Regisztráció Blogot indítok
Adatok
ívbéla

0 bejegyzést írt és 15 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Annyira régóta és olyan nagyon érdekel az építészek és laikusok közötti feszültség, értékítéletük feloldhatatlannak tűnő különbözősége, vagyis az a tény, hogy ha egy épület egy építésznek tetszik, akkor a nem-építésznek szinte biztos, hogy nem, hogy szinte már unom.…..
ívbéla 2010.12.03 10:57:32
@phaszfej:
na igen... valahol itt lehet az igazság..

és azt sem kéne elfelejteni, h a gasztronómiai csodákat is kevesen és/vagy ritkán engedhetik meg maguknak az emberek...
egyszerűen az van, hogy nem kéne megváltani a világot mindig és mindenáron, pláne ha a világ ezt baromira nem akarja..
az esetek többségében profi szakmunkára és profi szolgáltatásra volna pusztán szükség..
sajnos pont ezek nem szoktak összejönni a hűdeművelt marháramegnemértett és ezért frusztrált kollégáknak......
ívbéla 2010.12.04 11:10:10
@norma-ep:
nem, a profi szolgáltatás alatt azt értem, hogy határidőre, megfelelő építészeti és műszaki színvonalú terveket szolgáltat valaki, urambocsá barátságos, ügyfélközpontú körítéssel, stb
az gondolom természetes, hogy a terv engedélyt kap, vagy legalábbis nem jogszerű elutasításban részesül (ilyen is volt sajnos)

nem, nem mondom, hogy a fentiek nekem maradéktalanul szoktak sikerülni, sőt, de legalábbis ez a törekvés...

a felvetésed mindenesetre fura... mmint h a profi szolgáltatásról pecsétszerzésre asszociálsz...

más:
volt idő, amikor én is azt gondoltam, h a jó épület nem kerül többe.... fogalmam sincs, miért gondoltam....
azóta sajnos tapasztaltam, h mit jelent az, h olcsó egy épület...
csak 1 példa: ha pl egy 90/150-es ablak elegendő az előírt megvilágításhoz, akkor minden nagyobb ablak és vagy ablakok, szimplán dizájnfelár, ha úgy tetszik, a "jóság" felára. Nem beszélve arról, h az ablak téglaraszterban van-e avagy sem....:(
és akkor még nem beszéltünk az egyedi megoldások, szerkezetek feláráról...

ezt a marhaságot lehet h az egyetemen tanították nekünk az okosok, nem tudom... de én is hittem...

most éppen egy kissé komolyabb kapitalista múlttal bíró kultúrában tengetem napjaimat, és nem győzöm csodálkozni, hogy mennyire van lejjebb és mennyire elitisták is vagyunk mi csóró magyarok....

másképp mondva:
egy jó autó olcsóbb mint egy kevésbé jó?
általános szabályként: nem
a jól megtervezett autó viszont tud olcsó lenni, ha a tervezés célja az, és a tervezés jó volt... viszont nem biztos, h azt mondanád rá, h Nna, ez a Jó Autó
vannak jól sikerült, ikonná vált olcsó autók, de igazán jó autók sosem voltak, csak a mögöttük lévő mérnöki zsenialitás tette kortalanná őket.

A minőségnek, kényelemnek stb ára volt, van, lesz
sztem

tehát legeslegösszébbfoglalva:
a legeslegjobban (értsd legszakszerűbben) kell megtervezni (műszakilag is!!, jogszerűen!!) azt, amit adatik megtervezni, ha ócsót akkor azt, ha tucatárut akkor azt.....

sztem...
Kedves régi ügyfelemmel ebédeltem a minap. Lassan két éve, hogy beköltözött általunk belsőépítészetileg tervezett és kivitelezett lakásába. A Márton-napi menüt vizsgáltuk, közben szép lassan előjöttek azok a dolgok, amiket lehet, hogy legközelebb nem kellene…..
ívbéla 2010.11.21 13:28:43
@Jóföldi Szabolcs:

nem tudom megállni, hogy ne szóljak hozzá, még ha jelentős késéssel is

azt hiszem az adott esetben nem pusztán a kivitelező követett el minden létező hibát...

tudtommal ugyanis a magyar jogszabályok szerint a megfelelő szerkezetek, műszaki megoldások kiválasztásáért a tervező a felelős

hűdenagy szakértőnek nem mondanám szárazépítésben (sem) magamat, de ismereteim szerint úsztatott aljzatra is elhelyezhető gipszkarton fal, sőt általában ez a járatos - és véleményem szerint szerencsésebb- megoldás.
Fokozott akusztikai igény esetén, hogy biztos legyek a dolgomban, elővenném pl a rigips kézikönyvet (knauffom nincs:), vagy megnézném a honlapot, de egy lakás esetében megelégednék az utólagos aljzatdilatáció előírásával (falak mentén), amire amúgy is szükség van, (volna) és természetesen a szigetelő szivacscsík kiírásával (szintén kötelező tartozék).
+ az említett hangszig, nem beszélve a fellelhető, bolondbiztos táblázatokról, h milyen rétegfelépítés milyen szigeteléssel milyen hanggátlási értékeket ad....

Ami a megbízó utólagos kérdéseit illeti, sajnos csak az jut eszembe, amit egy iparművész ismerősöm (fémműves) mesélt, miszerint egy kedves megrendelője, vmi érmét rendelve hozta a rajzocskáját, hogy megtervezte, ezt akarja.
Mire emberünk válasza az volt, h nem, nem tervezte meg, csak kitalálta. Megtervezni majd ő fogja.

Mintha kis hazánkban az építészeti/belsőépítészeti nevezzük műszaki tervezésnek (szerintem szimplán tervezés, vö fönti sztori) nem lenne gazdája...

Kedves építész kollégáknak általában derogál, mondván nem az ő dolguk, minél több nagybetűvel építész (Építész, ÉPÍTÉSZ) annál inkább.
De akkor kié???

Összefoglalva, véleményem szerint örülj h a megbízó kedves, régi ismerős és nem perelt be (téged is), mert így elmondás alapján a lakása nem felel meg a jogszabályban rögzített követelményeknek, részben a Te hibádból.
Hello!Jó egy éve már küldtem egy írást nektek, A modoros culágert. Itt a következő, ha kell :)Az lenne a kérésem, hogy mindenképpen yenoee-ként tüntessetek fel mint szerzőt, ezért a szösszenetért nem leszek túl közkedvelt szakmai berkekben, ha jól sejtem :)Üdv!  Az…..
ívbéla 2010.09.24 13:28:56
Örök élet. Ingyen sör. Adócsökkentés! Több évnyi társadalmi vita és nyílt egyeztetés után, a civil szervezetek, az államapparátus magas rangú tisztviselői, nemzetközi hírű professzorok, és 6700 szakértő bevonásával elkészült a Kétfarkú Kutya Párt Legyen minden…..
ívbéla 2010.08.19 14:40:31
@Achtung: tefigyu, az az újzéland az nem izland véletlenül?
Kigondoltam Mekdonác 2010.08.05 07:32:00
  A mekdonác a modern lacikonyha. Az alapanyagok sokkal gyengébbek, az ízek silányak, viszont van mindenféle, étkezéshez szükségtelen dolog: pöpecül dizájnolt pufiszék, légkondi és csúszda a gyerekeknek. A lacikonyhákban jóval nagyobb a választék, csodás kolbászokat és…..
ívbéla 2010.08.05 13:35:28
Az emberiség történelme (számos más párhuzam mellett) úgy is felfogható, mint folyamatos harc, kutatás és kísérletezgetés az egyre hatékonyabb (és olcsóbb) energiaforrásokért. Már a nagyon távoli őseink is azon izmoztak, hogy száraz fűszálak helyett olyan faágakat rakjanak a…..
Kigondoltam Autós nyaralás 2010.07.15 07:15:00
  A nyaralás a világ legelbaszottabb marhasága. Főleg a vízparti, autós.  A családfő két napig pakol -már, ha nem dúsgazdag aranyifjú mint én- az autóba és a végén mindent ki kell pakolni mert valami hülyeség kell a csomagtartó aljáról ami nélkül nem lehet…..
ívbéla 2010.07.15 14:15:07
@Friedmann Juci:

rendben, túltárgyaltuk

és kösz a halakat
ívbéla 2010.07.15 14:30:30
@Commandante Jayasuriya:
homokozó helyett nem lehet más?

kissé öreg vagyok hozzá, meg nemileg konzervatív..

ami meg a husikámat illeti.. hát .. gusztus dolga
ívbéla 2010.07.15 14:37:43
@Friedmann Juci:

ezt benéztem
megyek és önvizsgálatot tartok
Kigondoltam Bevásárlóközpontok 2010.06.28 07:50:00
Magyarországon háromféle beruházást tudnak csak elképzelni: városon belül bevásárlóközpontot vagy irodaházat, városon kívül autópályaépítést. Testmozgásra, kulturára a magyar embernek nincs szüksége.A bevásárlóközpontokat általában külföldi, nagypénzű emberek…..