Regisztráció Blogot indítok
Adatok
nagylajoskiraly.gyalogezred

41 bejegyzést írt és 5 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Augusztus 23-án volt a 76. évfordulója annak az esemény sorozatnak, melyet a magyar történetírás Románia "kiugrása"-ként ismer. Ez a hadászati és politikai szempontból is nagy jelentőségű változás a Kárpátok előterében éppen felvonulás alatt álló 10. gyaloghadosztályt sem hagyta érintetlenül. A mai…..
Vadász Ödön főhadnagyról és századának történetéről már korábban is volt szó ezen az oldalon. Most egy olyan un. összekötő-naplónak a tartalmát teszem közzé, mely már Budapest ostroma alatt íródott - bár még nem a főváros területén - és amely a 10. gyaloghadosztály alárendeltségében harcoló 10.…..
A Jutasi Altisztképző Intézet bejárata Többféle értelemben is használjuk az atyai jóbarát kifejezést. Aki a tőle jóval fiatalabb, pályáját kezdő személyt segíti útmutatásával. Aki pártfogol egy fiatal közeli ismerőst, rokont. Fiatal író tanácsadója, mentora a pályája…..
Abban a szerencsében volt részünk, hogy Szakály Sándor a "Somogy" folyóirat idei első számában jó néhány gondolatot vetett papírra az év elején megjelent "Somogyi rosseb hadosztály a Don-kanyarban" - , és a szintén somogyi bakákról szóló "Somogyi szakaszparancsnokként a Don-kanyarban" c.kötetekkel…..
Kedden este a kaposvári városháza dísztermében tartották Lukács Bence Ákos és Szabó Péter A somogyi rosseb hadosztály a Don-kanyarban című könyvének díszbemutatóját. Az ünnepségre e sorok írója is hivatalos volt, akinek a szokottnál is erőteljesebben kalapált a szíve: a nagypapám, Horváth „Dodri”…..
Közel 7 év kutatómunka, rengeteg leutazott kilométer, gépeléssel, "családidegesítéssel", "büdöspapír"-ok hazahordásával, szerkesztéssel, egyezkedéssel, parázs vitával eltöltött órák-,könyvtárban, levéltárban, írószobában eltöltött hosszú-hosszú (hó)napok után…..
Kedves somogyiak, kedves ide látogató érdeklődők! Ez a blog azért jött létre anno, mert össze szerettük volna gyűjteni a Somogy megyei katonai alakulatok II. világháborús szerepvállalásával kapcsolatban megmaradt harcjelentéseket, az egykor volt katonák naplóit, fotóit, leveleit…..
Mai bejegyzésünk már régóta készülődik, ugyanis, még augusztusban kerestek meg minket Bálint Sándor, a kaposvári 6/I. zászlóalj hivatásos századosának hagyatékával, amit közlésre ajánlottak fel nekünk. Köszönve a nagylelkű felajánlást, ez úton tesszük közzé a századossal kapcsolatos információinkat…..
Idén ősszel jelent meg Lantai Vince tartalékos zászlós korabeli, a II. világháború közepén íródott naplója, melyet unokaöccse, Selmeczi István látott el jegyzetekkel, kiegészítésekkel. A rendkívül olvasmányos naplót alig lehet letenni. Maga az író rendkívüli módon közel…..
A mai bejegyzésünk főszereplője a háború előtt a Somogy megyei Tabon volt tanító. 1915.-ben született, tényleges katonai szolgálatát 1937. októberétől 1938. novemberéig a kaposvári 6/I. zászlóaljnál töltötte le. Ezen időszakban végezte el Kaposvárott a tartalékos…..
Major Jenő tartalékos zászlós nevével már találkozhatott nálunk az a kedves Olvasó, aki nem csak itt, hanem a közösségi oldalon is követ minket, ugyanis több ukrán területről küldött képeslapját ott már bemutattuk. Itt most katonai pályafutásának rövid leírásával…..
Az alábbi programot ajánlom figyelmetekbe, melyet a Honvédelmi Minisztérium szervez a  II. magyar hadsereg doni katasztrófájának közelgő 70. évfordulója alkalmából. Az eseményen a Magyar Honvédség a Facebook-on egy eseményt is létrehozott. Ha tudtok, gyertek fel ti is a…..
Vadász Ödön hivatásos főhadnagy nevével akkor találkoztunk először, amikor egy kaposvári padlásról előkerültek az általa 1944 augusztusától ugyanezen év karácsonyáig vezetett 6. honvéd gyalogezred ezredközvetlen nehéz páncéltörő ágyús századának iratai. Precíz ember…..
nagylajoskiraly.gyalogezred 2012.12.17 13:14:09
@budai fellegvár: Nagyon köszönjük az ötletet, mindenképpen utánanézünk!! Üdvözlettel:
a szerkesztők
1943 januárjában járunk, egy a szabadságáról megérkezett somogyi tüzér visszaemlékezéseit olvashatjátok. Visszaérkezése a lehető legrosszabb időpontban történt meg, a frontot már áttörték az oroszok, őket azonban pár emberrel a nem létező arcvonal felé irányítják.…..
Az alábbi interjút nemrég fedeztem fel egy véletlen folytán. Bár ezt az interjút nem mi készítettük, tekintettel arra hogy az interjú alany, Feri bácsi a kaposvári 6/I. zászlóalj katonájaként vonult ki a Don - kanyarba, mindenképpen érdemesnek találjuk itt is megjelentetni. Az…..
Az Oroszországban lévő rudkinói központi temetőben hantolják el a nemrégiben megtalált 108, a II. világháborúban elesett magyar katona holttestét - mondta Töll László, a Honvédelmi Minisztérium (HM) Katonai Hagyományőrző és Hadisírgondozó Osztályának vezetője szerdán az…..
Alább találjátok a "Rosseb bakák fiai - Somogy megyei katonai alakulatok a Don - kanyarban (1942-43)" kiállításunkra készült hasonló című rövidfilmet. Igyekeztünk méltó emléket állítani az egykori somogyi katonáknak, reméljük tetszeni fog nektek.  (Aki esetleg…..
2012. január 13-án elérkezett a számunkra régóta várt pillanat: Kaposváron az AGORÁBAN megmutattuk eddig összegyűjtött fotóinkat, anyagainkat az érdeklődőknek. Becsléseink szerint mintegy 200-220 fő  jelent meg az adott órában és nézte végig velünk a kiállítás…..
Mintegy három éves kutató- és gyűjtőmunkánk után úgy gondoltuk, ideje egy kiállítás formájában is bemutatni mindazt, amit ebben az időszakban az egykori somogyi katonákkal kapcsolatban összegyűjtöttünk. Mindazokról akik a híres "rosseb bakák" fiaiként harcoltak…..
Alábbi történetet dr. Viczián Antal orvos-zászlós visszaemlékezéseiben találtam. Meglehetősen érdekes volt a sok sebesült ellátásáról szóló, illetve harci eseményeket taglaló beszámoló között ez a történet. Viczián doktor bár nem a somogyi „hatos”…..
Bocsor Pál őrnagyot 1941 szeptember 30.-án felsőbb utasításra az ezredtől áthelyezték és ez alkalomból dicséretben részesítették. Az alkalom talán nem is olyan érdekfeszítő, mint maga az okirat, az okiraton látható ezred "jelvény" és a dicséret alján található…..
Fekete József zászlós visszaemlékezéseiből már többször idéztünk, most az 1940-es eseményekről való visszaemlékezését folytatjuk. Jelen idézetben a háborús készülődésről, a nagy menetelések időszakáról - az erdélyi román vidéken való keresztül vonulásról - és a…..
A somogyi 36. gyalogezred tartalékos zászlósának, Fekete Józsefnek írásaiból már többször idéztünk, most a délvidéki hadműveletről írt visszaemlékezésének befejező részéhez értünk. Az első két részben az ezred mozgósításáról, a határ átlépése utáni…..
Az alábbi megsárgult felhívást Vadász Ödön - a kaposvári 10. gyaloghadosztály 6. páncéltörő ágyús század parancsnoka - hagyatékának digitalizálása közben találtam. Maga a röplap valamikor 1944 szeptemberében készülhetett. Az orosznyelvű felhívás hátlapján lévő…..
Ma az eddigiektől eltérően egy olyan posztot olvashattok, aminek csak érintőlegesen van köze a történelemhez. Nemrég az OGYK-ban az Új-Somogy olvasgatása közben túlzott irodalmi értékkel nem bíró, de ugyanakkor számomra meglehetősen érdekes verseket találtam az újság 1942…..