PR-küszöb

Aktivitások

Örülünk, Vincent? Különvélemény 2013.08.25 19:14:02

       Bajnai Gordonnak el kellene fogadtatnia a támogatóival, hogy a 2014-es választásokon a szocialista pártelnök lesz a demokratikus ellenzék miniszterelnök-jelöltje. Nem elég elfogadnia Mesterházy jelöltségét, azt el kell fogadtatnia a pártjával és a…..

PR-küszöb 2013.09.06 08:38:14
1. Ez a Fidesz - még - túl erős ahhoz, hogy akár egy választási vereség esetén is, meg tudja akadályozni egy majdani kormány működését. Ezt az ellenzék nyilván, ha tudat alatt is, belátja és - szerintem - esze ágában sincs választást nyerni 2014-ben. Most egyszerűen felszínen akar maradni. A történelem süllyesztőiben a forgalom ugyanis egyenirányú.

2. Ami ma Magyarországon hiányzik, az egy tényleges társadalmi szerződés, amelyet viszont, a történelem tanúsága szerint, a teljes nemzeti közösségek csak nagy társadalmi kataklizmákat - forradalmakat, vesztes háborúkat, teljes összeomlást - követően képesek megkötni. Továbbá, bármennyire is szomorú, az érvényes társadalmi szerződések egyetlen hiteles tintája a legvörösebb folyadék a világon.
Az értelmiség feladata lenne az, hogy mindezt tudatosítsa. Legelőször persze önmagában. Ám a hübrisz politikai oldaltól és társadalmi státustól független jelenség. És egyetlen gyógyszere a reális, olykor nagyonis kellemetlen eredményre vezető introspekció.
PR-küszöb 2013.09.06 08:57:40
@Imígyen szóla Zarathustra:

Ha csak egy félmondatban is, de kimondtad a lényeget: 40 évig nem u.n. diktatúra volt Magyarországon, hanem idegen katonai megszállás, mely alatt a kollaborációnak - bármily erkölcstelen is az - nem látszott reális alternatívája.
Diktatúra alatt ugyanis én azt értem, amit egy közösség maga termel ki magából, mint válságának tünetét, a benne eluralkodó ellentmondások hamis fel/megoldása gyanánt.

Ez akkor is két különböző cucc, ha eszközeiben sok a megegyezés.
Csak hát a 'diktatúrázás' - mint kiürült - mert általánossá vált metafora, túlságosan is alkalmas a közgondolkodás hézagainak a kitöltésére.
Árnyékmandátum Békafőzés 2013.04.08 11:57:19

Nincsen sok választás. Azért nincsen, mert elkúrták. Nem kicsit, nagyon. Európában ilyen böszmeséget még ország nem csinált, mint amit ők csináltak. Meg lehet magyarázni. Nyilvánvalóan végighazudták az utolsó másfél-két évet. Teljesen világos volt, hogy amit mondtak, az nem…..

PR-küszöb 2013.04.08 15:46:41
Mikor a ...cik elvitték a kommunistákat,
csendben maradtam,
hisz nem voltam kommunista.

Amikor a szakszervezeti tagokat vitték el,
csendben maradtam,
hisz nem voltam szakszervezeti tag.

Amikor a szocialistákat bezárták,
csendben maradtam,
hisz nem voltam szocialista.

Amikor a zsidókat bezárták,
csendben maradtam,
hisz nem voltam zsidó.

Amikorra engem vittek el,
nem maradt senki,
aki tiltakozhatott volna.

(Martin Niemöller)
PR-küszöb 2013.04.09 08:48:33
@kekex:
Igen.
És épp ez hiányzik, ritka kivételtől eltekintve: egymás gondolatainak továbbgondolása, az egymásból való építkezés.
A Hatalom valójában nem tett egyebet, mint rendszerré szervezte egy közösség hibáit. Mostanra a gömb, egy hamis teljesség-szimbólum, az a déligyümölcs-színű, összezárult.
törökgáborelemez HV - Állatorvosi ló 2013.01.11 16:00:36

Nem tartom okos ötletnek, ha akár hatásvadászat céljából, akár vágyvezérelt gondolkodás alapján olyasmit akarunk belelátni egy eseménybe, ami nincs, nem lehet benne. Nem hiszem, hogy helyesen mérték fel a decemberi diáktüntetések súlyát azok a megmondóemberek, akik jelentős…..

PR-küszöb 2013.01.12 13:42:30
@Gogol:
Fenéket terel. Csak épp a koncepció, mint olyan, visszhangtalan marad, még komment-szinten is. Ez az eredménye annak, amikor a stratégiai gondolkodás helyét teljesen átveszik a taktikai szemléletmód. Hiába na: a Fent lecsorog, még oda is, ahol ezt a leginkább tagadják. :)
Belépve többet láthatsz. Itt beléphetsz