Regisztráció Blogot indítok
Adatok
hptr

15 bejegyzést írt és 223 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Nagylemez 2017 legjobb lemezei 1. 2017.12.31 07:39:31
Elérkezett 2017 utolsó napja, így eljött az alkalom a számvetéshez is. Megannyi örömteli és szép, ill. szomorú élményt viszünk tovább magunkkal. Most koncentráljunk a pozitív dolgokra és lássuk a rengeteg idei lemez közül a legjobbakat! Buri listája következik...
Tanulmányom Kiss Endre filozófiatörténésznek. LINK..
Elemzés Godard egyik korai rövidfilmjéről a francia új hullám kontextusában...
Blogom filmekről Paterson 2017.04.20 23:17:06
Rövid tanulmány szerűségem Jim Jarmusch új filmjéről. INNEN olvasható...
Ősszel volt lehetőségem egy komolyabb terjedelmű tanulmányt írni a Filmszem online folyóiratnak. A témám a Fargo sorozat, közelebbről az abban található komplex elbeszélésmódok. A szám, amiben az írás is megjelent IDE KATTINTVA megtekinthető. (Nagyítsd ki!)..
Mivel a blogot ezer éve nem frissítettem, készült jó pár kritikám azóta, amit nem raktam ki. Ezeket most listázom. Kattints a névre a kritika elolvasásához. (2017. 01. 26.) Üdvözöljük Norvégiában! - Skandináv vígjáték a menekültválságról. (2017. 01. 19.) Ez csak a világ vége - Xavier Dolan…..
Nyáron megnéztem a világ legsikeresebb argentin filmjét, A Klánt, hogy aztán kritikát írhassak róla. Úgy alakultak a dolgok, hogy az írás nem jelent meg, ezért most ideje itt megosztanom,. A tovább-gombra kattintva olvasható a cikk...
Szinte semmi nem maradt meg ebből a filmből, csak arra emlékszem, hogy egy esti vetítésre kellett mennem és meleg volt. Írtam viszont róla egy kritikát anno. KATT IDE a kritika elolvasásához...
Megjelent a 2016-os nyár végén egy macskás film, amire már egyáltalán nem emlékszem, csak arra, hogy nagyon rossz volt. Viszont ez volt az első filmkritikám, ami megjelentettek online, ezért ilyen szempontból fontos volt nekem. Ez most innen nagyon réginek tűnik, pedig igazából nem volt annyira…..
A vietnami háború egy olyan kollektív trauma az amerikai filmtörténetben, mint mondjuk nálunk az 1526-os mohácsi vereség vagy az első világháborús, az ország területét jelentősen lecsökkentő katasztrófa. Az amerikaiak a hatvanas évek elejétől egyre inkább belesodródtak a távol-keleti kicsiny ország…..
hptr 2016.07.30 22:02:54
@FOUREY: Köszönöm!

Ez az összevetés tényleg érdekes lenne, bele is fér a témába.
Nemrég hunyt el a hollywoodi (amerikai) filmtörténet egyik legtragikusabb sorsú rendezője, Michael Cimino. Cimino sokak mellett a hollywoodi formai és tartalmi megújulás, sőt újjászületés egyik markáns egyénisége volt, akinek a hetvenes évek végéről két remekművet is köszönhetünk, melyek nagyjából…..
"A vietnami háború emlékezete - a háború revízióját kritizáló filmek a Reagan-érában" című elemzésem két részletben megjelent az amerikai plán nevű remek blogon. ELSŐ RÉSZ MÁSODIK RÉSZ..
A CIKK AZ AMERIKAIPLÁNON IS MEGJELENT: LÁSD POSZT EGYEL FELJEBB Két amerikai alternatív háborús film, a Szakasz (Stone, 1986) és az Acéllövedék (Kubrick, 1987) példáján keresztül azokat a nyolcvanas évekbeli műfajfilmeket fogom bemutatni, amelyek kritizálták a közelmúlt történelmének reagani típusú…..
2014. december 5.-én volt alkalmam interjút készíteni a Proton Cinema egyik alapítóproducerével, Petrányi Viktóriával (Fehér isten, VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan). A beszélgetés alapkoncepciója a magyar filmipar jelenlegi működése volt, de számos más érdekes téma is előjött.   ..
A Bajok Harry-vel (The Trouble with Harry, 1955) című filmben Hitchcock sajátos narratív struktúrán keresztül meséli el egy erdőben talált holttest történetét. A film hordozza ugyan Hitchcock hagyományos szerzői kézjegyeit (mint a suspence), tudatos játékot folytat azonban az olyan műfajok elemeivel…..
A cikket eredetileg 2014-ben írtam.  ..
Richard D. James a 2001-ben megjelent Druqks album után gondolt egy merészet és hirtelen kiadta a Syrot, amit teljes egészében meghallgathattok ezen a linken. A magunk részéről kissé csalódottak vagyunk, valahogy az a tűz, az a mindent kifordítani akaró, intelligensen káoszt kreáló…..
És végre már akkor én is megnézem őket augusztus 5-én. A dél-afrikai csapat eddigi magyar koncertjeiről ugyanis sajnos lemaradtam. Vagy nem voltam éppen a Soundon vagy nem fértem be a Szigeten a sátorba, ilyen és ehhez hasonló butaságok miatt. Pedig mindenki mondja, hogy egy élmény…..
hptr 2014.07.21 18:37:36
Kár, hogy az énekes besült, pedig a banda pöpec volt :D   ..
Úgy látszik ez a brand is a végéhez közeledik. Igazából teljesen megérteném, ha így lenne. 10 éve kezdte, már így is túlteljesített mindent, amit ebből tisztességgel ki lehet hozni. A játék meg valami szenzációs :D Ez tényleg egy antijáték,trollkodós kihívás a…..
Smoking Barrels Fargo 1x01 2014.04.19 00:01:00
Az igazán érdekes és értékes dolgok mostanában a tévében történnek. Ki gondolta volna? Pedig a magyarázat egyszerű: a nagyfilmek producerei biztosra mennek, nem kísérleteznek, ennek eredményeként elözönlötték a mozikat az átlagos alkotások. Az igazán tehetséges alkotóknak…..
  A Tool azt nyilatkozta a legutóbbi nagylemezénél, hogy ígérik, nem kell öt évet várni a következő stúdióalbumukra. Nos, igazat mondtak. Nyolcat kellett. Már ha igaz az, hogy idén megjelenik az új anyag. Állítólag Adam Jones gitáros nyilatkozta most azt, hogy teljesen kész van…..
A fenti friss Korn-videóhoz van egy kis háttérsztori is. Jonathan Davis annak az Alex Jonesnak a műsorában volt vendég, aki híres a konspirációs elméleteiről, állandóan az illuminátusokkal, meg hasonlókkal riogatja Amerikát. Ebbe szállt most be a Korn frontembere, aki szerint…..