Regisztráció Blogot indítok
Adatok
erdokerulo

36 bejegyzést írt és 29 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A GPS működése röviden, érthetően A GPS technológia polgári felhasználásának térhódítása az ezredforduló után gyorsult fel nagyléptékkel. Sokunk számára misztikusnak tűnhet működési elve, sőt maga az elnevezés is. A GPS: műholdas helymeghatározás GPS: Global…..
erdokerulo 2019.04.10 20:19:16
@nikihegedus70: Köszi a visszajelzést! Kedves tőled!
  Erdészeti alapvégzettségű ingatlan-szakértők, 2007 JUHÁSZ MIHÁLY - DEBRECEN PUSKÁS LAJOS - GYULA GÁL SÁNDOR - SZILVÁSVÁRAD KLIEGL BÉLA - KÁL TÁCSIK MIHÁLY - GÖDÖLLŐ NÉMETH SÁNDOR - GÖD DR. BERDÁR BÉLA - BUDAPEST DR. MÁRKUS LÁSZLÓ - BUDAPEST NYULL BALÁZS -…..
erdokerulo 2014.09.23 10:16:34
Tisztelt Héjja Endre Úr!

Az erdő értékének két alaptényezője az erdőtalaj és a fakészlet értéke. Az Ön esetében az erdőtalaj értékének maghatározásában már nincs kérdőjel.

Az erdő faállományának értékelése a következőképpen történne:
A terület lehatárolása:
- a kisajátítással érintett terület (1,2 ha) határainak kijelölése pontos felméréssel.
A faállomány mérése:
- a területen található faállomány mérése: az állomány kora alapján a mintavételes módszerek alkalmazhatók, de ilyen esetben a törzsenkénti felmérés is megoldható (mivel kis területről van szó), és valószínűleg meg is térül.
A törzsenkénti felmérés azt jelenti, hogy minden faegyedet megmérünk átlalóval (mellmagassági átmérő, jele: d 1.3). Egyidejűleg maghatározásra kerül a faegyedek fafaja is. Magasságot nem szükséges minden egyednél mérni, de átmérőcsoportonként több magasság mérése történik, ebből magassági görbe számítható. (Esetlegesen minősíthetők a törzsek, de mivel egy középkorú erdőről beszélünk ez nem szükséges.)
- A törzsenkénti felvétel eredményéből már - (ismerve a helyi viszonyokat, statisztikai) - választékterv készülhet.
Ezzel meglesz az, hogy egy jelenidejű véghasználat esetén, milyen fafajból mennyi faanyag lehet az egyes választékokban.
(Példa választékszerkezet: Akác: 30% iparifa (abból 15% szőlőtám, 15% oszlopfa); 70% tűzifa.
A választékterv mindig közelítő számítás, egy jó becslés: de nem számolhat mindennel (pl.: az egyes fák - akár rejtett egészségi állapotából eredő fahibákkal).

- A választékterv naturális számaiból (m3) már számolható a faanyag pénzbeli értéke az aktuális árakból.

(A vágásérettség még 22 év múlva következik be, a majdani állapottal (növedékesítés) lehetne számolni, de természetesen a végvágás esetén a felújítás költségével is kellene számolni. Ilyen esetben a várható árbevétel nagyobb lenne. A diszkontálásra ilyenkor az elmaradt haszon (kamat) miatt lenne szükség.)

A kisajátítás miatt azonban a jelenlegi érték az irányadó, ehhez a törzsenkénti felvétel alapján készített választékterv adja a legpontosabb naturális adatokat.
Megszületett. Hosszas előkészítés, majd még több módosító indítvány után, 2009.04.28.-án délután, a Fidesz tartózkodásával és az MSZP támogatásával megszületett az erdőtörvény. Bízom benne, hogy az erdőtörvény eredményesebb jogi hátteret biztosít az erdei falopások…..
erdokerulo 2009.12.11 22:50:16
@P.mester: nem is kapcsolódik az erdőtörvényhez a kommented...
Végre - több hónap késéssel - megjelent a 2009-es, "új" erdőtörvény végrehajtási rendelete. A rendelet számos változást tartalmaz. Javaslom átolvasni!Letöltenéd? Parancsolj:Erdőtörvény és vhr. letöltések:Az Erdőtörvény letölthető PDF formátumbanAz…..
BÁRKI mérhet GPS eszközzel AKG-s területeket, nincs erre vonatkozó korlát! Azaz nincs korlátozva csak földmérőkre, vagy csak Kamarai Tagokra a GPS mérés lehetősége!..
Hogyan védjük meg az AKG támogatási kérelemben beadott, rendeletben előírt - a terület egy pontját jelző GPS karót a lopástól?AKG GPS karó - amit látunk: AKG GPS jelzőkaró rögzítéséhez felhasznált anyagok és eszközök: Szög és kalapács egy lécdarab (5…..
Akár 30 cm alatti valósidejű pozició GPS-el?   A fizetős földi korrekciók közül hazánkban a FÖMI (Földmérési és Távérzékelési Intézet) által üzemetetett GNSSNet (hálózati RTK (Real Time Kinematic) szolgáltatás) hálózat néhány tízcm-es valósidejű pontmérési…..
erdokerulo 2009.09.16 14:24:56
Egy részletes előadásmoat ajánlom figyelmébe:
gps-teruletmeres.blog.hu/2009/09/16/akg_teruletmeres_gps_segitsegevel

Konkrétan pl: a TopCon GMS2, a Magellen CX, vagy Trimble eszközök.
(A Mio és egyéb navigációs vevők nem alkalmasak.)
A GPS területmérés mezőgazdasági felhasználása mezőgazdasági szolgáltatásnál (szántás, kaszálás, stb.) a területi értékek meghatározása mind szolgáltatói, mind vevői részről, illetve mennyiségi ellenőrzés a munkáltató által, egyszerűen és gyorsan…..
A jó AKG GPS felmérés ismérvei: - Gyors, de tervezett mérés - Gyakorlott szakember végezte - Ismertek a mérés körülményei - Térinformatikai vevővel készült, az alábbiak betartásával:…..
Január elsejétől változik az erdőgazdálkodási törvény, és - remélhetően - megszűnnek, vagy legalábbis visszaszorulnak a falopások! Jelenleg a falopások az erdőkárok legjelentősebb tényezői! Somogy megyében -óvatos becslések szerint - például az évi 100 millió forintot is…..
erdokerulo 2009.08.05 20:47:14
Nehéz kérdés. Jelenleg közvetlenül nem létezik - tudtommal. Ezt a problémát nem kezelik a helyén, ezért is szeretném itt felhívni a figyelmet.
Az erdő értékét nagyban rontja - sőt nem csak az azonnali kár miatt, hanem a vevő is "megriad" egy ilyen területtől.

A megosz.org oldalon javaslom körülnézni - a magánerdő-tulajdonosok érdekvédelmi szervezete minden tagjának segít, és próbál tárgyalni az ügyben az FVM-el is.
Talán a 400 ha-ról elindulva, a környékbeli erdőtulajdonosok összefogásával lehet alkalmazni erdész szakembert, vagy mezőőrt (egy napi káron könnyen megtérülhet az őrzés havi bére.), illetve a helyi lakosságot bevonni, mint a fenti erdélyi példában. Ők ismerik a tolvajokat!
(Másik megoldásként - hallottam, hazai példa - pl.: a száradékból lehet juttatni - az önkormányzattal összefogásban - a helyi rászorulóknak. Megjegyzem, nem vált be, mert néhányan vérszemet kaptak, és értékesítették a faanyagot...)
Azonban látni kell, amíg a lopásból származó fát áron alul értékesítve el lehet adni, addig nincs biztonságban az erdő!
A származási bizonyítvány talán megoldás lehet, mait az új erdőtörvény alapján kell alakalmazni - illetve a megemelt bírság.

A megemelt erdővédelmi bírságról közöltem egy rövid cikket, az a legfrissebb az oldalon. Azonban a törvény végrehajtásához erőforrás (pénz és ember) is kellene, ezt várjuk a jogalkotótól - ezzel lehetne erre az egyre erősebb problémára részleges gyógymódot találni.
Az új erdőtörvény, azaz a 2009. évi XXXVII. törvény az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szerint:- 61. § (2) "Tilos az erdő látogatójának - a munkavégzésre jogosultakon kívül - motorfűrészt, 500 g-nál nagyobb fejtömegű fejszét, 30 cm-nél…..
Korértékfaktor- ERDŐÉRTÉKELŐKNEK A saját fejlesztésű segédprogram, A fafaj/fafajcsoport, A tervezett véghasználati kor, A jelenlegi állománykor, függvényében megadja a "korérték-faktor"-t. A melléklet ábrán az eredmény-képernyő látható!…..
erdokerulo 2009.06.29 19:09:10
@Bomero!

Vevőként - talán - egyszerűbb a helyzet, hiszen a döntés mindig a vevőé.
Nem tudom melyik szakszervet gondolja "illetékes hatóság"-nak, és mi mondatja a keserű tapasztalatokat - de vitatkoznék velük!
Amennyiben nem talál megbízható szakembert, aki felértékeli az erdőt, (bár van ilyen, független lista ezen az oldalon is) - lehet körbekérdezni az árakat - azonban az erdő piaca kicsi. Lehet, hogy nem is volt forgalom a környéken évek óta. De pl. a forestinvest.hu-n is körül lehet nézni - persze azok csak hirdetések, azaz szándékok. Nem lehet készpénznek venni.
A jelenlegi tulajdonos ajánlata elfogadható? Akkor nincs probléma.
A jelenlegi tulajdonos nem akar erdőt értékeltetni? Tisztában van az árral? (Az is jó lehet, ha közösen bíznak meg egy független szakértőt, így megfelezve az árat és közösen kijelölve egy igazodási pontot.)
Mindenképpen pontosabb lesz a szakértői érték, mint pl. egy Adó és értékbizonyítvány esetében, ez a tapasztalatom.
Az értéket annyi minden befolyásolja, mint írta. Egy szakember megtérül Önnek - legalább van viszonyítási alapja. Az sem közömbös, mi a cél a vásárlással... Ha lakóingatlant venne, hogy járna el?
Ott is sok a paraméter, de egy erdő még összetettebb.
Mindenképpen olyan szakembert bízzon meg, aki kimegy a területre, és felméri az erdőt. Látatlanban szerintem nem lehetséges pontos (de még csak közelítően sem) árat adni.

Remélem tudtam segíteni!
DigiTerra Explorer 5 szoftver használata területmérésre - Személyes megjegyzések Csernyánszky Péter (Honlap: www.gpsdebrecen.hu) térinformatikustól: Térinformatikusként 5 éve használom és forgalmazom ezt a területmérő programot. Azóta beigazolódott, jó választás volt. Ma is…..
GPS mérés és koordináták A GPS műholdak nyers adatokat adnak, amit az ember nem képes érzékleni, mint ahogy a rádió adást sem hallgathatjuk meg készülék nélkül. A nyers frekvencia-adatokat GPS szabványokkak lehet értelmezni, ilyen pl.: az NMEA vagy a SIRF szabvány.…..
GPS területmérés GPS vevők 2009.02.25 17:13:00
A GPS területmérés "kellékeit" három, plusz egy rétegre oszthatjuk:GPS vevőkészülékGPS mérést feldolgozó szoftverDigitális GPS térképekplusz egy (a legfontosabb): a felhasználó, aki ezekkel dolgozikA GPS vevők felosztásaAlapvetően 3 csoportba oszthatjuk a…..
A GPS jel mindenkinek ingyenesen vehető!- olyan, mint pl.: a rádióadás. A korrekció (ami valójában pontosabb információt jelent) lehet fizetős, - egyszerűsítve olyan, mintha lenne egy másik rádióadó, amiért fizetni kell. A fitetős korrekció vétele elsősorban hardverfüggő,…..
Sajnos a falopás komoly erkölcsi kár, és durva természetkárosítás - az erdő értékét - különösan az erdő eladhatóságát - minden esetben negatívan befolyásolja. Erdő vétele esetén mindenképpen ismerjük meg a környéket, és tájékozódjunk mekkora a falopás mértéke!…..
GPS területmérés Rólunk 2009.01.01 21:02:00
Mezőgazdasági területről érkező térinformatikusként GPS eszközökkel foglakozom közel 5 éve, ezen belül is a GPS területmérő és mobil térképező szoftverek, és GPS eszközök mezőgazdasági felhasználási lehetőségei érdekelnek legjobban.A GPS és mobileszköz (PDA)…..
A mikrofonnál: Ádám Dénes  Az erdőszakértői oldala kapcsán az elmúlt évtized tapasztalatairól beszélgettem Ádám Dénessel. Úgy gondolom, hogy sokkal jobban meg lehet ismerni valakit egy vele készült interjúból, mint egy önéletrajzból, ezért választottam ezt a formát…..
Gyakori frázis ez fórumokon és egyéb online közösségekben, és én szeretnék két példát mutatni, ami alátámasztja ezt az állítást. Persze gondolom a nálam tapasztaltabbak 40 olyat is tudnának mondani, ami miatt a Google az ellenség, de mindegy. Jöjjön akkor néhány info a…..
Magánerdős ÚMVP támogatások Hazánkban az erdősített területek nagysága az elmúlt közel 13 évben folyamatosan nőtt, 136.000 hektár erdőtelepítés történt 1995 óta. Ennek eredményeként Magyarországon egy százalékkal növekedett az erdősített terület aránya.…..
Radó Dezső: A fák környezeti haszna   A fák környezeti hasznát, mint nem anyagiasult javakat az erdőértékelésben is felhasználhatjuk. Erre egyik módszer a Radó-féle értékelés. A Radó Dezső által kidolgozott erdő immateriális javainak értékelését segítő módszer…..
Az Erdőtörvény megújítása - elvek  A nemzetközi és az uniós erdészetpolitikai célkitűzések az élet minőségének javítása érdekében egybehangzóan a fenntartható erdőgazdálkodás megvalósítását fogalmazták meg, amely hozzájárul a szegénység felszámolásához, a…..