Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Zotya papa

458 bejegyzést írt és 377 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Származása és bővebb leírása a wikipedia oldalán megtalálható. Angolról fordítva-A chayote, más néven mirliton és choko, a tökfélék, a Cucurbitaceae családjába tartozó ehető növény. Ezt a gyümölcsöt először Mezo-Amerikában termesztették Dél-Mexikó és Honduras között, a legnagyobb genetikai…..
Családom kedveli a chayotét. Több féle módon elkészíthető,párolva, rántva kukorica lisztbe forgatva/ zsemlyemorzsa helyett/főzeléknek ,pürének,levesbe  és tócsninak. Párolt chayote/párom egyedi receptje:kis fej vöröshagymát megpárolom,beleteszem a csíkokra vágott chayotét ,megszórom vegetával…..
32 db tüskés tököt szüreteltem.Súlya 60-70 dkg    ..
  Kellő öntözés és tápoldatozás mellett folyamatosan növekednek a termések,plusz virágzik. Nem tapasztaltam kártevőket és gombát permetezni nem kellett.A legtöbb termés 2 és  6 m között várható a teljes felület befuttatása mellett          ..
Fagytűrő kerti növények Virág 2023.11.24 17:57:45
Másfél méter után várható a virágzás amely a szabadon álló levelek tövében fejlődik /nem a kapaszkodónál/ 5-10 cm-s virágszáron nyílik. A növény önporzós a hím és nőnemű virágok miatt.Nem lehet meghatározni az idejét .Az időjárás nagyban befolyásolja.Folyamatosan nyílik .    ..
Fagytűrő kerti növények Levelek 2023.11.24 17:52:15
Levelek felülete érdes. Érdekessége,hogy kezünket felfelé húzva érezzük ,hogy érdes, lefelé húzva sima...
Az előzőekben  leírtak alapján a növekedés elindult az indák elkezdtek kapaszkodni.Érdekesség az indákon minden második levélnél van egy kapaszkodó.Naponta ellenőrizzük mert ezek az indák felfelé törekednek próbáljuk meg vízszintesen az uborka hálón  tartani  és vezetni őket.  ..
A tüskés tököt magról nem lehet szaporítani.A beszerezett tököt úgy tároljuk lehetőleg hűvös helyen,hogy ne hajtson ki tavaszig.Tárolásnál ellenőrizzük,hogy legalább márciusig így is maradjon.Ahogy melegszik az idő magától elindul elkezd hajtani egyenlőre gyökérzet nélkül. Amint elérte a hajtás a 10…..
Én a tüskés fajtával kísérleteztem.A termesztési tapasztalataimat szeretném megosztani.Egy kis odafigyeléssel /könnyen termeszthető /megfelelő gondozással elegendő termést és kellő mennyiségű tököt szüretelhetünk így bővítve zöldség fogyasztásunkat. Szerezzünk be 4 db 2 m-s erős karót vagy…..
Kínában honos White phönix peonia az idén kiültetve  megmutatta első csodálatos illatos virágait.Ez a fás növény akár 2,5m magasra is megnőhet.Jól bírja a szárazságot. Napon és félárnyékba is jól érzi magát. Talajra nem igényes...
                                         ..
A héj alá oltásnál mindig vékony /az alanynál jóval vékonyabb/ nemes vesszőket használunk. Gondot jelent ezeknél a vesszőknél az egyenletes felületű,megfelelő szögű oltókéssel kialakított metsz felület elkészítése.Arra gondoltam,hogy készítek egy olyan vágót ami  mindig ugyanazt a profilt vágja.A…..
Szerintem érdemes ültetni ezt a sütőtök fajtát.Családomnak nagyon ízlett. Állaga krémes és édes .Hidegen és melegen is finom.Minél tovább tároljuk ezt a fajtát annál érettebbé válik és nem károsodik.Sokáig eltartható...
Az idén ültettem először ezt a fajta sütőtököt.Tapasztalatom nem volt de hely igen. Minden megtettem azért,hogy sikerüljön.Íme az eredmény.    ..
A tálcán lévő gyümölcsökből nagyon finom lekvárt készítettünk egy dzsemeset és egy turmixoltat. Íze nem hasonlít a a klasszikus datolyaszilva ízhez.Egyedi egzotikus...
Mivel a gyümölcsök leszedhetők csak annyit szüretelünk amit elfogyasztunk. Jobb ha a fán tartom mert így nem kell tárolni  í több részletbe tudjuk leszedni és a cukor foka is nagyobb lesz.Nagyon édesek a gyümölcsök félkemény állapotban a legfinomabbak. Krémes állagúak...
Most már annyi termést hozott,hogy érdemesnek tartom bemutatni ezt a  Diospyros fajtát. Neve Diospyros kaki Guangzhou. Gyümölcse 150-200g.Korán már szeptember közepétől színeződik.Mivel keményen édes fajta így a leírt időpontban már szüretelhető és fogyasztható.A gyümölcsök érés alatt stabilan…..
Az idén októberben megörvendeztette a családot ez az igazán szép ,különleges liliomféle.Utána néztem az Amaryllis Belladonna  és a Crinum nemzetség kereszteződéséből jött létre.Virágai nagyon kellemes illatúak.A virág száron nagyon hosszú ideig virítanak.Folyamatosan nyílnak.és 11 virágot…..