Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Pilotax

0 bejegyzést írt és 724 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
fáymiklós Börcsök és Kossuth 2021.01.29 07:11:25
Hogy lehet, hogy Börcsök Enikő nem (volt) Kossuth-díjas? Szerintem sokan teszik föl most a kérdést, és persze, tudják a választ is: mert valaki évről évre rosszul döntött. Bocsánat, hogy ilyen mellékesnek látszó dologról beszélek Börcsök Enikő halálakor, de a fontosakról most sokan szólnak, és nem…..
  Tisztán emlékszem: a rendszerváltás idején jártunk, amikor ezt az ostoba és hamis frázist először hallottam. Már akkor is azt éreztem, hogy színtiszta kamu az egész.   Az első kérdés, ami felmerül az emberben, rögtön az, hogy jelent-e a SZABADOSSÁG kifejezés bármit is? Van-e valódi…..
Pilotax 2021.01.08 11:09:26
@G. Nagy László: Mondd! Van fogalmad arról ki vagy mi a tirpák? Csak mert sértegetsz az ilyen kijelentésekkel, fölöslegesen és igaztalanul.
Pilotax 2021.01.08 12:10:39
@G. Nagy László: Az otromba bunkót csak az olyan otromba bunkóknál jelenti mint Te vagy.
Megalapozottnak találta a bíróság a közösség elleni uszítás vádját Olaf Latzel brémai evangélikus lelkipásztor ügyében (az eset hátteréről itt olvashattok). A 8100 eurós pénzbüntetés (közel 3 millió forint jelenlegi árfolyamon) a kiszabható legalacsonyabb büntetéshez áll közel és nem kerül be az…..
Pilotax 2020.11.27 12:16:49
Az utóbbi két évtizedben a Magyar Honvédséget érintő legnagyobb horderejű hír  - a sorkatonaság eltörlése után -  a szerződés aláírása volt 218 Lynx gyalogsági harcjármű beszerzéséről, és azok hazai gyártásáról. Jöttek is a kommentek mindenhonnan, a"minek ilyent venni, vettek volna inkább…..
Pilotax 2020.09.22 16:28:32
@molnibalage: Azért valamivel csak kilövöldözték Szaddam harckocsihadosztályait, és ebben az A-10-ek oroszlánrészt vállaltak. Esetleg a lemerített uránt tartalmazó lövedékekről ha írnál valamit, azt szívesen elolvasnám.
Pilotax 2020.09.22 17:36:23
@Örömhernyó: Nagyon nem értek a páncélosokhoz, mert felderítő voltam, mélységi. Ma sem tudok megkülönbözeteni egy T-55-t egy T-62-est vagy egy T-72-est gymástól, pdig amikor én szolgáltam ezek voltak rendszerben. De azt tudom, hogy még soha semmikor egyetlen háborút sem nyertek meg sem a légierő sem a haditengerészet. Az ellenség területét megszállni pedig csak szárazföldi erőkkel lehet. Ezért van szükség a különféle páncélosokra a gyalogság mögé.
Pár hete kapott egy levelet a medve, hogy mit lehetne tenni azokkal a szomszédokkal, akik a szabályt lekaratézva mégis a lépcsőházban dohányoznak. Azóta jött egy új levél Gabitól, hogy nála is pont ez volt a probléma és hogy ők hogyan oldották meg. Mesélje el hát Gabi! ..
Pilotax 2020.07.24 19:59:35
@t.csilla:
Te arról a kormányról beszélsz semlegesként aki éppen az emlegetett törvényben korlátozza a dohányzókat. A kormány elsősorban a saját politikai érdekei mentén alkotja a jogszabályokat és ebben nem a nemdohányzók érdekei az elsődlegesek, legfeljebb meglovagolja a nemdohányzók hangját, lehet rájuk hivatkozni. Gondolataid mentén továbbgondolva, hány olyan dolog van még a világon amit az emberek egyik fele csinál ami nem tetszik a másik felének. Pl. Te a saját autód bűzét szereted szagolni, de az enyém már büdös (lásd luxusautóval járó méregzöldek)? A zárt helyen belüli dohányzás bizonyos mértékű korlátozásával egyetértek (a lakásban dohányzás problematikája engem nem érint, mert családi házban lakom, de ha nem dohányzó vendégem van, nem gyújtok rá), de magyarázd meg nekem, hogy miért is kell szabadban lévő helyeken korlátozni (buszmegálló, villamosmegálló, hiszen a nem dohányzónak nem kell a dohányzó mellé állnia, miért is a dohányzó menjen arrébb ha ő érkezett oda előbb???)? Ideologizálni ezt is lehet de ez már túlmegy a normalitás a másik megértésének és tiszteletének határán, pláne úgy hogy a kritikát mgfogalmazó szintén társadalmilag nyertese a megadóztatott dohányzásnak. Hidd el dohányzóként maximálisan igyekszem figyelemmel lenni a nemdohányzókra, ők ezt viszont nem mindig teszik meg. Miért kell eldobnom a városban feltakarítandó szemétként a cigarettavéget, mert percekig nem találok - több száz méteren keresztül - egy rohadt szemetest amiben eldobhatnám, nem telik a dohányzásból beszedett adókból elég szemetest kitenni?
                                            Az első 2 Mach sebesség elérésére képes szovjet vadászgép a MiG-21-es már egyre kevesebb helyen áll szolgálatban, hiszen egyrészt reménytelenül elavult, másrészt pedig már alig van üzemidő tartalékuk. Mivel az alapvető konstrukció viszonylagos…..
Ez a Falujáró Motorvonat blog, miről szólna, ha nem a mellékvonalakról és azok fejlesztési lehetőségeiről. Most azonban indokolatlan vonalbezárások következnek, és fontos tisztáznom, hogy nem a vasútromantikus énem írja ezeket a sorokat, hanem a közlekedési rendszer optimalizálását és a fejlesztési…..
Az utóbbi években már mind szakmai, mind laikus körökben sikerült a közhelyességig túltárgyalni a nyugdíjrendszer fenntarthatatlanságát. A probléma okának kiadási oldalról az egyre növekvő élettartamot, bevételi oldalról a csökkenő termékenységet szokás megnevezni, mert ezek együttesen demográfiai…..
Pilotax 2020.06.18 20:29:57
@bekerült: Teljes mértékben egyetértek. Az első teendő az lenne, hogy tisztázni kellene, hogy mi tartozik a nyugdíjkasszába. Szerintem csak az a nyugdíj ami nyugdíjjárulékkal fedezett volt.
kb. 2002 ben már nem emlékszem mi okból de mint köztisztviselő utánajártam a nyugdíjrendszerben lévő kifizetések öesszetételének. Megdöbbentő adat volt, hogy az összes kifizetett nyugellátásnak mindöszze 48 %-a (!!!!!!) volt öregségi nyugdíj. A többi özvegyi nyugdíj, különféle járadékok ( olyan kifizetés ami mögött nincs járulékfizetés pl, rokkant járadék, tsz járadék, öregségi járadék stb.), szociális típusú kifizetések.Így nem is lehet fenntartani ezt a nyugdíjrendszert. Kőbe kellene vésni, hogy nyugdíj csak járulékfizetéssel szerzett jog lehet. Minden más kifizetés kizárólag állami szociális feladat. A jelenlegi nyugdíjrendszer pokolian összekeveri a nyugdíj és a szociális támogatás fogalmát. Ezt jogilag egyértelművé kellenen tenni. Kitakarítani a nyugdíjrendszerből minden nem odavaló elemet.
Az önmagukat egységes nemzetállamként definiáló országok jelentős része a kisebbségek területi autonómiáját mindig is egyfajta nemzetbiztonsági kockázatnak tekintette és olyan, elutasítással vegyített gyanakvással tekintett erre az intézményre, mint Kövér László a kettessel kezdődő személyi számú…..
Pilotax 2020.05.20 12:10:01
@Untermensch4: "...Mármint kölcsönösen barátságosan." Nem tudom neked hogy megy a dolog. Nagyon nehéz a családi házamat kifosztóval barátságosnak lennem. Azontúl Ők is pont ezek okán nem is akarnak barátságosak lenni, mert nyilvánvalóan féltik az orvul szerzett jószágot.
Pilotax 2020.06.11 09:39:21
Több problémám is van azzal amit írsz!

1. Nem gondolom, hogy kioktattam volna bárkit is, és főleg nem voltam nagyképű. Egy teljesen jelentéktelen megjegyzés volt, nem ez volt a leírtak lényege. Az sokkal inkább, hogy a kifogásolt komment úgy állt harminc sorból, hogy nem volt mondatokra tagolva, így lett belőle egy összefüggéstelen és jórészt érthetetlen zagyvaság.

2. A következő mondatokban a kommentelők jelezték, hogy nincs igazam. Utánanéztem és valóban nem volt ebben a formában igazam, elismertem. Mutass nekem olyan embert aki naprakészen követi a helyesírási szabályzat változásait, eltekintve a hivatásból ezzel foglalkozókat. Akinek nem szakmája, annak az iskolái elvégzése után igen ritkán kerül kezébe helyesírási szabályzat.

3.A "nyelvtudomány" egy olyan tudomány amelyik leköveti (és elsősorban nem alkotja) a társadalom ezirányú változásait és egy idő után szentesíti azokat mint szabályokat. Nem igazán egzakt szabályok mentén működik.

4. Lehet, hogy ma már lehet hát-tal, de-vel, és-el, hogy-al mondatot kezdeni mert szabályos, de hogy nagyon stílustalan az biztos.

5. A kötőszó mondatrészek, mondategységek vagy egész mondatok közötti viszonyt jelöl. Ha azonban egy hozzászólást vagyis a hozzászólás első gondolatát ezzel kezdi valaki, akkor mit is kötött össze és mivel?

Köszönöm az észrevételedet, ami kissé megkésve reagált le egy olyan kérdést ami jelentéktelen. Engedelmeddel a továbbiakban nem kívánok foglalkozni a kérdéssel.
Pilotax 2020.06.13 13:24:46
@Untermensch4: Igazad van az esztétika, a stílus nem egy egzakt valami. Nehezen megfogható és majdnem teljesen egyéni, kinek milyen a stílusa, merthogy ugyebár a stílus maga az ember.
Mint ahogy a nyelvi szabályok sem egzaktak, ezért a nem "helyes", akadémikus nyelvhasználat mindaddig tolerálható amíg az nem megy a hiánytalan precíz érthetőség rovására. Ha nem megy az érthetőség és precizitás rovására, akkor annak kifogásolása, hogy a szabályzat szerint úgy nem helyes, nos a nyelvtannáci viselkedés. Azért kifogásoltam az éssel való mondatkezdést,- nem részletezve , hogy mi a kifogásom ellene - mert az esetek túlnyomó többségében értelemzavaró mondat, vagy mondatrész összekötéseket generál.
A karantén előtti időszakban, amikor a boltunk forgalma már erősen leszálló ágban volt, ráértünk beszélgetni a kolléganőkkel az üres üzlet közepén. Az egyik indiai munkatársammal játszottunk biodíszletet, csak álltunk és néztük a tök kihalt plázafolyosót, aztán valahogy az ímmel-ámmal beszélgetésünk…..
A Román Királyságot ugyan legyőzte az osztrák-magyar és német haderő, majd az 1918. április 24-én a Bukarest közeli Bufteaban megkötött béke szerint fegyvernyugvás volt hatályban a legyőzött románok és a győztes központi hatalmak között. Ezt a békét szegte meg a háború utolsó napján a Román…..
Pilotax 2020.05.22 18:29:57
@Drago Brutic1: "A történelem tudomány, mint a matematika, összefüggéseket keres, nem ítélkezik. A történelemnek van ezer olvasata és vannak tényei. A magyar olvasat csak az egyik."
Merészség a matematikát egy mondatban említeni a történelemmel. Ha csak a szigorú matematikai bizyonyításokra gondolok meg a történelem "... azt akarta, hogy..." véleményére.
Véleményem szerint a tudomány alptörvénye az objektivitás, a történelemre ez nem mondható el. A történelem addig tudomány amíg tényeket tár fel, mihelyíst értékel onnantól nem az, mert az személy, ideológia és egyéb szubjektív dolgok függvénye, következésképpen nem objektív.
Kevés olyan jellegzetes, és ikonikus löveg van a haditechnika történetében, mint a francia 75 milliméteres, a Soixante-Quinz, amely annyi képen és filmrészleten szerepel. (Talán ilyen lehet még a szovjet ZISz-3-as és a német 8,8 cm-es Flak.) Ha megnézünk egy dokumentumfilmet az első világháború…..
Pilotax 2020.05.20 10:30:48
@Cylon Brother Cavil:
Egyetértek. A szerző inkább hobbi történész mintsem műszaki ember. Az ekcentrikus ugyebár excentrikus akart lenni stb. Mivel ez kimondottan műszaki szakszó már meghaladta az ismeretei körét.
Aki gyakran nézeget második világháborús archív fényképeket, az Adolf Hitler környezetében könnyen felfigyelhet egy magas, jó kiállású, erőteljes alkatú fiatal SS tisztre, aki szinte mindig a Führer mellett tartózkodik. Ő Otto Günsche SS-Sturmbannführer (őrnagy) Hitler személyi testőre és adjutánsa.…..
Talán fel sem tűnt eddig. Ha egy témában nyilatkozik valaki, az jellemzően maga az újságíró, a híroldal, vagy egy kormányszóvivő. Hol vannak azok az emberek, akik tanultak, képzettek, rálátnak összetett folyamatokra, akik valamekkora hatalommal rendelkeznek, vagy politikusi szerepben vezetők…..
A Tóra, Mózes öt könyve és a zsidó Biblia úgy általában számos esetben ír elő halálbüntetést. Ilyenek például a (nyilvános) bálványimádás, a gyilkosság vagy a szombat (szintén nyilvános és tanúk által bizonyított) megszegése. De hasonlóan kemény büntetést ró ki a Tóra a szülök ellen tanúsított…..
A II.világháborúban elsüllyedt hadihajók szétszedésére és az alkatrészek eladására szakosodtak egyes helyeken a mai kalózok. Az utóbbi időben ezért került felszínre két brit hadihajó, a Repulse cirkáló és a Prince of Wales torpedóromboló sorsa. A hajókat a japánok süllyesztették el Malajzia…..
Pilotax 2020.05.01 12:39:24
@Emmett Brown: "A Repulse csatacirkáló, míg a PoW csatahajó volt, jóval komolyabb egységek mint egy cirkáló és egy torpedóromboló."
Kösz, hogy helyettem is javítottad a szerző hülyeségét.
Az agyamra megy amikor ciokkekben, posztokban a szerző a technikai tudás minimumát sem hajlandó megszerezni, de ír.
Ugyanilyen hülyeség a mikor páncélozott járműről van szó akkor az bizony tank, ha repülő akkor biztos hogy vadászrepülőnek aposztrofálja. Ha valaki veszi a fáradtságot, hogy technikai vagy tudományos témában ír valamit akkor arra is vegye a fáradtságot, megismerje az adott terület terminológiáját.
Pilotax 2020.05.01 14:50:04
@Emmett Brown: Az ilyen botcsinálta firkászoknak mindegy hogy gizike, vagy gőzeke, avagy ideális állapot vagy állapotos ideál
    Amikor vízszerelő, hidegburkoló, vagy asztalos dolgozik a lakásunkban, egy percig sem bánjuk, ha nem tudunk vele Nietzsche műveiről diskurálni, s azt sem gondoljuk, hogy fürdőszobánk leendő, pazar eleganciája bármiféle összefüggést mutatna a szakember általános műveltségével. Autószerelőnktől,…..
Pilotax 2020.03.31 16:32:55
@G. Nagy László: Kösz a választ, de az, hogy közgazdász vagy egyáltalán nem mond ellen annak amiket írtam. A közgazdaságtan sokkal inkább áll közel a társadalomtudományokhoz, bölcsészethez mintsem a reáliákhoz, eltekintve a matematikától. Bár szerintem a matematika nem természettudomány, hanem az emberi elme csodálatos alkotása. Legalábbis én még sem nem láttam sem nem hallottam arról, hogy akár állatok, akár növények, vagy bármilyen természeti jelenség, vagy műszaki alkotás magától integrálna, vagy valószínűségeket számolna( a számítógép sem teszi, amit számol nem önálló alkotása!).

Nagyon sajnálom, hogy ilyen véleménnyel vagy a munkásemberekről, bár valóban igen jelentős részük nem nevezhető igazán műveltnek semmilyen értelemben. Szerinted a kizárólag az irodalomban, színdarabokban tájékozott színész az művelt ember?

Szerintem a műveltség elsősorban a világban való elvárható szinttől (átlagos) egy kicsit
többet ismerő emberre lehet azt mondani, hogy művelt. Akinek egysíkú a tudása az nem lehet művelt ember. Ezért nem értek egyet a szinte kizárólag a humán műveltségre kihegyezett műveltségeszménnyel. Nehezen lennnénk meg a kétkezi munkások nélkül.

Én érettségi után műszerész szakmát tanultam és néhány évet akként dolgoztam. Megtanultam a kétkezi munkát becsülni. Közben továbbtanultam és gépész üzemmérnök, majd műszaki tanár lettem . hosszú évekig dolgoztam műszaki tanárként. Egyébként közel egykorúak vagyunk, ugyanis én 70-ben érettségiztem, egy akkor az országos listán 2. helyezett(azóta topon lévő intézmény) gimnáziumban. Ha hiszed ha nem nekem is egy bölcsész (nyelvszakos) tanár volt a kedvencem, hihetelen tájékozottsággal műveltséggel.
Mégegyszer nem a reáliákat favorizálom a műveltségben, de azt kizárólag a humán területtel azonosítani, nos az a szakbarbárság.
Pilotax 2020.03.31 18:13:15
@G. Nagy László: Hűha! valamit nagyon elnéztem. Nem tudom miért de mintha azt írtad volna, hogy 67-ben érettségiztél. Bocs. valamit nagyon, nagyon elnéztem, rermélem nem sértettelek meg vele . Ha igen akkor BOCSÁNAT! Kösz az eszmecserét!
Pilotax 2020.03.31 18:46:30
@vackor1: Kedves Barátom! Máris vétettél(:) a kezdő mondatoddal. A "média" szó önmagában többes szám, ezért nem tesszük mégegyszer többes számba. Olyan, hogy "médiák" helytelen!
Soha nem látott lehetőséget kaptak a 65 év felettiek. Kijelölt – csak a számukra fenntartott – idősávban mehetnek vásárolni. Nincsenek fenntartó tényezők, viháncoló gyerekek, „csitri 50-esek” nem gátolják őket a szabad mozgásukban. De!!! Az más kérdés, hogy fizikailag milyen módon közelíthetik meg…..
Pár perce hallottam az országos tisztifőorvos asszonytól az operatív törzs sajtótájékoztatóján ezt az otromba, szerencsétlen mondatot, két idős, egyébként is gyenge és beteg honfitársunk halálával kapcsolatban: "...a koronavírus csak felrakta az i-re a pontot..." Bevallom, a kapanyél kiesett a…..
Épp 87 éve született meg Németországban, 1933 március 24-én az Ermächtigungsgesetz, azaz a felhatalmazási törvény, mely bevezette az egészen 1945 májusáig (vagyis a világháború végéig) tartó náci diktatúrát. A törvény eredetileg 4 évig volt érvényes, ám 1943-ig kétszer is meghosszabbították, majd…..
Elismerem, hogy a címről óhatatlanul beugrik Orbán Ráchel pelenkás kalandja 2018 augusztusában, egy horvátországi autópálya szélén. E képzet társítása azonban nem volt szándékomban, a címadásnak időszerűbb oka van. Brückner Gergely gazdasági újságíró tegnap este figyelemre méltó áttekintést közölt…..
Tisztelt Hölgyem, Tisztelt Uram! Ez a levél, vagy "határozott kérés", Önöknek, Önökhöz szól, és hát tulajdonképpen ... Önöktől. Megannyi fórumon hallhatjuk mennyire fontos ebben a mai helyzetben, hogy Önök minél nagyon számban és minél több ideig maradjanak otthon. Az egészségügyi kockázat elemeit…..
Pilotax 2020.03.24 18:45:15
@Ozsetan: Köszönöm a hozzászólásodat. Ez a blog csak a felszíne annak az idős ellenességnek amit nap mint nap tapasztalok, az internetes oldalakon. Nem értem miért tekintik az időseket szellemi fogyatékosnak, hülyének, "nyuggernek(!!)". A gyerekeimnélis előfordult hasonló megnyilvánulás de nekik azt mondtam amit most is mondok, hogy csak öreg vagyok de nem hülye.
Pilotax 2020.03.25 15:42:51
@Önállóan gondolkodó: Ha valami félreérthető biztosan lesz valaki aki félre is fogja érteni. Bocs valószínűleg én is ebbe a hibába estem. Azzal kezdtem a hozzászólásomat, hogy megköszöntem az írásodat. A későbbiek lehettek félreérthetőek, pedig az nem az írásodra volt reflektálás, csak az általános idősellenességre próbáltam a figyelmet felhívni, és nem az írásod kritikájaként.
Helyszín: egy vidéki, Dél-magyarországi nagyváros egyik szakklinikája, főszereplő: egy rangos - neves, megbecsült főorvos, aki magánrendeléseken is praktizál és naponta százakkal találkozik. Mellesleg a Koronavírus-bizottság feje és a kormánypárt egyik legmegbecsültebb helyi támogatottja a…..
Pilotax 2020.03.24 14:24:36
@droid_: Mondjuk veszélyhelyzetben a szabályok megszegése,felelőtlen viselkedéssel, mások egészségének, életének súlyos veszélyeztetése, visszaélés a pozíciójával, orvosi eskü megszegése. Soroljam tovább, vagy elég lesz?! Egy jogász biztosan pontosabban tudna fogalmazni.
Pilotax 2020.03.24 14:26:31
@math0: Sajnos igaz! Normális jogrendben már sem rektor sem főorvos sem orvos már nem lehetne, és előzetesben csücsülne.
Pilotax 2020.03.25 15:34:10
@droid_: Szimplán hülye vagy!
Az otthon gyűlő fémpénzek a futárok borravalóját biztosítják, de ezen kívül nincs sok hasznuk. Épp így gondolta levélírónk is, aki egy kis tartozás miatt úgy döntött, itt az ideje egyenesen a bankba bevinni őket, ezzel elintézni a befizetést és megszabadulni a fölösleges aprótól is. Jó előre…..
Pilotax 2020.02.09 07:43:14
Az alkotmány szerint hazánk törvényes fizetőszköze a forint, tudtommal az alkotmány egy szóval sem említi, hogy kivéve bizonyos címleteket. Ezek szerint a bankoknak jogukban áll átírni az alkotmányt, bocs Alaptörvényt.

@PannonBoy: Akkor gondolkodj el azon, hogy mi lesz akkor ha nem lesz készpénz. Gondolj a görög vagy az argentin példára. Meg várd ki, hogy mi lesz akkor ha válság lesz, merthogy lesz az tuti, előbb utóbb. A politikusok kibaszott boldogok lesznek mert a zárolt számlák kiválóan fogják szolgálni no nem a tulajdonosokat, hanem a politikusokat, jobb helyeken esetleg az államot, de nem téged.