Regisztráció Blogot indítok
Adatok
sziba

0 bejegyzést írt és 23 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Nem is hinné az ember, de így igaz: Kelempájsz barátunk elérkezett a leszereléshez – most már a posztok területén is. Noha időrendben ez az utolsó katonatörténete, azért reméljük, hogy visszaemlékezései még kitermelnek magukból egy-két virtigli…..
A pécsi Áperhotelről már többször olvashattunk ezeken az oldalakon, Szögyi kolléga azonban (sajátos szemszögből) még mindig tud újat mondani az érdeklődőknek és a nosztalgiázóknak egyaránt.   A jelenlévők által itt már párszor megénekelt pécsi A/1-esben én is…..
Viki bácsi a kávé történetének újabb fejezetével örvendeztet meg bennünket, s itt is elmondom, hogy a három hónapos csúszás kizárólag az én felelősségem; az anyagot már régesrég megkaptam, de… szóval az én balhém, na!Egy észak-afrikai, Káldi nevű kecskepásztor…..
Az odesszai Privozt - általánosságban - már bemutattuk az olvasóknak, s eljött az ideje, hogy egy kicsit lemerüljünk a pultok szintjére, az árusok és az áruk közé. Mai fotóösszeállításunk a piac számunkra egyik legegzotikusabb részlegét, a halasokat szeretné megmutatni. A…..
Abban szerintem nincs vita a katonaviseltek között, hogy az őrszolgálat orbitális szopás is lehetett, de egy kis szerencsével az ember megcsíphetett olyan helyszínt, ahol a fizikai-idegi-szellemi megterhelés tartósan negatív tartományban leledzett. Szögyi ez utóbbit is kipróbálta, s…..
Katonatörténetek 215. - Egy hét 2010.11.19 08:00:00
Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de szerintem a 48 órát meghaladó otthontartózkodás (legyen ez hosszú eltáv vagy szabadság) nem feltétlenül fenékig tejfel. Ilyenkor minden családtag, civil haver és többé-kevésbé állandó hölgyismerős is igényt tart ránk, s bizony nagyon nehéz…..
sziba 2010.11.20 22:11:50
@Adani: Akkor ugye a krómozott szemmérték, a pepita festék és a talpas félhomálymérő is meg van?
 Ma, november 11-én a világ számos országában az I. világháború befejezésére emlékeznek. Az USA-ban azonban a mai nap egy kicsit különlegesebb: ott november 11-e a Veteránok Napja néven ismeretes: ez az a nap amikor megemlékeznek valamennyi amerikai veteránról. Egészen…..
Ha jól emlékszem, írták már itt, a milstoryn, hogy a seregben talán a gépkocsivezetőket övezi a legnagyobb irigység (az írnokok és a konyhások után). Sziba életképei csak erősítik azokat a futó benyomásokat, melyek szerint egy katonai sofőr életében a legnagyobb…..
sziba 2010.10.14 19:59:58
@Nyugalmazott Főtápász: Igen, ott "laktunk", de mi a másodikon, a földszint volt a javító, emelet ellátó. '98-99 már azért jóval később volt, ezek a nevek nem ismerősek.
sziba 2010.10.14 13:48:14
@sziba: javítás: a századpk-ja volt a javítósoknak, aznap ÜTI is.
sziba 2010.10.14 13:55:22
@szögyi: piát közcélú felhasználásra keveset vittem be a buszban, bezzeg amikor siettem volna "kimaradásra" általában megtalált a kapuügyeletes vagy az ÜTI ! , kezembe nyomva egy 2 literes pet flakont, hogy ugyan töltsem már meg sörrel a sarki kocsmában úgyis arra megyek meg kocsival is vagyok, gyorsan visszaérek.Én meg azért a jó kapcsolatok ápolása végett nem tiltakoztam.
Vannak szerzők, akik egy-egy történetet jó hosszan, minden ízét kiélvezve osztanak meg velünk. A rejtélyes nickkel rendelkező T5H kolléga nem tartozik közéjük: rövid, alig ezer leütést számláló sztorija ennek ellenére igazi életkép; élénk vizuális fantáziával rendelkező…..
Szögyi katonai karrierje szépen indult, de – amint azt látni fogjuk – sajnálatos módon egy kisebbfajta döccenőt szenvedett. A friss sorállományú katona első hadtápbevetése emlékezetes fizikai munkával, továbbá egy még emlékezetesebb autózással és ivászattal írta…..
Többször említettük már e blog oldalain a katonák találékonyságát és kreativitását, ami főleg olyankor szökkent igazán szárba, amikor a hadfiak italt és/vagy nőt akartak szerezni. Pista mai története a haditechnika építő jellegű felhasználásának iskolapéldája. Az…..
Gk-vezetői beosztás – egyike volt a seregben megcsíphető buliknak. Mert az ember állampénzen megszerzi a jogsit (ha nem volt addig), a gépkocsivezető meg ugye csak ül a kocsiban, vakarja a seggét, rágcsálja az elmaradhatatlan fogpiszkálót, seftel az üzemanyaggal és olvasgatja a…..
Az összes közhelyszótárban benne van, hogy a május a szerelem, az érzékiség, továbbá a német fasizmus feletti győzelem hónapja. Dogoo mai posztja – eléggé el nem ítélhető módon – nem a 65 évvel ezelőtti májusi eseményekkel foglalkozik. A többit itt alant…..
Ezen a blogon olvashattunk már érdekes brit légvédelmi erődítményekről, de a második világháború idején a németeknek is voltak hasonlóan rendhagyó kezdeményezései. Mivel az angolszász bombázók egyre többször ráfoltak  rá Göring  híresen pökhendi szavaira,…..
sziba 2010.08.19 22:35:21
@Bobby Newmark: Ha jól emlékszem az általad említett c400-as beton egy régebbi beton- nyomószilárdság jelölés.A régi szabvány szerint kPa/cm2-ben adták meg a nyomószilárdságot, a ma is használatos szabvány szerint pedig N/mm2-ben.
Tehát durva közelítéssel a C40-esnek felel meg.
A cementen kívül a beton nyomószilárdságát erősen meghatározza az adalékanyag a "sóder" fajtája.
Teszem azt bazaltból jóval erősebb betont lehet önteni ugyanolyan cement használata mellett.