Regisztráció Blogot indítok
Adatok
magyarmoszlim

9 bejegyzést írt és 72 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A Nagy Háború kitörésekor az Osztrák–Magyar Monarchia haderejében harcoló legfiatalabb katona minden bizonnyal az 1901-es születésű, bosnyák Elez Dervišević (ejtsd: Elez Dervisevity) volt. Következzen az ő élettörténete.   Bosznia–Hercegovina 1878-as megszállását követően hamarosan – 1882-től –…..
magyarmoszlim 2020.11.16 18:39:02
@MTi: Források: Werner Schachinger: Die Bosniaken kommen!
C. Neumayer: Des Kaisers Bosniaken...
Primer: Kriegsarchiv EWK-KA, Bécs...
Ebből készült az MA szakdolgozatom, s most a PhD-m is, ill. több publikációm: Valóság c. folyóiratban a K.u.K. híres bosnyákokat vezénylő tisztekről, ill. híres bosnyákokról, stb. írtam többek között. A lista hosszú lenne, de az alapok a fenti két könyvből valóak.
A bosnyák katonákról, EVH-s harcaikról, a Rongyos Gárdában való részvételükről (1921, 1939), a veteránok életéből is kutattam. Ma Mo.-n 24 temetőben nyugszanak bosnyák EVH-s katonák, Szombathelyen 3 "Handzsáros" nyert végső nyugalomra-II. VH.
Jeanne d'Arc vagyis Szent Johanna 1431. május 20-én 19 évesen halt máglyahalált Rouenban. A biztonság kedvvért az elszenesedett holttestet újra elégették, majd még egyszer. Az égetés után maradt hamut a Szajnába szórták, megelőzve, hogy a hívek és ereklyevadászok összegyűjtsék azt. A néphit szerint…..
Száz évvel ezelőtt, 1916. december 30-án koronáztak legutóbb királyt Budán. Még a függetlenségi érzelmű Lowetinszky János József is ámult-bámult; szószátyár naplója tanúsága szerint: „… egyszerre óriási rivalgás, lóháton jönnek a főrendek, az ország zászlaival körbefogott »krestos« lován…..
 Dunai naszádok összecsapása a 17. században „Az egész nyáron reánk csatáztak a törökök sajkáikon szüntelenül. Most is gyüttek volt négy sajkával. (…) Semmit sem engedtünk nekiek, hanem erős harccal szemben mentünk vélek. Elevent kilencvenegyet fogtunk és harmincnégy fejet. A Balatonba is sok…..
magyarmoszlim 2016.04.16 12:03:11
@Titus Pullo Urbino: Pontosítok. A "Kalapos" Király a török háborút nem az oszmán hódító célok miatt kezdte, hiszen addigra már nagyon elgyengült a Török Birodalom. Viszont Magyarország 1718-ban zárta le véglegesen a Hódoltság korát, mikor fegyverrel vissza vette a Temesi Bánságot. Így vált teljessé Magyarország területe. Egyébként József sok csatát vesztett a török ellen, mert nem volt jó hadvezére. Itt tűnt fel közhuszárként egyik ősöm, Simonyi József, akit itt neveztek ki sebesülése után káplárrá.
/photo:kphill/ Döbbenetes képekkel adózunk ma az áldozatoknak, az embertelen módon kivégzett embereknek és az ő családjaiknak. Emlékezzünk főhajtással az értelmetlen háborúk áldozatai előtt, ne felejtkezzünk meg a tetteinket követő felelősségvállalásról sem.  Az élet…..
magyarmoszlim 2015.07.13 13:03:38
@Laci1982: Ha a bunkóság fájna, ordítanál! Mit szólnál, ha ezeket a barátaiddal, ismerőseiddel, családtagjaiddal követték volna el?!
A srebrenicai áldozatokra emlékezni indult a szerb miniszterelnök Boszniába, de egészen másról lesz emlékezetes számára ez a nap. Bár aligha várt öleléseket és csókokat, valószínűleg Aleksandar Vučić sem számított arra, hogy kövekkel, cipőkkel dobálja meg Potočariban a…..
magyarmoszlim 2015.07.11 22:11:37
@Dragan Rafajlovic: A szerb csetnikek és az őket támogató politikai erő bűnös! Akár tetszik akár nem! Nürnbergben az ilyeneket halálra ítélték! Most összkomfortos börtönben vannak....azok, akiket elkaptak! A többi gyilkos szabadon kószál!
magyarmoszlim 2015.07.12 09:28:23
@Dragan Rafajlovic: Bizony, a bosnyákok voltak leginkább az áldozatok! Ez tény! Ki akarták őket irtani, ami sikerült is pár tízezer muszlimnál. S ezt jórészben a szerb szélsőségesek követték el a volt elnökük hathatós támogatásával! A horvátok is sok muszlimot legyilkoltak, s volt olyan kezdeményezés is, hogy Horvátország és Szerbia között szétosztják Boszniát, miután a muszlimokat legyilkolják. Volt bőven pópai áldás a csetnik fegyverekre. NEM a bosnyákok voltak az agresszorok! A Nyugat cinikus, hiszen még a fegyverembargó is őket sújtotta, hiszen a szerbeknek bőven volt fegyverük! S ne kenjük már el a felelősségüket a szerbekről...Miért csodálkozik a szerb elnök, hogy megdobálták, mikor azt mondta, hogy 1 meggyilkolt szerbért száz muszlimot fognak leölni, "viszonzásul"....etc.etc.etc.
Farkas Réka az UNHCR genfi központjának munkatársa. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága a világ összes éhínség, háborúk és egyéb tragédiák sújtotta területein aktív terepmunkát folytat, lévén, legfőbb feladata földünk menekülthelyzetének javítása. A szervezet tagjai…..
magyarmoszlim 2015.05.05 08:35:46
2004 óta rendszeresen járok Szudánba. S nem másfél hetet töltöttem ott eddig, hanem minimum egy évet az elmúlt 11 év alatt. Segélyeket, köztük mentőautót, gyógyszereket és orvosi műszereket vittem ki kb. 100 millió HUF értékben minimum.
Az elemzés nem alapos és nem valós. Ugyanis a szudániak tudják, hogy milyen egy polgárháború, egy felfordulás. Így a "belenyugvásukkal" a stabilitás mellett szavaznak. Hiszen 11 éve még bizony komoly gondok voltak mind a gazdasággal, mind az ellátással, stb. Most a kitermelt (kínaiak által) ásványkincsek miatt komoly gazdasági fejlesztéseket valósítottak meg, a kórházi ellátás szinvonala is nőtt. Autóbusz, teherautó gyártás, személygépkocsi gyártás is van, dél koreai licenc alapján.Pár éve vezették be a kötelező biztosítást a gépkocsikra. Több mobil telefonszolgáltató is működik az országban, az inetrnet és a televízió csatornák szabadságban léteznek, nincs a porno kivételével betiltott internet oldal. Szinte minden párt jelen van a parlamentben, s koalíciós kormány működik, s érdekes módon a szudáni kommunista párt is a koalíció része. (Ők gyenge tárcákat kaptak: sport, kultúra.) Nemsokára készen lesz az új khartumi nemzetközi reptér, kínai segítséggel. Omar El Basir pedig az ország egységét és biztonságát nézte, megmentette az országát az "arab tavasztól", mely eddig csak káoszt hozott azokra az országokra, akiket ez elért. Tudomásul kell venni, hogy a nyugati demokrácia nem minden országban működik, mert ez káoszt eredményez! Ez vonatkozik a legtöbb "keleti" országra, így Szudánra is. Szudán félig katonai, félig parlamentális rezsim. Ha nem akarunk polgárháborút, népirtást, akkor a stabilitást kell pártfogolni! Basir egyensúlyt teremtett, s ez így van jól. Nincs más alternatíva. De az is tény, hogy mint ahogy lenni szokott, a viszály magvait a gyarmatosítók teremtették a határok meghúzásával. (Mint mindenütt. S ezért a kialakult viszályokért az angolok és a franciák a felelősök, nem beszélve a kizsákmányolásról, majd a lázadások brutális leveréseiért.) Másfél hét alatt mit ismerhetett meg Farkas Réka? Bolek Zoltán
1. Az 1915-től – megszakításokkal – 1923-ig tartó, az egységes török nemzetállam megteremtésének jegyében zajló népirtás során az Oszmán Birodalom 1,8-2,4 millió örmény lakójából mintegy 1-1,5 millió veszítette életét. 2. Tervszerűségét, méreteit és brutalitását…..
magyarmoszlim 2015.04.18 19:49:55
@borzimorzi: Talán olvasnod kellene a Vörös Könyvet...de ne guglizz, mert még ott sem tudod elolvasni, de megengedem, hogy bele olvass az enyémbe. Van milliós értékű régi könyv gyűjteményem.
magyarmoszlim 2015.04.19 16:28:03
@teddybear01: Mondja az, aki nem történész :-D
magyarmoszlim 2015.04.19 16:44:32
@teddybear01: Akkor cipész és kaptafa...köszönöm. Te csak egy egyszerű iszlamofób vagy, ennyi. Jó volt Veled beszélgetni. S legalább én vállaltam a nevem.
  Most memória és memóriafejlsztés témakörében szeretnék Veletek megosztani egy érdekes olvasnivalót:   A madraszákban - csakúgy, mint más muszlim iskolákban - bevett szokás volt az állandó ismétlés, mely a memorizálást segítette. Neves jogi szakértők úgy emlékeztek…..
Az Irakban, Szíriában és Líbiában zajló harcok számos európait vonzanak a térségbe. Legutóbb Boszniából érkezett hír arról, hogy 15 (más források szerint 16) személyt őrizetbe vettek, akiket azzal gyanúsítanak, hogy a Közel-Kelet valamelyik milíciáját erősítették, vagy…..
Vagy beküldőnknek van igaza, és átittunk valami háborút amiben nyertünk némi területet a sógoroktól szomszédainktól? Sajnos egyik sem, csak a formák a winetoursnál foglalkoztak többet a kelleténél a borokkal földrajz helyett. (Klikk a képre.)UPDATE: Közben kiderült, hogy én…..
magyarmoszlim 2010.03.22 11:34:46
@bass.gitár: szia. Nincs. De Nagy Lajos királyunk alatt a lengyelek határai a mai Belorusszia és Ukrajna felé voltak eltolva. A Balti tenger mentén a poroszok, s a német lovagrendek alkottak kisebb államokat.
Nagy Lajosnak apjának voltak sikertelen próbálkozásai Havasalföld meghódításával.
Nagy Lajost hűbérurának ismerte el végül is a Moldvai és a Havasalföldi vajda.
magyarmoszlim 2010.03.22 11:36:11
@EnZo75: Ez az Ország tényleg szebb jövőt érdemelne.
S a lakói is, hiszen szenvedtek őseink eleget.
Meg még mi is szenvedünk.
magyarmoszlim 2010.03.22 11:50:06
@bass.gitár: Szia. A térkép jó. Csak a tengerek neveit pontosítottam. A Balti tenger soha sem volt a mienk.Az Adria is csak részben, illetve időszakonként. A Velenceiekkel hadakoztunk érte sokat. Meg a Ragúzaiakkal is.
iszlamofobia Palesztinokról 2007.08.28 11:25:00
Első leszögezni valóm:Soha,semmilyen formában nem tudom/tudjuk (a hozzám hasonló többség) elfogadni a terror/terrorizmus semmilyen formáját!NEM fogadjuk el, tiltakozunk ellene, ha civileket ölnek meg!Akár fegyverekkel,akár bombákkal,egyszóval bármivel is történjék az!DE NEM…..
Benyeltünk egy bunkerbombát - Banai Tibor Péter dokumentumfilmes- Civilizációs ütközet vagy média háború? Banai Tibor Péter tíz éve forgat dokumentumfilmeket a terrorizmusról: a kolumbiai narkogerillákkal kezdte, akkor fél évet töltött a terepen. Aztán az iszlám…..
iszlamofobia IRAK,múlt...jelen. 2007.07.25 13:25:26
NÉPSZABADSÁGIrak, Washington, Európa és (benne) mi Az amerikai Irak-kaland kapcsán előszeretettel alkalmazott csúsztatások lassan elgondolkodtató méreteket öltenek a magyar médiában. Ezzel párhuzamosan az Európára való utalások jó része tökéletesen hamis színben tünteti fel a…..
Elkésve bár,de aktuális:A minisztérium vendége az ET emberi jogi biztosaDr. Lamperth Mónika belügyminiszter 2006. 05. 22-én találkozott Thomas Hammarberggel, az Európa Tanács újonnan megválasztott emberi jogi biztosával. A találkozón részt vett dr. Bene László r. altábornagy,…..
iszlamofobia Soha NE felejtsünk! 2007.07.24 15:51:00
CSAK NE FELEJTSÜNK!Mert ők csak azért halltak meg,mert muszlimok voltak...Mert sokan vannak,akik kiírtanának bennünket...ezek az iszlamofób újnácik!Srebrenica 12. évfordulójáról emlékeznek2007. július 11. 08:42 | Forrás: MTI Vannak még azonosítatlan áldozatokA srebrenicai…..
KOSOVA,ahol több évtizede gyilkolják a muszlim vallású albánokat,a leg"humánusabb" esetben csak elüldözték,elnyomták,bebörtönözték,koncentrációs táborba zárták őket a "jugo"kommunisták,majd Milosevicsék, a csetnik bandák....Racak, 1999 a NATO bombázás…..
Ez az egyik srebrenicai tömegsír...Ezeket "a muszlim terrorista fiúkat,nagypapákat,meglett édesapákat" a csetnikek kedvtelésből leöldösték, a holland ensz katonák aszisztálása mellett...csak néhány száz kilométerre határainktól! ..
iszlamofobia Főoldal 2007.07.24 14:23:00
Sokan nem tudják,hogy a világ legtöbbet szenvedett vallásának követőit muszlimoknak hívják!A II.Világháború óta hol itt,hol ott a földkerekségen akár fizikálisan is, üldözik a muszlim vallásúakat...Nézzük sorjában:-Algériában több millióan áldozták életüket országuk…..