Regisztráció Blogot indítok
Adatok
dézsàvü

0 bejegyzést írt és 253 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
„Én elmegyek, de az állam örökre itt marad!” - mondta XIV. Lajos a halálos ágyán. De vajon mivé alakul hazánk a 2014-es választások hajnalára? Mert bárki is lesz a következő miniszterelnök, valami olyat vesz át, ami a rendszerváltás óta nem volt Magyarországon - szinte…..
Magyarországon a háztartások súlyosan el vannak adósodva; a háztartások devizahitele 3855 milliárd forint, a forinthitele meg 1886 milliárd forint (ez csak a tőketartozás, és csak a jelzáloghitelekről beszélünk). A jó hír az, hogy csökkenő tendenciáról beszélünk, a rossz…..
Érdeklődéssel olvastuk az elmúlt hetekben a Milla blogon Csigó Péter új pólus kialakulásáról szóló posztjait. Bár a hozzászólásokban sokan megjegyezték, hogy kicsit erőltetett és „túlelemzett” az elmélet, a Nívó blog szerzői is találtak benne számtalan kisebb hangulati…..
Csapj fel te is pénzügyminiszternek! Szavazz arról, hogy hol változtatnál a gazdaságpolitikán? Állíts fel egy alternatív költségvetést! Mely adókat és kiadásokat növelnéd, vagy éppen csökkentenéd? Persze úgy, hogy a költségvetés egyensúlya fennmaradjon. Az alábbiakban…..
dézsàvü 2012.07.02 16:33:03
@killercsiga: Az SZJA-t sávosan progresszíven kell értelmezni. :)
Csak a 300eFt feletti rész után adózik magasabb sávban, pl.40%. Így számold ki.
Mi sem örülünk neki, de ismét bebizonyosodott egy korábbi jóslatunk: elemzések szerint, a nyugdíjvagyon közel 10 százalékát tőzsdézte el az állam – leginkább az árfolyamveszteségnek köszönhetően – 2011-ben.  Ez az összeg még a legveszteségesebb…..
Meghalt a király, éljen a király! Most, hogy Schmitt Pál lemondott, egykettőre vége lett az elmúlt napok hisztijének, a szappanopera ott folytatódik, hogy ki legyen az új elnök? Sokan azt rebesgetik, hogy a Fidesz Kövér László mellett teszi le a garast, de én ezt nagyon nem…..
Tegnap nyilvánosságra került a Schmitt Pál doktori disszertációját vizsgáló bizottság jelentése, és bár számos hibát feltárt, végkövetkeztetésében arra jutott, hogy az mindent egybevetve megfelelt az adott kor követelményének. Tegnapi posztomban ezt a jelentést, illetve az…..
A bizottság megtette a jelentését Schmitt Pál plágiumügyében. De kérdem én, minek?? Mi itt a Nívó blogon eleddig nem foglalkoztunk a plágiumüggyel, de most már nem tudom megállni. Demokráciákban az a szokás, hogy ha alakul egy szakértői vizsgálóbizottság, egy olyan bizottság…..
Nos, lezajlottak a 2012. március 15-i ünnepségek, nagygyűlések és tüntetések. Elhangzottak a vezérszónokok beszédei. Beszédet mondott ma Orbán Viktor, és tulajdonképpen valamennyi ellenzéki csoportosulás, amely alternatívát kínálhat ma Magyarországnak. Persze gondolom…..
dézsàvü 2012.03.16 01:42:40
@ayatollah: Kizártnak tartok egy Jobbikos győzelmet.

Szerintem: O: 37
B: 30
V: 27
LMP: 6

Nem fogunk kilépni az Unióból, amíg az meg nem szűnik.
Az elmúlt hónapokban az ellenzéki média és az ellenzéki blogok (mint például a Ténytár blog) nem győzték hangsúlyozni, hogy a kormány egyik legfontosabb célja, az államadósság elleni harc elbukott. Mondhatták, hiszen a forint árfolyamának gyengülése miatt az MSZP kormányok…..
Én nem posztoló vagyok, csupán a blog olvasása közben felfigyeltem a "thai lányok: semmi cicó" bejegyzésre, és az érdekelne, hogy valahogy meg lehetne-e tudni annak a masszázsnak a címét, amiről a cikk szólt? Mert én szeretnék elmenni egy ilyen ropogtatós masszázsra,…..
Nívó Közeleg a fordulat! 2012.02.02 01:51:00
Az elmúlt hetekben szinte minden a kormány és Matolcsy ellen dolgozott. Az adósságválság újabb hullámai nagyon komolyan érintették Magyarországot is, az euró árfolyama történelmi mélypontra süllyedt, ami az államadósságot is újra történelmi rekord közelbe, GDP arányosan…..
Nos eltelt a hónap, amelyben azt vállaltam, hogy megpróbálom minimálbérből kihúzni. Nincs mit kertelni, be kell látnom, hogy nem sikerült. Az utolsó héten nagyon elszaladt velünk a ló. Igaz ugyan, hogy nem csak a heti megélhetést finanszíroztuk belőle, hanem azért jórészt…..
dézsàvü 2012.02.01 11:02:44
Gratulálok a "családi költségvetési próbádhoz".

Én veled együtt számoltam egész hónapon át. Tudtam jól, hogy a kísérlet kudarcra van ítélve, de drukkoltam a sikeretekért. Mi is hasonló szituációban élünk mint, éppen ezért engedj meg néhány megjegyzést.

Előre bocsájtom, mi 280-300e között jövünk ki havonta. Hitelmentes családi házban lakunk, tehát ebben nincs sem hiteltörlesztés, sem lakbér. Ezen kívül tudunk megtakarítani is.

1. Az költségeitektől eltérően jóval magasabb összegű a gyümölcskiadásunk, ami elsőre szembetűnő. És ezt Ti sem vonhatjátok meg a gyerekektől.
2. A másik nagy tétel a kocsi kiadása. Én még a válság kezdetén jó áron "rásóztam" a piacra a viszonylag új és "jó márkájú" kocsimat, és vettem egy "válságállót". Rengeteget megspóroltam a fenntartásával. Igaz, hogy nem olyan snassz, de biztonságosan elvisz mindenhová, soha nem kellett még javíttatnom, szerviz szóba sem jön.
3. Nálunk nagyon nagy a lakás rezsi költsége, 70-80e (ebből faragnom kell). Internetszolgáltatót váltottam én is (-3000 Ft/hó), ezenkívül lecseréltem az átfolyós gázvízmelegítőmet egy gázboylerre, és beruháztam -kisegítőnek -egy fatüzeléses kályhába is. Ez utóbbit azért emelném ki, mert említed a költséglefaragások között. Az a megállapításom, hogy szinte semmit nem tudunk így a gázfogyasztáson spórolni, csak így még fát is kell hozatnom és naponta háromszor fát vágok a fűtésszabályozó gomb megcsavarása helyett. (nem mondom, a mozgás jót tesz)

Nem akarom nyújtani (tudnék még sokmindenről írni), de ezek a kiskert ötletek és fatüzeléses kisegítés semmit nem enyhítenek a kiadásokon. Összegezve gratulálok a „próbádhoz”, de a minimálbérből megélés - mint írod is - nem életpálya és előbb utóbb az egészség rovására megy.

(Elnézést kérek a minimálbérből élőktől, de az állapot tarthatatlan, át kell értékelni az életüket, mert a jelenlegi gazdaságpolitika még 8-10 évig eltarthat.)
dézsàvü 2012.02.01 11:31:31
@scsaba1: Az enyém "csak" 150 m2, hat szoba+étkező. Akkor a 40-45e/hó gázszámla még "barátságos". A tüzelőfa fogyasztás stimmel.
Sajnos Matolcsy György megelőzte blogunkat a születésszámok körüli érdekességek felvetésében, így most talán kevésbé tűnik hitelesnek jelen poszt mondanivalója, de azért mégis megpróbálkozom vele, mert könnyen előfordulhat, hogy miniszter úrnak ezúttal tényleg igaza…..
Mentőcsónak-helyet vásároltak maguknak a gazdag oroszok a süllyedő Costa Concordián - harsogta a The Sun címlapja. Ha nem süllyed el a Titanic száz évvel ezelőtt, úgy, ahogy, akkor csak rosszallóan csóválnánk a fejünket, így viszont minden jóérzésű ember legszívesebben az…..
A tömeg 16 órakor nem fért el a Hősök terén, 17 órakor nem fért el az Andrássy úton, 18 órakor nem fért el a Kossuth téren. Így tudnám összefoglalni, hogy hányan voltunk. Alább egy kis képriport a saját fotóimmal: A Felvonulási tér felől érkezőben. Kb. 15:45-kor már nem…..
dézsàvü 2012.01.22 10:49:56
@Velence19: @tomwar: Nem fog történni semmi különös, kivéve azt, könyörögni fognak, hogy bennmaradjunk.(Mert példát statuálunk, megbomlik az Unió "egysége".)

1. A vám vica-versa. Annyit nyerünk mi is a réven, mint elvesztünk a vámon. Ez is tény. (Egyébként csak elősegítené a belső "előállítás" fejlődését.)
Az autógyárak nem vonulnak ki. (Ennyi környezetszennyezést sem visznek haza.)

2. Miért fáj az nekünk fogyasztóknak, ha az "új földesurak" nem kapnak földtámogatást? (Az üzletek amúgyis külföldi zöldség-gyümölccsel vannak tele.)

3. Az a 8000 milliárd csak lehetőség. Kb. 1/6-át tudtuk lehívni a lehetséges Uniós pénzeknek a 2007-2013 időszakra.

4. az IMF hitelt előbb-utóbb úgyis megkapjuk ha nem vagyunk Uniós tagok.(Argentína az volt?) Csak kell egy kis megelőző cirkusz. A lépcsőzetes kamatláb (2,71; 3,71 és 4,71 százalék) természetesen kedvezőbb, mint a piaci 10-11. Makroközgazdászok szerint csak 7%-ig lehet kigazdálkodni egy kölcsön kamatait.
dézsàvü 2012.01.22 13:15:31
@EMU: A vice verse-t elgépeltem, sorry.
1. -Hacsak nem vámszabad területeken folyik az a termelés.(pl. Phoenix Mecano)

2. - Alapvetően a földtámogatás merült fel, mint vitaalap.
Egyéb beruházás fejlesztésből jómagam vagy négy-öt uniós projektet csináltam már végig (TIOP,KEOP), talán több tapasztalatom is van benne mint neked.

3. - Éppenezért figyelemmel kísérem a felhasználási intenzitásokat. (Egyébként fellelhető az NFÜ honlapján.)

4. - Felhívnám a szíves figyelmedet, ha nem tartoznánk az Unióhoz, már rég a rendelkezésünkre bocsájtotta volna az IMF a hitelkeretet.
dézsàvü 2012.01.22 13:18:49
@dézsàvü: Sajnálom, de ez vice versa "útelágazásra" sikerült.
A szinte napra pontosan egyező, tavaly januári, meglehetősen fűtött hangvételű felszólalás és az azt követő vita után, Orbán Viktor ismét arra kényszerült, hogy Strasbourgba utazzon, és helyben védje meg a mundér becsületét „a nemzetközi támadások ellen".  A…..
Bogáncs, aki mostanában minimálbérből éli mindennapjait, egyelőre nem áll jól a kísérletében, hiszen az ötvenezer forint időarányos részét túllépte múlt héten. Ötvenezer forint? 170 euró egy hónapra, 40 euró egy héten, ennyiből én is kijövök Írországban (feltéve,…..
Kezdem rögtön az összefoglaló táblával, mert sajnos a héten elég rendesen túlléptem a keretet. Mint látszik az időarányos ~25ezres keretet több mint 8ezer forinttal túlléptem. Ennek legfőbb okai nagyjából megegyeznek a múlt hetivel. Nem kellett volna McDonald’s-ba menni 1050…..
dézsàvü 2012.01.15 21:36:39
@szita szita péntek: Erről a tanyasi életformáról már volt itt egy párbeszéd korábban. Sokféle vélemény gazdát cserélt, többnyire olyanok írtak, akik még tanyát sem nagyon láttak életükben.

Nem nyújtom, a végkövetkeztetés az volt, csak olyan költözzön tanyára, aki a gazdálkodáson kívül ahhoz is ért, hogy meg tudja védeni a "birtokát" minden eshetőségben.
finance Jóslatok 2012-re 2011.12.30 18:17:00
Itt az év vége úgyhogy eljött az idő hogy összegezzük a 2011-es évet és megtippeljük mi vár ránk 2012-ben. Az idei év nem igazán kedvezett a tradereknek, nem nagyon volt könnyen kereskedhető trend, illetve ezek lefutási ideje is lerövidült. Kereskedési lehetőségek azért bőven…..