Regisztráció Blogot indítok
Adatok
fkristof

255 bejegyzést írt és 119 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Noha Stross korábban ismertetett regényét, az Accelerando-t meglehetősen ambivalens érzésekkel helyeztem vissza a polcra, ez még egyáltalán nem akadályozott meg abban, hogy a szintén az Ad Astra gondozásában napvilágot látott Pokoli archívum című regényére is rávessem magamat. Az ok egyszerű és…..
fkristof 2017.12.21 14:38:03
@besucher: Nagyon vagány! :D
Uhh, nos hát meg izé, továbbá ööö és namondjadmár...hónapokkal ezelőtt olvastam ezt a regényt (vagy inkább novella-füzért) és annak ellenére, hogy volt idő bőven a leülepedésre, hirtelen mégsem tudom, mit is írhatnék róla azon kívül, hogy akinek nincsen a tarsolyában matematika-polihisztor,…..
Aki került már közelebbi ismeretségbe Crichton tudományos-fantasztikumával, az bizonyára egyáltalán nem lepődik meg azon, ha elárulom, hogy A gömb című regényében a neves szerző (ismét) egy tudós specialistákból álló munkacsoport viszontagságaiba enged bepillantást nyernünk. Ez az kutatós-doktoros…..
fkristof 2017.11.09 14:40:51
@besucher: Csak éppen személy szerint ő már nem sokra megy vele...
No nézzenek már oda, ez bitang jó volt, remekül szórakoztam! Ismét egy olyan könyv, ami totál véletlen került a látókörömbe (értsd: 200 forintra leakciózva árulták a Líránál + megtetszett a borítója), ám - mint kiderült - ez egy szerencsés véletlennek bizonyult. Kérem, ha már nálunk nem létezett a…..
Bár nem ismerem túlzottan a munkásságát, mégis olybá tűnik, hogy Jack London szeretett elmélázni azon, mit tartogat a jövő az emberiség számára. Míg A vaspata című regényében keserves küzdelmek árán megvalósított jóléti kommunista társadalmat vizionált, addig A skarlát című kisregényében már…..
Kismillió kritika és értekezés foglalkozik azzal a kérdéssel, hogy Stephen King történeteit meg lehet-e tisztességesen filmesíteni (értsd: visszakapunk-e valamit az író által megteremtett hangulatból), ha igen, érdemes-e egyáltalán, s ha valaki arra vetemedett, hogy mégis ilyesmit kövessen el, akkor…..
Nagyon belejöttünk, maradjunk tehát továbbra is Lauren Beukes-nél. Zoo City, azaz Állatváros, de ha johannesburgi gettót mondunk, akkor se lövünk bakot, azt hiszem (bár igaz, ami igaz, fele annyira sem hangzatos). No, először is kategorizáljunk, címkézzünk, skatulyázzunk: amíg a Moxyland inkább…..
fkristof 2017.08.18 15:52:59
@besucher: Az nekem is megfelelne, elvégre ha Stephen King Setét Tornyából vagy Mathesonnál a Legenda vagyok-ból fekete főszereplővel tudtak filmet forgatni, akkor nyilván visszafelé is működhet a dolog :)
Igen, ez komoly: amint az látszik, vannak még csodák - most őszintén, emelje fel a kezét, aki bízott benne, hogy még valaha is új bejegyzést fog olvasni a Tufaboron :-) (Én se gondoltam volna… egyébként van ott valaki egyáltalán?) Csütörtökön tokaji utazás munkaügyben, jó hét óra dekkolás a hátsó…..
Miért tartom olvasásra érdemesnek Arthur C. Clarke munkáit? Talán mert valóban jól ötvözik magukban a tudományos és fantasztikus elemeket; eddigi tapasztalataim szerint nála nem kell attól tartani, hogy öncélú, gagyi sugárpisztolyos, űrhajós kalandozásba fullad egy regény, ő…..
fkristof 2017.03.29 08:16:14
@Balogh Zsolt: Szia! Köszönöm a hozzászólást :) Fogalmam sincs, hogy létezik-e a Holdon efféle terület, bár Clarke-ról feltételezem, hogy tudományosan megalapozott (vagy lehetséges / hihető) jelenségeket épített be a regényeibe.
Csak gondoltam, szólok :)..
"Íme, hát elérkeztem a 200. borító-galéria bemutatásához, így arra jutottam, hogy az alkalomhoz illően valami fajsúlyos, számos kiadást megért regény fedlapjaiból készítek összeállítást: legyen miben gyönyörködnie a kedves olvasónak." - gondoltam, azután utánaszámoltam és a számok mást mutattak!…..
Ismételten Új-Crobuzon felé vesszük az irányt, ezúttal egy meglehetősen stílszerű módját választva a városállam megközelítésének: vasparipával fogunk zötyögni, konkrétabban a Vastanács segedelmével. Azt hiszem, egy fantasy-gőzpunk világba nagyon is jól beilleszthető a gőzmozdony robusztus gépezete,…..
Jó pár éve már, hogy ezt a könyvet olvastam - a pontos dátumot nem jegyeztem fel, de minden bizonnyal a Tufabor “aranykorában” történt, amikor a vékonyabb galaktikás könyveket nyűttem -, és ahogy az lenni szokott, túl sok mindenre nem is emlékszem már belőle, s ennek tetejébe még ismertetőt se…..
Ismét egy ősrégi irományt kapartam elő a Drive fiókom mélyéről, de nem járunk vele rosszul, mert a témának köszönhetően rögtön három könyvborító galériát is végig tud majd böngészni az érdeklődő (figyelem, több mint 300 képen kell majd végigfutni!). Nem ma volt már, amikor az aktuális görögországi…..
fkristof 2016.04.05 11:25:27
@besucher: Köszi szépen a hozzászólást! Ja, és boldog szülinapot utólag is :)
fkristof 2016.07.10 14:41:13
@Celtic: Nálam a John Irving regényeken üt átok :) A Garp szerint a világ egy buszos utazás során kettéhajlott, a gerincénél majdnem kettétört, a Fohász Owen Meanyért-et pedig abban a pillanatban ejtettem el, amint kiléptem vele a könyvesboltból, kissé meggyűrve ezzel a védőborítót (később sikerült eltüntetni a hibát). Egyetlen másik szerző könyveivel sem jártam még így.
Na, erről a könyvről nem kívánok különösebben értekezni, mert nem érdemli meg; meglehetősen unalmas, a mai olvasó számára legalábbis átlagos, ha nem egyenesen rossz. Nagyjából a Knight Rider sorozatot kell magunk elé képzelni a következő helyettesítéseket elvégezve: K.I.T.T.…..
fkristof 2016.07.10 14:36:17
@Celtic: Nem egy sf regény / novella esetében találkoztam már ezzel a jelenséggel, mármint hogy ha anno, a megjelenés idején került volna a kezembe, akkor valószínűleg sokkal jobban ütött volna a sztori, de manapság már, amikor annyi a sci-fi film, sorozat, képregény, hogy az ötletek látszólag ismétlődnek és egy kaptafára mennek, már kevésbé élvezetesek az ilyen művek, még ha teszem azt az adott könyv számított a témában úttörőnek, akkor is. Ezért sajnálom azt, amikor - bár többre vágyom - egy sci-fi regénytől nem kapok úgymond irodalmi többletet, s csak egy, azóta már számtalanszor elpufogtatott ötlet-klisé bontakozik ki a lapokon.
A minap a helyi tévé a Szent Péter esernyője című filmet tűzte műsorára, minek kapcsán röviden eltöprengtem azon, vajon tisztában van-e azzal a néző, hogy mit veszít azáltal, hogy egy képernyőn keresztül ismerkedik meg a történettel és nem könyvben olvassa azt - mert hiába a pompás szereposztás és a…..
No, ideje lesz lecserélni a fejlécet - a blog belépett a 6. évfolyamába!..
fkristof 2016.06.22 13:36:35
@ker0: Lesz az 1 hónap is, mire megszülök valami újat :) Szerencsére akad még egy-két régi írás, amit fel lehet használni, valószínűleg előveszem a besucher által jegyzett aranytartalékaimat is...Olvasok én rendületlenül, csak hát mostanában a szépirodalmat és krimiket részesítem előnyben, a sci-fi jelentősen visszaszorult.
Senki sem képes állandóan 100 százalékon pörögni, így még a legnagyobb mesterek esetében is előfordulhat, hogy megcsúsznak egy csöppet és valami - legalábbis saját teljesítményükhöz képest - kevésbé szerencsés alkotást követnek el. Pont a minap hallottam a tévében, hogy Csontváry a Zrínyi kirohanása…..
Nagy barátja vagyok az újságosoknál megvásárolható könyvsorozatoknak, legalábbis ami egy-egy gyűjtemény indító darabját illeti - ezek a rendszerint ízléses megjelenésű, igényes irodalmi tartalommal bíró kötetek alig pár száz forintért kelletik magukat, s arra éppen megfelelnek, hogy tágítsák az…..
Merem remélni, hogy egy olvasóm sem osztja azt a nézetet, mely szerint a rossz hír hozóját le kell lőni, ugyanis igen szomorú hírt kell közölnöm: a Metró 2035 című regény egy kis túlzással élve úgy rossz, ahogy van. Hú, ez elég drámaian hangzott, igaz? :) Na nem mintha olvashatatlan lenne, azért ott…..
Az elkövetkező néhány posztot valószínűleg olyan 3-4 éve megírt szövegek alapján/felhasználásával fogom publikálni, amelyek még - a mostanihoz képest legalábbis - termékenyebb időszakomban születtek, de valami véletlen folytán még nem láttak napvilágot (olyan regényekről, melyekre amúgy már nem is…..
Mert ugye volt már ilyen korábban is és biztosan lesz is még rá példa, valamiféle hajlamosság okán...szóval röviden összefoglalom, hogy miért nem volt érkezésem olvasni / írni az elmúlt két hétben, csak úgy az emlékezet számára. Rosszullét -> Hányinger -> Hányás -> Hasmenés -> Láz ->…..
Uhh, végre valahára csak eljutottam odáig, hogy megszüljem 2016. első posztját. Még tavaly év végén, a két ünnep között sikerült összeszednem valami jóféle téli betegséget, ami azóta is megkeseríti az életemet, bár már nem olyan durván, mint például az év elején + annyi munka van a cégnél, mint…..
Mit szólnátok hozzá, ha az évet egy kisebb borító-orgiával zárnánk? Mivel az előzőleg beígért Az Alapítvány győzelmét még nem sikerült lenyomnom, ezért egy évekkel ezelőtt olvasott, de eleddig a Tufaboron még feldolgozatlan mű kiadásainak fedlapját vehetitek szemügyre -…..
Szokta valaki nézni a Maradj Talpon! című vetélkedőt? A pénteki adásban a kihívó játékos, Csaba (aki mellesleg húgom kollégája a tantestületben) egy számunkra tök egyszerű kérdésen esett ki: szegény ember még életében nem hallott a A triffidek napjáról. A Sherlock…..
fkristof 2015.11.25 06:41:49
@ker0: Jó tudni ! :)
fkristof 2015.12.06 08:19:24
@besucher: Valahogy úgy...a blog összefoglaló oldalán a legfrissebb kommenteket se mutatja, illetve régebbiket jelenít meg, mert szerinte azok a legfrissebbek. Nem tesztelték elég alaposan a motort, igaz? :D Persze lehet, hogy nem túl gyakori a frissítési idő, én meg pont egy olyan pillanatban láttam valótlan értékeket, amikor még nem váltotta fel őket a valós. Nem értek hozzá. A dobogó szörnyeteg ebből a szemszögből (mármint a hozzá nem értés szemszögéből) nézve éppen olyan jó magyarázatul szolgál számomra, mint bármelyik másik :)