komeni-fennsíkon, Sela na Krasu település közelében emelkedik, de ma már csak a régi katonai levéltári iratokban találkozunk ezzel a névvel. 1917 szeptemberében és októberében a…..
PintérTamás 2023.06.11 12:54:53
@jajnemár: Lesz majd folytatás is a nagykanizsai 20. honvéd gyalogezred délebbre vívott harcairól. Terveink szerint augusztus 12-én Sela na Krasu településen egy információs tábla is felavatásra kerül.
Dr. Kemény Gyula ezredorvos palesztinai naplója – 26. rész Kemény doktor továbbra is a németeket sajnálja. Mennyivel rosszabb a sorsuk a monarchiabelieknél, akiknek lám az áruló Habsburgok miatt az antant megengedi a hazautazást (igaz saját költségen), feltéve, ha nem engednek németet a hajójukra!…..
PintérTamás 2023.05.25 15:14:14
@BartókBéla: Itt a kiváló lehetőség, Béla! Élj vele! :)

A németek anno így látták és élték meg, Kemény doktor pedig ezt örökítette meg.
PintérTamás 2023.05.25 15:15:54
Egy kaverna története egykor és ma A Nagy Háború éveiben az Isonzónál vívott harcok során különös jelentősége volt a kavernáknak. Valamennyinek meg van a maga története. Építésük helyét a legkülönbözőbb szempontok jelölhették ki. A kutató, ha szeretné megismerni egy-egy ilyen építmény történetét, a…..
PintérTamás 2023.05.12 20:18:32
Számomra a kavernához kapcsolódó legérdekesebb történet Budapest polgármestere, Bárczy István 1916. június 26-ai látogatása volt. A főváros házi ezredét, az 1-es honvédeket akarták felkeresni, de előtte illendőségből meglátogatták a hadtestparancsnokot Kostanjevicában. Az olasz tüzérség némileg felborította a tervezett programot, ugyanis a 6. isonzói csatát megelőzően szisztematikus bombázásba kezdett a felderített magasabb parancsnokságok megsemmisítésére törekedve, így Kostanjevicán a hadtestparancsnokság épülete, az egykori iskola is nehéztüzérségi tűzben állt reggel kilenc órától délután háromig. A látogatók érkezésekor József főherceg épp a San Martinóban és a Monte San Michelén állásban lévő alakulatokat kereste fel. Távolléte alatt a törzse fogadta Budapest első emberét, akit a bombázás megkezdésekor azonnal lekísértek a József főherceg által „Hősök barlangja” néven emlegetett kavernába. A polgármester hat órát volt kénytelen a védett helyen tartózkodni, átélve három találatot is, amelyeknek azonban jól ellenállt a sziklamennyezet. Délben visszatért József főherceg, aki intézkedett, hogy javait menekítsék ki az összelőtt épületből. Ezek után ő is a kavernában fogadta a delegáció tagjait, akik már a látogatás első napján komoly tapasztalatokat szerezhettek a doberdói viszonyokról. (A történetet megírtam a Stencinger Norbertel és Rózsafi Jánossal közös Magyar ezredek a Doberdó-fennsík védelmében kötetünkben. :) )