Regisztráció Blogot indítok
Adatok
iusvakandi

0 bejegyzést írt és 21 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az utóbbi hetekben meglepően gyakran, főként a Paksi bővítéssel foglalkozó szakmai cikkek kommentjeiben volt látható egy visszatérő állítás, nevezetesen, hogy a napelemek nem is "zöldek", mert előállításhoz több energia kell, mint amit aztán megtermelnek. Mivel ennek…..
iusvakandi 2015.02.04 12:37:55
Ezek nem napihír témák , hanem természettudományos, fizikai, biokémiai igazságok. A metán és az üvegházhatás összefüggéseiről sem kell különösebben beszélni. A hatvanas évek végén és a hetvenes évek elején mindennapos hír volt ( igaz csak a vietnami szőnyegbombázások aktuális hirei után), hogy mekkora az éhinség Indiában és Kínában. Akkor inditották be a rizsprogramjukat. Azóta megduplázódott durván a lakosság száma mégsincs gond az élelmezéssel. Nyilván nem véletlenül.
A másik ami meg egyszerüen jelenség, a Nyugat-Szibériai sikság északi mocsaras területeinek évről évre előforduló felolvadása. Ez a második legnagyobb emissziós tényező.

de hogy nehogy az a vád érjen hogy a levegőbe beszélek, bár nem értem miért nem lehetnek az embernek saját gondolatai, Ime:

"It’s an important puzzle to solve, because while methane remains in the atmosphere for a shorter time than carbon dioxide, it’s much more efficient at trapping heat, which contributes to global warming. Pound for pound, says the Environmental Protection Agency, the impact of methane is more than 20 times greater than that of CO2 over a 100-year period."
www.climatecentral.org/news/sources-of-methane-emissions-still-uncertain-study-17010

vagy itt van ahol arról értekezik, hogy a permafrost eltűnése Szibériában miért "gáz"--- metángáz!-....

www.climatecentral.org/news/arctic-methane-emissions-certain-to-trigger-warming-17374
Magyarország már megint rosszabbul teljesít. Az International Humanist and Ethical Union által elkészített, ateisták, humanisták és vallástalanok elleni diszkriminációt világszinten vizsgáló tanulmány szerint hazánk a vörös, vagyis súlyos kategóriába esik. Nálunk eszerint oly…..
Volt, aki átlépte, volt, aki kizsebelte a földön fekvő eszméletlen, életéért küzdő fiatalembert a drogériában. Volt, aki csak arrébb ment és elfordult. A kint rekedt vevők a rendőrt szidták, mert nem vásárolhattak, amíg az újraélesztés tartott. Az üzleten már…..
1989. november 9-én este nyílt először rés a '61 óta várost, országot és életeket kettévágó falon - de mivel az első átkelés történetéről és helyszínéről már írtam korábban, most inkább pár olyan helyet mutatnék, ahol még látszik valami Európa történetének egyik…..
iusvakandi 2014.11.11 13:12:31
Nekem 1985-ben támadt az a gondolatom, hogy Nyugat Berlinben kéne találkoznom brémai és a freisingi barátaimmal.
Mivel az 1983-as félév ismétlésem miatt lógott a kard a fejem fölött, ezért azóta nem kezdtem el vizsgaidőszakot érvényes nyugati útlevél nélkül. Rengeteg nyugati barátomnak köszönhetően a meghívólevél nem okozott gondot.
Fel is kerekedtem a hátizsákommal s vittem magammal mindkét útlevelemet. A pirossal utaztam Drezdáig, ahol az akkoriban nagyon csinos Petra nevű barátnőmmel töltöttünk néhány napot. Ő a drezdai műegyetemen tanult és kőkemény FDJ-os volt, igy aztán nem csodáltam hogy folyton vegzált amiatt hogy miért West-et szívok a társaságában (akkoriban jött be ez a cigi kishazánkba). Kipróbáltam az NDK-s egyetemi menzát, sőt étteremben is voltunk, ahol az volt a legszebb, hogy az étterem az ültetőember - ha egy négyszemélyes asztalhoz odaültél a barátnőddel - akkor még simán odahozott másik két vendéget és odaültette melléd az asztalhoz. Aztán elbúcsúztam Petrától és mondtam neki, hogy én most Berlinbe megyek s majd onnan W-Berlinbe s onnan pedig átugrunk Brémába s onnan meg haza, ugyhogy ne várjon , mert visszafele nem erre jövök :)

Berlinben a Friedrichstrassenál akartam átmenni a határon. persze belém kötöttek, hogy mi az hogy W Berlinbe megyek és keletről jövök és ha már oda megyek akkor hol csavarogtam két napig a demokratikus Németországban? Végül mivel birtam a nyelvet és az általuk kreált szabály az sehol nem volt leirva, kénytelenek voltak átengedni. Innen a Tiergartenbe mentem, ami egy hatalmas szép park volt benne egy folyóval és nyiratlan zöldfüves rétekkel ( madár és kisemlősvédelmi megfontolásokból nem nyirták a füvet) és volt benne egy kis folyócska is( lehet hogy mesterséges volt, de jó hűs vize volt. Ide deponáltam a hátizsákomban áthozott keletnémet tömzsi söröket egy madzagra felfűzve. Egy ideig üldögéltem a falnak támasztott háttal egy olyan graffity alatt ami kb ugy szólt hogy "Da drüben ist die Demokratie und Freiheit" (odaát van a demokrácia és a szabadság) Aztán nyakamba vettem a várost. Thomassal ugy beszéltük meg, hogy X napon találkozunk a Kurfürstendamm-on a Kaiser Wilhelm Gedächtnisskirchénél. Én ott is voltam , de sajnos ő nem . Azt sem tudtam, hogy miért nem tudott jönni (akkoriban nem lévén mobiltelefon) felhivtam egy utcai fülkéből és elmondta hogy a melóhelye miatt ugrott a treff projekt. De menjek ki a magdeburgi autópálya déli kivezetőjéhez ott nagyon könnyű stoppolni.
Igy is történt. Még jó sok más élményem is volt Berlinben, de azt most nem irom ide a helyhiány miatt, inkább még a stoppolásra térnék ki.
Lementem valami S Bahnnal ha jól emlékszem egy helyre, amit Thomas mondott és valóban kiváló stoppos hely volt. Ráadásul a WBerlini hatóságok ki is irták egy hatalmas táblára, hogy ez az út a Tranzitautópályára visz és a kérik az autósokat hogy minél több stoppost vegyenek fel, ezzel is megkönnyitve az átjutást a Bundásrepublikba. Mivel a fél világ megfordult itt Berlinben akkoriban az a hildesheimi srác aki megállt, rajtam kivül még egy svájci fiút, annak olasz(vagy tessini olasz) barátnőjét és egy elvont angol figurát is felvett a passátjába. Útközben kevéssel Magdeburg után a pályán láttunk egy kispolszkit ledögölve az úton , benne három lengyel figura, akiket még a vonóhorogra kötöttünk és igy érkeztünk meg a helmstedti határátkelőhelyhez, ahol girbegurba kanyarok után elérkeztünk a sorompóhoz. Hát gondolhatjátok, micsoda ellenőrzésen estünk át. Főleg a lengyeleket szerelték szét kegyetlenül.
A sorompó után a hildesheimi srác mondta hogy nézzünk el jobbra itt látható "az NDK utolsó szava" ez egy 1x1 méteres keresztmetszetű fekvő vasbeton oszlop volt, ami a végső fegyver volt azok ellen akik termetes autójukkal áttörve mindent eddig eljutottak volna. Nos ezt a betonoszlopot lőtték be az útjukba... Aztán utána már a jó Bundásrepublik szabadabb levegőjét szivtuk és még három nagyon jó hét várt rám a barátaimmal.
iusvakandi 2014.11.13 17:50:11
A kék útlevél benne egy ablakkal turisztikai célból történő nyugatra( v jugóba) utazás végett már a hetvenes években is megvolt. Én legelőször a nagybátyámmal 76-ban utaztam Frankfurt a.M-ba. Az IBUSZ-nál lehetett kiváltani egyetlen egy ablaknál az útlevelet amihez akkor még a munkahely( v iskola) javaslata és véleménye is kellett ( azt hiszem a szakszervezet is beleszólt) S ha minden megvolt utána volt a rendőrségen a személyes elbeszélgetés. Ha minden klappot akkor megvolt az ablakod.(windows 76 :))
Ez arra jogositott, hogy 50 dollárnyi valutát válts be az OTP-nél azon az árfolyamon amit az államközi egyezmények biztositottak akkor.
Ezeknek persze semmi közük nem volt az akkori gazdasági viszonyokhoz, mert a forintjaink nem voltak konvertibilisek velük.
Akinek volt BC számlája az annyiban volt szerencsésebb, hogy volt neki pénze de utazási joga még akkor sem volt. Nehéz ma elképzelni, de akkor nem a pénz megléte volt az utazás gátja, hanem maga a politikai döntés, hogy hányszor utazhat az állampolgár. A meghivólevél egy kivétel volt, ehhez semmiféle pénzbeli ellátmány nem járt (szivatták a meghivóleveleseket a határon rendesen, mivel feltételezhető volt hogy csak fekete valutájuk van) De a meghivólevél hivatalos és hitelesitett magyar forditásban évente 1 alkalommal adott arra lehetőséget, hogy kék útlevél relációban kiutazzon az állampolgár. De itt is csak évente 1-szer!

Legalább ilyen akadály volt maga a beutazási engedély, a vizum megszerzése is.
Nekem pl a 76-os út alkalmával még osztrák vizum is kellett, ami viszonylag egyszerü volt, de a nyugatnémet vizum az egy-két napos sorbanállásos ügylet volt. Később svéd viszonylatban volt egy olyan szitu, hogy mivel a nyolcvanas évek elején boldog boldogtalan Svédországba disszidált, gyakorlatilag nem lehetett svéd vizumot szerezni. A kiskapu ekkor pl az volt hogy elmégy NDK-ba vagy Lengyelországba s onnan Dániába hajóval ( mert a Dánok nem fogadták be a menekülteket és ide könnyü volt vizumot szerezni,) s aztán Helsingör-Helsingborg viszonylatban közlekedő részeg svédeket hazaszállitó hajnali komppal volt a legegyszerübb átdobbantani a dánoktól a svédekhez. Ha már ott voltál, akkor nem dobtak ki és ha átmentél akkor irány Malmö és jelentkeztél az első svéd rendőrnél Asyl-ért.
A piros utlevél a vasfüggönyön innen nyujtott utazási lehetőséget, itt csaka SzU votl kivétel, mert oda is kellett kvázi vizum , ami a piros utlevélbe pecsételt ablak jelentette. Itt nem volt korlátozás, ha hivatalosan váltottál be pénzt bevihettél amennyit akartál. Kihozni már nem volt olyan egyszerű. A SZU-ból pl csak azt hiszem 50 rubelt lehetett kihozni. Nekem volt egy olyan szitum pedig már 88-at irtunk akkor és már 1-2 karton Marlboroért lehetett repülőjegyet szerezni Moszkva-Budapest viszonylatban, hogy a seremetyevoi reptérről induló járatot majdnem elkéstem mert a vámtiszt sokallta a nálam lévő 300 rubelt. Kényszerhelyzetben voltam nem szórakoztam, hanem a reptéren ácsorgó kéregető gyereknek a kezébe nyomtam 250 rublejt. Az csak pislogott, mert ez akkor majd egy havi orvosi fizu volt és rohantam a gépre. Érdekes idők voltak.
Létezik egy kevésbé ismert fóbia a gephyrofobia vagyis a hidaktól való félelem. Korhadó fapallók, elhasznált kötelek, rozsdás alkatrészek, heves széllökések, kilengések, félelmetes magasságok és csodálatos panoráma csak néhány dolog, ami egy hidat igazán…..
Ellensúlyozandó a kijevi kormány információit kritikátlanul átvevő  nyugati hírforrásokat, megadom néhány orosz televíziós összeállítás linkjét. Ezek a másik oldal szemszögéből adnak képet a kelet-ukrajnai lakosság, a városok, a falvak elleni támadások…..
  A látogatóközpont bejárata a megnyitás előtt - fotó: Wachsler Tamás Komolyan azt hittem rosszul olvasom, mit ír a turizmus.com az Országház tegnap átadott új látogatóközpontjáról. Miután megdicsérik a klasszul kialakított, hiánypótló egységet, rátérnek a cikk felét…..
iusvakandi 2014.07.02 16:52:59
@Reggie: több milliós biztositékot kell előzőleg letennie ha törvénytisztelő utazási irodáról van szó. Persze ezek általában nem a legolcsóbbak. A legolcsóbb, ami aztán ha becsődöl akkor derül ki mégsem az volt a legolcsóbb.... A probléma az hogy a hatóságok baszogatási hatásköre a regisztrált és rendes irodákra terjed ki , akik swarcban nyomják, azokat még akkor sem basztatják, ha kifejezetten bejelentést kapnak!
Ass blaster Építkezés... 2013.09.01 22:21:11
1995-ben kezdtem és két évig építettem. Mi kell a házépítéshez? Pénz. Nem volt egy fillérem sem. Telek. Na az volt ugyanis mikor anyósoméknál besokalltam vettünk egy régi parasztházat kicsit kipofoztuk és abban laktunk, viszont a telek másik felére megadták az építési…..
Mindig különös izgalommal fogadom az olyan történeteket, melyeket a határátkelést éppen frissen megtapasztaló emberek írnak, hiszen izgalmas látni, miként csapódnak le az első tapasztalatok, milyen az első rácsodálkozás, melyek az első élmények – legyen az a nyelv, egy…..
No, nem én, ilyen eszembe sem jutna (...), miként mai szerzőnknek, Gergőnek sem, ám Japánban, ahonnan egyetemistaként írt, mindennapos fordulat egy-egy beszélgetés során. Szóval ma a Távol-Keletre kirándulunk, és az egyetemi részletek mellett az is kiderül, vajon tényleg többe…..
Augusztus 20. számomra egy meglepetés-nap volt, mert előző nap este kaptam egy szlovák rendtársamtól egy telefonos kérést, hogy egy Panamából jött jezsuita szeretne Pestre látogatni, tudnék-e segíteni neki az eligazodásban. Őszintén szólva nem voltam túl lelkes a kérésre, mert két napra rá…..
2013 a magyar televíziózás aranyéveként vonulhat be a kalendáriumokba: az Aglaja és az On the Spot révén öt Arany Nimfát nyertünk a Monte-Carlóban rendezett televíziós fesztiválon, ami olyan a nemzetközi tévés életben, mint mondjuk a Cannes-i filmfesztivál a mozinak, szóval nem…..
Kérek MINDENKIT, hogy lehetőségei szerint segítsen! *Minden felelős magyar civil szervezetnek!* Az Őrségi Nemzeti Park területén egy *osztrák nagyüzemű zöldségtermelő cég kezdett illegális* és a helyi hagyományos (és ezáltal védett) kisparcellás művelési móddal szöges…..
 Az imént egy érdekes beszélgetést hallottunk az evangéliumban. Isten beszélget egy emberrel, egy asszonnyal, és olyan, mintha elbeszélnének egymás mellett. Azért is érdekes ez a beszélgetés, mert ehhez hasonlít az ember beszélgetése Istennel: mi is mondjuk a magunkét amikor…..