Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Vén motoros

0 bejegyzést írt és 728 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
                       A csaj egyértelműen szakított Levélírónkkal, aki ennek megfelelően nem is utasította el más nők közeledését. Mivel exével megmaradt a beszélőviszony, elmondta neki. A csaj erre felháborodott, mert szerinte ha nem sokkolta a szakítás, akkor nem is szerette igazán.      …..
Vén motoros 2024.04.06 00:10:25
@God Harald: Vagy buta vagyok, vagy túl öreg! Ez milyen dal tükörfordítása?
Vén motoros 2024.04.06 00:54:59
@God Harald: Én megrekedtem az Albert Einstein Bizottságnál. Ez egy qrva jó névsor, csupa ikon: feLugossy László (ének), Wahorn András (orgona, szaxofon, ének), ef Zámbó István (basszusgitár, ének), Kukta „Kokó” Erzsébet (ének), Szulovszky „Joni” István (gitár), Bán Mária (dob), Bernáthy Sándor (gitár). Érdekes, hogy a fiúkat ismerem, a csajokat nem... Bár női dobos se sok van.
-ypsilon Sándor de jó arc volt...
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/2f/Bern%C3%A1thy_S%C3%A1ndor.jpg
A világszerte közel 14000 üzletet üzemeltető hollandiai székhelyű élelmiszer-üzletlánc, a SPAR Lázár János építési és közlekedési miniszter szerint meg fogja fizetni az árát annak, amit az elmúlt napokban tett. Mindez közvetlenül annyiban merül ki, hogy a cég az Európai Bizottsághoz fordult, miután…..
                       A szakítás után három évvel a pasi újra bejelentkezik, abban bízva, hogy a lány már jobban megérett, és ugyanazokat a társadalmi normákat keresi már, mint ő.                                  Fedezd fel és használd! Érezted már igazán felszabadultnak magad társkeresés…..
Az asperger szindróma olyan, mint egy titkos szupererő, ami néha áldás, néha átok. Képzeld el, hogy a radarod másképp pásztázza a világot: a színek élénkebbek, a hangok harsogóbbak, a logika pedig mindent ural. De néha ez a szupererő szuperérzékennyé is tesz, és a szociális interakciók buktatókkal…..
Vén motoros 2024.02.12 14:49:50
Én a saját definícióm szerint "jól kompenzált közepes fokú" Asperger szindrómás vagyok. Számomra ez inkább áldás, mint átok, szerintem az Asperger miatt lettem jó mérnök. Ha újra születnék, újra Aspergeresként szeretnék megszületni.
A jól kompenzáltság alatt azt értem, hogy a külvilág introvertáltnak, olyan "magának valónak" fogadott el, annyira nem ríttam ki az átlagból, hogy külön szórakozzanak velem. Ez a 8 pont teljesen rám illik, talán a kreativitásom az, ami csak fékezett habzású. A "Rutin rabja" a leges-leginkább rám jellemző kifejezés.
Talán azzal bosszantom fel legjobban a környezetemet, hogy - legalábbis szerintem - minden érvelésem "szigorúan zárt logikai láncot alkot", ezért _elméletileg is_ csak nekem lehet igazam, ez a logikai algebra törvényszerűségéből következik. Az, hogy 2x2=4, nem nyit teret ellenvéleménynek. (A "zárt logikai lánc"-om eleje többnyire ÁDÁM-nál és ÉVÁ-nál kezdődik, a lánc közepén már mindenki elveszíti a fonalat, és a végének lezárását már meg sem várják, amikor kiderülne a kristálytiszta igazságom...)
Amúgy az Aspergert kb. 50 évesen diagnosztizáltam magamon (az Aspergeresekre jellemző több tucat kritérium több, mint 2/3-a található meg nálam), és ekkor értettem meg visszamenőleg az életemben történteket: Dr. Hans Asperger 1981-es Asperger-syndrome definíciója ELŐTT csaknem 30 évvel az Asperger kór tünetei miatt tanácsoltak el az óvodából: "közösségellenes magatartás" miatt. Én ugyan jól elvoltam a többi kis óvodással, nem volt konfliktusom, csak nem vegyültem el az ovisok alkotta tömegben, nem játszottam-homokoztam-énekeltem együtt velük, hanem az óvoda udvar legtávolabbi részén, egy hatalmas bokor mögé bújva az utcát lesve elmélyülten számoltam az embereket: jobbra-balra hány ember megy szólóban, párban, vagy csoportosan. ill. az autók és motorkerékpárok számát... Csaknem 30 évvel dr. Asperger előtt mi másnak is nevezhették ezt, mint a szocializmusban levárt közösségi szellem ellenségének?

Ami pedig ezt illeti: "Légy büszke a neurodivergens identitásodra!" - ez számomra nem más, mint a mélységesen utált és megvetett PC beszédmód! Én határozottan Aspergeres vagyok, és nem neurodivergens identitású! Ez utóbbi megnevezés olyan, mint a takarítónőt higiéniai asszisztensnek, a portást recepciósnak hívni. Most kihúzom a gyufát: az én időmben a vak még vak volt, és nem látásában korlátozott, a nagynéném a Vakodában dolgozott, és nem a Vakok és Csökkentlátók Intézetében, a süket is süket volt (jó, megengedem: 'siket'), a mindkét lábán járógépes unokatestvérem nyomorék volt (saját magát is mindig ennek nevezte!), nem mozgáskorlátozott, a tolószék tolószék volt, vagy rokkantkocsi és nem kerekesszék, a kövér az kövér volt, és nem X-size. Abban az időben az emberek őszintébben beszéltek. Ma mindenki PC módra hamukál, de ez csak álca, a mai társadalom valójában sokkal kegyetlenebb, közönyösebb és durvább!!
Nem egy ritka recept, de kisunokáimnak és a nagylyánynak főztem - hát posztolom. A nagylyány ráéhezet a pörköltre, mert ő csak ritkán főz odaát ilyesmit. A feleségem persze kiadta az ukázt, hogy semmi extra fűszerezés, se bor, se semmi ne menjen a pörköltbe, ami nem hagyományos...
Vén motoros 2024.02.04 21:19:56
2 hagyma, 4 hagyma nem ugat hiába: nem az édesíti el a pörköltöt, ha kettőnél több hagymát teszel bele, hanem az, hogy a ma kapható hagymák 99%-a vacak. Vizes, kis szárazanyag tartalommal. Régebben az igazi (makói) hagymát 2 év alatt termesztették: első évben magról dughagymát szüreteltek, a dughagymát szárították és HŐKEZELTÉK, majd a 2. évben lett a földbe dugott dughagymából vereshagyma. Na, ez a 2. éves vereshagyma tömör, nagy szárazanyag tartalommal, kevés nedvvel, olyan erős, hogy taknyod-nyálad egybefolyik, ha egy vágódeszkán egy ilyen nagy fej hagymát apróra vágsz, szinte teljesen száraz marad alatta a deszka, míg a ma kapható egynyári, vizes hagyma összevágása után olyan vizes lesz a vágódeszka, mintha lehugyoztad volna. De ki fizetné meg az ugyanazon a földterületen 2x-es emberi munkaerő ráfordítással, dupla költséggel megtermelt hagymát? 100 ember közül egy! Amúgy szerintem marhahpörkölthöz, "igazi" vereshagymából a hús súlyának akár a 35-(40)%-át is bátran hozzá lehet tenni hagymában, jó sűrű szaftja lesz. A másik: pörköltnek ne pirítsuk meg annyira a hagymát, hogy az elkezdjen karamellizálódni, mert a karamelles az aztán tényleg édes lesz! Elég csak megfonnyasztani, max. üvegesre. (Ma pl. a tepsis pulykacomb mellett felezett hagymákat is sütöttem. 2 órai sütés utána a karamellizálódott hagymák olyan édesek lettek, mintha nem is hagymát, hanem ALMÁT sütöttem volna a hús mellé...) A pörköltet EGÉSZSÉGETEKRE!
Vén motoros 2024.02.05 13:53:48
@kocsmagomba: A volt kolléganőm (nyugdíjas CAD-es rajzoló) Sirokon kertészkedik egy hatalmas kertben, és egy 180 éves ámbitusos házban él. Tőle kaptam egyszer kétféle fajta (fene sem jegyezte meg, milyen) hagymát, de csak 2-2 kilót. Nos, a család meg a szomszédok is csodájára jártak mindkét fajta hagymának. Mindkettő kemény, igen kis víztartalmú volt, ahogy írtam: száraz maradt alatta a vágódeszka. Határozottan más ízvilága volt mindkettőnek. Az egyik fajtából csodasűrű szaftos marhapörkölt lett, a sűrűsége mellett _a szaft íze is csodás lett_ (a Tesco-s hagymához képest), a másikból meg hagymás rostélyoshoz lisztbe forgatott sült hagyma. Sajnos, nagyon hamar elfogytak, azt pedig mégsem várhatom el, hogy az idős kolléganőm "bértermesztésben" 10-10 kilót csak nekem termesszen... Azóta se láttam ilyen jó hagymákat. (Én egyébként a Fehérvári úti Piacon (ma szerintem a legdrágább budapesti piac) és a Nagycsarnokban vásárolok. Seszko jedno: szerintem kofa vagy "állami", mindegyik a nagybaniról szerzi be a vacak hagymáját.
Ha már hagyma: mivel bezdáni paprikához nem jutok hozzá, én a Rubinék "csipedett" édesnemes paprikájából szoktam vásárolni. Az elég jó. Valamint veszek tőlük méregerős paprikamag-olajat is.
Csak az érdekesség kedvéért: megkérdezték Széll Tamást, hogy ha meglátogatja a vidéken élő szüleit, akkor főz-e nekik a híres Michelin csillagos gulyásleveséből. Azt mondta, hogy NEM, mert Magyarországon bolti hálózatban a gulyáshoz szükséges 3 féle jó minőségű alapanyaghoz lehetetlen hozzájutni: (nem szálasodó) marhahúshoz, jó hagymához és jó paprikához. (Én a helyében még mellétettem volna a jó krumplit is...)
                       „Egyszer álmodtam vele, és azt mondtam neki, hogy szeretem. Nem tudom, mit akarok tőle.” – Posztolónk bevallja, hogy kissé bogaras, és ennek a számlájára írja azt is, hogy vonzódást érez egy teljesen középszerű nő iránt. Most azon töpreng, hogy lépjen valamit, vagy várja ki,…..
Vén motoros 2024.02.04 14:27:40
@nyuszóka35: Meghalt. Pedig nem adtam rá engedélyt.... Ráadásul pont a születésnapomon volt a temetése. (Nem én szerveztem így.) De erről ennyit...
wagmg Bankkaland... 2024.01.19 10:30:35
A minap voltam bankba. Érdekes volt, mulatságos és meglehetősen kiakasztó... Nekem kiakasztó volt, egy külső szemlélőnek vicces lehetett... Leírom tanulságul, mindenki eldönti magának mit gondoljon. Szóval egy nagyobb összeget vittem be a bankba, hogy elhelyezzem a bankszámlámon. A nagyobb összeg…..
Vén motoros 2024.01.22 09:40:09
Bankok... Banki aláírási joggal rendelkező cégvezető voltam, tulajdonosa és egyben ügyvezetője a Kft-mnek. Egy - saját magam által aláírt - csekken ki akartam váltani a Kft. dolgozóinak a fizetését, egy mellékelt címletjegyzék szerinti címletekkel. Kifogtam egy elmebeteg ügyintézőt. Nos, először azt mondták, hogy a csekkre két aláírás kell. Mondtam, hogy nézzék meg a papírokat, jogom van egyedül jegyezni a céget, és egy aláírással intézni a banki ügyleteket. Akkor meg azt állították, hogy a csekk aláírása nem egyezik meg a banknál leadott aláírásmintámmal. Nem adták ki a pénzt, és kész. Erre megkérdeztem: de ugye, ha kimegyek a bank előterébe, és a bankkártyámmal kiveszem a bankautomatából a kért összeget, akkor minden rendben van? Mert a személyim, a kiállított - lepecsételt céges csekk, a cégnél lévő aláírási jogom nem elég, de a bankkártya igen? Hát, igen. Úgyhogy kivettem a kívánt összeget a bankautomatából, és elmentem a Postára a címletjegyzékemmel pénzt váltani. Csak megjegyzem, hogy ebbe a bankfiókba már 15 éve jártam, az ismerős ügyintéző, amikor fizetésnapon meglátott a bejárati ajtóban, már akkor elkezdte kiszedni a mindig ugyanakkor a összegről szóló és ugyanolyan címletjegyzék szerinti pénzemet, hogy amíg odaülök eléje, ne kelljen sokat várnom. De ő szabadságon volt, és én kifogtam egy olyan csajt, akinek nyilván görcsös menstruációja volt.
November közepén jelent meg az Élelmiszermérnökök Gazdasági Blogján – itt a lecsón – a cikk, hogy meg kellene menteni a Szigetvári Konzervgyárat.  --- >  Hol feldolgozóipar állott, most kőhalom 2023-ban is?? Avagy hogyan is mentsük meg a Szigetvári Konzervgyárat! What to Eat with Baked Beans…..
Vén motoros 2024.01.07 16:50:42
@lecsós: Kedves lecsós! Igen megtisztelő az ajánlatod, ami a közös írásmunkára vonatkozik de én inkább az "Olvasó nép" mozgalmat erősítem, mintsem az "Iró nép" mozgalmat. Viszont, ha már itt tartunk, van, ami a korrupcióval azonos mértékű pénzt visz el, (milliárdokat), ez a jó (fizetési) pozícióban lévő emberek páni félelme a székük elveszítése miatt, vagyis a "seggvédelmük". Emiatt a.) döntésképtelenek, nem mernek dönteni, ugyanis a döntésnek lehetnek számonkérhető következményei, a nemdöntésnek pedig nincs nyoma, b.) feleslegesen túlbiztosítják magukat, ostoba és értelmetlen módon szórják a pénzt, persze, a vállalatukét, ami az Állam pénze, hiszen ezek ez emberek állami intézményekben ülnek. Mint villamos tervező, aki nagy állami intézményeknek (nem gyáraknak!) terveztem, sokszor belefutottam több száz milliós, olykor milliárdos teljesen felesleges beruházásokba, amikre nem volt szükség, mert nem igazán szolgálta az intézmény villamosenergia-ellátási biztonságát, de mégis megterveztették és kiviteleztették, hogy a szorgos munka látszatával biztosítsák saját személyük fontosságát és nélkülözhetetlenségét. Azért írok ilyen balladai homályban, mert lehet, hogy van, aki tudja, ki van a Vén motoros nicknév mögött, és akkor tudja azt is, miről és kikről írok. Nem szeretnék bíróságra járni. Mindenesetre az ilyen emberi butaság és gyarlóság ugyanannyit elvihet, mint a korrupció, de minden haszon nélkül! Korrupció esetén legalább ketten, a korrumpáló meg a korrumpált jól járt, de a sívó emberi butaságból elvert pénz senkinek nem hoz semmi hasznot. Ezét bosszant ez jobban, mint a sima korrupció. Látod, ha kellően gazdag lettem volna, akkor megengedhettem volna magamnak, hogy az ilyen "buta" tervezési munkákat elvi okokból ne vállaljam el.
Vén motoros 2024.01.08 11:15:19
@lecsós: Ami a tapasztalatok átadását illeti: én már olyan öreg (73), fogatlan oroszlán vagyok, mint Wendriner Aladár (ha olvastál Rejtőt, tudod ki). A szélmalomharchoz meg a don Quijoték értenek jobban, nyugodalmasabb nekem Sancho Panzának maradnom...
Más: úgy tűnik, a fél életemet tévedésben éltem le. Én azt, hogy egy hierarchikus rendszerben mindenki a saját inkompetenciaszintjéig emelkedik, mindig C. Northcote Parkinson-nak tulajdonítottam. Parkinson, Murphy és Elliot Aronson mindig kedvencem volt. Öregkori életfilozófiámat pedig Boris Vian foglalta össze a legtömörebben az egyik regénycímében: "Köpök a sírotokra!" (Jó, ez nem annyira pozitív és optimista...)
Vén motoros 2024.01.09 15:55:23
@lecsós: "Szerinted jó ötlet az ezüstkanál mellett az ezüst tányér? Nem fogja nagyon elvakítani a szemet? Lehet, hogy a herendi a megfelelő választás? Te mit gondolsz erről? "

Maradj az ezüsttálcánál! Keresztelő Szent János fejét is ezüsttálcán prezentálta a Salome nevű, kissé pszichopata 'bloody girl' Heródes Antipas-nak. Mindig tudtam, hogy a szép nők miatt a férfiak óhatatlanul elveszítik a fejüket. (Valamint később a kocsit, a lakást meg a nyaralót is...)
                       „Azt is unom, hogy amikor a szüleim, vagy a barátaim kérdezik, van-e már valakim, akkor mindig ugyanazt kell felelnem” - Levélírónk pár csalódás után már nem annyira válogatós, de még így is belőtt magának egy minimális elvárási szintet, amiből nem tud, és nem is hajlandó…..
                       „Én megértem az aggodalmat. De ő, sem jellemben, sem bárhogy máshogy nem olyan, hogy azt mondaná rá bárki is, rossz társaságba vinne” – Hány éves korunkig illik a szülőket beavatni kapcsolatainkba? Posztolónk és a kiszemelt férfi közt van egy kis korkülönbség, de amúgy még…..
Vén motoros 2023.11.13 17:33:11
@Almandin: Egy bizonyos életkorban - talán, de biztos, hogy nem hosszú ideig. Én oda-vissza találkoztam ennek a hátrányaival és néha igen kínos voltával. a.) eset, a nej az idősebb: Férj magával vitte a feleségét egy szimpozionra. A mit sem sejtő szakmai kollégák reagálása (a nej füle hallatára): "Igazán nagyon rendes tőled, hogy az _anyukádat_ is elhoztad hoztad!
b.) eset, a nej a fiatalabb. Ehhez még hozzájárul, hogy a férj 10 évvel öregebbnek, a nej 10 évvel fiatalabbnak látszik a biológiai életkoránál. Így a 10 év tényleges korkülönbség kvázi 30 évre nőtt. Férj leginkább annak örül, hogy reggel jól ki tudta pisilni magát, a nej meg igen aktív társasági ember, salsa klubba jár táncolni...
                       Levélírónk azt a ritka embertípust képviseli, aki még hisz az egyéniség mindent eldöntő varázsában. Ám amikor egyszer megjegyezte az egyik ismerősének, hogy őt elsősorban az egyéniség vonzza, ő azt mondta neki, hogy akkor csak ronda, idétlen és agybeteg női lesznek. Ma…..
                       „Mindenki olyan párt választ, akinek a tulajdonságainak egy része benne is megvannak - és bennem is volt ilyen régebben, hogy mindig felülkerekedni és kiosztani” – … ám Levélírónk mindezen tud uralkodni, párja viszont nem. Azt sem érti, miért csak társaságban jön elő belőle a…..
Meglehetősen friss hír, hogy október 27-én pénteken (a késő délutáni órákban) az izraeli hadsereg megkezdte szárazföldi hadműveleteit (a két hete tartó bombázások és fedett bevetések mellett) a gázai Hamasz-fegyveresek ellen, mégpedig az október hetedikei Izrael elleni támadás megtorlásaként…..
Vén motoros 2023.10.31 21:02:28
@Argus_: Örülök, hogy egyetértesz velem abban, hogy a vietnami nő soha el nem évülő háborús bűncselekményt hajtott végre azzal, hogy felrobbantotta a magával vitt csecsemőt, hiszen minden gyerek polgári személy. Te mondád.
                       Ha alaposan megismerjük saját magunkat, a valós igényeink, lehetőségeink is feltárulnak, így könnyedén kikerülhetőek a klisé-helyzetek. Posztolónk is azt vallja, hogy előbb magunkat térképezzük fel, utána jöhet a másik, mert ha nem így teszünk, ugyanazokat a hibákat fogjuk…..
Vén motoros 2023.10.14 22:34:34
@God Harald: Hogy ez mennyire így van! (Aki tudja, csinálja, aki nem tudja, tanítja.) Egyik ismerősöm gyereke pszichológus, és jól megél "Életvezetési tanácsadás"-ból. Méghozzá nem is Magyarországon, hanem - az illető országban honosított liszensz-szel - külföldön. A vicc az, hogy saját maga - szinte születése óta - életvezetési problémákkal küzd...
Vén motoros 2023.10.15 17:52:27
@Sadist: Magát senki sem tudja meggyógyítani! Nekem nem túl káros kényszeres betegségem van: az a mániám, hogy mindennek a feliratos, címkés felével felém fordulva kell állnia a lakásban. Pl. tejes doboznak, kefírnek, kávés zacskónak, fűszertartóknak, mosópornak, öblítőnek, sörösdoboznak, lisztes zacskónak, bárminek. Tudom magamról, hogy ez kényszercselekvés, néha megpróbálok rajta túllépni. Pl. a hűtő tetején lévő tejesdobozok egyikét DIREKT felirattal befelé fordítottam, hogy majd én jól megmutatom a kényszerességnek, ki a főnök! Aztán, amikor hajnai 3-ig nem jött álom a szememre, mert állandóan a rosszul álló Tetrapack-ra gondoltam, akkor kiugrottam az ágyból, "jó irányba" fordítottam, és visszafeküdve 30 másodperc múlva már aludtam is, mint a tej.
                       „Nem tudok annyiszor kozmetikushoz meg fodrászhoz járni, hogy plasztikázott, műtermi nőkkel versenghessek” – A cicis képek gyűjtése a serdülő korosztály fétise, és Levélírónk azzal próbálja most nyugtatni magát, mióta egy szép galériát fedezett fel párja mobiljában, hogy…..
                       „Nekem nem volt egyéjszakás kalandom, elítélem az ilyet, ugyanúgy, mint a hazudozást, szeretek ragaszkodni valakihez” - A kiszemelt pasi már volt egyszer nős, Levélírónkat pedig még elkerülte a házasság, most mégis egy olyan fickót szeretne megkapni, akivel kevés dologban ért…..
Vén motoros 2023.09.04 21:55:02
@_Amatőr_: Ez olyan kérdés, hogy mi volt először: a tyúk vagy a tojás. Nem tudok rá válaszolni. Talán az is-is a helyes válasz. Tudod, ez olyan, mint a nyugdij-öngondoskodás! 35-40 éves koráig az ember nemigen gondol a nyugdíjára, és nem tesz félre a jövedelméből minden áldott hónapban min. 15%-ot a nyugdíjára. 50 éves kor felett pedig már teljesen elkésett: akkor már a havi 50% megtakarítása is kevés lenne egy értelmes összegű nyugdíjhoz. Aki 50 éves kora felett kezdi el a nyugdíj-megtakarítást, hát, abból nem nyugdíj lesz, legfeljebb temetési segély.
Láttam ilyet eleget: egy bizonyos intézménynél orvosegyetemi végzettségű nők tömege dolgozik, olyan havi jövedelemért, ami kenterben veri egy átlagos diplomás értelmiség férfi havi jövedelmét. Ezek a nők "csak nem képzeli valaki, hogy egy férfi szaros gatyáját fogom mosni, vagy a szaros gyerekpelenkákat?" hozzáállásal éli világát. Aztán 36 éves korukban egyszer csak kitör rajtuk a pánik, de igen nagy pánik, hogy az utolsókat üti a biológiai órájuk, már minden volt barátnőjük rég férjnél van, és nemhogy gyerekeket nevel, de lassan a gyerekek már az érettségihez közelednek, neki meg csak egy karácsonyi kaktusza van otthon. Ekkor elkezdenek fűhöz-fához kapkodni, mindenáron férjet vadászni, és a pánikhelyzetükből kifolyólag tényleges mésalliance-okba verik magukat.
Vén motoros 2023.09.08 16:20:08
@Andy73: Konkrét példám van rá, (mondjuk: névvel, lakcímmel, személyi számmal, csak természetesen megtartom magamnak), hogy ebből sok esetben katasztrófa származhat. Vallásos neveltetésű lány a főiskola elvégzése után SZŰZEN (de nem csak anatómiailag szűzen...) hozzáment egy szintén vallásos neveltetésű egyetemet végzett fiúhoz. Az derült ki, hogy annyira nem illenek össze szexuálisan, hogy viharos gyorsasággal elváltak. De itt nem arról volt szó, hogy valamelyikük vagy mindkettőjük szexuális értelemben "defektes" lett volna, mert a válás után a srác nagykanállal ette nőket (a nők meg őt), és a volt nej is beszerzett számos (számtalan?) barátot. Nos, nem véletlenül volt nagyon régen - azt hiszem, német nyelvterületen - az ún. intézményesített "próbaházasság". És ha nem vált be, akkor sem a lányra, sem a fiúra nem nézett ferde szemmel a helyi társadalom. Hiszen éppen ezért jött létre ez az intézmény!
Vén motoros 2023.09.08 16:36:11
@Lorrh: Ez utóbbi az én fiatalkoromban (kb. a 60-as évek) a legkatolikusabb országokban (Spanyolország, Szicília, Dél-Olaszország) vált a fiatal lányok nemzeti sportjává! (Erről egy római rádióriporter, aki a szomszéd lánynak udvarolt, mesélt igen érdekes dolgokat.) Ugyanis ez időben még nagyon kemény és áthághatatlan elvárás volt házasságkötéskor a lányok szüzessége. Ellenben a lányok elkezdtek tömegesen egyetemre járni, és eszük ágábn sem volt a nemi élettől 23-24 éves korukig megtartóztatni magukat . Élték hát világukat, csakhogy az éppen aktuális fiúknak automatikusan a popsijukat tartották oda. Ez annyira általános volt, hogy a római rádióriporter srác, amikor egy ideig Budapestre delegálták, megdöbbenve mesélte, hogy amikor ő - ahogy otthon megszokta volt - az itt megismert magyar lányoknak - magától értetődően - a popsijukra támadt rá, azok sikítva menekültek, mert még csak nem is sejtették, hogy mit akar tőlük (ne felejtsük el: 60-as évek eleje!!), ő meg teljes értetlenséggel tapasztalta, hogy a magyar lányok a legnagyobb természetességgel azonnal a puncijukat tartják oda, holott odahaza punci legfeljebb a hivatalosan bejelentett gyűrűs vőlegénynek járt!
  A balosok hónap óta mást sem mantráznak, mint hogy Orbán elszigetelődött, elveszítette szövetségeseit, s már a kutya sem figyel rá. Az orosz-ukrán háború kapcsán tanúsított békepárti álláspontja miatt valóban hűvösebbé vált a Visegrádi Együttműködés eleddig kifejezetten baráti légköre, ám ezen…..
Vén motoros 2023.09.08 16:02:38
@ulpius66: Ennek a kristálytiszta desztillációja a Szabad Kezdeményezések Hálózatából megalakult SZDSZ, akik Krisztusnál is jobban tudtak mindent, de le is nézték a Föld mind a 8 milliárd halandóját, mindenkit, aki nem SZDSZ vezető értelmiségi. Még szegény Solt Ottíliát is kimarták maguk közül, az egyetlen embert, akit a SZETA miatt tisztelni tudtam. Ja: és még Krassó Lászlót, aki az igazi "belga" volt a baloldal és a liberálisok között. Mindketten sürgősen bele is haltak. Nem véletlenül lett az SZDSZ nevéből a legújabbkori történelmünk leggyűlöltebb szitokszó.
Rég járt idehaza, hiányzott már az itthoni íz. Megkérdeztük hát, hogy mit kér ebédre. Persze, hogy vállaltam a sólet elkészítését. Természetesen most is Canossát jártam füstölt marháért, és végül meg kellett elégednem füstölt kacsacombbal, mert csak az volt a piacon...
Vén motoros 2023.08.27 17:49:13
Kedves Andrass9:
Először is egészségetekre! (A sólet igazi könnyű, nyári pihentető _vegán_ étel... Sőt, 'kímélő' étel...)
Én is nagyon szeretem. Azt is tudom, hogy ahány ház, annyi sólet (meg lecsó, meg halászlé, meg bográcsgulyás). Azért pár tapasztalatom a recepteddel kapcsolatban:
Bab-gersli arány: én is 40 deka babból készítem, de 20 deka fehér és 20 deka tarkababból. A 15 deka gersli a 40 deka babhoz képest az én ízlésemnek sok: a gersli úgy megduzzad, hogy elhatalmasodik a bab mellet, nálam a sólet _sült bab_ étel némi gersli felütéssel, de a sült BAB íz a lényeg.
Bab-hús arány: nálam a 40 deka babhoz (és az 5 deka gerslihez) bőven elég, (még sok is) összesen 75 deka hús, ebbe már a füstölt és a nemfüstölt hús is beletartozik. Végül is ez húsos BABÉTEL, és nem húsétel babkörettel. De hát az izlések nem egyformák.
Ha már a húsnál tartunk: nálam 30 deka füstölt bordaporc és 45 deka nemfüstölt tálcás Valdor pecsenyekacsa comb+mell kombó kerül bele. (Ha nem kiszuperált tejelő tehenek puhulás helyett szálkásodó húsa lenne, amit a sarki hentesek árulnak, akkor kacsaság helyett én is marhanyakat vagy marha fartőt tennék bele.)
Füstölt kockát én is használok, de más fűszerből csak 30 szem szemes borsot és 4-6 db. pici szárított chilit, széttépve, magjával, valamint egy púpos teáskanál Rubin édesnemes paprikát.
Egyébként sóletet készíteni gyorsabb, mint teát főzni: ha előző nap beáztattam a babot, akkor reggel seperc alatt mindent beledobálok a sóletfőző fazékba, a sorrend sem sokat számít, mert felöntéskor úgyis felúsznak, betolom a sütőbe, a többi a sütő dolga. 180 fokon bő négy óra, 1.5-2 óra után belenézni: víz, só, chili, kacsazsír kell-e még bele, és mi mennyire puhul?
(Jól néz ki a sóleted. Ami ma kicsit hígnak tűnik, az holnapra már tömbös lesz...)
Vén motoros 2023.08.28 08:00:03
@Andrass9: Ha már a tréflit megemlítetted, direk
                       Ebben a baráti társaságban van egy fura nő, aki előjog követeléseivel és arisztokratikus stílusával sok mindenkit kikészít. Levélírónk óva inti ennek a hölgynek az egyedüli titkos rajongóját, mert ha nem akar úgy járni, mint Művésznő férje, jobb lenne, ha más nőre vetné ki a…..
                       A barátnőt jelenleg két momentum tartja vissza a házasságtól: 1. kevés dolog köti össze a párjával, 2. a szülei távolságtartóak vele. Nem az intenzív izgalmakat keresi, mert tudja, hogy minden kapcsolat előbb-utóbb ellaposodik, mégis úgy véli, hogy ha kevés a közös kapocs, az…..
A címválasztás miatt a saját jogon vagy pénzért hülye fidesz trollok már kezdhetnek is hőbörögni, hogy hát a Viktor nem is mazsom. A Viktor egy szőrét vesztett vidéki sunyi hazudozó róka. Ő mondta. Bizony. (Vagy valami ilyesmit, bunkó fideszes úgysem érti, neki elég a hit, hogy Viktor.) Pedig, de.…..
Vén motoros 2023.07.12 15:27:54
@birkamenet: Érdekes levelet küldtél nekem. A te véleményed is olyan instant levespor, amelyet kissé sem befolyásolnak a tények. Egyetlen egy hozzászólásomból sem lehet megítélni, hogy én vajon melyik oldalon állok. És nem azért nem, mert titkolom, hanem emiatt:
"Jobbra álljanak a vallonok, balra a franciák"
---
"...Kérem szépen! és a hova álljanak a_BELGÁK_?!"
---
Rendszerváltás után egy párt sem született, aki képviselt volna, engem, aki mögé igaz szívvel oda tudtam volna állni.
Csak személyek: Solt Ottilia, a SZETA alapítója, ill. az "Újcsakő" [Újpesti Családsegítő Központ] Petőfi-alkatú és hozzá hasonlóan tragikus sorsú vezetője, Mezei György, de leginkább Krassó Gyuri, ez egyetlen, igazán őszinte "lánglelkű forradalmár", akit, ahogy hazajött, szinte azonnal elvitt az infarktus.
[Szerintem Linné volt a tudomány által is elismert "nagy besoroló", de ha ezután te meg tudod mondani, hogy én FIDESZ vagy Ellenzéki Összefosás vagyok-é, azt érdekes próbálkozás lesz, őszinte érdeklődéssel fogom figyelni.
In memoriam:
hu.wikipedia.org/wiki/Krass%C3%B3_Gy%C3%B6rgy#/media/F%C3%A1jl:Krass%C3%B3_Gy%C3%B6rgy.jpg
Vén motoros 2023.07.12 17:06:51
@Igazamvanvagyigazamvan?: Ebben a nagy, kisé fülledt kánikulában derűssé tetted a délutánomat. (Ehheznagyban hozzájárult a kedvenc jégbe hűtött Earl Grey teám is.) A barátomnak van egy zseniálisan szorgalmas lánya, egymással párhuzamosan három diplomát szerzett: népművelő, pszichológus és jogász. (Érdekes, és nem is rossz triád.) Jelenleg Írországban dolgozik, hatályos ír liszensz-szel rendelkező pszichológusként. Ha Dublinban jársz, keresd fel, ha rám hivatkozol, talán pro bono is gyógyítani fogja a mentális bevérzéseidet.
Vén motoros 2023.07.12 17:30:33
@Igazamvanvagyigazamvan?: A férje nem örülne neki, ha laza csuklómozgással a kezével kezelne... Egyebekről nem is beszélve.